خواص روغن گل مغربی و عوارض احتمالی آن برای سلامتی

0

تا به حال نام روغن گل مغربی به گوش‌تان خورده است؟ این روغن از دانه‌های گل‌هایی بومی در آمریکای شمالی به دست می‌آید. گل‌های زردی که روغن آنها می‌تواند به رفع مشکلات مختلفی مانند کبودی، بواسیر، زخم گلو و دردهای گوارشی کمک کند. روغن گل مغربی حاوی اسید گاما لینولنیک یا به اختصار GLA (نوعی اسید چرب اُمگا ۶) است که در روغن‌های گیاهی وجود دارد. روغن گل مغربی در قالب کپسول‌های خوراکی یا پمادهای موضعی به بازار عرضه می‌شود. در ادامه با ۱۰ خاصیت از خواص روغن گل مغربی و همین‌طور عوارض آن آشنا می‌شوید. با ما همراه باشید.

خواص روغن گل مغربی

۱. روغن گل مغربی و از بین بردن آکنه

روغن گل مغربی با کاهش التهاب پوستی و سلول‌هایی که باعث ایجاد زخم می‌شوند، آکنه های پوستی را از بین می‌برد. ضمن اینکه می‌تواند رطوبت پوست را حفظ کند. براساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، این روغن به رفع پوسته‌پوسته شدن و خشکی در ناحیه لب‌ها کمک می‌کند.

رونیکس

در واقع، می‌توان به کمک روغن گل مغربی، التهاب و دردی را که مصرف داروی ضدآکنه و جوش آکوتان در نواحی لب ایجاد می‌کند از بین برد. تحقیقات دیگری هم در زمینه اثرگذاری روغن گل مغربی انجام شده که نشان می‌دهند، مکمل‌های این روغن در رفع زخم‌های التهابی و غیرالتهابی ناشی از آکنه مؤثر عمل می‌کنند.

کسانی که در پژوهش و تحقیق روی اثرگذاری روغن گل مغربی شرکت داشتند، در مدت هشت هفته به تعداد سه بار در روز، شِش کپسول ۴۵۰ میلی‌گرمی از این روغن را مصرف می‌کردند و نهایتا اثرات مثبت آن را در رفع پوسته‌پوسته شدن و خشکی ناحیه لب شاهد بودند.

۲. درمان اگزمای پوستی

روغن گل مغربی - از بین بردن آکنه

اگزما نوعی التهاب پوستی است و استفاده از روغن گل مغربی می‌تواند به بهبود آن کمک کند. بنا به مجموعه‌ای از تحقیقات قدیمی، این روغن در بهبود سلامت لایه بیرونی پوست اثرگذار است، ولی با وجود این، بعضی از مطالعات و پژوهش‌ها نشان می‌دهد که نوع خوردنی روغن مذکور در رفع اگزما اثرگذار نیست. البته این نتیجه‌گیری درباره نوع خوراکی روغن گل مغربی عنوان شده و درباره نوع موضعی آن، نتیجه‌گیری خاصی مطرح نشده است.

در تحقیقات مختلفی که در زمینه سنجش اثرگذاری این روغن برای درمان اگزمای پوستی صورت گرفته بود، به شرکت‌کنندگان در تحقیق، به مدت ۱۲ هفته و به تعداد دو بار در روز، یک تا چهار کپسول گل مغربی داده می‌شد. برای استفاده موضعی از این روغن هم باید تا چهار ماه، یک میلی‌لیتر از روغن با غلظت ۲۰ درصد را به تعداد دو بار در روز استفاده کنید.

۳. بهبود سلامت پوست

در سال ۲۰۰۵ پژوهشی انجام شد که نشان می‌داد، مصرف خوراکی مکمل‌های گل مغربی می‌تواند باعث بهبود وضعیت سلامت پوست شود و افزایش موارد زیر شود:

  • قابلیت ارتجاعی؛
  • رطوبت؛
  • استحکام؛
  • مقاومت در برابر خستگی.

در نتیجه، این روغن می‌تواند در حفظ ساختار و عملکرد مثبت پوست مؤثر باشد. پوست به خودیِ‌خود نمی‌تواند اسید گاما لینولنیک تولید کند. پس مصرف روغن گل مغربی، این خلأ را از بین خواهد برد و به حفظ سلامت عمومی پوست کمک می‌کند. برای مصرف کپسول‌های مکمل گل‌ مغربی می‌توانید تا ۱۲ هفته و سه بار در روز، کپسول‌های ۵۰۰ میلی‌گرمی را مصرف کنید.

۴. تسکین علائم قبل از قاعدگی

روغن گل مغربی - قاعدگی

قبل از قاعدگی زنان، علائمی مانند افسردگی، نفخ، حساس شدن و آسیب‌پذیری رخ می‌دهد. اصطلاحا به این علائم در پزشکی سندروم پیش از قاعدگی یا PMS گفته می‌شود. ظاهرا روغن گل مغربی می‌تواند در تسکین علائم قبل از قاعدگی هم مؤثر واقع شود. محققان معتقدند، علت اینکه بعضی از زنان دچار این علائم می‌شوند، حساسیت آنها به سطح پرولاکتین در بدن است. اسید گاما لینولنیکِ موجود در روغن گل مغربی به ماده‌ای موسوم به پروستاگلاندین ای‌۱ (prostaglandin E1) بدل می‌شود. به نظر می‌رسد که این ماده می‌تواند مانع از تحریک علائم قاعدگی از سوی پرولاکتین شود. به عبارت بهتر، نقش پرولاکتین در تحریک علائم PMS را کاهش می‌دهد.

در سال ۲۰۱۰، پژوهشی انجام شد که نشان می‌داد، مصرف مکمل‌هایی حاوی ویتامین B6، ویتامین E و روغن گل مغربی به کاهش علائم قبل از قاعدگی یا همان PMS کمک می‌کند. البته هنوز، نمی‌توان درباره اثرگذاری صد در صد این روغن در کاهش ناراحتی‌های قبل از قاعدگی نظری داد، چون برخی تحقیقات بر مفید بودن آن صحه نمی‌گذارند.

برای استفاده از این روغن در جهت کاهش علائم قبل از قاعدگی باید تا ۱۰ ماه، شِش تا ۱۲ کپسول (۵۰۰ تا شِش‌هزار میلی‌گرم) را یک تا چهار بار در روز مصرف کنید. در آغاز، بهتر است از دُوزهای کم شروع کنید و اگر لازم شد برای کاهش ناراحتی‌های قبل از قاعدگی، دوز مصرفی را بالا ببرید.

۵. کاهش درد پستان

بعضی از زنان در دوران قاعدگی و قبل از آن، دچار درد در ناحیه پستان‌ها می‌شوند. ظاهرا مصرف روغن گل مغربی می‌تواند، درد سینه را کاهش دهد. اسید گاما لینولنیکِ موجود در روغن گل‌مغربی باعث کاهش التهاب می‌شود و نمی‌گذارد پروستاگلادین باعث ایجاد درد در پستان‌ها شود. تحقیقات نشان می‌دهد، مصرف روغن گل مغربی یا ترکیب این روغن و ویتامین E به مدت شِش ماه می‌تواند باعث کاهش دردهای دوره‌ای سینه در زمان قاعدگی شود.

برای استفاده از این روغن در جهت کاهش درد پستان می‌توان به مدت شِش ماه، روزانه یک تا سه گرم یا ۲.۴ میلی‌لیتر از آن را مصرف کرد. مصرف ۱۲۰۰ میلی‌گرم از ویتامین E به مدت شِش ماه هم می‌تواند این درد را کاهش دهد.

۶. کاهش گُرگرفتگی

روغن گل مغربی - سلامت قلب

گرگرفتگی یکی از علائم شایع و ناخوشایند یائسگی است. بعضی محققان معتقدند که شواهد کافی برای اثرگذاری داروهای خانگی حاوی روغن گل مغربی در کاهش گرگرفتگی وجود ندارد. اما بعد از سال ۲۰۱۰، تحقیقاتی انجام شد که عکس این نتیجه‌گیری را ثابت می‌کرد. بنا به این تحقیقات، زنانی که به مدت شِش هفته، ۵۰۰ میلی‌گرم از این روغن را در روز مصرف می‌کردند، کمتر دچار گرگرفتگی می‌شدند و شدت و طول این مشکل هم برایشان کمتر می‌شد.

براساس نتایج یک پرسش‌نامه، مصرف روغن گل مغربی روی فعالیت‌ها و روابط اجتماعی و جنسی زنان هم اثرات مثبت می‌گذارد. می‌توانید، این روغن را به مدت شِش هفته و به اندازه ۵۰۰ میلی‌گرم در روز مصرف کنید.

۷. کاهش فشار خون بالا

هنوز کاملا اثبات نشده که مصرف روغن گل مغربی می‌تواند باعث کاهش فشار خون بالا شود. در سال ۲۰۱۳، پژوهشی صورت گرفت که نشان می‌داد مصرف روغن گل مغربی تا حدی در کاهش فشار خون بالا نقش دارد. البته بعضی از پژوهش‌ها مانند آنچه در سال ۲۰۱۱ انجام شد هم نشان می‌دهد که مصرف این روغن دقیقا به کاهش فشار خون در دوران بارداری یا پره‌اکلامپسی کمکی نمی‌کند.

در هر حال، اگر قصد مصرف روغن گل مغربی برای کاهش فشار خون را دارید، نباید آن را هم‌زمان با داروها و مکمل‌های کاهنده فشار خون استفاده کنید. مصرف ۵۰۰ میلی‌گرم از این روغن به اندازه دو بار در روز، زیر نظر پزشک مانعی ندارد.

۸. بهبود سلامت قلب

بیماری های قلبی در تمام جهان بسیار شایع است. مثلا در کشور بزرگی مانند آمریکا، این بیماری‌ها در سال، جان بیش از ۶۰۰هزار نفر را می‌گیرد. بسیاری از افراد در سراسر دنیا با مشکلات قلبی دست و پنجه نرم می‌کنند. از این میان، تعدادی از درمان‌های خانگی مانند روغن گل مغربی بهره می‌برند. بنا به تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ روی موش‌ها انجام شد، روغن گل مغربی دارای خواص ضدالتهابی است و کلسترول خون را کاهش می‌دهد. بسیاری از افرادِ دچارِ بیماری‌های قلبی در بدن خود التهاباتی دارند که البته دقیقا مشخص نیست این التهابات باعث بروز مشکلات قلبی شده است یا خیر.

می‌توانید زیر نظر پزشک و به مدت چهار ماه، ۱۰ تا ۳۰ میلی‌لیتر روغن گل مغربی را مصرف کنید و شاهد بهبود سلامت عمومی قلب‌تان باشید. اگر داروهای دیگری هم برای قلب‌تان مصرف می‌کنید، حتما در استفاده از این روغن و مکمل‌های آن دقت کنید.

۹. کاهش دردهای عصبی

روغن گل مغربی - کاهش دردهای عصبی

نوروپاتی محیطی، یکی از نتایج شایع دیابت و برخی دیگر از مشکلات پزشکی است. تحقیقات قدیمی نشان می‌دهند که مصرف اسید لینولنیک باعث کاهش علائم نوروپاتی می‌شود. مشکلاتی مانند:

  • حساسیت به سرما و گرما؛
  • بی‌حسی؛
  • ضعف؛
  • مورمور شدن.

به مدت یک سال، کپسول‌های روغن گل مغربی را با دوز ۳۶۰ تا ۴۸۰ میلی‌گرم گاما لینولنیک مصرف کنید تا شاهد کاهش دردهای عصبی باشید.

۱۰. کاهش درد استخوان‌ها

درد استخوان‌ها معمولا نتیجه یک اختلال مزمن التهابی موسوم به روماتیسم مفصلی است. بنا به پژوهش‌هایی که در سال ۲۰۱۱ انجام شده، اسید لینولنیک در روغن گل مغربی، ظرفیت کاهش دردها در ناحیه استخوان را دارد و هیچ عارضه جانبی خاصی به جای نمی‌گذارد. برای مصرف این روغن و مکمل‌های آن در جهت کاهش درد استخوان می‌توانید به مدت سه تا ۱۲ ماه، روزی ۵۶۰ تا شِش هزار میلی‌گرم از آنها را استفاده کنید.

عوارض جانبی و خطرات مصرف روغن گل مغربی

مصرف روغن گل مغربی در کوتاه‌مدت، هیچ‌گونه خطر خاصی را به دنبال ندارد، اما اثرات آن در بلندمدت هنوز کشف نشده است. ضمن اینکه سازمان جهانی غذا و داروی آمریکا هم آن را تأیید نکرده است. بنابراین در هنگام خرید باید به شرکت تولیدکننده و محتویات روغن توجه کنید. عوارض مصرف روغن گل مغربی خفیف هستند. مثلا:

  • ناراحتی معده؛
  • درد شکمی؛
  • سردرد؛
  • مدفوع شُل.

اگر دوز مصرفی روغن گل مغربی اندک باشد، احتمال بروز عوارض جانبی مصرف هم کاهش پیدا خواهد کرد. در موارد معدودی هم استفاده از آن باعث بروز حساسیت در بدن می‌شود. از علائم حساسیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نکات مهم درمورد مصرف روغن گل مغربی

عوارض روغن گل مغربی

  • اگر از داروهای رقیق کننده خون یا داروهای ضدپلاکت استفاده می‌کنید، مصرف روغن گل مغربی می‌تواند باعث خون‌ریزی شود. ضمن اینکه این روغن باعث کاهش فشار خون می‌شود و به همین خاطر اگر داروهای کاهش فشار خون یا رقیق‌کننده‌های خونی مصرف می‌کنید، بهتر است از این روغن استفاده نکنید.
  • مصرف روغن گل مغربی با داروهایی مانند لووستاتین که آنزیم‌های سیتوکروم P450 3A4 دارند هم باید با احتیاط انجام شود.
  • داروهای لوپیناویر و ریتوناویر هم برای درمان عفونت ناشی از ویروس HIV استفاده می‌شوند. اگر هم‌زمان با مصرف آنها از روغن گل مغربی هم استفاده کنید، سرعت تجزیه این داروها در بدن کاهش می‌یابد.
  • استفاده هم‌زمان این روغن با داروهایی مانند فنوتیازین که برای رفع اختلالات روانی و احساسی مصرف می‌شود، در بعضی بیماران تشنج ایجاد خواهد کرد.
  • مصرف روغن گل مغربی به شکل موضعی برای زنان باردار باعث آماده شدن دهانه رحم برای زایمان می‌شود. اما بنا به برخی تحقیقات، مصرف آن به شکل خوراکی می‌تواند زایمان را طولانی‌تر و باز شدن دهانه رحم را کندتر کند. در هر حال، استفاده از آن در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود، زیرا شواهد و تحقیقاتی قطعی دال بر تأثیر روغن گل مغربی در این دوران بیان نشده است.

نکته نهایی

هنوز اثرگذاری روغن گل مغرب به عنوان یک داروی مکمل یا مستقل کاملا مشخص نشده است. پس به هیچ‌عنوان، آن را جایگزین، داروها و روش درمانی پزشک معالج خود نکنید. دوز مشخصی به عنوان دوز ایده‌آل برای مصرف این روغن اعلام نشده است. در صورت داشتن تمایل به مصرف باید از پزشک درباره مقدار مناسب مصرف راهنمایی بگیرید. برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی، دوز کمی از این روغن را مصرف کنید و به محض مشاهده عوارض ناخوشایند، استفاده از آن را کنار بگذارید.


در ادامه بخوانید: خواص روغن فندق برای پوست چیست؟
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر
اگر می‌خواهید دلیل بسیاری از رفتارهای شریک عاطفی، یا حتی خودتان را در رابطه متوجه شوید، حتما این کتاب را بخوانید.
منبع healthline mayoclinic
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.