عوارض انواع واکسن کرونا؛ دکتر پی‌سپار، متخصص بیماری‌های داخلی پاسخ می‌دهد

4

عوارض واکسن کرونا این روزها یکی از دغدغه‌های شایع بین افراد جامعه است. گاهی گفته‌ها و شایعات نامعتبری شنیده می‌شود که با حقایق علمی و صحبت‌های متخصصان در تعارض‌اند. برخی افراد در ذکر این عوارض زیاده‌روی می‌کنند و برخی هم لزومی برای واکسن‌زدن نمی‌بینند. با توجه به همین دغدغه‌مندی جامعه و نیز اهمیت این موضوع برای سلامت افراد، ما در تیم تحریریه «چطور» تصمیم گرفتیم با دکتر رکسانا پی‌سپار، متخصص بیماری‌های داخلی و پزشک مسئول ICU کرونا، گفت‌وگویی کنیم و اطلاعات معتبر و قابل‌اطمینانی را به شما مخاطبان گرامی ارائه دهیم.

واکسن‌ها در طول تاریخ بهترین ابزار بشر برای مقابله‌ با بیماری‌هایی مثل کرونا بوده‌اند. برای مقابله با ویروس کرونا و مهار همه‌گیری آن نیز تاکنون چندین واکسن تولید شده است و چندتایی از آنها به مرحله استفاده رسیده‌اند. منتها اهمیت این موضوع و رابطه مستقیم آن با سلامت همگانیِ افراد جامعه سبب شده است بسیاری از مردم نگران عوارض واکسن کرونا باشند.

رونیکس

با وجود این نگرانی، لزوم ارائه اطلاعات صحیح و معتبر، برای مقابله با انواع شایعه درباره واکسن کرونا، بیش‌ازپیش تأثیرگذار و مهم شده است. علاوه بر چگونگی عوارض واکسن کرونا برای بدن، مواردی مانند اولویت افراد برای واکسیناسیون، حساسیت‌زابودن آنها، ابتلا به کرونا بعد واکسینه‌شدن، و مراقبت‌های بعد از تزریق واکسن نیز از دیگر موارد مهمی‌اند که اطلاعات پراکنده‌ای درباره آنها بین مردم رایج است. برای کسب اطلاعات معتبر و دست‌اول در این زمینه‌ها، با ما در ادامه این مقاله همراه بمانید.

معرفی دکتر پی‌سپار، متخصص بیماری‌های داخلی و پزشک ICU کرونا

این مقاله حاصل گفت‌وگوی «چطور» با دکتر رکسانا پی‌سپار است.

نام پزشک: رکسانا پی‌سپار
تخصص: متخصص بیماری‌های داخلی (دانشگاه علوم پزشکی تهران)
سوابق مرتبط: پزشک مسئول ICU کرونا، پزشک مشاور اسنپ‌دکتر
شماره نظام پزشکی: ۱۴۶۴۷۴

دکتر پی‌سپار فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند و در حوزه‌های تخصصی زیر مشاوره پزشکی می‌دهند:

  • بیماری‌های خونی؛
  • بیماری‌های گوارش و کبد؛
  • بیماری‌های ریوی، آسم و آلرژی؛
  • بیماری‌های کلیوی و فشار خون؛
  • بیماری‌های روماتولوژی و مفاصل و پوکی استخوان؛
  • بیماری‌های غدد و متابولیسم و لاغری، دیابت و تیروئید.

پاسخ به سؤالات رایج درباره عوارض واکسن کرونا

در این مطلب، سعی شده است به مهم‌ترین و کاربردی‌ترین ابهامات و سؤالات راجع‌به عوارض واکسن کرونا پاسخ داده شود. در ادامه، ۱۴ پرسش‌وپاسخ مهم را برای شما قرار داده‌ایم.

۱. عوارض واکسن کرونا چیست؟

عوارض واکسن کرونا

خانم دکتر پی‌سپار درمورد عوارض واکسن کرونا توضیح دادند که عوارض عمومی این واکسن‌‌ها عموما شامل عوارضی خفیف تا متوسط است، یعنی علائمی شبیه به آنفولانزا:

  • لرز؛
  • تب‌؛
  • گلودرد؛
  • سردرد؛
  • درد عضلانی و مفصلی؛
  • احتقان و آب‌ریزش بینی؛
  • احساس ضعف و بی‌حالی.

درباره عوارض نادرتر واکسن کرونا نیز عوارضی مثل تهوع و بی‌اشتهایی و درد شکم، گیجی، احساس سرما، سرفه، و لخته‌شدن خون هم گزارش شده است.

به‌گفته ایشان، عوارض موضعی محل تزریق مثل درد و تورم و قرمزی نیز ممکن است رخ بدهد.

۲. برای برطرف‌کردن عوارض چه داروهایی مصرف کنیم؟

این عوارض در حدود ۳ روز خودبه‌خود برطرف می‌شوند. برای کاهش این عوارض، می‌توان از تب‌بر و مسکن و آنتی‌هیستامین استفاده کرد، البته فقط با نظر پزشک مشاور.

۳. کدام واکسن عوارض بیشتری دارد؟

بنا به توضیحات دکتر پی‌سپار، نمی‌توان گفت واکسن خاصی عارضه بیشتری دارد. گرچه برخی عوارض فقط از واکسن‌های خاصی گزارش شده است، منتها عوارض واکسن، بیشتر از آنچه به نوع واکسن وابسته باشد، به واکنش بدن فرد وابسته است.

۴. آیا ممکن است کسی به واکسن کرونا حساسیت داشته باشد؟‌

در تعدادی از افراد، احتمال شوک انافیلاکسی به‌دنبال تزریق واکسن یا هر داروی دیگری وجود دارد؛ بنابراین، واکسن باید در مراکز مجهز به تیم و تجهیزات احیا انجام شود. همچنین، بعد از تزریق نیز تا حدود نیم ساعت حضور در مرکز لازم هست.

شوک انافیلاکسی قابل‌پیش‌بینی نیست، ولی عارضه‌ای جدی است. افرادی که با دوز اول دچار شوک شده‌اند نباید دوز دوم را دریافت کنند.

ــ دکتر رکسانا پی‌سپار، متخصص بیماری‌های داخلی

۵. با وجود این عوارض، واکسن بزنیم؟

عوارض واکسن کرونا

این‌طور نیست که این عوارض با همه واکسن‌ها و در همه افراد رخ دهد. به‌گفته ایشان، فایده تزریق واکسن بسیار بیشتر از عوارض موقتی آن است و نباید ترس از عوارض مانع از تزریق واکسن شود‌.

۶. چه کسانی بیش از بقیه مستعد عوارض واکسن کرونا هستند؟

عوارض واکسن کرونا ۸۰ درصد در خانم‌های ۲۲ تا ۵۰ ساله رخ داده است، ولی منعی برای مصرف این واکسن در آن افراد وجود ندارد. همچنین، افرادی که سابقه لختگی خون در خود و خانواده داشته‌اند یا افرادی که قرص‌های پیشگیری از بارداری مصرف می‌کنند نیز منعی برای تزریق واکسن استرازنکا ندارند.

۷. آیا مادران باردار و زنان شیرده هم می‌توانند واکسن بزنند؟

پاسخ این سؤال مثبت است. مادران باردار بیشتر در معرض خطر بیماری قرار دارند. به‌علاوه، عوارضی مثل زایمان زودرس در مادران باردار مبتلا به کرونا شایع‌تر است.

به‌گفته دکتر پی‌سپار، زنان باردار و شیرده می‌توانند با نظر پزشک از واکسن استرازنکا استفاده کنند (در مورد ۳ واکسن دیگر هنوز اطلاعات کافی در دست نیست).

۸. چه کسانی نباید واکسن بزنند؟

به‌گفته خانم دکتر، این افراد فعلا نباید از واکسن کرونا استفاده کنند:

  • بيماران تب‌دار؛
  • افراد زیر ۱۸ سال؛
  • بیمارانی که مبتلا یا مشکوک به کرونا هستند؛
  • افرادی که در طی ۲ هفته اخیر واکسن دیگری دریافت کرده‌اند؛
  • افرادی که با تزریق دوز اول، به تشنج یا شوک انافیلاکسی یا تب بالای ۴۰ درجه دچار شده‌اند.
موارد منع درمورد واکسن‌های مختلف متفاوت است. باید قبل از انتخاب نوع واکسن و زمان آن، با پزشک مشورت شود.

۹. آیا واکسن کرونا به گرفتی عروق و ایجاد لخته‌های خونی منجر می‌شود؟

عوارض واکسن کرونا

بنا به توضیحات خانم دکتر، با وجود اینکه مواردی از لخته‌شدن خون در دریافت‌کنندگان واکسن استرازنکا (یکی از انواع واکسن کرونا در ایران) گزارش شده است، منتها این عارضه بسیار نادر است (۴ نفر از هر ۱میلیون نفر).

۱۰. علائم لخته‌شدن خون بعد از دریافت واکسن چیست؟

طبق توضیحات دکتر پی‌سپار، از روز پنجم بعد از تزریق واکسن، در صورت بروز یکی از این علائم، باید برای بررسی و شروع درمان حتما به پزشک مراجعه شود:

  • تورم پا؛
  • نفس‌تنگی؛
  • درد مداوم شکم؛
  • درد قفسه سینه؛
  • سردرد شدید و دائم یا تاری دید؛
  • وجود نقاط کوچک قرمز روی بدن.

۱۱. واکسن کرونا برای چه کسانی اولویت دارد؟

اولویت با افرادی است که در معرض خطر بیشتری‌اند، مانند کادر درمان یا افرادی که عوارض کرونا در آنها جدی‌تر است (مثلا خانم‌های باردار، افراد مسن یا مبتلایان به بیماری‌های خاص).

۱۲. آیا ممکن است کسانی که واکسن زده‌اند نیز کرونا بگیرند؟

درباره ابتلای دوباره به کرونا دکتر پی‌سپار تشریح کردند که آزمایش‌های انجام‌شده در آزمایشگاه برای تخمین طول مدت اثر واکسن‌ها نتایج مختلفی داشته‌اند. به‌گفته ایشان، ادعا می‌شود برخی واکسن‌ها تا ۲ سال ایمنی ایجاد می‌کنند. منتها طول مدت ایمنی ناشی از هر واکسن به نیاز زمان و تحقیقات بیشتر نیاز دارد.

با توجه به درصد پایین افراد واکسینه‌شده در کشور ما، رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک در افراد واکسینه فعلا ضروری است.

۱۳. بعد از دریافت واکسن چه مراقبت‌هایی لازم است؟

عوارض واکسن کرونا

هرچند تعداد چشمگیری از افراد هیچ عوارضی را تجربه نمی‌کنند، منتها در صورت بروز عوارض، با توجه به علائم، روند درمانی با مشورت پزشک شروع می‌شود. پیش از تزریق واکسن یا بعد از آن، به‌هیچ‌عنوان نباید دارویی برای پیشگیری از عوارض مصرف شود. دکتر پی‌سپار تأکید کردند که در صورت ایجاد عوارض، فقط باید با مشورت پزشک داروهای کرونا مصرف شود.

به‌گفته خانم دکتر، مصرف پیشگیرانه و بی‌دلیل دارو‌ها ممکن است عوارض بیشتری ایجاد کند و به‌علاوه، تأثیر واکسن را نیز کاهش دهد.

۱۴. بعد از واکسن همچنان باید ماسک بزنیم؟

خانم دکتر رکسانا پی‌سپار، درمورد استفاده از ماسک بعد از تزریق واکسن توضیح دادند که طبق توصیه مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC)، افراد واکسینه‌شده می‌توانند در جمع‌های کوچک (که در معرض خطر نیستند) و در فضای باز (که ازدحام زیادی در اطرافشان نباشد) ماسک نزنند. منتها، همان طور که پیش‌تر هم ایشان اشاره کرده بودند، چون هنوز در کشورمان افراد کمی واکسینه شده‌اند، لازم است افراد واکسینه‌شده در بیشتر مواقع فاصله اجتماعی را رعایت کنند و ماسک هم بزنند.

سخن پایانی

امیدواریم با مطالعه این مطلب اطلاعات دست‌اول و معتبری راجع‌به عوارض واکسن کرونا کسب کرده باشید. همان طور که مطالعه کردید، فایده تزریق واکسن بسیار بیشتر از عوارض موقتی آن است و نباید ترس از عوارض مانع از تزریق واکسن شود‌.

برای آشنایی بیشتر با دکتر رکسانا پی‌سپار و ارتباط مستقیم با ایشان می‌توانید به صفحه ایشان در اسنپ‌دکتر مراجعه کنید.

شما مخاطبان عزیز می‌توانید نظرات، ابهامات و سؤالات خودتان را در قسمت «ارسال دیدگاه» بنویسید. ما این ابهامات و سؤالات شما را با دکتر پی‌سپار در میان می‌گذاریم و پاسخ ایشان را به اطلاعتان می‌رسانیم.

اگر این مقاله برایتان مفید بود، لطفا آن را برای نزدیکان و دوستانتان ارسال کنید.

محتوای این مقاله توسط دکتر پی‌سپار و در پاسخ به سوالات ارائه شده از طرف تحریریه چطور آماده شده است. محتوا توسط تحریریه چطور بازنویسی و تایید شده‌است.
بازنویسی و تکمیل: عرفان برقبانی
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 4 دیدگاه)
  1. مهم نیست می‌گوید

    اینم مثل بقیه چیزا که سالها تبلیغ کردین و بعد خودتون اعتراف کردین که اشتباهه.مثل سزارین، مثل فرزند کمتر و…..بعضی از آدمها مامور کشتن بقیه هستن.فرق نمیکنه توی چه جایگاهی باشن.دکتر باشه، رئیس جمهور باشه، ….

    1. آرمان والی می‌گوید

      کاربر گرامی ممنون که نظر خودتون رو برای ما گذاشتید. اما واکسن از اون موارده که خیلی مورد بحث بوده ولی همیشه تمام متخصصان حوزه‌های مرتبط با سلامتی گفتن که چقدر زدن واکسن اهمیت داره، چه واکسن کرونا و چه واکسن‌های دیگه. پیشنهاد می‌کنم اگر دسترسی به واکسن داشتید حتما واکسن بزنید تا پرونده کرونا برای همیشه بسته بشه. حتی یک نفر این قابلیت رو داره که ویروس کرونارو جهش بده و دوباره برای کل دنیا مشکل ایجاد کنه.

      1. نوید می‌گوید

        بحث اینجاست که مطلب واقعا علمی باشه یا یه رپورتاژ برا عوام ؟!!
        قرارداد با اسنپ دکتر و …

        1. مریم لاله می‌گوید

          دوست عزیز ما نگرانی شما رو بابت صحت و اعتبار محتوا درک می‌کنیم و ممنونیم که نظراتتون رو با ما به‌اشتراک می‌گذارید. منتها ما در دسته‌بندی جدید گفتگو با متخصصان سعی می‌کنیم با پزشکان متخصص هر حوزه گفت‌وگو کنیم و ازشون بخوایم به سوالات مخاطبان پاسخ بدن. اگر اسمی از مجموعه خاصی برده می‌شه دلیلش اینه که به ما در دسترسی به متخصصان کمک می‌کنند. تلاش ما اینه که این بخش از محتوای چطور رو هم روز به روز بهبود بدیم و محتوایی باکیفیت و مطابق نیاز کاربران ارائه بدیم. باز هم از همراهی شما تشکر می‌کنم.