چگونه برنامه نویس شویم و در این حرفه موفق باشیم؟
چگونه برنامه نویس شویم؟ با انتخاب یک زبان برنامه نویسی ساده و استفاده از منابع آموزشی رایگان میتوانید برنامه نویس شوید. ۱۰ راهکار طلایی موفقیت در این حرفه را در این یادداشت بخوانید.
یکی از فرصتهای شغلی که متقاضیان زیادی در سراسر دنیا دارد، برنامه نویسی است. کاربردهای گسترده و وابستگی بسیار کسبوکارها به برنامهنویسی باعث شده افراد زیادی بخواهند بدانند که چطور برنامه نویس شویم؟ اگر این سؤال ذهن شما را هم مشغول کرده، این یادداشت را تا انتها بخوانید. در این مطلب به شما میگوییم که چطور میتوان برنامه نویس شد و چطور میتوان با رعایت ۱۰ نکته طلایی در این حرفه به موفقیت رسید.
چگونه برنامه نویس شویم؟
در پاسخ به افرادی که میپرسند چطور برنامه نویس شویم، باید بگوییم که راه برنامهنویس شدن از کسب تحصیلات این حوزه میگذرد. اول باید زبان برنامهنویسی مناسب را انتخاب کنید. بهتر است یک زبان برنامهنویسی را انتخاب کنید که ساده و قابلفهم باشد مانند Python. زیرا سینتکس آن ساده است و در حوزههای مختلف کاربرد دارد. دوم باید مبانی و مفاهیم اساسی برنامهنویسی را بیاموزید. در ادامه این یادداشت فهرستی از مفاهیم اولیه برنامهنویسی آمده است.
در گام سوم باید با تمرین روزانه و مواجهه با چالشهای جدید مهارتهای حل مسئله خود را تقویت کنید. ساخت پروژههای کوچک و مشارکت در پروژههای منبعباز، در کنار مطالعه و یادگیری مداوم میتواند شما را به یک برنامهنویس ماهر تبدیل کند.
هنگامی که خواستید پا به دنیای حرفهای بگذارید، از ارسال رزومه برای تمام فرصتهای شغلی خودداری کنید و بر حسب تخصص خود به دنبال موقعیتهای کار بگردید. مثلاً اگر تخصص شما برنامه نویسی وب است میتوانید آگهیهای را با کلیدواژه استخدام برنامه نویس وب فیلتر کنید. اگر هم هیچ تجربهای ندارید، میتوانید فرصتهای کارآموزی برنامهنویسی را رصد کنید که جنبهٔ آموزشی و کسب تجربه را با هم دارد.
۱۰ راهکار برای موفقیت در حرفه برنامه نویسی
با پیگیری این 10 راهکار که به شما پیشنهاد میکنیم میتوانید مسیر برنامهنویس شدن را به خوبی طی کنید و در این حوزه موفق شوید:
۱. یادگیری مداوم و بهروز بودن
فناوریها و زبانهای برنامهنویسی بهسرعت در حال تغییر هستند. به شما بهعنوان یک برنامهنویس توصیه میکنیم که همیشه در حال یادگیری باشید و با جدیدترین ابزارها، زبانها و چارچوبها آشنا شوید. پیشنهاد میکنیم که حتماً طرز کار با این 3 ابزار را بدانید و از منابع رایگان برای یادگیری آنها استفاده کنید:
- ویرایشگر کد یا IDE (Integrated Development Environment)
- سیستم کنترل نسخه (Version Control System)
- ترمینال یا خط فرمان (Terminal/Command Line)
۲. تمرین و انجام پروژههای واقعی
هر چه بیشتر کدنویسی کنید، مهارتهایتان بهتر میشود. با شرکت در پروژههای واقعی یا کار روی پروژههای شخصی، تجربه کسب کنید و دانش عملی خود را افزایش دهید. پلتفرمهایی که در ادامه معرفی میکنیم برای به اشتراک گذاشتن کارهایتان با افراد هم حرفه خود استفاده کنید:
- پلتفرمهایی مانند GitHub، GitLab یا Bitbucket
- شبکههای اجتماعی حرفهای مانند LinkedIn.com و Twitter.com
- کنفرانسها و مسابقات
- یک بلاگ فنی با نمونه کار آنلاین
۳. ساختن یک نمونه کار (Portfolio)
پروژههای خود را در یک نمونه کار آنلاین (Portfolio) قرار دهید تا تواناییهای خود را به نمایش بگذارید. این به کارفرمایان نشان میدهد که شما قادر به انجام کارهای واقعی هستید. توجه کنید که یک رزومه حرفهای برنامه نویسی باید حتماً شامل این 5 قسمت باشد:
- نمایش کد منبع پروژهها؛ مخصوصاً اگر از Github برای قراردادن نمونه کارهایتان استفاده میکنید.
- مستندات فنی و توضیحات پروژه؛ این اطلاعات نشاندهنده تواناییهای فنی و توانمندی در حل مسائل است.
- پروژههای مشارکتی و متنباز؛ برنامههای کاربردی، وبسایتها، یا نرمافزارهای واقعی لینکدهی کنید تا امکان تجربه مستقیم کارهای شما وجود داشته باشد.
- تأکید بر مهارتهای فنی و ابزارها؛ شامل مهارتهای فنی، زبانهای برنامهنویسی، ابزارها، و…
۴. توسعه مهارتهای حل مسئله
کار اصلی برنامهنویسی عمدتاً حل مشکلات است؛ بنابراین در پاسخ به سؤال چطور برنامه نویس شویم باید بگوییم سعی کنید مهارتهای حل مسئله خود را با تمرین الگوریتمها و شرکت در چالشهای کدنویسی مثل LeetCode و HackerRank تقویت کنید.
۵. شبکهسازی و مشارکت در جامعه
یکی دیگر از پاسخهایی که در پاسخ به سؤال «چطور برنامه نویس شویم؟» میتوان داد، این است که با دیگر برنامهنویسان ارتباط برقرار کنید. در انجمنهای آنلاین، کنفرانسها شرکت کنید تا از تجربیات دیگران بهره ببرید. اکنون که در سال 1403 هستیم میتوانید با شرکت در این همایشها، در جامعهٔ برنامهنویسان حضور پیدا کنید:
۶. بهبود مهارتهای نرم (Soft Skills)
توانایی کار در تیم، ارتباط مؤثر، و مدیریت زمان نیز برای موفقیت در برنامهنویسی ضروری هستند. این 4 مهارت به شما کمک میکنند تا به یک توسعهدهنده ارزشمندتر تبدیل شوید:
- تفکر انتقادی (Critical Thinking)
- مهارتهای ارتباطی (Communication Skills)
- مدیریت زمان (Time Management)
- کار تیمی (Teamwork)
۷. درک عمیق از مفاهیم پایه
تسلط بر مفاهیم اساسی به شما کمک میکند تا درک بهتری از مسائل پیچیده داشته باشید و کدهای بهینهتری بنویسید. بعضی از مفاهیم اساسی برنامه نویسی شامل این موارد است:
- ساختمان دادهها
- الگوریتمها
- اصول طراحی نرمافزار
- متغیرها و عملگرها
- ساختارهای کنترلی و توابع
۸. توسعه تفکر سیستمی
تفکر سیستمی در برنامهنویسی به معنای نگریستن به یک سیستم نرمافزاری بهعنوان یک کل متشکل از اجزا و روابط بین آنها است. این نوع تفکر به شما بهعنوان برنامهنویس کمک میکند تا نهتنها کد را بهصورت تکههای مجزا بنویسید، بلکه تمام پروژه را بهعنوان یک مجموعه هماهنگ ببینید و درک کنید که چگونه تغییر در یک بخش میتواند بر دیگر بخشها تأثیر بگذارد.
۹. مشارکت در پروژههای منبع باز (Open Source)
شرکت در پروژههای منبعباز به شما امکان میدهد تا با دیگران همکاری کنید، از بازخوردهای آنها یاد بگیرید و تجربه کار روی پروژههای بزرگتر را کسب کنید. از جمله منابع آموزشی عالی که امکان مشارکت در پروژههای بزرگ و معتبر را برای شما فراهم میکند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- Linux Kernel
- TensorFlow
- React
- Apache Hadoop
- Docker
۱۰. مدیریت زمان و تمرکز
با مدیریت زمان و تمرکز بر کارهای مهم، میتوانید بهرهوری خود را افزایش دهید. از تکنیکهایی مانند Pomodoro یا مدیریت وظایف برای بهینهسازی زمان استفاده کنید. مدیریت زمان مؤثر و کاهش وقفههای کاری میتواند بهرهوری را تا 40 درصد افزایش دهد.
جمعبندی
یکی از مشاغلی که تمامی کسبوکارها و صنایع دنیا به آن وابسته هستند برنامهنویسی است. ازآنجاییکه حتی انجام کارهای کوچک را میتوان با ایجاد اتوماسیون و نوشتن برنامههای ساده با سرعت بیشتری انجام داد، بسیاری از افراد در حال فکرکردن به این موضوع هستند که چطور برنامه نویس شویم. در این یادداشت گفتیم که راه برنامه نویس شدن از کسب تحصیلات و انتخاب یک زبان برنامهنویسی و سپس تمرین و تکرار پروژههای مختلف میگذرد. همچنین 10 راهکار طلایی به شما معرفی کردیم که اگر بخواهید در این حرفه موفق شوید، میتوانید از آنها بهره ببرید. برای شناسایی ویژگیهایی که لازم است برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس موفق در خودتان پرورش دهید حتما سری به آگهیهای شرکت های بزرگ و معتبر بزنید، برای این کار میتوانید از سایت های کاریابی نظیر irantalent.com یا نمونههای خارجی نظیر indeed.com و glassdoor.com استفاده کنید.