چرا استرس خطرناک است؟

10

اگر نگران سلامتی‌تان هستید، پس باید دست از استرس بردارید، چراکه با این کارتان تنها حال خود را بدتر می‌کنید. استرس به جسم و روان شما آسیب می‌زند، اما این همه‌ی قضیه نیست چون تحقیقات جدید نشان می‌دهند که استرس حتی از آنچه پیشتر فکر می‌کردیم نیز می‌تواند خطرناک‌تر باشد! مقابله با این موضوع مستلزم توجه جدی به کنترل استرس است و بیش از اینکه بخواهیم بر استرس خود کنترل داشته باشیم، باید از استرس، کارکرد و خطرات آن مطلع باشیم. این نوشتار شما را با خطرات جسمانی استرس آشنا می‌کند.

استرس محیط کاری

بر اساس مقاله‌ای که در شماره‌ی ماه دسامبر ۲۰۰۷ مجله‌ی انجمن علوم روان‌شناسی منتشر شد، اکنون ثابت شده است که استرس موجب تخریب همه‌چیز، از لثه تا قلب‌تان می‌شود و همچنین شما را در برابر بیماری‌هایی از سرماخوردگی عادی گرفته تا سرطان آسیب‌پذیر می‌سازد. با کمک تحقیقات جدیدی که به صورت بینارشته‌ای و در زمینه‌های روان‌شناسی، پزشکی، علوم عصب‌شناسی و ژنتیک انجام شده است، مکانیسم‌های بنیادیِ ارتباطی استرس به میزان بالایی اکنون شناخته شده‌اند.

وقتی که حیوانی خطری را احساس می‌کند، سیستمی در بدنش شروع به فعالیت می‌کند: واکنش‌های زنجیره‌ای که از نشانه‌ها شروع می‌شود، هورمون‌های مختلفی را از غده‌های فوق کلیوی ترشح می‌کند که در این میان، مهم‌تر از همه اِپی‌نفرین (آدرنالین)، نوراپی‌نفرین و کورتیزول هستند. تحقیقات نشان داده است که نوراپی‌نفرین موجب تقویت‌ رابط‌های یاخته‌های عصبی می‌شود تا خاطرات رویدادهای عاطفی ما حفظ شوند و احتمالا ما را بیشتر ترغیب کنند که به فکر وقایع تکان‌دهنده و دلخراش زندگی‌مان فرو برویم و احساس استرس داشته باشیم.


حتما بخوانید: چطور با تغذیه سالم، استرس را کاهش دهیم؟

این هورمون‌ها ضربان قلب را سریع‌تر می‌کنند، میزان تنفس را بالا برده و گلوکوز (سوخت سلولی) را در خون افزایش می‌دهند، در نتیجه واکنش معروف «جنگ یا گریز» را ایجاد می‌کنند.

تصویر استرس حین کار

از آنجایی که این واکنش‌ها انرژی بسیاری می‌گیرند، استرس به طور همزمان فرایندهای فیزیکی پرهزینه‌ی خود را نیز بروز خواهد داد، از جمله اینکه گوارش، تولید مثل، رشد فیزیکی و بعضی جنبه‌های دستگاه ایمنی از فعالیت می‌افتند یا از میزان فعالیت‌شان کاسته می‌شود.

وقتی موارد واکنش «جنگ یا گریز» گهگاهی است و تهدیدات زودگذر هستند، ترموستاتِ استرسِ بدن خود را مطابق با روند آن تعدیل و سازگار می‌کند. روده به سر کار گوارش خود بازمی‌گردد، اندام‌های جنسی دوباره به کار تولید مثل می‌افتند و دستگاه ایمنی بدن دوباره به مقابله با آلودگی‌ها و عفونت‌ها مشغول می‌شود.

برای تهیه مجموعه صوتی «مثبت‌اندیشی و شادی» کلیک کنید

تصویر استرس

به گفته‌ی این مقاله، شواهد فزاینده نشان می‌دهند که حساسیت ما به استرس به عنوان افراد بالغ قبلا و در نوزادی کوک و تنظیم شده است. مخصوصا میزان استرسی که در اوایل زندگی یک ارگانیسم تجربه می‌شود، آن را به همان میزان مشخص در برابر ناملایمات حساس می‌سازد. میزان بالایی از استرس در اوایل زندگی می‌تواند منجر به حساسیت بیش از حد نسبت به استرس‌های زندگی آینده‌ی فرد و همچنین افسردگی در بزرگسالی شود. این امر احتمالا ناشی از این است که حیوانات در شرایط نامساعدِ مداومی بزرگ می‌شوند (به عنوان نمونهُ در شرایطی با کشمکش و خشونت بالا و کمبود مواد غذایی). به همین خاطر آنها همین وضعیت را برای آینده‌ی نزدیک خود نیز می‌توانند انتظار داشته باشند و اندام آنها خود را با این شرایط فورا تطبیق می‌دهد.


حتما بخوانید: چه نوع استرسی برای شما مفید است؟

تحقیقات نشان می‌دهد بعضی افراد و همچنین بعضی حیوانات، بیشتر مستعد استرس هستند. پژوهشی در سال ۲۰۰۷ نشان داده است موش‌هایی که بیش از همه استرس دارند، پروتئین خاصی را بیشتر از بقیه در بدن خود تولید می‌کنند که ظاهرا همین پروتئین موجب بروز واکنش زیاد از حد از جانب آنها می‌شود.

استرس حین کار با رایانه

علاوه بر امراض قلبی، اختلال استرس پس از سانحه و افسردگی، بیماری‌هایی بسیار متنوع دیگری نیز از جمله مشکلات روده‌‌ای، بیماری‌های لثه، نقص عملکرد نعوظ، مشکلات رشدی و حتی سرطان به استرس مزمن مربوط دانسته می‌شود. پژوهشی دیگر نشان داده است افرادی که میزان بالایی از استرس را در حین کار خود تجربه می‌کنند، بیش از دیگران با خطر ابتلا به دیابت نوع دوم مواجه‌اند. تحقیقات جدید هم مؤید این است که هورمون استرس می‌تواند منجر به اختلالات پوستی مانند سوریازیس و اگزما شود. استرسِ همیشگی موجب افزایش هورمون استرس می‌شود که ثابت شده است رشد سلول‌ها و غده‌های مستعد سرطانی شدن را تسریع می‌کند. همچنین هورمون استرس، مقاومت بدن را در برابر ویروس‌ HIV و ویروس‌های سرطان‌زا نظیر ویروس پاپیلوم انسانی (Human Papilloma virus) (پیش‌ماده و عامل سرطان دهانه‌ی رحم در زنان) کاهش می‌دهند.

فشار روانی استرس

رابرت ساپولسکی، عصب‌شناس غدد درون‌ریز در دانشگاه استنفورد، که به مطالعه‌ی استرس در دسته‌های میمون‌های بابون پرداخته است، می‌گوید در برخی نخستی‌ها از جمله انسان‌ها، امنیت نسبی در برابر شکارچیان و میزان زیاد اوقات راحتی و فراغت موجب شده این مکانیسم‌های مفیدِ مقابله‌ی بیولوژیکی به منبعی از تولید رنج و بیماری‌های آزاردهنده تبدیل شود.

 

برگرفته از: livescience.com

فرمول شادی و مثبت‌اندیشی را یاد بگیرید و با افسردگی خداحافظی کنید

۱۰،۰۰۰ تومان


ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 10 دیدگاه)
  1. سيدحسن حسيني می‌گوید

    مطالب مفيد بود منتها طبق معيارهاي علمي استرس تا حدي (البته نه زياد)براي سلامت جسم انسان مفيد است منظورم اينه كه فقدان كامل استرس مفيد نيست

    1. مریم ناصری می‌گوید

      سپاس از توجه شما. حق با شماست. در تایید حرفتون، پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بندازید:
      https://www.chetor.com/?p=9627

  2. فاطمه می‌گوید

    مطالب مفید بود ودر بعضی مواقع نمیشه استرس نداشت

  3. سارا می‌گوید

    یه سوال من ۱۲ سالمه و با اینکه میشینم کلی درس می خونم و وقتی از خودم می پرسم مثل بلبل جواب میدم تا معلم ارم یه سوالی میپرسه انقدری استرس میگیرم که دهنم جلو تر از مغزم پیش میره و اصلا حواسم نیست که چی میگم چیکار کنم.

    1. عرفان برقبانی می‌گوید

      این مقاله‌ها رو خونده‌ای سارا جان:
      ۳ دلیل پنهان استرس و راه‌های مقابله با آنها
      راهنمای برنامه‌ریزی برای مدیریت استرس هنگام سخنرانی
      چطور استرس را به انرژی مثبت تبدیل کنیم؟
      کافیه روی اسمشون کلیک کنی.
      امیدواریم بتونن کمکت کنن. 🙂

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon