چطور بهترین فیلم و سریال را برای دیدن انتخاب کنیم؟

یکی از ارزان‌ترین، رایج‌ترین و دم‌دست‌ترین تفریح‌ها و سرگرمی‌های ما ایرانی‌ها تماشای فیلم و سریال است. اهل سینما رفتن هم که نباشیم (سعی کنیم که باشیم!) به‌لطف همه‌گیر شدن اینترنت پرسرعت و افزایش تولید سریال‌های تلویزیونی و مؤسسات نمایش خانگی، انبوه سریال‌ها و فیلم‌های‌ ایرانی و خارجی، زمینه‌ی خوبی برای سرگرمی ما فراهم کرده‌اند.

البته که مثل بیشتر موارد مشابه، فزونی گزینه‌ها انتخاب را سخت می‌کند. کدام برنامه‌ی تلویزیون ارزش دیدن دارد؟ «شهرزاد» یا «عاشقانه»؟ ترس و هیجان «احضارِ» جیمز وان به مذاق‌مان خوش می‌آید یا دلهره و تعلیق «درخششِ» کوبریک؟! وقتی چیز زیادی از ژانر و زیرژانر نمی‌دانیم، چطور بفهیم فیلم یا سریالی باب سلیقه‌‌ی ماست یا نه؟ آیا مناسب تماشای خانوداگی هستند؟ تماشای‌شان برای بچه‌ها بد نیست؟!

انتخاب بر اساس امتیاز کاربران

امتیاز فیلم-امتیاز سریال-انتخاب بر اساس امتیاز کاربران

شاید پیش آمده باشد که به‌خاطر تعریف و تمجیدهای بی‌وقفه‌ی یک دوست، فیلمی را تماشا کرده باشید و پس از پایان نسبت به قوه‌ی قضاوت دوست‌تان دچار تردید شده باشید! خُب؛ شاهکار قرن هم که باشد ممکن است با سلیقه‌ی ما جور درنیاید. به همین سادگی! این‌جاست که دانستن نظر دیگران به ما در انتخاب فیلم کمک می‌کند. هرچند افراد مختلف سلیقه‌های گوناگونی دارند ولی وقتی پای نظرسنجی در میان باشد، در تعداد بالا می‌توان روی نظر آدم‌ها حساب کرد. فضایی که نظرات متعدد و گوناگون افراد مختلف (منتقد و غیرمنتقد) را در اختیارمان قرار بدهد نعمت بزرگی است! آن هم نظر هم‌وطنان‌مان را که احتمالا دغدغه‌ها و پس‌زمینه‌های ذهنی مشترکی داریم.

«قصه‌ی خاصی نداشت ولی مُردم از خنده»، «پایان بازش رو خیلی پسندیدم!»، «بازی‌ها افتضاح بود» و نظرات مشابه دیگر در تعداد بالا معیار مناسبی برای تصمیم‌گیری درباره‌ی این است که فیلم یا سریالی باب سلیقه‌ی «شما» هست یا نه! حوصله‌ی خواندن نظرات را هم که نداشته باشید، می‌توانید چکیده‌شان را در تعداد ستاره‌های کوچولوی روشن مقابل هر عنوان ببینید. امتیاز فیلم که توسط تعداد زیادی از کاربران ثبت شده و قابل مشاهده است می‌تواند معیار اولیه‌ی خوبی برای انتخاب فیلم باشد. سایت‌ها و مجلات بسیاری امکان امتیازدهی به فیلم‌ها و سریال‌ها را فراهم کرده‌اند. اما نکته‌ی مهم اعتبار مرجع موردنظر و تعداد رأی‌دهندگان به هر عنوان است. در مقابل هفتی که میانگین امتیاز ۳۰۰ کاربر است، بهتر است دل‌مان را به متوسط امتیاز نه از دهِ پنج-شش کاربر خوش نکنیم.

خوانش نقدهای گوناگون

نقد فیلم و سریال-خواندن نظر منتقدین

از سلیقه که بگذریم، ارزش محتوا و ساختار فیلم‌ها و سریال‌ها هم اهمیت کمی ندارد. آیا با داستانی پیچیده سروکار داریم یا قصه‌ای سرراست؟ کارگردان کارش را چقدر خوب انجام داده است؟ بازی‌ها چطور است؟ داستان و فیلم‌نامه محکم و ساختارمند است یا سست و پر از ‌سوراخ؟ این موارد به اضافه‌ی فیلم‌برداری، طراحی صحنه و لباس، موسیقی، تدوین، جلوه‌های ویژه و دیگر عناصر فیلم‌سازی موضوع نقد فیلم است. در این مورد هم اگر نقدهای بیشتری در اختیار داشته باشیم بهتر است. منتقد هم آدم است؛ شاید ارادت نسبت به کارگردان مورد‌علاقه‌اش باعث شود عیب‌ها را نبیند. یکی ندیده نقد می‌کند، یکی آن‌قدر تماشا می‌کند که که نسبت به فیلم تعصب پیدا می‌کند! پس وقتی نقدهای متعدد و متنوعی در دسترس‌مان باشد بهتر می‌توانیم درباره‌ی درستی نظرها قضاوت کنیم. مجله‌ها و سایت‌های مختلفی به ارائه‌ی نقد فیلم می‌پردازند یک مرجع خوب و حرفه‌ای انتخاب کنید که نقدهای متنوعی ازجمله نقد محتوا، نقد فنی و … داشته باشد.

اطلاع از اخبار جذاب و موثق هنرمندان

اخبار هنرمندان و افراد مشهور

برای خیلی‌ها نام بازیگر و کارگردان موردعلاقه‌شان برای تماشای فیلم یا سریالی خاص کافی است. بنابراین پیوسته به‌دنبال اخبار و حواشی مربوط به بازیگر موردعلاقه‌شان هستند. اینکه در دنیای سلبریتی‌ها «کی چی گفت، چی کار کرد، چی پوشید؟» برای خیلی‌ها جذاب است. پیگیری این اخبار، اگر وقتش را دارید البته که اشکالی ندارد. اما در حیطه‌ی اخبار هنرمندان و آدم‌معروف‌ها بازار شایعه داغ است. پس مهم است که به منبع قابل‌اطمینانی رجوع کنید.

مسئله‌ی قابل‌توجه دیگر این است که علاوه بر نام کارگردان، بازیگرها و دیگر دست‌اندرکاران برخی اخبار جذاب هم به‌خودی‌خود دلیلی برای تماشای فیلم یا سریال هستند. اینکه رامبد جوان فیلمی با بازی همسرش نگار جواهریان ساخته است به‌نام «نگار»، می‌تواند برای خیلی‌ها دلیل تماشای فیلم باشد. بازیگری که برای نقشش ۲۵ کیلو وزن اضافه کرده است، نخستین فیلم پلان‌سکانس ایران، اولین فیلم هالیوودی یک کارگردان ایرانی، کسب بیشترین جوایز اِمی، دریافت بیشترین جوایز در شبِ حافظ، بردن اسکار و بسیاری اخبار مشابه می‌توانند دلیلی برای تماشای فیلم‌ها یا سریال‌ها باشند. بنابراین بهتر است پیگیر این اخبار باشید و منبع قابل‌اطمینان و به‌روزی برای این کار داشته باشید.

اطلاعاتی درباره‌ی فیلم که قبل از دیدن آن باید بدانید

تماشای خانوادگی-فیلم و کودک

نکته‌ی دیگری که در انتخاب فیلم یا سریال اهمیت دارد، شرایط تماشای آن است. موضوع درجه‌بندی فیلم‌ها و محصولات تصویری در ایران چندان جایی ندارد. اگر عنوان می‌شود فیلمی مثلا برای زیر ۱۶ساله‌ها مناسب نیست، معلوم نیست به‌خاطر محتوای خشونت‌آمیز است یا کلام نامناسب یا موارد دیگر. همیشه نمی‌توان بچه‌ها را به دیگران سپرد یا خواب‌شان کرد و با خیال راحت فیلم تماشا کرد. دانستن اینکه با چه‌جور محتوایی سروکار داریم خیال‌مان را راحت می‌کند. با دانستن اینکه اگر کودک‌مان در حین بازی با اسباب‌بازی‌هایش نگاهی دزدکی هم به به تلویزیون بیندازد، چیزی نمی‌بیند که نشود با یکی‌دو جمله رفع‌ورجوعش کرد، با آرامش و بدون اینکه انگشت‌مان را حول دکمه فوروارد یا تعویض کانال آماده‌باش نگه‌داریم، فیلم‌مان را تماشا می‌کنیم.

برای خیلی از جوان‌ترها هم مهم است که بدانند می‌شود فیلم یا سریالی را در کنار پدر، مادر، خواهر یا برادر تماشا کرد. این مسئله به‌ویژه به‌خاطر شرایط عرفی و فرهنگی جامعه‌ی ما اهمیت ویژه‌ای دارد. در شرایطی که روشی نظام‌مند و ساختاریافته برای تشخیص چنین مواردی وجود ندارد، دسترسی به منبعی که نظرات افراد گوناگون را دراین‌باره در اختیارمان بگذراد کمک شایانی برای کسب اطلاع در این زمینه می‌کند.

با خیال راحت به تماشا بنشینید

اینکه اولویت‌تان با چیست به خودتان بستگی دارد. سلیقه یا محتوا و ساختار فرقی نمی‌کند ولی اغلب وقت‌ها نمی‌توانید یکی را بدون دیگری معیار قرار دهید. وقتی به این نتیجه رسیدید که فیلمی باب میل‌تان است و ساختار قابل‌قبولی هم دارد، نوبت به تعیین این مسئله است که باید در خلوت خودتان فیلم را تماشا کنید، می‌توانید یک تفریح خانوادگی داشته باشید یا در جمعی دوستانه سرگرم شوید. در کنار اینها بهتر است از اخبار هنرمندان و رخدادهای دنیای فیلم و سریال هم غافل نشوید. اخبار و حاشیه‌ها ممکن است در تصمیم‌‌تان برای انتخاب فیلم یا سریال مؤثر باشند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 2 دیدگاه)
  1. حامد می‌گوید

    چه خوب واقعا من همیشه مشکل اینو داشتم که چه فیلمی برم ببینم و بعضا انتخاب های اشتباه می کردم امیدوارم این مطلب بتونه کمکم کنه
    ممنون از سایت خوبتون

  2. ali Ardeshiri می‌گوید

    خیلی جالب بود. با سپاس

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon