اخذ پروانه مشاوره خانواده؛ شرایط جدید پذیرش با آزمون و بدون آزمون
مرکز مشاوره خانواده دو وظیفۀ اصلی دارد: نخست، ارائۀ خدمات مشاورهای به متقاضیان طلاق توافقی (که در انحصار این مرکز است)؛ دوم، انجام مواردی که از سوی مراجع قضائی به این مرکز ارجاع میشود. بهطور کلی، روال اخذ پروانه مشاوره خانواده چنین است: در ابتدا، متقاضیان تأسیس مرکز مشاوره خانواده باید شرایط عمومی و اختصاصی لازم را داشته باشند؛ پس از آن، در آزمون کتبی (که قضات بازنشسته و اساتید دانشگاه از این آزمون معافاند) و شفاهی، باید حدّنصاب را کسب کنند و حائز شرایط شوند؛ در پایان، پس از مراسم تحلیف، دورۀ کارآموزی را طی خواهند کرد. صدها شهر کشور به تأسیس مراکز مشاوره خانواده نیازمندند. از سوی دیگر، شمار متقاضیان این آزمون روزبهروز در حال افزایش است. سایت چطور در این مطلب، شما را با همۀ اطلاعات موردنیاز شرکت در آزمون و قوانین مربوط به آن آشنا میکند. با ما همراه باشید.
اطلاعات مهم برای اخذ پروانه مشاوره خانواده
افرادی که خواهان تأسیس مرکز مشاوره خانواده در ۳۱ استان کشور هستند، باید مجوز داشته باشند. این مجوز به افرادی داده میشود که صلاحیت علمیشان در آزمون اخذ پروانه مشاوره خانواده تأیید شود. مرکز امور مشاوران، وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران این افراد را جذب میکند.
همهساله، سازمان سنجش آموزش کشور این آزمون را برگزار میکند. آزمون اخذ پروانه در راستای اجرای مادۀ ۴۰ «آئیننامه اجرایی قانون حمایت از خانواده» است. این قانون بیستوهفتم بهمنماه ۱۳۹۳ تصویب شد. در این مطلب به بخشهای مهمّ این قانون اشاره میکنیم. اگر شما متولد قبل از بیستونهم اسفند ۱۳۶۲ هستید، شرط سنی شرکت در آزمون را دارید.
دستورالعمل نحوۀ تشکیل و فعالیت مرکز مشاوره خانواده از طریق برگزاری آزمون است. این آزمون در رشتههایی مانند مشاورۀ روانشناختی، مشاورۀ حقوقی و مذهبی، و خدمات مددکاری اجتماعی برگزار می شود. در هر استان براساس اولویتهایی که قوه قضائیه تشخیص میدهد، پروانۀ تأسیس مرکز مشاوره خانواده به افراد واجدشرایط اعطا میشود.
فرد واجد شرایط به کسی گفته می شود که در آزمون کتبی و مصاحبه، نمرۀ قبولی کسب کرده باشد، مراسم تحلیف را انجام داده باشد و مکان تأسیس مرکز را نیز به قوه قضائیه معرفی کرده باشد. این فرد صرفا میتواند مرکز را در استان محل سکونت خود تأسیس کند. اگر او در جایی دستکم ۵ سال سابقۀ اقامت نداشته باشد، امکان تأسیس مرکز مشاوره در آن مکان را ندارد. تعداد مراکز موردنیاز در ۳۱ استان کشور در سال ۱۳۹۸ بهروزرسانی شده است.

اگر دربارۀ اخذ با آزمون یا بدون آزمونِ پروانه تأسیس مرکز مشاوره خانواده با سؤالی روبهرو شدید، بهجای جستوجوهای اینترنتی و تلگرامی، کافی است به آدرس register.azmoon187.ir/question مراجعه کنید. در این بخش، میتوانید پرسش خود را از کارشناسان مرکز مطرح کنید و پاسخ دقیق دریافت کنید. برای دریافت پاسخ، باید شمارۀ تلفن همراه خود را نیز اعلام کنید.
اهمیت این مراکز به قدری است که دادگاه خانواده میتواند در صورت لزوم با مشخص کردن موضوع اختلاف و تعیین مهلت، نظر مرکز مشاوره خانواده دربارۀ امور و دعاوی خانوادگی را جویا شود.
مرکز مشاوره امور خانواده طبق تعرفههایی که قوه قضاییه در سال ۱۳۹۸ اعلام میکند، به زوجها خدمات مشاورهای ارائه میکند. علاوه بر این، با سعی در سازش طرفین، خواستههای دادگاه را در مهلت مقرر اجرا میکند. اگر سازش انجام شود، سازشنامه تنظیم میکند؛ در غیر اینصورت، نظر کارشناسی خود دربارۀ علل و دلایل عدم سازش را بهطور مکتوب (روی سربرگ) و مستدل به دادگاه اعلام میکند. دادگاه با ملاحظۀ نظریۀ کارشناسیِ مرکز مشاوره خانواده، رأی خود را صادر میکند. در نتیجه، میتوان گفت که این مراکز جایگاه مهمی در ساختار قضایی کشور دارند.
شرایط پذیرش بدون آزمون مراکز مشاوره خانواده
پذیرش اختصاصی متقاضیان تأسیس مرکز مشاوره خانواده فرصتی برای پذیرش بدون آزمون جهت دریافت این پروانه است. طبق مادۀ ۴۰ آئیننامۀ اجرایی قانون حمایت خانواده، امکان جذب متقاضیان تأسیس مرکز مشاوره خانواده بدون برگزاری آزمون وجود دارد.
متقاضیانی که میتوانند بدون شرکت در آزمون اخذ پروانه، مرکز مشاوره خانواده تأسیس کنند، عبارتاند از: قضات بازنشسته، اعضای هیئتعلمی دانشگاهها و مشاوران خانوادهای که در دادگستری فعالاند، در صورت نداشتن رابطۀ استخدامی. بقیۀ متقاضیان باید در آزمون کتبی و شفاهی شرکت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر به نشانی www.register.azmoon187.ir بروید.
شرایط اختصاصی متقاضیان بدون آزمون تأسیس مرکز مشاوره خانواده
طبق تبصرۀ ماده ۱۰ از فصل سوم دستورالعمل نحوۀ تشکیل و فعالیت مرکز مشاوره خانواده، صرفا افراد زیر از آزمون کتبی معاف هستند:
- قضات بازنشسته با دستکم ۵ سال سابقۀ قضاوت در دادگاههای خانواده سراسر کشور؛
- اعضای هیئتعلمی رسمی دانشگاهها با دستکم ۵ سال سابقۀ عضویت در دانشگاههای معتبر و موردتأیید وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نیز دارا بودن مدرک عالیه در رشتههای مطالعات خانواده، مشاوره، روانپزشکی، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی؛
- مشاورانی که در دادگستریهای ۳۱ استان کشور فعالیت دارند.
سلامت جسمی و صلاحیت علمی این افراد باید در مصاحبۀ علمی و مراحل بررسی، تأیید شود. هزینۀ ثبتنام پذیرش بدون آزمون متقاضیان تأسیس مرکز مشاوره خانواده، ۳ میلیون ریال است.
مدارک متقاضیان پذیرش بدون آزمون تأسیس مرکز مشاوره خانواده
- رسید ثبتنام اینترنتی؛
- رونوشت برابربااصل کلیۀ صفحات شناسنامه و کارت ملی؛
- رونوشت برابربااصل مدارک تحصیلی؛
- گواهی سابقهکار یا حکم بازنشستگی و حکم کارگزینی؛
- گواهی ممهور به مهر و امضای رئیس کل دادگستری استان برای مشاوران دادگستری؛
- رونوشت برابربااصل کارت هوشمند پایانخدمت یا معافیت دائم برای آقایان.
شرایط عمومی متقاضیان اخذ پروانه مشاوره خانواده
طبق مادۀ ۳۴ آئیننامه و مادۀ ۱۳ دستورالعمل قانون حمایت از خانواده، شرایط عمومی متقاضیان دریافت پروانه مشاوره خانواده به شرح زیر است. این اطلاعات در مبحث سوم آئیننامه اجرایی قانون حمایت خانواده ذکر شده است:
- شهروند جمهوری اسلامی ایران باشد؛
- متأهل باشد؛
- حداقل ۴۰ سال داشته باشد؛
- ۵ سال سابقهکار در مراکز مشاوره خانواده سراسر کشور داشته باشد؛
- اگر متقاضی تأسیس مرکز مشاوره خانواده ۳۵ سال دارد، باید ۸ سال سابقه و تجربه داشته باشد؛
- کلیه متقاضیان تأسیس مرکز مشاوره خانواده باید مدرک کارشناسی از دانشگاههای داخلی یا خارج از کشور داشته باشند و اعتبار آن مدرک را وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری تأیید کرده باشد؛
- متقاضیانی که مدرک حوزویشان معادل مدرک کارشناسی رشتههای مطالعات خانواده، مشاوره، روانپزشکی، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، حقوق، و فقه و مبانی حقوق اسلامی است، با تشخیص مرکز امور مشاوران، حائز شرایط هستند؛
- خدمت وظیفۀ عمومی را انجام داده باشد و کارت هوشمند پایانخدمت یا کارت معافیت دائم داشته باشد؛
- سوءپیشینۀ کیفری نداشته باشد یا با رأی دادگاه، از خدمات اجتماعی محروم نشده باشد؛
- معتاد به موادمخدر نباشد و سازمان پزشکیقانونی این موضوع را تأیید کند؛
- تجاهر به فسق و سوءشهرت نداشته باشد؛
- تعهد و التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی داشته باشد؛
- نباید از خدمات دولتی یا عمومی محروم و سلب صلاحیت شده باشد؛ همچنین، محکوم به انفصال دائم از خدمت عمومی هم نشده باشد؛
- اشتغال به وکالت نداشته باشد و سردفتر ازدواج و طلاق و اسناد رسمی هم نباشد؛
- در شوراهای حلاختلاف و دادگستری مشغولبهکار نباشد.
اگر افراد موردنیاز برای برخی از حوزههای قضایی، در فراخوان اول تأمین نشود، افراد متاهل حداقل ۳۰ساله و با ۲ سال سابقهکار، واجدشرایط شرکت در آزمون خواهند بود. این افراد بهازای هر سال کسری، باید با هماهنگی واحد مشاوره، ۲۵ ساعت در کلاسهای آموزشی شرکت کنند و نمره لازم را بگیرند. همچنین، کارآموزی این افراد ۲ ماه بیشتر از دیگران است.
مواد آزمون عمومی اخذ پروانه تأسیس مرکز مشاوره خانواده
مواد آزمون کتبی در سه حوزۀ مشاورۀ روانشناختی، مشاورۀ حقوقیـمذهبی و مشاورۀ مددکاری اجتماعی به شرح زیر است:
- احکام اسلام در امور خانواده؛
- آشنایی با قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ و آئیننامۀ اجرایی مربوطه و دستورالعمل تشکیل و فعالیت مراکز مشاوره خانواده؛
- آشنایی با مباحث پیشگیری از جرائم و آسیبهای اجتماعی با اولویت ناهنجاریهای حوزۀ خانواده.
مواد آزمون تخصصی اخذ پروانه تأسیس مرکز مشاوره خانواده
مواد آزمون رشتۀ مشاوره روانشناختی
- آشنایی با تشخیص و آسیبشناسی روانی؛
- آشنایی با اصول و فنون مشاوره؛
- آشنایی با مکاتب زوجدرمانی و خانوادهدرمانی؛
- آشنایی با آزمونهای روانی و تشخیصی؛
- آشنایی با اخلاق حرفهای؛
- آشنایی با روانشناسی رشد کودک و نوجوان.
مواد آزمون رشتۀ مشاوره حقوقی و مذهبی
- مبانی امنیتی خانواده؛
- آئین دادرسی مدنی؛
- قانون مدنی و سایر قوانین مربوط به امور خانواده؛
- شرح لمعه (مباحث مرتبط با خانواده)؛
- روانشناسی خانواده.
مواد آزمون رشتۀ خدمات مددکاری اجتماعی
- حقوق در مددکاری اجتماعی؛
- منابع اجتماعی؛
- مددکاری اجتماعی و مداخله در بحران خانواده؛
- روشهای مددکاری اجتماعی.
ساختار آزمون تخصصی اخذ پروانه تأسیس مرکز مشاوره خانواده
به هریک از داوطلبان، یک دفترچه سؤالات عمومی داده میشود. هر یک از دروس این دفترچه با ضریب ۱ اعمال و براساس آن، نمرۀ کل عمومی داوطلب تعیین میشود.
یک دفترچه سؤالات تخصصی هم به داوطلبان داده میشود. هر یک از دروس این دفترچه با ضریب ۲ اعمال و براساس آن، نمرۀ کل اختصاصی داوطلب تعیین میشود.
داوطلبانی که با توجه به ظرفیت اعلامشده و نمرۀ کل اکتسابی، حدّنصاب لازم را کسب کنند، در ردیف معرفیشدگان دوبرابر ظرفیت برای مرحلۀ مصاحبه خواهند بود.
کمیته مصاحبه
اگر حدّنصاب نمرۀ آزمون کتبی را کسب کنید، کمیته مصاحبه از شما آزمون شفاهی میگیرد. اعضای کمیته مصاحبه عبارتاند از: اساتید برجستۀ دانشگاهها، قضات باتجربه در امور خانواده و متخصصان روانشناسی و روانپزشکی. در این آزمون، سلامت جسمی، روانی، و توانمندی و مهارتهای شغلی متقاضی بررسی و ارزیابی میشود. کلیۀ هزینههای مرتبط با آزمون و حقالزحمه اساتید را مرکز امور مشاوره قوه قضائیه تأمین میکند.
معرفیها و کارآموزیها
- مرکز امور مشاوران باید اسامی قبولشدگان در مصاحبه علمی را به واحد مشاوره اعلام کند. این واحد جهت عدم اعتیاد و عدم سوءپیشینۀ کیفری و تأییدیه مدرک تحصیلی و سابقۀ شغلی، معرفینامه صادر میکند.
- واحد مشاوره ۳۰ روز فرصت دارد که پس از دریافت اسامی، استعلامات ذکرشده را انجام دهد و پاسخ استعلامات را به مرکز امور مشاوران بدهد.
- مرکز امور مشاوران پس از دریافت پاسخِ هستۀ گزینش و استعلامات مربوطه، پروندۀ قبولشدگان را باید به هیئت تعیین صلاحیت مرکز امور مشاوران (جهت اعلام صلاحیت عمومی) ارجاع دهد تا این افراد دورۀ کارآموزی ۳ماهه را طی کنند.
- متقاضیان عضو مرکز مشاوره خانواده پس از قبولی در آزمون و احراز صلاحیت و گزینش، باید دورۀ کارآموزی علمی و عملی را طی نمایند. مجموع دورۀ کارآموزی ۳ ماه است.
- دورۀ کارآموزی عملی ۲ ماه در شعب دادگاه خانواده دادگستری استان است. این افراد در این مدتزمان باید ۲۰ پرونده را بررسی کنند.
- هر کارآموز دارای کارنامه مخصوصی خواهد بود. در این کارنامه، حسن اخلاق کارآموز و عملکرد دورۀ کارآموزی وی ثبت و ارزیابی خواهد شد. کارآموزانی که نتوانند حدّنصاب قبولی از کارآموزی علمی و عملی را کسب کنند، دورۀ کارآموزیشان یک نوبت تجدید خواهد شد.
زمان ثبتنام آزمون اخذ پروانه مشاوره خانواده
داوطلبان متقاضی ثبتنام در آزمون اخذ پروانه مشاوره خانواده، در صورت دارا بودن شرایط عمومی، باید در هفتۀ اول اسفندماه به سایت سازمان سنجش مراجعه کنند. ثبتنام آنان از طریق تشکیل پروفایل در این سایت انجام میشود. متقاضیان تأسیس و عضویت در مرکز مشاوره، براساس نوع مدرک تحصیلی خود، میتوانند صرفا در یکی از سه رشتۀ امتحانیِ مشاوره روانشناختی، مشاوره حقوقی و مذهبی، و خدمات مددکاری اجتماعی ثبتنام کنند. هزینۀ ثبتنام ۸۰۰ هزار ریال است. این مبلغ باید ازطریق سایت سازمان سنجش بهصورت اینترنتی پرداخت شود.
مدارک ثبتنام در آزمون اخذ پروانه مشاوره خانواده
- تکمیل فرم ثبتنام اینترنتی در مهلت مقرر در سایت سازمان سنجش؛
- فایل عکس اسکنشده؛
- یک قطعه عکس ۳ در ۴ رنگی که در ۶ ماه اخیر گرفته شده، زمینهسفید و با حجم ۷۰ کیلوبایت باشد؛
- اندازۀ عکس باید ۲۰۰ در ۳۰۰ پیکسل و حداکثر ۳۰۰ در ۴۰۰ پیکسل باشد؛
- تصویر داوطلب باید واضح باشد و اثر هیچ لک، مهر و منگنه روی آن دیده نشود؛
- اگر عکس دارای حاشیۀ زائد است، باید حذف شود؛
- اسکن عکس از روی کارتهای شناسایی (کارتملی و شناسنامه) پذیرفتنی نیست و داوطلبان باید اصل عکس را اسکن کنند؛
- عکس خواهران باید با حجاب کامل باشد؛
- اگر عکس دارای شرایط ذکرشده نباشد، ثبتنام داوطلب کانلمیکن تلقی میشود و او حق شرکت در آزمون را نخواهد داشت؛
- اگر داوطلبان از طریق کافینت ثبتنام میکنند، باید مراقب باشند که اطلاعات هویتیشان بهدرستی وارد شده باشد و عکس دیگران بهجای عکس آنها در پروفایلشان آپلود نشود. اگر عکس اشتباه در پروفایل داوطلبان ثبت شود، متخلف شناخته میشوند و با آنان طبق مقررات برخورد خواهد شد.
اسکن مدارک موردنیاز
در زمان ثبتنام در سایت سازمان سنجش، باید مدارک زیر را در اختیار داشته باشید:
- مدرک لیسانس مرتبط با پروانۀ درخواستی با فرمت JPG؛
- اسکن کلیۀ صفحات شناسنامه؛
- اسکن کارت ملی؛
- اسکن گواهی سابقهکار مرتبط، از سازمان مربوطه، با فرمت JPG؛
- اسکن کارت هوشمند پایانخدمت یا معافیت دائم.
بعد از پایان مراحل ثبتنام، به شما کد رهگیری ۱۲ رقمی داده میشود. توجه داشته باشید که تا زمان شرکت در آزمون، از این کد نگهداری کنید. داشتن این کد برای ورود به سایت و پرینت کارت ورودبهجلسۀ آزمون الزامی است.
این آزمون ۳۱ خرداد سال ۱۳۹۸ در تهران و مراکز استانهای کشور برگزار گردید. برای سال ۱۳۹۹ از هماکنون برنامه ریزی کنید و منابع آزمون را مطالعه کنید. نمونه سؤالات ادوار آزمون مددکاری را هم میتوان از برگزارکنندۀ آن یا از سازمان سنجش دریافت کرد.
قابلتوجه داوطلبان اخذ پروانه مشاوره خانواده
- اگر خواهان عضویت در مرکز مشاوره قوه قضائیه هستید، این موضوع را باید در زمان ثبتنام در سایت سازمان سنجش اعلام کنید.
- اگر مجوزی از مرکز مشاوره سازمان بهزیستی یا سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران دارید، درصورتیکه نمرۀ شما با سایر داوطلبان مساوی شود، دارای اولویت پذیرش خواهید بود.
- اگر در آزمون کتبی حدّنصاب بخش عمومی و اختصاصی را کسب کنید، از شما مصاحبۀ علمی گرفته خواهد شد و سلامت روانی شما را نیز کمیتۀ مصاحبه بررسی میکند.
- اگر در آزمون کتبی، حدّنصاب قبولی را کسب کنید اما در مصاحبه نتوانید حدّنصاب را بهدست بیاورید، مردود تلقی میشوید و امکان اعتراض از شما سلب میگردد.
- این احتمال وجود دارد که شرایط روانی، بهتشخیص متخصصان روانپزشکی، مورد تأیید قرار نگیرد.
- درصورتیکه در آزمون کتبی، نمرۀ قبولی گرفته و در آزمون مصاحبه نیز صلاحیت شما تأیید شود، باید مراسم تحلیف را بهجای آورید.
- ۳۰ روز پس از برگزاری مراسم تحلیف، فرصت دارید که مکان مناسبی برای استقرار مرکز مشاوره معرفی کنید. بهتر است این مکان به محل دادگاه خانوادۀ حوزه قضایی مربوطه نزدیک باشد.
- اگر پروانه تأسیس مرکز مشاوره خانواده داشته باشید، فقط مجاز به تشکیل یک مرکز مشاوره خانواده در شهر هستید. ایجاد شعبه، نمایندگی و مؤسساتِ زیرمجموعه غیرقانونی است و موجب لغو مجوز شما خواهد شد.
- اعتبار پروانه تأسیس مرکز مشاوره خانواده ۳ سال است. تمدید این پروانه منوط به شرایط مندرج در آئیننامه است. استعلام از واحد مشاوره و تأیید مرکز امور مشاوران قوه قضائیه الزامی است.
- مجوز به نام یک شخص حقیقی صادر میشود.
- مجوز غیرقابلانتقال به غیر است.
- اگر طبق حکم دادگاه، شخص حقوقی مؤسس مرکز (صاحبامتیاز مرکز مشاوره خانواده)، بهخاطر ارتکاب جرائمی، محکوم شود یا از انجام فعالیتهای عمومی سلب صلاحیت شود، مجوز تأسیس مرکز او لغو میشود.
- یک مرکز مشاوره خانواده باید دارای ۳ عضو مشاور با چنین تخصصهایی باشد: روانشناسی، مددکاری، و حقوقیـمذهبی. این مشاوران نیز باید از مرکز امور مشاوران، پروانه اخذ کرده باشند.
- نیمی از اعضای هر مرکز مشاوره باید از بانوان متأهل و واجد شرایط علمی باشند.
- اگر یک مرکز مشاوره ۳ عضو داشته باشد، دستکم یکی از اعضا باید زن باشد.
- مرکز مشاوره خانواده به متقاضیان طلاق توافقی و طرفین دعاوی خانواده خدمات مشاورهای ارائه میکند. انجام مواردی که از سوی مراجع قضایی ارجاع میشود، نیز وظیفۀ دیگرِ این مرکز است.
متن تحلیف واجدان شرایط تأسیس مراکز مشاوره خانواده
در این موقع که فعالیت در مرکز مشاوره خانواده را آغاز مینمایم به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که همواره قوانین و نظامات را محترم شمرده و جز عدالت و احقاق حق منظوری نداشته و برخلاف کیان خانواده اقدام و اظهاری ننمایم و احترام اشخاص، مقامات قضائی، اداری، همکاران و اصحاب دعوی را رعایت نموده و از اعمال نظر شخصی، کینهتوزی، انتقامجویی احتراز و در امور و کارهایی که انجام میدهم راستی و درستی را رویه خود قرار داده و مدافع حق باشم و شرافت من وثیقه این سوگند است و ذیل سوگندنامه را امضا مینمایم.
عناوین رشتههای امتحانی و شرایط احراز تحصیلی اخذ پروانه مشاوره خانواده
کد ۱۰۱: رشته امتحانی مشاوره روانشناختی
- کد ۲۰۱: مطالعات خانواده
- کد ۲۰۲: مشاوره گرایش خانواده
- کد ۲۰۳: روانشناسی (گرایشهای عمومی، اجتماعی و تربیتی)
- کد ۲۰۴: روانپزشکی
- کد ۲۰۵: مددکاری اجتماعی، گرایش خانواده
- کد ۲۰۶: خدمات اجتماعی
کد ۱۰۲: رشته امتحانی مشاوره حقوقی و مذهبی
- کد ۲۰۷: حقوق
- کد ۲۰۸: فقه و مبانی حقوق اسلامی
- کد ۲۰۹: حوزوی سطح ۲ گرایش فقه و اصول
کد ۱۰۳: رشته خدمات مددکاری اجتماعی
- کد ۲۰۱: مطالعات خانواده
- کد ۲۰۲: مشاوره، گرایش خانواده
- کد ۲۰۳: روانشناسی (گرایشهای عمومی، اجتماعی و تربیتی)
- کد ۲۰۴: روانپزشکی
- کد ۲۰۵: مددکاری اجتماعی، گرایش خانواده
- کد ۲۰۶: خدمات اجتماعی
آدرس مرکز امور مشاوران، وکلا و کارشناسان قوه قضائیه
تهران، خیابان نلسون ماندلا (آفریقای شمالی)، کوچه گلفام، پلاک ۵۴، طبقه دوم.
تخلفات صاحبامتیاز مرکز مشاوره و محکومیتهای چهارگانه
اگر خواهان اخذ بدون آزمون یا با آزمون مجوز تأسیس مراکز مشاوره خانواده هستید، دانستن مادۀ ۴۹ آئیننامه بسیار مهم است. این ماده مجازاتهای انتظامی مشاور خانواده را در چهار درجه معرفی میکند:
۱ ـ توبیخ بدون درج در پرونده؛
۲ ـ توبیخ کتبی با درج در پرونده؛
۳ ـ محرومیت از فعالیت در مرکز مشاوره از سه ماه تا سه سال؛
۴ ـ لغو پروانه مشاوره خانواده.
مجازات درجه یک
مرتکبان هریک از تخلفات ذیل به مجازات انتظامی درجه یک محکوم میشوند:
الف. عدم رعایت نظامات ابلاغی از سوی مرکز امور مشاوران برای بار اول؛
ب. غیبت غیرموجه در مرکز مشاوره در ساعات کار تعیینشده برای بار اول؛
پ. سهلانگاری در انجام وظایف محوله.
مجازات درجه دو
مرتکبان هریک از تخلفات ذیل به مجازات انتظامی درجه دو محکوم میشوند:
الف. هرگونه بینظمی و عدم رعایت شئونات اسلامی؛
ب. عدم رعایت احترام به زوجین؛
پ. دخالت در امور غیرمرتبط با موضوع مشاوره زوجین؛
ت. عدم استفاده از سربرگ و مهر مخصوص برای اظهارنظر؛
ج. عدم شرکت در کلاسهای آموزشیِ ضمنخدمت؛
چ ـ عدم توجه به تذکرات بازرسان واحد مشاوره و مرکز امور مشاوران.
مجازات درجه سه
الف. تکرار یکی از موارد مندرج در مواد ۵۰ و ۵۱ دستورالعمل؛
ب. عدم تمدید پروانه مشاوره خانواده در موعد مقرر؛
پ. فعالیت با پروانه مشاوره خانواده فاقد اعتبار؛
ت. ارائه شیوهها و توصیههای مشاورهای غیرمتعارف که فاقد پشتوانه علمی، دینی و اجتماعی است؛
ث. ارائه خدمات مشاورهای خارج از حوزه تخصصی مندرج در پروانه مشاوره خانواده؛
ج. هرگونه اقدامی که موجبات اطاله در امر مشاوره را فراهم آورد، از جمله اظهارنظر خارج از موعد مقرر؛
چ. عدم رعایت تعرفه قانونی؛
ح. افشای اسرار هریک از زوجین؛
خ. تخلف از مفاد سوگندنامه؛
د. عدم شرکت در کمیته فنی جهت اظهارنظر دربارۀ پروندههای ارجاعی؛
ذ. انجام خدمات مشاوره موارد ارجاعی از دادگاه در خارج از ساعت کار تعیینشده مرکز و خارج از محل مرکز مشاوره؛
ر. سهلانگاری در نگهداری اسناد و محتویات پروندههای ارجاعی.
مجازات درجه چهار
مرتکبان هریک از تخلفات ذیل به مجازات انتظامی درجه چهار محکوم میشوند:
الف. استعمال موادمخدر و روانگردان و مصرف مسکرات؛
ب. محکومیت قطعی به جرائم مستوجب حد، قصاص و جرائم تعزیری عمدی مستوجب مجازات درجه ۶ به بالا؛
پ. تکرار هریک از تخلفات مادۀ ۵۲ دستورالعمل.
توجه کنید که سوابق مشاورهای اشخاص جزء اسرار خانوادگی محسوب میشود. سوءاستفاده از آنها، برابر مقررات، قابلتعقیب خواهد بود.
قابل توجه متقاضیان ثبتنام در آزمون اخذ پروانه مشاوره
متقاضیانی که علاوه بر عضویت در مرکز مشاوره، متقاضی تأسیس مرکز مشاوره خانواده نیز میباشند، باید این مطلب را در فرم ثبتنام اینترنتی قید نمایند. افراد موضوع این آگهی در صورت داشتن مجوز مرکز مشاوره از سازمان بهزیستی کشور و سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران در شرایط مساوی، نسبت به سایر داوطلبان دارای اولویت میباشند.
از پذیرفته شدگان آزمون کتبی، مصاحبه علمی و بررسی سلامت روانی توسط کمیته مصاحبه به عمل خواهد آمد. در صورتی که پذیرفتهشدگان در آزمون نتوانند نمره قبولی را در مصاحبه علمی کسب نمایند و یا شرایط روانی را به تشخیص متخصصین امور روانشناسی و روان پزشکی احراز ننمایند، مردود تلقی گردیده و نتیجه اعلام شده قابل اعتراض نمیباشد.
افراد متقاضی مجوز تأسیس پس از انجام مراسم تحلیف مکلفند حداکثر ظرف یک ماه نسبت به معرفی مکان مناسب، در نزدیکترین محل به دادگاه خانواده حوزه قضایی مربوط، به واحد مشاوره اقدام نمایند. دارندگان مجوز تأسیس مرکز فقط مجاز به تشکیل یک مرکز مشاوره خانواده می باشند؛ ایجاد شعب و مؤسسات فرعی ممنوع خواهد بود و مستوجب لغو مجوز خواهد بود.
اعتبار مجوز تأسیس مرکز مشاوره و پروانه مشاوره خانواده به مدت سه سال بوده و تمدید آن برای مدت مشابه در صورت وجود شرایط مقرر در قانون و آییننامه توسط واحد مشاوره و پس از استعلام از مرکز امور مشاوران درخصوص ادامه فعالیت دارنده پروانه یا مجوز، بلامانع است. مجوز مرکز مشاوره بنام یک نفر صادر می شود. مجوز مذکور قابل انتقال به غیر (حقیقی و حقوقی) نمیباشد.
مرکز مشاوره خانواده باید در نزدیکی دادگاه های خانواده ایجاد شود. اگر فرد مؤسس به دلیل کشف فساد و یا ارتکاب جرایم عمدی محکومیت یابد و یا به هر دلیل قانونی دیگر طبق بررسیهای به عمل آمده از وی سلب صلاحیت گردد، مجوز تأسیس مرکز فوق توسط مرکز امور مشاوران لغو می شود.
هر مرکز مشاوره خانواده باید دارای حداقل سه عضو مشاور در تخصصهای روانشناسی، مددکاری و حقوقی-مذهبی که از مرکز امور مشاوران پروانه گرفتهاند، باشد. حداقل نصف اعضای هر مرکز مشاوره باید از بانوان متأهل واجد شرایط باشند و در صورتی که مرکز مشاوره دارای سه عضو باشد، حداقل یک عضو آن باید از بانوان مذکور باشد. مرکز مشاوره خانواده با ارائه خدمات مشاورهای به متقاضیان طلاق توافقی، دعاوی خانواده یا انجام مواردی که از سوی مراجع قضایی ارجاع میشود، اقدام می کند.
وجه پرداختی بابت ثبت نام و بررسی مدارک مسترد نخواهد شد. هر متقاضی صرفاً میتواند در استان محل اقامت خود ثبتنام نماید و در استانهایی که بومی آنجا نیست و یا سابقه 5 سال اقامت را ندارد حق شرکت نخواهد داشت.
یادآوری موضوعاتی درباره مددکاری، مشاوره خانواده و روانشناسی
روانشناسی، آگاهی همگانی (اطلاعات عمومی) نیست
برخی بر این باورند که هر کسی، از پایههای (اصول) روانشناسی آگاه است؛ و روانشناسان تنها به یادآوری این پایهها به ما میپردازند ولی چنین نیست. روانشناسان سالها پژوهش و آزمایش میکنند تا به همبستگی و نابستگی میان رفتارها و فرآیندهای روانی پی ببرند. هیچ کدام از دیدگاهها و رویکردهای روانشناسی دستاورد سخنرانی ساده نیست و سالها پژوهش چنین سرانجامی داشته است که ما بتوانیم درستی یک دیدگاه را تأیید کنیم و بنیانها روانشناسی ساخته شود.
تنها با داشتن گواهی کارشناسی مددکاری خانواده نمیتوان درمانگر خانواده شد
دانشجویان در دانشگاه با بنیانهای دانش روانشناسی آشنا میشوند آموزش میبینند؛ به پژوهش و آزمایش میپردازند ولی آیا با خواندن دیدگاهها و یادگیری روشهای رواندرمانی میتوان درمانگر شد؟ باید بگوییم نه.
اگر روانشناسی و مددکاری، دانشآموختهی پایهی دکترا هم باشد نیازمند تجربه است و باید کارآزموده شود. از سوی دیگر روانشناس و مددکار باید دارای پروانهی کار نیز باشد.. کارشناسان ارشد روان شناسی با گرایشهای مختلف مثل عمومی، کودک، بالینی، سازمانی و غیره در صورت دریافت پروانه اشتغال از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره امکان مشاوره دارند.
روانشناس تنها برای گوش دادن به گفتههایتان پول نمیگیرد او به دنبال کمک به شماست
یکی از پیشداوریهای نادرستی که برخی از مردم از روانشناس و مددکار خانواده دارند این است که او در اتاقش یک کاناپه دارد که شما میتوانید روی آن دراز بکشید و به سخن گفتن بپردازید؛ و روانشناس کنارتان مینشیند و به گفتههایتان گوش میدهد تا در پایان از شما پول بگیرد.
روانشناس و مشاور خانواده، تنها به شنیدن گفتههایتان نمیپردازد او تلاش میکند از میان گفتههایتان به دشواریها، شکستها و چالشهایی که در زندگیتان رخ داده آگاه شود. سپس به شناسایی اختلالی که به آن دچار هستید و درمانتان بپردازد.
روانشناس نمیتواند تنها با گفتن چند واژه حال شما را بهتر کند
روانشناسان گفتههای شما را میشنوند و به مشکل شما پی میبرند. از شما پرسشهایی میکنند تا به شناسایی بهتری دست یابند به شما پیشنهادهایی میکنند ولی این پایان کار نیست. فرآیند درمانی تنها با گفتن چند واژه رخ نمیدهد اگر چنین بود واژهی «جادوگر» را به جای روانشناس به کار میبردیم. فرآیند درمان میتواند بر پایهی رویکردهای گوناگون روانشناسی مانند درمان شناختی، روانکاوی، CBT و … انجام شود.
آیا روانشناس، مردم را بهتر از خودشان میشناسد؟
بارها پیش آمده که از از مشاور خانواده پرسیدهایم کار شما چیست؟ هنگامیکه میگوید مشاور خانواده هستم میگویند پس بگو خانواده ما چه جور هست. یاد آن حرف میافتیم که میگوید «تا شخص سخن نگفته باشد * عیب و هنرش نهفته باشد».
چنین کسانی باید پرسش خود را به جای مشاور خانواده از جادوگر بپرسند. هیچ مشاوری نمیتواند بدون گفتوگو با شما، آزمون روانشناسی، دیدن رفتارتان و یا خواندن گزارش بگوید که چه جور آدمی هستید. همانگونه که میدانید دانش روانشناسی و مشاور خانواده، به بررسی رفتار و فرآیندهای روانی میپردازد. روانشناس پس از برگزاری نشست (جلسه) با شما میتواند به دشواریها و مشکلاتتان پی ببرد و شما را یاری کند.
روانشناسی بالینی بهترین شاخهی روانشناسی نیست
هیچکدام از شاخههای روانشناسی و مشاوره، بر دیگر شاخهها برتری ندارد چون هر کدام از شاخههای روانشناسی در زمینهی ویژهای کار میکنند پس نمیتوان گفت روانشناسی بالینی به روانشناسی اجتماعی برتری دارد یا روانشناسی عمومی از روانشناسی سیاسی بهتر است و ….
روانکاوی و مشاوره شاخههایی جدای از روانشناسی نیستند.
روانکاوی و مشاوره دو زیرشاخهی روانشناسی هستند. ولی برخی از مردم گمان میکنند این دو، جدای از روانشناسی هستند. روانکاوی یکی از رویکردهای ارزشمند روانشناسی است. مشاوره در برخی از کشورها شاخهای جدای از روانشناسی شناخته میشود. آنچه روشن است این است که مشاوره و روانکاوی، شاخههایی از روانشناسی در انجمن روانشناسی آمریکا است.
روانپزشکی از روانشناسی ارزشمندتر نیست
روانشناسی و روانپزشکی دو شاخهی جدای از هم هستند و هر کدام در جای خود ارزشمند است. روانشناس به شناسایی، پیشگیری و درمان اختلالات روانشناختی با روشهای رواندرمانی میپردازد. و روانپزشک در درمان اختلالات روانشناختی از دارو درمانی بهره میگیرد. پس کار این دو جدای از هم است و هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد. به یاد بسپارید پسوند «پزشک» یا «شناس» که همراه «روان» میآید هیچ کدام از این دو شاخه را ارزشمندتر نمیدانند
آیا پروانه مشاوره خانواده، همان پروانه اشتغال روانشناسی است؟
خیر. متقاضیان کسب پروانه اشتغال روانشناسی با پیشینههای (رشته های) مرتبط میتوانند بعد از قبولی در مصاحبه های تخصصی سازمان نظام روانشناسی پروانه اشتغال خود را دریافت کنند، این درحالیست که متقاضیان با رشته های غیر مرتبط بعد از قبولی در آزمون های روانشناسی مجاز به شرکت در مصاحبههای تخصصی و در صورت قبولی، پروانه خود را دریافت میکنند.
بنا به مصوبه شورای مرکزی، پروانه اشتغال روانشناسان و مشاوران ورودی سال ۹۳ به بعد با پیشینه غیر مرتبط به افرادی اعطاء میشود که در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری فارغ التحصیل شده باشند حال آنکه ورودیان با رشته های غیرمرتبط قبل از سال ۹۳ باید برای دریافت پروانه اشتغال خود در آزمونهای علمی-حرفهای شرکت و درصورت قبولی و بعد از گذراندن مصاحبههای تخصصی، پروانه خود را دریافت کنند.
در هر رشته گروهی از صاحبنظران و اساتید در سراسر کشور بعد از طراحی سوالهای مورد نظر سوالات خود را برای سازمان ارسال میکنند، از بین آنها سوالهای استاندارد و مورد تایید سازمان انتخاب شده و گروه روانسنجان بعد از بررسی اعتبار سوالات، آنها را به صورت محرمانه در قرنطینه تا روز آزمون نگهداری میکنند.
سخن آخر
آیا شما هم قبلا در آزمون شرکت کردهاید یا مجوز تأسیس مرکز مشاوره خانواده دارید؟ دیدگاههای خود را از طریق بخش نظرسنجی به ما اطلاع دهید یا به سایت کارشناسان رسمی دادگستری مراجعه کنید. فراموش نکنید که اطلاعیههای سازمان سنجش و قوه قضائیه و مرکز امور مشاوران حقوقی دستگاه قضا در سال ۱۳۹۸ را بررسی کنید.
سلام خسته نباشید لطفا جواب منو در همین سایت بفرستید می خواستم بدونم من از اول طرح کاهش طلاق مشاور حقوقی مذهبی طرح بودم کلا ۴ سال این طرح شروع شده چطور باید ۵ سال سابقه داشته باشم در این طرح لطفا پاسخ بدین ممنون
باسلام واحترام
بنده میخواستم برای تاسیس مرکز مشاوره خانواده بدون آزمون ثبت نام کنم متاسفانه نتونستم لینک مورد نظر را پیدا کنم لطفا راهنمایی بفرمائید. با سپاس . فرزانه نیکو
باسلام
با ازمون داوری تخصصی خانواده برای مصاحبه قبول شدم کسی میدونه برای مصاحبه چه سوالاتی میپرسند منابع مصاحبه چی هست ممنون میشم راهنمایی کنید