مشاوره قبل از ازدواج؛ پاسخهای سرکار خانم قنبری، روانشناس، به سؤالات رایج شما
مشاوره قبل از ازدواج یکی از بهترین راهکارهایی است که زوجها میتوانند برای پیشگیری از بروز مشکلات در آینده زندگی زناشویی خود از آن کمک بگیرند. این مسئله بهویژه در خصوص زوجهای جوان و کمسنوسالی صدق میکند که اطلاعات چندانی درباره زندگی زناشویی و مشکلات آن ندارند و ممکن است از روی احساسات تصمیمگیری کنند. زوجهایی که قصد شرکت در این جلسات را دارند احتمالا سؤالهایی درباره مشاوره قبل از ازدواج دارند که با توجه به حساسیت موضوع، هر کسی صلاحیت پاسخگویی به آنها را ندارد. به همین خاطر با سرکار خانم معصومه قنبری، روانشناس و مشاور خانواده همراه شدیم که در ادامه به سؤالهای رایج در این باره پاسخ خواهند داد.
معرفی سرکار خانم معصومه قنبری، روانشناس و مشاور خانواده
این مقاله حاصل گفتوگوی «چطور» با مشاور متخصص خانم معصومه قنبری است. در شناسنامه زیر اطلاعات بیشتری درباره سوابق و تخصصهای ایشان در اختیارتان خواهیم گذاشت و پس از آن، سراغ سؤالهای رایج درباره مشاوره قبل از ازدواج خواهیم رفت.
تخصص: روانشناس و مشاور خانواده
سوابق مرتبط:
– کارشناس ارشد مشاوره و راهنمایی
– ۲۸ سال تجربه مشاوره
– عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران
– فعال در حوزه مقابله با آسیبهای طلاق با همکاری شعبات دادگاههای خانواده
– نویسنده کتاب طلاقهای تصادفی
پاسخ به ۱۱ سؤال رایج و مهم درباره مشاوره قبل از ازدواج
۱. مشاوره قبل از ازدواج چیست و در این جلسات درباره چه مواردی صحبت میشود؟
پس از آنکه دختر و پسر آشنایی ابتدایی با یکدیگر را پیدا میکنند، به سؤالات و چالشها و مطالبی برمیخورند که گاهی ریشه در اختلافهای مربوط به تربیت و محیط تربیتی آنها دارد و گاهی ریشه در اختلافهای مرتبط با ساختار شخصیتی آنها. لازم است در حضور مشاور به این سؤالات پاسخ داده شود و ابهاماتی را که برای طرفین پیش میآیند برطرف کرد. در جلسات مشاوره قبل از ازدواج در درجه اول تلاش بر رفع ابهامات اینچنینی خواهد بود.
۲. آیا همه به مشاوره قبل از ازدواج نیاز دارند؟
بله، همه به مشاوره قبل از ادواج نیاز دارند. البته میزان آشنایی طرفین با یکدیگر میتواند نقش مؤثری در تعیین تعداد جلسات لازم برای مشاوره داشته باشد. هرچه بیشتر یکدیگر را بشناسند و مدت آشنایی طولانیتر باشد، به تعداد جلسات کمتری نیاز خواهد بود.
۳. مشاوره قبل از ازدواج چه فوایدی دارد و چقدر میتواند به ما کمک کند؟
مشاوره قبل از ازدواج فواید بسیاری دارد و مهمترین فایده آن شناختی است که طرفین از یکدیگر پیدا میکنند. وقتی دو خانواده با یکدیگر مواجه میشوند، معمولا بهخاطر بعضی معذوریتهای ارتباطی، فامیلی و خانوادگی برخی مسائل را در ابهام میگذارند یا آنکه اصلا صحبتی از آنها به میان نمیآورند.
در مشاوره قبل از ازدواج فضایی در اختیار طرفین و خانوادههای آنها قرار میگیرد که میتوانند در آن بیپرده صحبت کنند و تمام ابهامات مذکور را با کمک مشاور برطرف کنند. مشاور میتواند بهعنوان فرد ثالث نکات لازم را به آنها گوشزد کند و آموزشهای کافی را در اختیارشان بگذارد.
۴. با توجه به تجربه طرفینی که برای بار دوم ازدواج میکنند، آیا مشاوره قبل از ازدواج دوم ضرورت دارد؟
شاید بتوان گفت که یکی از مهمترین مشاورههای قبل از ازدواج، مشاوره برای ازدواج دوم باشد. کسانی که بهخاطر فوت همسر یا طلاقگرفتن قصد دارند دوباره ازدواج کنند بیشتر از سایرین به مشاوره نیاز دارند؛ چرا؟ به دو دلیلی که در ادامه گفته میشود:
- این افراد معمولا دچار افسردگیها و جاماندگیهایی از ازدواج قبلی هستند که لازم است در جلسات مشاوره قبل از ازدواج راجع به اینها صحبت شود و مطرح شوند؛
- همچنین این افراد مقایسهها و بیتناسبیهایی را با همسر دومشان انجام میدهند که باید اینها را نیز در مشاوره پیش از ازدواج مطرح و بررسی کرد.
۵. روند جلسات مشاوره قبل از ازدواج چگونه است؟
نمیتوان برای روند جلسات مشاوره نُرم مشخصی متصور شد و این روند بسته به برخی عوامل، متفاوت خواهد بود. مهمترین عامل رویکرد درمانیای است که روانشناس یا مشاور خانواده به آن اعتقاد دارد و بر اساس آن جلسات مشاوره را مدیریت میکند.
عامل تعیینکننده دیگر به زوجینی ارتباط دارد که برای مشاوره مراجعه میکنند؛ فرضا اینکه چندساله باشند و موارد دیگری از این دست. اگر درمانگر تشخیص دهد که درباره دلیل انتخاب همسر پیچیدگی، معضل یا گرهی وجود دارد، افزایش تعداد جلسات محتمل خواهد بود.
بهطور کلی اما روند جلسات مشاوره قبل از ازدواج در ابتدا با معارفه یا تشخیص آغاز میشود. سپس روی شناسایی طرفین کار میشود و بسته به رویکرد درمانی، تکالیفی به آنها داده میشود. مشاور با کمک این تکالیف میتواند درباره مسائل مختلف به نتیجهگیریهایی برسد. گاهی اوقات هم نیاز به گرفتن تست از زوجها میشود که این مسئله هم کاملا بستگی به نظر مشاور و درمانگر دارد. گرفتن تست از برخی زوجها لازم و ضروری است و از برخی خیر.
۶. در صورتی که شناخت فرد از طرف مقابلش کافی باشد، آیا مشاوره قبل از ازدواج بهصورت فردی کافی است؟
مشاوره قبل از ازدواج بهصورت فردی معمولا توصیه نمیشود. البته فردی که به یک جمعبندی کلی درباره تصمیم ازدواج رسیده است میتواند بهتنهایی به مشاور مراجعه کند و با توصیف مشخصات زوج موردنظرش پاسخ سؤالات و ابهاماتی را که احیانا دارد از مشاور بگیرد.
اما برای آنکه بتوان به نتیجهگیری نهایی رسید، نیاز به یک تا چند جلسه زوجی وجود دارد. البته رویکرد درمانی مشاور درباره پاسخ این سؤال هم صدق میکند و ممکن است تصمیمگیری درباره تقسیمبندی جلسات و مسائل دیگر بسته به رویکرد متفاوت باشد.
۷. با توجه به نقش احتمالی والدین در بروز برخی اختلافات، آیا نیازی به حضور والدین هست؟ این موضوع چگونه بدون حضور آنان قابلحل است؟
درمورد زوجین زیر ۲۵ سالی که در شرف ازدواج هستند، یک جلسه مشاوره با حضور والدین دو طرف لازم و ضروری است.
درمورد افراد با سنین بالاتر که آشنایی قبلی هم دارند، حضور والدین چندان ضروری نیست؛ مگر آنکه طرفین در برخورد با والدین دچار چالش باشند و مشکلی از این بابت داشته باشند. در این صورت و بنا به ضرورت، میتوان والدین یک طرف را، بدون حضور دیگری، به جلسه مشاوره خواند و با آنها درباره نکات لازم صحبت کرد.
تجربه نشان میدهد که نقش والدین بیشتر روی سنتها، آداب و رسوم و روابط فامیلی منعطف است؛ معمولا هم یک جلسه مشاوره با والدین برای برطرفکردن مسائل و ابهامات احتمالی کافی خواهد بود، البته اگر مشکل در همین حیطههای گفتهشده باشد. اگر چنین نباشد و پای اختلالها و مسائل پیچیدهتری در میان باشد، برای برطرفکردن این مسائل و بنا به شرایط خاص به جلسات مکرر با والدین نیاز خواهد بود.
۸. آیا میزان رضایت جنسی طرفین از یکدیگر در این جلسات قابلارزیابی است؟ چگونه؟
بله، پرسشنامههای مخصوصی در این رابطه وجود دارند که در اختیار زوجها گذاشته میشوند و مشاور با کمک آنها میتواند رضایت جنسی طرفین از یکدیگر را تشخیص بدهد.
البته اگر آشنایی قبلی با هم داشته باشند، مشاور ممکن است صلاح بداند که یک تا چند جلسه را بسته به صلاحدید خود درباره همین موضوع مشخص با آنها صحبت کند.
۹. در صورتی که تشخیص روانشناس این باشد که طرفین مناسب هم نیستند، آیا این پایان کار است و طرفین باید بهرغم علاقه به هم، از هم جدا شوند؟
مشاور یا روانشناس تنها وظیفه دارد که همراه با زوجها تفاوتها و شباهتهایشان را بررسی کند و بهنوعی نقش چراغ هدایت را بازی کند. مشاور معمولا نمیتواند در این باره جواب قطعی به طرفین بدهد و فرضا بگوید که به هیچ عنوان به درد یکدیگر نمیخورند یا اظهارنظرهای دیگری از این دست.
تصمیمگیری در این رابطه به عهده خود زوجهاست و مشاور و روانشناس تنها میتواند در امر تصمیمگیری به آنها کمک کند و ابهاماتشان را برطرف کند.
۱۰. مشاوره قبل از ازدواج چند جلسه است؟
بسته به شرایط خاص هر زوج و موضوعاتی که مطرح میشوند، تعداد جلسات مشاوره قبل از ازدواج بین ۶ تا ۱۲ جلسه خواهد بود.
۱۱. آیا مشاوره آنلاین به اندازه مشاوره حضوری ثمربخش هست؟
انتخاب خود زوجهاست که حضوری یا غیرحضوری بودن جلسات مشاوره را مشخص میکند. البته جلسات حضوری بهخاطر مشاهده ظاهر زوجها و تناسبسنجی بر جلسات غیرحضوری ارجحیت دارد.
اگر زوجی راه دور باشند یا معذوریتی برای شرکت در جلسات حضوری داشته باشند، میتوان جلسه اول را بهصورت تماس ویدئویی برگزار کرد و سایر جلسات را تلفنی.
در پایان
ازدواج تأثیری بسیار مهم در زندگی اشخاص دارد و شاید مهمترین مسئلهای باشد که هرکس در زندگی راجع به آن تصمیم میگیرد. تصمیمگیری اشتباه در ارتباط با این مسئله میتواند پیامدهایی بهدرازای عمر انسان داشته باشد. با توجه به این حساسیت، کمکگرفتن از دیگران برای رسیدن به تصمیم و جمعبندی نهایی درباره شریک زندگی ایدهای عالی و معقولانه است. مشاوره قبل از ازدواج یکی از راهکارهای خوبی است که زوجها برای این منظور در دسترس دارند و با استفاده از آن میتوانند از تجربه و دانش متخصصان مشاور برای تصمیمگیری خود بهره بگیرند.
مشاور در مقام شخص ثالث و کاملا بیطرف، به زوجها کمک خواهد کرد درک و شناخت بهتری از یکدیگر پیدا کنند و فضایی را برای آنها فراهم خواهد کرد که در آن میتوانند در کمال صداقت هرچه در دل و ذهن دارند بیان کنند و با کمک مشاور، ابهامات و مشکلات احتمالی را برطرف کنند.
شما بگویید
آیا تجربه شرکت در جلسات مشاوره قبل از ازدواج را داشتهاید؟ نتیجه کار تا چه اندازه برایتان رضایتبخش بوده است و چقدر باعث درک و شناخت بهتر از شریک زندگیتان شده است؟
اگر مایل باشید، میتوانید در قسمت «ارسال دیدگاه» تجربهها و نظرات خود را با ما و مخاطبان چطور در میان بگذارید. تجربههای شما میتواند برای زوجهایی که قصد ازدواج دارند مفید و راهگشا باشد.