چطور نشان دهیم شایسته ترفیع گرفتن هستیم؟
هیچ وقت برای اینکه به رئیستان نشان دهید شایستهی گرفتن ترفیع هستید، دیر نیست. شاید چند سالی هست که در پُست ثابتی کار میکنید و فکر میکنید وقت آن رسیده تا پیشرفتی داشته باشید. شاید شرکت، قصدِ تغییر و تحول پُستهای شغلی را دارد و بالاخره قرار است شغلِ رویاییتان خالی شود. شاید هم، چند باری که اتفاقا به نظرتان کم نیامده، دیدهاید دیگران از شما جلو زده و ترفیع گرفتهاند و این موضوع شما را ناامید کرده است.
به هر دلیلی که دلتان ترفیع میخواهد باید مطمئن شوید برای قدم گذاشتن به جلو آماده هستید. یعنی باید اطمینان پیدا کنید رئیستان شما را برای ترفیع مناسب میداند، در این مقاله، راهکارهایی را مرور میکنیم که به رئیستان نشان میدهند، شما شایستهی ترفیع مقام هستید.
«آنقدر خوب باشید که نتوانند شما را نادیده بگیرند.»
– استیو مارتین
آنتونی گرینوالد (Anthony Greenwald) از دانشگاه واشنگتن بیش از هر کس دیگری، دربارهی سوگیریها مطالعه کرده است و نتایج تحقیقات او میتواند برای ترفیع گرفتنِ شما راهگشا باشد. مطالعات اخیر او نشان میدهد، سوگیریهای ناخودآگاهِ محل کار، عموما تغییر نمیکنند و رؤسا آگاهانه یا ناآگاهانه از این جهتگیریها پیروی میکنند.
«انسانها، ادعا میکنند با تمرین میتوانند سوگیریها را کنار بزنند، البته برای این ادعا مدرکی ندارند.»
– گرینوالد
زمانی که میخواهید ترفیع بگیرید، باید خود را به گونهای ارائه کنید که با سوگیری رؤسا دربارهی اینکه چه عواملی فرد را مناسب ترفیع میکند، تناسب داشته باشد. حالا که شما تلاش خود را در کارتان انجام میدهید، چرا نباید این تلاش را طوری برنامهریزی کنید که بختِ ترفیع گرفتن به موقعیتی که خواهانش هستید را بالا ببرد؟
شاید، چنین کاری نوعی دستکاری کردن موقعیت به نظر برسد، اما چندین راه مستقیم برای عرضهی کارتان در ویترین وجود دارد که بدون اینکه متظاهر و فریبکار به نظر برسید، ثابت کنید شایستهی ترفیع گرفتن هستید.
۱. مرزهای معمول را پشت سر بگذارید
هر فردی (البته تقریبا هر فردی) میتواند کاری که از او خواسته شده را انجام دهد. اما برای ترفیع گرفتن، باید از این مرحله فراتر بروید. برعهده گرفتن مسئولیتی، بدون اینکه از شما درخواست کرده باشند نه تنها راهی عالی برای نشان دادن اخلاق کاری، انرژی و مهارت شما است، بلکه به رئیس شما نشان میدهد که آماده (و توانا) هستید تا حیطهی عملتان را گسترش هستید. زمانی که مسئولیتی بیش از اندازهی معمول را بر عهده میگیرید، راهی برای رئیستان باقی نمیگذارید جز اینکه فکر کند شما لایق نقشی بزرگتر هستید. این امر، شامل قبول خطر برای ارائهی پیشنهادهایی نوآورانه نیز هست.
۲. بیش از حد غیرقابل تعویض نباشید
بسیاری از افراد در این مورد ضعف دارند. شکی نیست، ارائهی بهترین عملکردتان، فارغ از پُستی که در آن مشغول هستید، همیشه بهترین ایده است. اما نکتهی کلیدی این است که نباید در پست فعلی که قصد جابجایی از آن را دارید به عنوان تنها فردی به نظر برسید که میتواند وظایف لازم را به انجام برساند. اگر اینطور باشد رئیس شما به این نتیجه میرسد که ترفیع شما به دردسرِ پیدا کردن کسی که بتواند جای شما را در جایگاه فعلیتان بگیرد نمیارزد. پرورش دیگران بهترین راه برای برقراری تعادل بین ارائهی بهترین عملکرد در پست فعلی و همزمان اثبات این است که برای پُستی با مسئولیت بیشتر آمادگی دارید. ممکن است احتکار دانش وسوسهکننده باشد، اما این کار را نکنید. به جای آن مطمئن شوید دیگرانی وجود دارند که میدانند چگونه جنبههای کلیدی کار شما را انجام دهند. به علاوه، آموزش، مهارتی اساسی در رهبری است. بنابراین با ارائهی آموزش به دیگران، علاوه بر کاستن از نگرانیهای رئیستان دربارهی یافتن جایگزینی برای شما، نشان میدهید که قادر به پذیرش مسئولیتهایی هستید که لازمهی بر عهده گرفتن مقامهای بالاتر است.
۳. هوش هیجانی (EQ) خود را اثبات کنید
شما ممکن است به عنوان یک نابغهی دمدمی مزاج در پُستهای اولیه، کامیاب شوید. اما بدون هوش هیجانی هرگز از این مرحله فراتر نخواهید رفت. اگر از آن دسته آدمهایی هستید که وقتی اوضاع بر وفق مرادتان نیست، کجخلق میشوید، وقتی آدمها در نقطهی مقابلتان قرار میگیرند، اعصابتان به هم میریزد، از اتاق بیرون میزنید و فریاد میکشید یا اینکه در هنگام بروز تعارضها سکوت اختیار میکنید، به رئیس خود پیام میدهید که ترفیع نمیخواهید. هیچ رئیسی نمیخواهد به عنوان مدیری شناخته شود که آدم کمطاقتی را ترفیع مقام داده است. به محض ترفیع، رفتارتان به عنوان بازتابی از قضاوتِ فردی که به شما ترفیع داده است، در نظر گرفته میشود. به رئیس خود نشان دهید، آنقدر خودآگاهی دارید که ضعفهایتان را بشناسید و برای تقویت آنها کاری بکنید. این کار اثبات خواهد کرد که شما لایق ترفیع هستید. کنترل هیجان و به دست گرفتن عواطف، نتیجهی تلاشی سخت است و مهارتی نیست که موروثی باشد.
۴. حتما با زبان شرکتتان حرف بزنید
رؤسا بیش از هر چیزی برای ماموریت شرکت ارزش قائل هستند. آنها عاشق این هستند که کارکنانشان آنچه در طول زمان برای شرکت مفید است را ببینند و با زبانی که برای آنها قابل درک باشد به مدیرشان بگویند. هر چه در یک شرکت به مدارج بالاتری میرسید، زبانی که انتخاب میکنید، اهمیت بیشتری پیدا میکند. دیگر، متخصص بودن در کاری که انجام میدهید، کافی نیست، بلکه باید نشان دهید، میدانید کاری که انجام میدهید چگونه به شرکت کمک میکند. این به معنای یادگیری زبانِ تیم رهبری و رئیستان است. مثلا شاخص کلیدی عملکرد (Key performance indicator)، درآمد پیش از کسر بهره، مالیات و استهلاک مالی (EBITA)، حاشیهی سود (profit margin)، سهم بازار (market share)، نرخ شکست (failure rate) یا هر واژهای که مرتبط با کار شرکت شماست. باید، بدانید که آن واژه به چه معنا است و چرا مهم است، تا بتوانید وقتی با مدیر ردهی بالاتر صحبت میکنید، درست از آنها استفاده کنید. استفاده از زبانِ متناسب، نه تنها نشان میدهد به چیزی بیش از نقشِ فعلیتان علاقهمند هستید، بلکه نشانهی هوش و تناسب شما با شرکتی است که در آن کار میکنید.
۵. از ترفیع خواستن نترسید
اینطور نیست که همهی آدمها به دنبال ترفیع گرفتن باشند، برخی از انجام همان پُست همیشگی خود تا آخر عمرِ کاریشان بسیار رضایت دارند. اگر به رئیستان نگویید شما از کدام دسته هستید، ممکن است او در این تصور که شما با کارتان راحت هستید، باقی بماند. زمانش که رسید به اتاق رئیستان بروید و بگویید: «من مایلم که ترفیع شغلی بگیرم.» مهم است که موقعیتِ به خصوصی را در ذهن داشته باشید، حتی اگر عنوان شغل خاصی را در نظر ندارید، حداقل، ایدهی روشنی از شرحوظایفی که آن پُست، ممکن است داشته باشد و اینکه چطور، این وظایف با اهداف شغلی شما ارتباط پیدا میکنند، در ذهن داشته باشید. همچنین اگر این شغل مهارتهایی احتیاج دارد که هنوز آنها را کسب نکردهاید، برنامهای را که برای کسب کردن آنها دارید به طور اجمالی مشخص کنید.
در نهایت اینکه
ممکن است ترفیعی که مد نظرتان بوده را دریافت نکنید. اگر این اتفاق افتاد، علت آن را جویا شوید، اما از سوالات آزاردهندهای مانند «چرا او را انتخاب کردید اما من را نه؟» اجتناب کنید. بهتر است، اصلا دربارهی فردی که ترفیع گرفته، حرفی نزنید. در عوض، بپرسید چه مهارتهای ضروریای وجود دارد که شما فاقد آنهایید و چه باید بکنید تا برای فرصت بعدی ترفیع، آمادگی داشته باشید؟ بحث نکنید؛ تنها گوش بدهید، سپس سوالهای سنجیدهی بعدی را بپرسید و حواستان را جمع کنید تا مطابق پیشنهادهایی که به شما داده میشود، عمل کنید. اگر رئیستان به شما پیشنهادهایی میدهد که میتوانید با انجام آن برای ترفیع، شایستگیِ بیشتری به دست آورید، اما شما آنها را دنبال نمیکنید، انتظار نداشته باشید دفعهی بعد مورد توجه قرار بگیرید.
ترفیع، اتفاقی حاصل نمیشود و ترفیع گرفتن، تضمینی برای عملکرد بهتر نخواهد بود. زیرا شما ترفیع را به عنوان جایزهای برای کار فعلیتان نگرفتهاید بلکه شما در جایگاه جدید قرار گرفتهاید چون رئیستان فکر کرده پتانسیل این را دارید که در نقشی بزرگتر ارزشی بیشتر برای شرکتتان خلق کنید.
شما برای اثبات ترفیعپذیری خودتان چه کردهاید؟ لطفا نظرها و تجربههای خود را برای ما در بخش دیدگاهها بنویسید تا ما هم از شما مطالب تازهای بیاموزیم.
برگرفته از: Linkedin
اقا من بدون اینکه این مطالب رو خونده باشم دقیقا همینطوریم ، حالا بایدچکار کنم ؟بنظر شما
متن کامل پست شما رو خوندم متاسفانه اصل اساسی را ذکر نکردید پاچه خواری مهمترین و اصلی ترین رکن در ترقی است دست بوسی خدمتگزار مدیر بودن دانش و کار فایده ندارد پاچه لیسی ادمی که سه من جو را نمیتواند بین دو الاغ تقسیم کند به سرعت ترقی میکند تجربه کرده ام و میدانم
سلام دوست گرامی
ممنون که همراه ما هستید. متاسفانه چیزی را که گفتید نمیتوانم انکار کنم، البته تصور میکنم این معضل به شدتی که میگویید هم نباشد، اما قطعا وجود دارد.