روش های کاشت مو و مزایا و معایب هر کدام از آنها
کاشت مو به روش SUT و مقایسه آن با روشهای FIT و FUT
داشتن موهای پُرپشت و خوشحالت یکی از مهمترین فاکتورهای زیبایی چهره در خانمها و آقایان است. با اینهمه سه عامل وراثت، هورمون و سن نقش زیادی در میزان پرپشت بودن موها دارند. برخی افراد بهدلیل مشکلات هورمونی دچار کمپشتی و طاسی سر میشوند، در برخی افراد زمینهی وراثت مطرح است و گاهی هم مشکلات هورمونی در کاهش موهای سر نقش دارند. در سالهای اخیر عمل کاشت مو یا پیوند مو با جدیدترین متدها بهخصوص در کشورمان ایران، پیشرفتهای علمی و عملی فراوانی داشته و نتیجهی کار در اکثر موارد برای افراد راضیکننده است. با ما همراه باشید تا در مورد عمل کاشت مو، روشهای مختلف کاشت مو، مراقبتها و مزایا و معایب این عمل برای شما بگوییم.
پیوند مو یا کاشت مو چیست؟
اگر دچار طاسی یا ریزش موی سر شدهاید، کاشت مو یا پیوند مو یکی از روشهای مؤثر برای رفع این نقص است. در عمل کاشت مو، پزشک متخصص تکههای باریک پوست را از قسمت پرپشتتر که معمولا پشت سر است میبرد، خرد میکند و به قسمتهای بدون مو یا کم مو پیوند میزند یا گرافت میکند. این تکههای سالم پوست که حاوی فولیکولهای مو هستند، در هر قسمتی از بدن توانایی رشد کردن دارند.
عمل کاشت مو را در قسمتهای مختلف مثل موی سر، ابرو و ریش هم میتوان انجام داد. اگر پیوند و کاشت واحدهای فولیکولی بهدرستی انجام شود، موهای کاشتهشده در ناحیهی موردنظر بهطور طبیعی رشد میکنند، دائمی هستند، حالت داده میشوند، به مراقبت خاصی نیاز ندارند و نمیریزند.
ذکر این نکته ضروری است که طبق بخشنامهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، متخصصان واجد شرايط برای انجام کاشت مو، متخصصان پوست، جراحان پلاستيک و جراحان سر و گردن هستند که دانش کافی در زمينهی بيماریهای پوستی و مو را دارند.
انواع روشهای کاشت مو
چندین روش برای کاشت مو وجود دارد که با توجه به شرایط و اولویتهای بیمار و تشخیص پزشک از یکی یا ترکیبی از آنها برای عمل کاشت مو استفاده میشود.
۱. کاشت مو به روش FIT یا FUE
در روش کاشت مو موسوم به FIT یا FUE که مخفف Follicular Unit Transplantation است، فولیکولهای مو یا واحدهای مو که به آنها FUG میگویند بهصورت گروهی یا تکتک از پشت سر با وسیلهای به نام «هولدر» یا «پانچ» برداشته میشوند و در نواحیای که مو ندارد، کاشته میشوند. در این روش که چند جلسه به طول میانجامد، در حقیقت یک عمل جراحی انجام نمیشود و در هر جلسه میانگین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ فولیکول مو از پشت سر برداشته و در نواحی مورد نظر کاشته میشوند.
روش کاشت موی FIT یک روش بدون درد با بیحسی موضعی است که برای کاشت مو در نواحیای که وسعت کمتری دارند مثل ریش، ابرو، مژه، سبیل یا کسانی که طاسی وسیع ندارند یا زمانی که امکان برداشت بافت به هر دلیلی از پشت سر بیمار وجود ندارد کاربردیتر است.
بد نیست بدانید در روش کاشت مو FIT یک تا چهار هفته بعد از کاشت مو، فولیکولها وارد فاز استراحت میشوند و موهای کاشتهشده دچار ریزش میشوند. در ماه دوم تا چهارم بعد از کاشت مو بهخاطر این ریزش احتمالا ممکن است تصور کنید حجم موهایتان کم شده است اما نگران نباشید، در حقیقت موها در وضعیت شوک بهسر میبرند و دوباره رشد میکنند. در فاصلهی زمانی ۴ تا شش ماه بعد از پیوند، موهای کاشتهشده بهتدریج از پوست سر خارج میشوند و بلند میشوند. در مجموع یک سال زمان لازم است تا موهای کاشتهشده صددرصد رشد کنند و موهایتان پرپشت بهنظر برسند. در فاصلهی زمانی سالهای اول تا دوم کاشت، موها زیاد شده و ظاهر طبیعیتری پیدا میکنند.
مزایای کاشت مو به روش FIT
- درد کمتر؛
- خونریزی بسیار کم؛
- عدم نیاز به پانسمان و مراقبت اختصاصی از زخم؛
- از بین رفتن جای زخم.
- تعداد فولیکولهای موی بیشتری در جلسات متوالی برداشته میشود.
افرادی که تمایلی به انجام عمل جراحی برای کاشت مو ندارند، اشخاصی که طاسی سر گسترده ندارند و نیز کسانی که تراکم موهایشان در ناحیهی پیوند اندک است، با این روش راحتتر به خواستهشان میرسند.
معایب کاشت مو به روش FIT
- هزینهی بیشتر؛
- از آنجایی که برداشتن فولیکولهای مو با وسیلهای به نام پانچ انجام میشود، احتمال آسیبدیدن بخش زندهی ریشهی مو زیاد است.
- تعداد فولیکولهای برداشتی در هر جلسه محدود است به همین دلیل جلسات متعددی برای کاشت مو نیاز است.
- طولانی بودن روند کار احتمال آسیب دیدن گرافتها و خشکشدن آنها را افزایش میدهد.
- زمانی که قرار است تعداد زیادی فولیکول مو از ناحیهی پشت سر (بانک مو) برداشته شود، لازم است که موها کاملا کوتاه شوند.
- تخریب بانک مو.
به نظر میرسد بزرگترین ایراد روش FIT تخریب بانک موست. بهعقیدهی برخی پزشکان متخصص کاشت مو ، فردی که یکبار به روش FIT کاشت مو انجام بدهد، برای کاشت موی دفعات دوم و سوم به مشکل برمیخورد زیرا بانک مو تا حد زیادی استفاده و تخریب شده و برای دفعات بعدی تعداد موی کمتری میتوان از آن برداشت کرد.
۲. کاشت مو به روش FUT
در روش کاشت مو FUT یا Follicular Unit Transplantation، یک تکه نوار باریک از بافت پوست پشت سر فرد برداشته میشود و سپس توسط پزشک مجرب در زیر میکروسکوپهای مخصوص کاشت مو به واحدهای مو یا FUG تبدیل میشود. پس از آن در نواحیای که قرار است کاشت انجام شود، برشهایی ایجاد میشود و واحدهای مو یا FUG در این برشها کاشته میشوند.
مزایای کاشت مو به روش FUT
آنچه که طبق تجربه و طی سالها در مقایسه میان دو روش کاشت موی FIT و FUT بهدست آمده حاکی از آن است که روش FUT از بسیاری جهات ازجمله ایجاد جای زخم، مدت زمان خشکنشدن گرافتها، درصد آسیب گرافتها، کیفیت گرافتها از لحاظ ساختار و بافت، مدت زمان عمل، عوارض و حتی هزینهی عمل نسبت به FIT برتری دارد. دیگر مزایای کاشت مو به روش FUT عبارتاند از:
- غیرقابل رؤیت بودن محل کاشت مو؛
- ایجاد یک خط طبیعی در جلوی سر و ظاهر طبیعی آن؛
- طبیعی بودن ظاهر موها و عدم فرورفتگی یا برجستگی پوست سر؛
- امکان برداشت موهای ناحیهی پشت سر و دیگر نواحی مختلف بدن مثل کتف و سینه؛
- حفظ کیفیت گرافتها برای تکرار مجدد کاشت در صورت نیاز.
معایب کاشت مو به روش FUT
بزرگترین ایراد کاشت مو به روش FUT ایجاد برشی بزرگ در ناحیه پشت سر است که احتمال باقی ماندن جای زخم یا جوشگاه در آن وجود دارد. از سوی دیگر کمشدن حجم بانک مو بهنحوی که در مراحل بعدی برای پیوند مجدد مو بیش از یک یا حداکثر دو بار دیگر نمیتوان از بانک موی فرد برای ایجاد تراکم استفاده کرد و خونریزی، تورم سر و صورت و درد در محل برش از دیگر معایب کاشت مو به روش FUT است. یکی دیگر از معایب اساسی کاشت مو به روش FUT محدودیت انجام کاشت مو در کسانی است که پوست سرشان قابلیت کشیدهشدن را ندارد یا در مراحل اولیهی ریزش مو قرار دارند.
۳. کاشت مو به روش SUT
طبق ادعای برخی متخصصین کاشت مو، عمل پیوند مو به روش SUT نسبت به سایر روشهای کاشت مو از قبیل FIT و FUT روشی جدیدتر است که تقریبا اکثر مراحل آن از برداشت تا کاشت فولیکولهای مو بدون دخالت دست و توسط دستگاههای اتوماتیک و زیر نظر پزشک متخصص انجام میشود.
در روش کاشت مو SUT که بیشتر شبیه روش کاشت FIT است، پیاز مو بهصورت دستی و با پانچ معمولی برداشت و کاشت نمیشود بلکه وسیلهی برداشت و کاشت مو در این روش پانچ لیزری است. با پانچ لیزری فولیکولهای مو بهصورت گروهی یا دانهای از بانک مو که معمولا پشت سر فرد است جدا و سپس فریز میشوند و درنهایت به نواحی کممو و طاس انتقال مییابد. در روش SUT بهدلیل فریزشدن فولیکولهای مو، تا زمان کاشت از تخریب آنها جلوگیری میشود. به ادعای متخصصین کاشت مو در روش SUT کمتر از یک درصد ریشه موها در جریان عمل کاشت و برداشت از بین میروند و خشک و کمآب میشوند.
مزایای کاشت مو به روش SUT
در روش کاشت موی SUT که با بیحسی موضعی انجام میشود، درست مثل روش FIT صرفا فولیکولهای مو منتقل میشوند با این تفاوت که با پانچ لیزری فولیکولهای مو تخریب نمیشوند و نتیجهی کار راضیکنندهتر است. مزیت دیگر این روش سرعت بالای انجام کار است بهنحوی که در هر جلسه حداقل ده هزار فولیکول مو از نقاط مختلف بدن منتقل میشوند و به دلیل همین سرعت بالا معمولا کاشت مو به روش SUT برخلاف روشهای دیگر در یک جلسه انجام میشود. خط رویش طبیعی، عدم درد و خونریزی، نداشتن دورهی نقاهت و رعایت بهداشت بهخاطر عدم دخالت دست از جمله مزایای کاشت مو به روش SUT محسوب میشوند.
معایب کاشت مو به روش SUT
علیرغم اینکه بهنظر میرسد روش SUT مزیتهایی که نسبت به روشهای دیگر کاشت مو دارد اما بعد از مدتی بسیاری از پزشکان نقایص زیر را مطرح و روش کاشت مو SUT را منسوخ اعلام کردند.
- احتمال انتقال بیماری بهدلیل عدم امکان استریل و ضدعفونی کردن تمام قسمتهای دستگاه بهخصوص تیوبهای انتقالدهندهی گرافت مو.
- صدمهزدن به نواحی گیرنده و دهندهی فولیکولهای مو.
- بهجا ماندن حفرههای موی کاشتهشده؛
- بهجا ماندن اسکار و زخم. بهعقیدهی برخی پزشکان دستگاههای اتوماتیک در قسمت برداشت مو آسیبهایی جدی به بانک موی شخص وارد میکند.
با همهی اینها بهنظر میرسد که اگر قصد انجام عمل کاشت مو را دارید، حتما میبایست با توجه به تمام شرایط و نظر قطعی و تخصصی پزشک متخصص کاشت مو، روش مناسب را انتخاب کنید.
۴. کاشت مو به روش سلولهای بنیادی یا PRP؛ جدیدترین روش کاشت مو
جدیدترین روش کاشت مو در حال حاضر روش PRP یا کاشت مو با کمک سلولهای بنیادی است. در این روش که سلولدرمانی یا پلاکتدرمانی هم نامیده میشود، سلولهای زایا از فولیکولهای موی سر جدا و کشت داده میشوند و به این ترتیب تعداد زیادی سلول زایا مجددا به پوست سر تزریق میشود. درنتیجه یا فولیکولهای جدید ساخته میشود، یا موهای پُرزمانند قبلی به موهای زبر تبدیل میشوند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید محققین به این نتیجه رسیدهاند که تعداد سلولهای بنیادی مناطق پُرمو و طاس به یک اندازه است و تنها اختلاف این دو ناحیه در تعداد سلولهایی به نام نیایاخته یا سلولهای پروژنیتور (Progenitor Cells) است. این سلولها در نواحی طاس بسیار کمتر از نواحی پُرمو وجود داشتند.
به این ترتیب سلولهای زایا یا زایشگر پیاز مو، موهای جدید میسازند تا جای موهای فرسوده را که هر روز تا ۱۰۰ عدد آن بطور نامحسوس میریزد پر کنند. طبق تحقیقات متخصصین پوست و مو، پیاز مو بعد از مغز استخوان که بالاترین میزان سلول جدید را میسازد دومین بافت فعال از نظر تقسیم سلولی و ایجاد سلولهای جدید است.
مزایای کاشت مو به روش PRP
ازجمله مهمترین مزایای کاشت مو به روش PRP استفاده از خون شخص است که در نتیجه احتمال بیماریهای عفونی مثل ایدز و هپاتیت به کمترین میزان ممکن میرسد. علاوه بر این اثر این روش طولانی مدت است و در اکثر موارد فقط یکبار انجام میشود.
معایب کاشت مو به روش PRP
- کاشت مو به روش PRP یک پروسهی زمانبر است و گاهی از شش ماه تا یک سال طول میکشد.
- در ۱۰ درصد موارد ممکن است فرد از این عمل کاشت مو نتیجهی مثبت کسب نکند.
- در مورد افرادی که به برخی بیماریها مبتلا هستند، نمیتوان از روش PRP برای کاشت مو استفاده کرد، برخی از این بیماریها عبارتند از دیابت، بیماریهای خونی حاد یا مزمن مثل اختلالات انعقاد خون یا سرطان خون، ترومبوسیتوپنی (اختلال کاهش پلاکتها)، بیماریهایی که نیاز به مصرف آسپیرین یا سایر داروهای ضدانعقاد خون مثل (وارفارین یا هپارین) دارند.
۵. کاشت مو به روش MFIT
یکی دیگر از جدیدترین روشهای کاشت مو، روش انتقال بسیار ظریف و دقیق Micro Follicular Isolation Techniqu است که به نام MicroFIT یا MFIT نیز معروف است. کاشت مو به روش MFIT که بسیار شبیه به روش FIT است، با ابزارکهای بسیار ظریف و دقیق که دقتی در سطح «میکرو» دارند انجام میشود. در حقیقت تولید ابزارهایی با چنین دقتی بهمنزلهی انقلابی در زمینهی کاشت مو محسوب میشود که موفقیت عمل کاشت مو را بیشتر از آنکه به جراح واگذار کند، به دقت مکانیزم برداشت وابسته کرده و خطاهای احتمالی و انسانی فرد جراح را تا حد ممکن کاهش میدهد.
طبق ادعای متخصصان کاشت مو، نتیجهی کاشت با تکنولوژی MFIT یک رویش کاملا طبیعی و مطابق با رویشگاههای پوستی با ظاهری طبیعی است که کاملا منطبق با پوست سر بیمار است و خطاهای احتمالی ناشی از خستگی یا بیدقتی فرد جراح در آن بهخوبی کنترل شده و ضمانت اجرای موفق و یکدست موها خیلی بیشتر از قبل خواهد بود.
۶. کاشت مو به روش FLAP
در این روش کاشت مو که فقط در موارد خاص انجام میشود، قسمتی از پوست سر که حاوی فولیکولهای موست، به نواحی کممو پیوند زده میشود. روش کاشت مو FLAP بهدلیل ظاهر غیرعادی، ایجاد زخمی بزرگ در سر که معمولا نمیتوان آن را پنهان کرد و نیز عوارض بعد از عمل روشی منسوخ است که فقط در موارد خاص انجام میشود.
۷. کاشت الیاف مصنوعی بهجای مو
این روش کاشت مو که حالا دیگر در ایران و برخی کشورهای دیگر منسوخ شده، ازجمله روشهای نسل اول کاشت مو محسوب میشود. در این روش از الیاف مصنوعی که شبیه موی طبیعی هستند، برای کاشت مو استفاده میشود. ازجمله معایب این روش غیرانعطافپذیر بودن موهای کاشتهشده است. برای مثال کسانی که کاشت مو به روش الیاف مصنوعی را انجام دادهاند، نمیتوانند مدل موهایشان را تغییر دهند یا آنها را رنگ کنند. علاوه بر این ظاهر مصنوعی موها، خطر عفونت در محل کاشت مو، ریزش موهای کاشتهشده و نیاز به ترمیم مداوم ازجمله بزرگترین نقایص این روش کاشت مو هستند.
۸. کاشت مو به روش punch graft
یکی دیگر از روشهای منسوخشدهی کاشت مو در اغلب کشورهای جهان روش کاشت punch graft است. در این روش دستهای مو از قسمتی از سر یا بدن برداشته شده و در محل موردنظر کاشته میشوند. ظاهر موهای کاشتهشده در این روش کاشت مو غیرطبیعی است و به همین خاطر چندان از آن استقبال نمیشود.
۹. کاشت مو به روش scalp reduction
در روش اسکالپ ریداکشن یا کاهش پوست سر، همانطور که از نامش پیداست با کاهش وسعت پوست سر انجام میشود. در حقیقت در این روش با برش جراحی از پوست سر کم میشود و به این ترتیب وسعت منطقهی کممو کاهش پیدا میکند و در پایان قسمت برشدادهشده بخیه میشود.
آیا موهای کاشته شده دوباره ریزش پیدا میکنند؟
پاسخ این سؤال مثبت است. در حقیقت بهجز ریزش طبیعی (موهای کاشتهشده میریزند و دوباره رشد میکنند) اگر موهای کاشتهشده باز هم دچار ریزش شوند، مشکل به احتمال زیاد داخلی است. بهعبارت دیگر همان عواملی که سبب ریزش موی اولیه و طاسی شدهاند، میتوانند سبب ریزش موهای کاشتهشده هم بشوند. به همین دلیل بهتر است کسانی که هزینه کاشت مو را متحمل میشوند، ابتدا مشکلات داخلی و هورمونی را زیر نظر پزشک متخصص درمان کنند و سپس یکی از روشهای مرسوم کاشت مو را انجام بدهند.
کدام روش کاشت مو بهتر است؟
واقعیت این است که هر فرد میبایست با توجه به شرایطی که دارد، مثل میزان طاسی، وسعت پوست سر، بانک مو و توقع و ذهنیتی که از کاشت مو دارد با توجه به تشخیص پزشک متخصص یکی از روشهای کاشت مو یا ترکیبی از چند روش را انتخاب کند.
عوارض کاشت مو
اگر کاشت مو توسط پزشک متخصص و ماهر انجام شود هیچ عارضهای ندارد. پیوند مو باید توسط متخصصان پوستومو، پزشک جراح سروگردن و جراح پلاستیک که دورههای جراحی پوست و پیوند مو را گذراندهاند، با رعایت استانداردهای فیزیکی و تجهیزاتی مناسب انجام شود. با اینهمه کاشت مو هم یک عمل پزشکی است که مانند سایر اعمال پزشکی میتواند در برخی موارد مشکلاتی هم ایجاد کند. اما بسیاری از این عوارض و مشکلات موقتی هستند.
- تورم خفیف در پیشانی که با کمپرس آب سرد در چند روز نخست پس از کاشت التیام پیدا میکند؛
- خونریزی خفیف؛
- مورمور شدن محل کاشت مو؛
- درد در ناحیهی کاشت مو که با مصرف مسکنهای تجویزشده از سوی پزشک رفع میشود.
اگر در محل کاشت مو احساس خارش کردید بههیچوجه آن را نخارانید، اگر خارش ادامه پیدا کرد با مرطوب نگهداشتن محل کاشت بهوسیلهی سرم شستوشوی خنککننده، لوسیون بتامتازون و مصرف آنتیهیستامین البته زیر نظر پزشک این مشکل رفع میشود. اما یکی از عوارض عجیب و دور از انتظار کاشت مو، سکسکه است! این عارضه معمولا چند ساعت تا چند روز بعد از کاشت مو ادامه دارد اما اگر بیشتر از این زمان طول بکشد، لازم است با پزشک معالج تماس بگیرید.
زنها هم میتوانند کاشت مو انجام بدهند؟
بهطورکلی خانمها کمتر دچار ریزش مو یا طاسی سر مردانه میشوند. اما در برخی موارد ریزش موی مردانه در خانمها هم اتفاق میافتد. دلیل این ریزش مو میتواند هم هورمونی باشد و هم ژنتیکی و درنتیجهی آن موها از قسمت جلوی سر دچار ریزش میشوند. در میان علل مختلف ریزش موی زنان تنها ریزش مو بهدلیل سالخوردگی، تغییرات هورمونی ناشی از بارداری و الگوی ریزش موی ارثی، طبیعی هستند.
با توجه به علت ریزش موی زنان درمانهای مختلف دارویی، کاشت مو یا ترکیب این دو در نظر گرفته میشود. با اینهمه در برخی موارد این ریزش موی سر موقتی و به دلایل هورمونی است و به همین دلیل تا زمانی که علت اصلی و چگونگی تداوم ریزش مو در یک خانم (از لحاظ دائمی یا موقتی بودن ریزش موها) با اطمینان تشخیص داده نشود، نباید هیچگونه اقدامی در زمینهی درمان انجام شود.
اگر از آندسته خانمهایی هستید که به دلایل ارثی و هورمونی غیرقابل درمان دچار ریزش موی مردانه یا طاسی شدهاید، با مراجعه به پزشک متخصص میتوانید برای کاشت مو اقدام کنید. به این ترتیب زمانی که مشخص شود دلیل نازکی موهای یک خانم، ریزش مو با الگوی زنانه است و علت داخلی مثل بارداری و … ندارد پیوند مو باید بهعنوان یک درمان مورد توجه قرار بگیرد.
این خانمها میتوانند عمل کاشت مو را انجام بدهند:
- اگر تأثیرات منفی ناشی از هورمون DHT علت ریزش موی زنان نباشد، کاشت مو یک گزینهی درمانی مناسب است.
- زنانی که در اثر کشیدن بیشازحد موها مثل بستن دماسبی موها بهمدت طولانی و محکم دچار طاسی شدهاند؛
- زنانی که در اثر انجام جراحی پلاستیک موهای ناحیهی اطراف برش را از دست دادهاند.
- زنانی که الگوی ریزش موی مردانه دارند. یعنی دچار عقبرفتگی خط مو یا ریزش مو در بالای سر هستند. درحالیکه موهای پشت و اطراف سر آسیبی ندیدهاند.
- زنانی که در اثر حادثه، سوختگی و تصادف دچار طاسی شدهاند.
- زنانی که دچار ریزش موی سکهای هستند.
کاشت مو شرایط سنی دارد؟
هیچ شرط سنی برای عمل کاشت مو وجود ندارد و تمام افراد با توجه به شرایط بالینی و تأیید از سوی پزشک متخصص میتوانند این عمل را در هر قسمتی از بدن از موهای سر گرفته تا ریش و سبیل و ابرو انجام دهند. حتی کودکانی که در اثر مواردی مثل سوختگی و تصادف قسمتی از موهای خود را از دست دادهاند، میتوانند عمل کاشت مو را در کلینیکهای معتبر انجام دهند. با اینهمه اگر بهدلیل حوادثی مانند سوختگی پوست سر آسیب عمقی دیده و از بین رفته باشد، حتی با کاشت هم نمیتوان موهای از بین رفته را دوباره برگرداند.
مراقبتهای لازم قبل از کاشت مو
- اگر سیگاری هستید دو هفته قبل از انجام عمل کاشت مو سیگار را کنار بگذارید.
- اگر قرص یا کپسول ویتامین E مصرف میکنید، پزشکتان را در جریان بگذارید و سه هفته قبل از عمل مصرف آن را قطع کنید.
- در صورت سابقهی هرگونه بیماری بهخصوص بیماریهایی مثل دیابت، صرع و بیماریهای قلبی آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
- درصورتیکه هرگونه دارو مثل آسپرین یا داروهای حاوی آسپرین مصرف میکنید، قبل از عمل به پزشک خود اطلاع بدهید.
- یک روز قبل از عمل استحمام کنید و برای شستن موهایتان از نرمکننده استفاده کنید.
- بههیچعنوان یک روز قبل از عمل از داروهایی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده نکنید.
- اگر طبق نظر پزشک قرار است از روش کاشت مو FUT استفاده کنید، حداقل سه هفته قبل از عمل موهایتان را اصلاح نکنید. در سایر روشها مطابق با دستور پزشک معالج عمل کنید.
- قبل از عمل کاشت مو یک وعده غذای مختصر ولی مفید میل کنید.
- شب قبل از انجام کاشت مو استراحت کافی داشته باشید.
- پیش از انجام کاشت مو بهتر است فرد متقاضی در یک جلسه مشاوره با پزشک مورد نظر شرکت کند. در این جلسه مشاوره مواردی مثل تاریخچهی ریزش موی ارثی در اقوام فرد، سابقه استفاده از دارو برای درمان و بررسی اختلالات هورمونی (بهخصوص در خانمها) مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این جلسه مشاوره سوابق بیماریها و نیز حساسیتهای احتمالی خاص یا هر عامل مؤثری بررسی میشود تا بهترین روش و تراکم برای اجرای عمل کاشت به فرد متقاضی ارائه شود. در مورد بیماریهای خاص لازم است يک برگه مبنی بر بلامانع بودن انجام عمل جراحی کاشت موی طبيعی با توجه به نوع بيماری و دارویی که برای آن مصرف میشود از سوی پزشک معالج به کلينيک کاشت مو ارائه شود.
- در صورت وجود شرایط لازم جهت پیوند مو آزمایش خون جهت بررسی فاکتورهای انعقادی و بیماریهای ویروسی خطرناک و واگیردار درخواست میشود. جواب این آزمایش توسط پزشک متخصص کاشت مو بررسی شده و در صورت نرمال بودن انجام عمل کاشت مو بلامانع است. داشتن این آزمایش و انجام بهموقع آن بسیار مهم است و در صورت انجام آزمایش در تاریخ بیش از یک ماه از زمان مراجعه کلیهی آزمایشها باید دوباره انجام شوند تا صحت آنها تأیید شود.
مراقبتهای لازم بعد از کاشت مو
- بعد از عمل کاشت مو بهتر است برای رفتن به منزل یکنفر همراهیتان کند و سه روز اول را ترجیحا استراحت کنید.
- در چند شب اول هنگام استراحت دو بالش نرم را بهنحوی زیر سرتان قرار دهید که به حالت نیمه خوابیده باشید.
- تا یک هفته بعد از کاشت مو از انجام فعالیتهای سنگین که نیاز به فشار آوردن و زور زدن دارند، اجتناب کنید. از خم و راست شدن زیاد، سرفه و عطسهی شدید و حرکات سریع هم خودداری کنید. عرق کردن سبب عفونت در ناحیهی کاشت و محل زخم میشود.
- تا دو هفته سرتان را زیاد بهسمت جلو خم نکنید چرا که پوست سر کش میآید و خطر بهجاماندن جای اسکار و زخم در محل برداشت مو بیشتر میشود.
- بهمدت دو هفته محل برداشت مو در پشتسر را بهطور مرتب در طول روز و شب گرم و مرطوب نگه داريد. معمولا پزشک کمپرس با حولهی گرم و خيس يا اسفنج مرطوب و گرم را تجویز میکند. گرم و مرطوب نگه داشتن موضع برداشت مو کمک فراوانی به بهبود سريعتر زخمها میکند و اسکار (جوشگاه) محل برداشت نيز کمتر مشخص خواهد شد.
- داروهای تجویزشده و بهخصوص آنتیبیوتیکها را برای جلوگیری از عفونت سر ساعت مشخص میل کنید.
- اگر قرص آهن مصرف میکنید، بهمدت یک هفته مصرف آن را قطع کنید.
- روزانه سر را با شامپوی تجویزشده توسط پزشک بهصورت کاملا ملایم و بدون دستکاری محل کاشت مو شستوشو بدهید. طریقهی صحیح شستوشوی سر توسط پزشک معالج به شما آموزش داده خواهد شد. کبرهایی که در محل کاشت مو وجود دارند، با شستوشوی ملایم روزانه خودبهخود میافتند بنابراین از کندن آنها جدا خودداری کنید. این کبرها باید بدون دخالت مستقیم و بهصورت طبیعی شروع به ریزش کنند.
- از هفتهی دوم میتوانید ورزش سبک (بهجز شنا) را آغاز کنید، اما انجام ورزشهای سنگین را به یک ماه بعد از عمل موکول کنید.
- مواظب باشید به سرتان ضربه نخورد. بهمدت دو هفته بعد از عمل لباسهای جلوبسته نپوشید و مراقب باشید موقع تعویض لباس آن را روی موهایتان نکشید. بهتر است از پیراهنهای یقهدار مثل تیشرت در روز عمل استفاده نکنید و بهجای آن پیراهنهای دکمهدار بپوشید تا در هنگام پوشیدن لباس هیچگونه برخوردی با موهای شما پیش نیاید.
- بعد از عمل کاشت مو، سردرد امری طبیعی است. در این صورت طبق نظر پزشک از داروهای مسکن استفاده کنید.
- در برخی روشهای کاشت ممکن است شب بعد از جراحی یا تا چند روز بعد از آن خونریزی داشته باشید. اگر نتوانستید خونریزی را با استراحت یا وارد کردن فشار به محل خونریزی کنترل کنید، با پزشکتان تماس بگیرید.
- بیحسی محل کاشت مو و ورم اطراف چشم و پیشانی امری طبیعی است که معمولا چند روز طول میکشد. در برخی موارد در چهارمین روز بعد از عمل اطراف چشم بیمار کبود میشود.
- کیست، برآمدگی و زخم در محل کاشت مو امری طبیعی است و بعد از چند هفته از بین میروند.
- بعد از کاشت مو، موهای قدیمی کمی نازک میشوند که این مسئله بهخاطر شرایط پس از عمل است و جای نگرانی نیست. معمولا بعد از چندماه موها مجددا ضخیم میشوند.
- معمولا یکی دو روز بعد از کاشت میتوانید در محل کارتان حاضر شوید.
- در طول هفتهی اول بعد از جراحی، بهتر است بعد از حمام اجازه دهید موها بهطور طبیعی خشک شوند. در این مدت ناحیهی اطراف فولیکولهای مو و ناحیهی اهداکننده بیحس است. برای همین ممکن است هنگام استفاده از سشوار بدون اینکه متوجه شوید، ناحیهی درمانشده را بسوزانید. همچنین گرمای سشوار میتواند به فولیکولهای در حال التیام آسیب برساند. بعد از این مدت هم هنگام استفاده از سشوار از حرارت پایین استفاده کنید.
- گردوغبار و قرار گرفتن در معرض نور خورشید به فولیکولهای مو آسیب وارد میکند. بنابراین توصیه میشود در روزهای نخست کاشت از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید خودداری کنید.
- دو هفته بعد از کاشت میتوانید شستوشوی عادی و استحمام با فشار عادی آب را انجام دهید.
با این معایبی که من دیدم فهمیدم گلاه گیس بهترین راهه
ممنون از الاعاتی که دادید خداقوت ، من کاشت مو انجام دادم کارشون خیلی عالی بوده
سلام وقت بخیر
سپاس از مقاله خوبتون خیلی کامل بود مدتی بود دنبال همچین مقاله ای بودم میخواستم کاشت مو انجام بدم و از فرصت تخفیفی که تو سایت تخفیفی […] برگ هست استفاده کنم اما بدلیل اینکه اطلاعاتم کم بود تردید داشتم مقاله شما باعث شد راحتتر تصمیم بگیرم.خوشحالم که با سایت شما آشنا شدم. موفق باشید.
سلام محمد جان.
خیلی خوشحالیم که مقاله برات مفید بوده و تونسته بهت کمک کنه.
ممنون که همراه «چطور» هستی. 🙂