قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم یا CFT چیست و چه اهمیتی دارد؟

3

احتمالا این روزها اصطلاح CFT را بارها در اخبار شنیده‌اید. در واقع CFT به‌ معنی قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (Combating the Financing of Terrorism) است و کنوانسیونی بین‌المللی برای شناسایی و جلوگیری از تأمین مالی اقدامات و فعالیت‌های تروریستی محسوب می‌شود. نقش اصلی CFT تعیین استانداردهایی برای مقابله با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و موارد دیگری است که از سلامت و شفافیت سیستم مالی کشورها می‌کاهد. با اجرای این استانداردها منبع و مقصد پول‌ها در نظام مالی مشخص می‌شود. در این مقاله شما را با CFT و اهمیت آن و همچنین FATF یا گروه ویژه اقدام مالی آشنا خواهیم کرد.

مقابله با تأمین مالی تروریسم یا CFT چیست؟

مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) شامل بررسی، تحلیل و جلوگیری از تأمین منابع مالی فعالیت‌هایی است که به‌منظور دستیابی‌به اهداف سیاسی، مذهبی یا ایدئولوژیک ازطریق خشونت و تهدید به خشونت علیه غیرنظامیان انجام می‌شوند. نهادهای مجری قانون با ردگیری منبع مالی که از فعالیت‌های تروریستی حمایت می‌کنند، می‌توانند از انجام بعضی از فعالیت‌های تروریستی جلوگیری کنند. درواقع نهاد مجری قانون به‌جای استفاده از روش‌هایی مانند تحت‌نظر داشتن افراد برای دستگیری مجرمانی که اقدامی تروریستی را طرح‌ریزی یا اجرا می‌کنند، از جنبه‌ی مالی برای دستگیری آنها استفاده می‌کند، یعنی معاملات مالی مشکوک را شناسایی می‌کند و تمام افراد و سازمان‌هایی را که در این معاملات نقش دارند، ردگیری می‌کند.

cft چیست

CFT شامل آموزش تکنیک‌های بازرسی مالی به نهادها و مأموران اجرای قانون، آموزش شناسایی و اثبات پرونده‌های پولشویی به دادستان‌ها و آموزش شناسایی فعالیت‌های مشکوک به مقامات نظارتی و قانونی مالی است. اقدامات CFT بررسی مؤسسه‌های خیریه، مؤسسات بانکی زیرزمینی و شرکت‌های خدمات مالی ثبت‌شده و نهادهای دیگر را نیز دربرمی‌گیرد.

واحدهای اطلاعات مالی (FIUs) و اشتراک اطلاعات میان کشورها به CFT کمک می‌کند. واحدهای اطلاعات مالی، سازمان‌های تخصصی دولتی هستند که گزارش‌های معاملات مالی مشکوک دریافت‌شده از افراد و مؤسسات را بررسی می‌کنند. سپس واحدهای اطلاعات مالی، اطلاعات مربوط‌ به معاملات مشکوک را به نهادهای مجری قانون می‌دهند تا بررسی‌های بیشتری را روی آنها انجام دهند.

دلیل اهمیت CFT چیست؟

cft چیست - با استفاده از پولشویی منبع اصلی پولهایی که به شکل غیر قانونی به دست آمده مخفی می شود

افراد و سازمان‌هایی که منابع مالی تروریسم را تأمین می‌کنند، نحوه‌ی مصرف پول و سرچشمه و منبعی را که پول از آن به‌دست آمده است، مخفی می‌کنند. پول‌های صرف‌شده در فعالیت‌های تروریستی از منابع قانونی (مانند سازمان‌های مذهبی یا فرهنگی قانونی) یا غیرقانونی (مانند قاچاق مواد مخدر و فساد دولتی) تأمین می‌شود. گاهی نیز این پول‌ها از منبعی غیرقانونی به‌دست آمده، ولی به‌نظر می‌رسد که به‌دلیل استفاده از روش‌های پولشویی از منبعی قانونی تأمین شده است. معمولا پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم با هم مرتبط هستند. وقتی نهادهای اجرای قانون فعالیت‌های پول شویی را شناسایی و از آنها جلوگیری می‌کنند، معمولا این اقدام آنها موجب جلوگیری از مصرف این پول‌ها برای اقدامات تروریستی نیز می‌شود. بنابراین مبارزه با پولشویی نقش مهمی در CFT دارد. مقدار کمی از پول‌های استفاده‌شده برای تأمین مالی تروریسم از مؤسسات خیریه‌ی دومنظوره تأمین می‌شود و بیشتر این پول‌ها از مؤسسات بانکی زیرزمینی (که هاوالا (hawala) نامیده می‌شوند)، پول‌شویی با استفاده از فعالیت‌های تجاری و پول نقد تأمین می‌شود.

مؤسسات مالی نقش مهمی در مبارزه با تأمین مالی تروریسم ایفا می‌کنند، زیرا تروریست‌ها برای انتقال پول بیشتر از این مؤسسات (به‌ویژه بانک‌ها) استفاده می‌کنند. قوانینی که بانک‌ها را ملزم به انجام بررسی‌های مقتضی درمورد مشتریان خود (چه مشتریان جدید و چه مشتریان سابق) و گزارش معاملات مشکوک (مانند معاملات نقدی با مبالغ بالا) به مقامات می‌کنند، در جلوگیری از تروریسم مؤثر هستند.

دلیل دیگر استفاده از CFT این است که مجرمانی که در پولشویی و تأمین مالی تروریسم دست دارند از سیستم مالی، تهدیدی برای ثبات آن سیستم مالی به‌شمار می‌رود. زیرا مردم به سیستم مالی‌ای که نمی‌تواند فعالیت‌های غیرقانونی را شناسایی کند، اعتماد نخواهند کرد.

FATF چیست؟

گروه ویژه‌ اقدام مالی (FATF) شامل ۳۵ کشور و ۲ سازمان منطقه‌ای (کمیسیون اروپا و شورای همکاری خلیج‌ فارس) است. FATF با ایجاد فرایندهایی استاندارد برای جلوگیری از تهدیدهای موجود برای سیستم مالی بین‌المللی، درجهت مقابله با پول شویی و تأمین مالی تروریسم تلاش می‌کند. وقتی در قوانین ضدپولشویی و CFT درمیان کشورها تفاوت‌هایی وجود داشته باشد و بعضی از کشورها نظارت و کنترل ضعیف‌تری نسبت‌به کشورهای دیگر داشته باشند، تروریست‌ها می‌توانند برای انتقال مخفیانه‌ی پول از سیستم مالی این کشورها استفاده کنند. با ایجاد رویه‌های استاندارد برای بخش مالی، سیستم عدالت کیفری و برخی از کسب‌وکارها و حرفه‌های خاص، مخفی کردن تأمین مالی تروریسم سخت‌تر می‌شود. FATF همچنین اطلاعاتی را درمورد رویه‌های پولشویی و تأمین مالی تروریسم جمع‌آوری می‌کند و به‌اشتراک می‌گذارد و از نزدیک با صندوق بین المللی پول (IMF)، بانک جهانی و سازمان ملل متحد همکاری می‌کند.

هر کسی که آگاهانه پول لازم برای انجام اقدامی تروریستی را تأمین کند (چه مستقیم و چه غیرمستقیم) متهم‌ به تأمین مالی تروریسم است. ازآنجاکه تروریست‌ها (بسته‌به قوانین اقتصادی محل خود) از روش‌های متفاوتی برای تأمین مالی فعالیت‌ها و پنهان کردن منابع مالی خود استفاده می‌کنند، تعیین‌کنندگان قوانین بازار مالی و نهادهای مجری قانون نیز باید از روش‌ها و تکنیک‌های گوناگونی برای دستگیری این جنایتکاران استفاده کنند.

مانند یک حقوق‌دان، متن قرارداد خود را حرفه‌ای تنظیم کنید
منبع investopedia.com
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 3 دیدگاه)
  1. محمد می‌گوید

    در صورتی برای کشور ما می تونست مفید باشه که ما و غربیها سر مفهوم و مصداق تروریسم با هم اشتراک نظر داشتیم.منکر ویژگی های خوب fatf نیستم گرچه که تا به حال 38 بند از 42 بند fatf در ایران پذیرفته شده. با پذیرش fatf بیش از 170 نهاد و شخصیت داخلی رو تحریم می کنیم که سه تا وزارتخانه هم در میان اوناست.علاوه بر اینکه تمام تراکنشهای مالی کشور در اختیار غربی ها فرار می گیره در نظر بگیرید که با بوجود اومدن این شرایط چه مقدار تحریم کردن ایران اون هم تحریم به شدت موثر براشون آسون میشه.راهش اینه که مجلس خودش قوانین پولشویی رو بنویسه

  2. هاتف می‌گوید

    متاسفانه به تمام زوایایی آن خوب نپرداختند.
    یعنی عضو جدید با قبول توصیه‌های FATF ملزم به قبول مفاد ۴ کنوانسیون دیگر هم می‌شود. این کنوانسیون هرکدام بندهای خاصی دارند باعث می‌شود تصورات از گروه ویژه اقدام مالی کاملاً تغییر یابد. مثلاً در کنوانسیون وین فصل دوم ماده ۱۹ شرط، حق شرط تعیین‌شده است. حق شرط یک بیانیه یک‌جانبه از سمت قبول کننده معاهده است تا بعضی از آثار حقوقی و مقررات معاهد در مورد آن تعدیل یا بی‌اثر شود. ماده ۱۹ کنوانسیون وین می‌گوید زمانی یک کشور می‌تواند از حق شرط استفاده کند که معاهد حق شرط را ممنوع نکرده باشد. درصورتی‌که در توصیه شماره ۶ توصیه‌نامه گروه ویژه اقدام مالی حق شرط برداشته‌شده است و هیچ کشوری نمی‌تواند لایحه یا شرطی را به آن اضافه کند. مثلاً زمانی که مصر تقاضا کرد نیروهای مقاومت از لیست تروریست‌ها حذف شوند تا به عضویت FATF درآید با یک نه بزرگ روبرو شد.

    در کنوانسیون ۲۸ ماده‌ای مبارزه با تأمین مالی تروریسم (ICSFT) ماده شماره ۶ کشور عضو را مجاب می‌کند تا طبق قوانین موردنظر کنوانسیون، قانون‌گذاری کند. بدین‌وسیله هیچ راه فراری برای مقابله با تروریسم ایجاد نشود. در ماده شماره ۲ نیز تعریف مشخص و از قبل تعیین‌شده‌ای برای تروریسم ساخته‌وپرداخته شده که باید ملاک نظر کشورهای عضو باشد، نه تعریف آن‌ها از تروریسم یا گروه‌های مقاومت.

  3. محمد می‌گوید

    سلام
    خسته نباشید
    سوالی داشتم از خدمتتون
    چرا fatf با حامیان مالی داعش والاحوازیه و….برخورد نکرد؟
    چرا با منافقین برخورد نکردند وحتی به اونا کمک هم کردند؟

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon