خواص پای مرغ برای سلامتی و نحوه مصرف آن در وعدههای غذایی
پای مرغ (به انگلیسی: chicken feet) بخشی از مرغ است که همیشه دور ریخته میشود و حتی برخی از مردم، آن را چندشآور میدانند. اما پای مرغ برای عدهای دیگر بسیار خوشمزه و یکی از خوراکیهای عالی روی سفره غذایشان است. در این مقاله از «چطور»، از فواید و خواص پای مرغ برای سلامتی بدن و روش پخت و ارزش غذایی آن گفتهایم.
خواص پای مرغ برای سلامتی | خواص پای مرغ برای پوست صورت | خواص پای مرغ برای جوش خوردن استخوان | طرز پاک کردن پای مرغ | چگونه پای مرغ را بپزیم؟ | ارزش غذایی پای مرغ
خواص پای مرغ برای سلامتی
بافت نرم و طعم منحصربهفرد پای مرغ در کنار مواد غذایی دیگر یا جداگانه پختن آن با روشهای مختلف میتواند علاقه بسیاری را به خود جلب کند. این روزها بیشتر مردم آسیا، اروپا، آفریقا و آمریکای لاتین پای مرغ میخورند و از فواید آن، که در ادامه مطالعه میکنید، بهرهمند میشوند.
۱. پای مرغ و کلاژن
بنا بر بررسیهای محققان تایوانی، پای مرغ سرشار از کلاژن است و علاوه بر کلاژن حاوی اسید هیالورونیک است. این اسید چشمه جوانی نامیده شده و میتواند پیری را به تأخیر اندازد. اسید کندروایتین سولفات هم ماده دیگری است که در پای مرغ بهفراوانی دیده میشود. این اسید برای افراد مبتلا به آرتروز و کسانی که مشکلات مفصلی دارند مفید است.
۲. تقویت سیستم ایمنی بدن؛ یکی از بهترین خواص پای مرغ
پای مرغ بسیار مغذی است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. درواقع، مواد معدنی موجود در آن برای سلامت بدن بسیار مفید است. پای مرغ همچنین حاوی مواد معدنی مس، منیزیم، فسفر، روی و کلسیم است. برخی از این مواد معدنی برای غلبه بر بیماری ها مفید هستند. بنابراین، با مصرف منظم پای مرغ میتوانید سیستم ایمنی بدنتان را در وضعیتی بسیار مطلوب نگه دارید.
۳. بازسازی پوست
کلاژن موجود در پای مرغ برای سلامت پوست مفید است و سلولهای پوستی را بازسازی میکند و جلوی صدمات سلولهای پوستی را میگیرد. پای مرغ همچنین انعطافپذیری پوست را افزایش میدهد و از پیری زودرس آن، که با چروک پوست نمایان میشود، پیشگیری میکند. به همین دلیل برخی از پزشکان، برای زیبایی پوست، مصرف پای مرغ را توصیه میکنند.
۴. تسریع در بهبود جراحتها
پای مرغ حاوی کلاژن، مقدار بسیار زیادی پروتئین و همچنین نوعی پروتئین به نام آلبومین است؛ درنتیجه، میتواند بهبود زخم را سرعت بخشد و با صدمات سلولی مقابله کند.
علاوهبرآن، پای مرغ میتواند فرایند جایگزینی سلولهای صدمهدیده را افزایش دهد. بنابراین، مصرف این ماده خوراکی توانایی بدن در مقابله با عفونتها را بالا میبرد. درضمن، بهدلیل اینکه پای مرغ میتواند در درمان صدمات سلولی ناشی از عفونت مؤثر باشد، بدن بهطورکلی در مبارزه با عفونتهای باکتریاییِ احتمالی قدرتمندتر میشود.
۵. خواص پای مرغ برای جوش خوردن استخوان؛ بهبود وضعیت مفاصل و استخوانها
با افزایش سن، از مقدار کلسیم بدن کاسته میشود و بازسازی سلولها بهکندی صورت میگیرد، اما مصرف مرتب پای مرغ این فرایند را تغییر میدهد. مواد مغذی پای مرغ، ازجمله کلسیم، پروتئین، غضروف و کلاژن، میتوانند مفاصل بدن را قوی و از شکنندگی استخوانی در کهنسالی پیشگیری کنند.
۶. کاهش فشارخون
پای مرغ بیشتر از سینه مرغ کلاژن دارد. کلاژن پای مرغ موجب کاهش فشار خون میشود. این کلاژن میتواند از مقدار رنین پلاسما بکاهد و جلوی بالارفتن فشار خون را بگیرد. پای مرغ، بهدلیل دارابودن ماده معدنی پتاسیم، برای تنظیم فشارخون افراد مبتلا به پرفشاری خون مفید است.
بهطورکلی، هنگام درستکردن سوپ پای مرغ، برای طعم آن، نمک فراوان استفاده میشود. اما افراد مبتلا به فشارخون معمولا به سدیم هم حساس هستند. بنابراین، برای پیشگیری از بالارفتن فشارخون نباید از نمک زیاد استفاده کرد.
۷. سلامت لثهها
لثهها از مهمترین بخشهای بدن انسان هستند، زیرا تمام غذایی که وارد بدن میشود ابتدا با دندانها، لثه و زبان پردازش میشود. بنابراین، برای حفظ لثهها به مواد مغذی مفیدی نیاز داریم. مصرف پای مرغ بهدلیل دارابودن مقدار زیادی کلاژن، اسیدهای آمینه و دیگر مواد ژلاتینی در سالم و قوی نگهداشتن لثهها مفید است.
۸. رفع مشکلات گوارشی؛ یکی دیگر از خواص پای مرغ
پای مرغ را میتوان بهشکل سوپ یا آبگوشت درست کرد و از طعم آن لذت برد. تمام مواد مغذی پای مرغ، مانند پروتئین، کلاژن، کندروایتین و گلوکزآمین، درون سوپ حل میشوند و میتوانند دستگاه گوارش را در وضعیتی مطلوب نگه دارند. درواقع، این مواد مغذی، با حفظ سلامت روده ها، مجرای گوارشیتان را بهبود میبخشند و به رفع مشکلات گوارشی میانجامند.
۹. سالم نگهداشتن ناخنها
حفظ سلامت و قدرت ساختار ناخنها مستلزم وجود کلاژن کافی در بدن است. پای مرغ منبعی عالی از کلاژن است و افرادی که روزانه از این نوع خوراکی استفاده میکنند ناخنهایی قوی و سالم خواهند داشت.
پای مرغ همچنین حاوی اسیدهای آمینه، گلیسین و پرولاین است که موجب سلامت ناخن و بدن میشوند. وقتی قسمت پنجه پای مرغ، پس از پخت، از هم شکافته میشود، مادهای ژلاتینی از آن بیرون میریزد. این ماده میتواند به بدن در پردازش آن بخش از کلسیمی کمک کند که بهوسیله ناخنها جذب شده است.
۱۰. خواص پای مرغ برای پوست صورت؛ ظاهری جوانتر
همان طور که گفته شد، پای مرغ حاوی مقدار زیادی کلاژن است. درحقیقت، مقدار طبیعی کلاژن موجود در پای مرغ شبیه مقدار کلاژن موجود در سبزیجات برگدار سبز و میوه ها است. کلاژن یکی از خاصترین موادی است که پوست را منعطف و سالم و جوان نگه میدارد.
همچنین این ماده میتواند علائم اولیه پوستهپوستهشدن و همچنین خشکی پوست را برطرف کند و آن را به حالت عادی و نرم و صاف خود برگرداند. بدینترتیب، از چروکها و خطوط کوچکی که علائم اولیه مسنشدن هستند میکاهد.
درحقیقت، کلاژن موجود در پای مرغ میتواند در از بین بردن جای زخم موثر باشد و از بازگشت آنها پیشگیری کند.
۱۱. حفظ تعادل هورمونی؛ ازجمله مهمترین خواص پای مرغ
یکی از مهمترین مواد معدنیای که موجب تعادل هورمونی بدن میشود ماده روی است. پای مرغ حاوی این ماده معدنی است و در هر بار مصرف، یکسوم نیاز روزانه بدن به روی را تأمین میکند. همچنین چربیهای خوب موجود در پای مرغ عملکرد غدد بدن را بهبود میبخشند. غدد بدن معمولا با کمک چربیهای سالم بهدرستی کار میکنند.
سلامت سیستم رگهای خونی بهخاطر وجود کلاژن نقش مهمی در خونرسانی به نقاط کنترل غدد بدن ایفا میکنند. از این نقاط میتوان سیستم عصبی مرکزی بدن در مغز و البته غدد سراسر بدن را برشمرد.
۱۲. کاهش استرس
پای مرغ انواع متفاوتی از اسیدهای آمینه تولید میکند که برای بدن مفید هستند. یک نوع از این اسیدهای آمینه که در پنجه پای مرغ قرار دارد آرژینین است. آرژینین برای سلامت بدن مفید است و موجب ترشح هورمونهایی میشود که استرس را از بین میبرند.
۱۳. درمان روماتیسم؛ از خواص مهم پای مرغ
برای کاهش خطر بیماریهای روماتیسمی، پای مرغ مصرف کنید. درون پای مرغ کلاژنی وجود دارد که از نوع پروتئین بافت همبند است. این کلاژن هنگام پخت پای مرغ موجب غلظت و چسبندگی میشود. پای مرغ حاوی مقدار بسیار زیادی هیدروکسی آپاتیت است. این ماده که شکل طبیعی ماده معدنی آپاتیت کلسیم است برای محکمکردن سطوح بیرونی استخوانها مفید است و از خطر شکنندگی استخوانها پیشگیری میکند. پای مرغ همچنین حاوی کلسیم است و روماتیسم و همچنین التهاب مفاصل را بهبود میبخشد.
طرز پاک کردن پای مرغ و دستور تهیه یک غذای خوشمزه با آن
اکنون پس از مطالعه فواید پای مرغ، آیا آماده هستید تا از مزایای آن بهرهمند شوید؟ در ادامه روش تمیزکردن و دستور تهیهٔ پای مرغ توضیح داده شده است.
تمیزکردن پای مرغ
تمیزکردن پای مرغ ساده است. اما اگر اولین بارتان است، ممکن است کمی به نظرتان مشکل بیاید. اما با انجامدادن کارهای زیر خیلی زود در پاککردن پای مرغ متخصص میشوید:
۱. پای مرغ را کاملا بشویید.
۲. سپس با مالیدن نمک به آن تمام لکههای روی آن را پاک کنید.
۳. اکنون پای مرغ را بهمدت ۳ دقیقه درون ظرف پر از آب جوش قرار دهید.
۴. بعد از گذشت ۳ دقیقه، پای مرغ را از درون آب بیرون بیاورید و، پس از سردشدنش، پوسته زردرنگ آن را ازروی پا جدا کنید.
۵. حالا با چاقویی تیز یا قیچی آشپزخانه، نوک پنجهها و ناخنهای پاهای مرغ را جدا کنید و دور بریزید.
اکنون پای مرغ برای پختن آماده است. هنگام پخت میتوانید از گشنیز، فلفل و آبلیمو استفاده کنید.
چگونه پای مرغ را بپزیم؟
مواد لازم:
- ۴۵۰ گرم پای مرغ؛
- ۱ قاشق چایخوری نمک؛
- ۲ قاشق غذاخوری سس سویا؛
- ۱ قاشق غذاخوری شکر؛
- ۳ عدد سیر لهشده؛
- ۱ عدد چوب دارچین؛
- ۲ عدد تخم مرغ زدهشده؛
- ۱۲۸ گرم آرد گندم که ۱ قاشق چایخوری به آن نمک زده شده؛
- روغن برای سرخکردن.
طرز تهیه:
۱. ابتدا همان طور که در بالا توضیح داده شد، پای مرغ را تمیز کنید و بشویید.
۲. پاهای مرغ را درون ظرفی قرار دهید و ظرف را پر از آب کنید، بهطوریکه روی پاهای مرغ را کاملا بگیرد. سپس نمک، سس سویا، شکر، سیر و دارچین را به آن اضافه کنید. وقتی آب به نقطه جوش رسید، حرارت را کم کنید و بگذارید پای مرغ کاملا بپزد. معمولا برای پخت کامل ۱,۵ تا ۲ ساعت زمان نیاز است.
۳. بعد از اینکه پاهای مرغ پختند، آنها را از قابلمه درآورید و بگذارید خنک شوند.
۴. اکنون تخممرغها را درون ظرفی بشکنید و آنها را همراه با مخلوط آرد و نمک بهخوبی هم بزنید. سپس هرکدام از پاهای مرغ را درون این مخلوط فرو ببرید. مطمئن شوید که همه قسمتهای پای مرغ به مخلوط آرد و نمک آغشته شده باشد.
۵. اکنون پاهای مرغ را درون ماهیتابه بریزید و آنها را روی حرارت ملایم سرخ کنید.
غذا آماده است.
درضمن، اگر مایل باشید میتوانید در کنار این غذا از سبزیجاتی چون گشنیز هم استفاده کنید. طرفدارهای غذاهای تند هم میتوانند پای مرغ را با سس قرمز تند مصرف کنند.
ارزش غذایی در هر ۱۰۰ گرم پای مرغ آبپز
- کالری: ۲۱۵؛
- کالری گرفتهشده از چربی: ۱۳۵؛
- چربی: ۱۵ گرم (۲۳ درصد مصرف روزانه)؛
- چربی اشباعشده: ۴ گرم (۲۰ درصد مصرف روزانه)؛
- کربوهیدرات: ۰؛
- قند: ۰؛
- فیبر: ۰؛
- پروتئین: ۱۰ گرم (۳۸ درصد مصرف روزانه)؛
- کلسترول: ۸۴ میلیگرم (۲۸ درصد مصرف روزانه)؛
- سدیم: ۶۷ میلیگرم (۳ درصد مصرف روزانه).
مقدار ویتامینها در هر ۱۰۰ گرم پای مرغ آبپز
- کولاین: ۱۳,۳ میلیگرم؛
- نیاسین: ۰,۴ میلیگرم (۲ درصد مصرف روزانه)؛
- ریبوفلاوین: ۰,۲ میلیگرم (۱۲ درصد مصرف روزانه)؛
- تیامین: ۰,۰۶ میلیگرم (۴ درصد مصرف روزانه)؛
- ویتامین آ: ۰,۱۱ میلیگرم (۲ درصد مصرف روزانه)؛
- ویتامین ب۱۲: ۰,۴۷ میکروگرم (۸ درصد مصرف روزانه)؛
- ویتامین ب۶: ۰,۰۱۰ میلیگرم (۰ درصد مصرف روزانه)؛
- ویتامین سی: ۰؛
- ویتامین دی: ۰؛
- ویتامین ای: ۰,۲۷ میلیگرم (۱ درصد مصرف روزانه)؛
- ویتامین کا: ۰,۲ میلیگرم (۰ درصد مصرف روزانه).
مقدار مواد معدنی در هر ۱۰۰ گرم پای مرغ آبپز
- کلسیم: ۸۸ میلیگرم (۹ درصد مصرف روزانه)؛
- مس: ۰,۱۰۲ میلیگرم (۵ درصد مصرف روزانه)؛
- آهن: ۰,۹۱ میلیگرم (۵ درصد مصرف روزانه)؛
- منیزیم: ۵ میلیگرم (۱ درصد مصرف روزانه)؛
- فسفر: ۸۳ میلیگرم (۸ درصد مصرف روزانه)؛
- پتاسیم: ۳۱ میلیگرم (۱ درصد مصرف روزانه)؛
- سلنیوم: ۳,۶ میلیگرم (۵ درصد مصرف روزانه)؛
- سدیم: ۶۷ میلیگرم (۵ درصد مصرف روزانه)؛
- روی: ۰,۶۹ میلیگرم (۵ درصد مصرف روزانه).
کلام آخر
با مطالعه این مقاله، مسلما به خواص عالی پای مرغ پی بردهاید. امیدواریم اگر از آن دسته افرادی هستید که به این نوع غذا علاقهای ندارید، تجدیدنظر کنید و با مصرف آن از فوایدش بهرهمند شوید. همچنین، اگر روشهای دیگری برای پخت پای مرغ میشناسید، ممنون میشویم با ما هم در میان بگذارید.
من عصارشو میگیرم تو فریزر میذارم
سلام
همین حالا که مقاله شمارا میخواندم در حال خوردن سوپ پای مرغ بودم .
لذتش را ده برابر کرد.
تشکر به خاطر مطالب مفیدی که سایت کنجانیدید.
مرسی از شما که مطلب رو مطالعه کردید دوست عزیز. همین کامنت های سراسر لطف شما انگیزه ما برای ادامه راهه.
ممنون از زحمات شما
من امشب برای اولین بار پای مرغ خوردم
راستش خیلی بدم میومد ولی خریدم و پختم و خوردم
یه توصیه ای برای اون دسته عزیزانی که نمیتونن بعضی از غذاهارو بخورن دارم
مثل خودم
ببین تو داداش گوگلت بنویس خواص پای مرغ یا هر چیز دیگه
ببین چی میاره واغا مطمئنم بخاطر سلامتیت هم که شده می خوری