۲۹ شایعه درباره واکسن کرونا؛ پاسخ متخصصان و حقایقی که هرکسی باید بداند
پاسخ متخصصان به تمام افسانهها و شایعاتی که نباید باور کنید!
این روزها اخبار ضدونقیض زیادی درباره واکسن کرونا میشنویم. مدتزمان و میزان مصونیتی که این واکسن ایجاد میکند، عوارض آن و مقایسه اثرگذاری انواع واکسن ایرانی، چینی، روسی یا آمریکایی همگی در هالهای از ابهاماند. همهگیری ویروس کرونا همچنان در تمام دنیا ادامه دارد. تزریق واکسن کرونا در حال حاضر امیدوارکنندهترین عامل برای پایانبخشیدن به این دوران است. طبیعی است که همه ما درباره آن سؤالات زیادی داشته باشیم. در این مقاله، سعی کردهایم به نقل از معتبرترین منابع از سراسر دنیا شایعات این واکسن جدید را بررسی کنیم و حقایق را با شما در میان بگذاریم.
شایعه اول: واکسن کرونا خیلی سریع ساخته شده، پس بیخطر نیست!
واقعیت: کرونا ویروس همهگیری است که با سرعت زیادی در حال گسترش است؛ بنابراین بسیاری از شرکتهای داروسازی و دولتها بودجه هنگفتی را به ساخت سریع واکسن کرونا اختصاص دادهاند. وضعیتی اضطراری به اقدامی اضطراری هم احتیاج دارد! اما این بدین معنا نیست که داروسازان جوانب احتیاط را رعایت نکرده باشند یا بهاندازه کافی تست انجام نداده باشند. در ضمن، در نظر داشته باشید کووید ۱۹ مشابه سایر ویروسهای کرونایی (سارس و مرس) است، که پیش از این در بشر دیده شده بود؛ بنابراین محققان فرصت این را داشتهاند که قبلا در این زمینه تحقیق انجام دهند.
دریافت تأییدیه سازمان غذا و دارو ممکن است در حالت عادی ماهها یا حتی سالها طول بکشد؛ اما با توجه به اهمیت و اضطرار موضوع، در حال حاضر تأییدیه استفاده اورژانسی به واکسنهای مورداعتماد داده شده است. این یعنی سازمانهای پاسخگو تأیید کردهاند که استفاده از واکسن مذکور، با توجه به دادههای بهدستآمده (که البته کمتر از میزان داده و آزمایشهای حالت عادی است)، بیخطر و مؤثر است.
شرکتهای داروسازی، برای اینکه بتوانند برای واکسنهای تولیدی خود تأییدیه بگیرند، باید حداقل نیمی از داوطلبان خود را ۲ ماه پس از تزریق زیر نظر داشته باشند. فقط زمانی تأییدیه ارائه میشود که ثابت شود واکسن برای عموم مؤثر و بیخطر بوده است. علاوه بر آن، جمعی از متخصصان بیطرف هم بیخطربودن واکسن را بر اساس دادههای آزمایشگاهی میسنجند.
شایعه دوم: تزریق واکسن فایزر خطرناک است!
واقعیت: طبیعتا واکسنی به دنیا معرفی و توصیه میشود که امتحان خود را پس داده باشد. با اینکه واکسنهای زیادی در حال ساخت و آزمایشاند، در حال حاضر واکسن فایزر (Pfizer) است که تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را کسب کرده است.
برای حمل واکسن فایزر، به دمای منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نیاز است. بعد از ذوبشدن یخ آن، فقط تا ۵ روز قابلاستفاده است. این واکسن با استفاده از فناوری جدید و بر اساس ساختار مولکولی ویروس تهیه شده و از نوع ژنتیکی است. همین فناوری اجازه میدهد ویروس از منشأ حیوانی خود عاری شود و با روشی کارآمد، با فرایندی بدون سلول و بدون مواد نگهدارنده ترکیب شود. تاکنون این واکسن روی ۴۳هزار نفر تست شده است.
دادهها چنین نشان میدهند که واکسن، بعد از تزریق اولین دوز، اثر خود را میگذارد. میزان کارایی آن، ۷ روز بعد از تزریق دوز دوم، ۹۵ درصد است. این یعنی ۹۵ درصد از کسانی که واکسن را دریافت کردهاند در برابر بیماریِ شدید کرونا مصون شدهاند. این واکسن برای افراد بالاتر از ۱۶ سال مناسب است و باید ۲ دوز از آن با فاصله ۲۱ روز تزریق شود.
شایعه سوم: واکسن مدرنا قابلاعتماد نیست!
واقعیت: واکسن مدرنا (Moderna) دومین واکسنی است که تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا را گرفته است. این واکسن نیز ژنتیکی است. برای حملونقل و نگهداری، به دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد نیاز دارد؛ اما تا ۱ ماه میتواند در یخچال با دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد کارایی داشته باشد. میزان کارایی این واکسن ۹۴٫۱ درصد است. واکسن مدرنا برای افراد بالاتر از ۱۸ سال مناسب است و باید ۲ بار با فاصله زمانی ۲۸ روز تزریق شود. با توجه به میزان کارایی و تأییدیه جهانی، به نظر میرسد این واکسن نیز قابلاعتماد باشد.
شایعه چهارم: بهجز دو واکسن فایزر و مدرنا، واکسنهای دیگر ایمن نیستند!
واقعیت: این درست نیست. برای تمام واکسنها در هر صورت باید منتظر نتایج تکمیلی باشیم. اگر نتایج پایانی مثل نتایج اولیه امیدوارکننده باشد، میتوان از بیضرربودن واکسنها مطمئن شد. حتی اگر واکسنی کارایی کمتری نسبت به واکسنهای فایزر و مدرنا داشته باشند، این کارایی ممکن است از متوسط کارایی واکسن آنفولانزا بیشتر باشد؛ مثلا واکسن شرکت استرازنکا و دانشگاه آکسفورد کارایی معادل ۷۰ درصد دارد که همچنان کارایی مناسبی است! به تأیید سازمان غذا و دارو، واکسن روسی هم یکی از معتبرترین واکسنهایی است که میتواند در قطع زنجیره انتقال کرونا موثر واقع شود. بهعلاوه اینکه این واکسنها ارزانترند و نیاز به سرمایهگذاری هنگفت ندارند.
شایعه پنجم: واکسن ایرانی قابلاعتماد نیست!
واقعیت: به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، تا اول دی ماه فقط یک شرکت ایرانی تأییدیه سازمان غذا و داروی ایران را برای شروع بررسی بالینی فاز اول دریافت کرده بود. این واکسن از ویروس غیرفعالشده ساخته شده است. واکسنهای دیگری هم هستند که از این نوعاند. شرکت سینووک (Sinovac)، سینوفارم (Sinopharm) و کانسینو (CanSino) چینی، شرکت گامالیا (Gameleya) روسی، شرکت آکسفورد-آسترازنکا (Oxford-AstraZeneca) انگلیسی، شرکت جانسون و جانسون (Johnson & Johanson) آمریکایی و شرکت بهارات (Bharat Biotech) هندی نیز برای تولید واکسن از همین فناوری بهره بردهاند. اگر فاز تست این واکسن بهخوبی طی شود، تا پایان بهار امکان دسترسی عمومی به آن وجود خواهد داشت. بهعلاوه، ۵ شرکت ایرانی دیگر نیز در حال پژوهشاند. مانند تمام نظارتهای جهانی، کشور ایران نیز فرایندهای سختگیرانهای برای تأیید واکسنها تبیین کرده است.
شایعه ششم: کشور ایران سابقهای در تولید واکسن ندارد!
واقعیت: به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، انستیتو پاستور ایران و مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی نزدیک به ۱۰۰ سال است که انواع واکسنها را تولید میکنند. بسیاری از واکسنهایی که در دوران کودکی تزریق کردهایم ساخت خود ایران بودهاند.
شایعه هفتم: کشور ایران برای تأمین واکسن کرونای موردنیاز کشور کاری انجام نداده است!
واقعیت: به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، شبکهای بینالمللی برای تسهیل دسترسی به واکسن کرونا پایهگذاری شده است. به این شبکه کواکس گفته میشود. قرار است این شبکه امکان دسترسی ۲۰ درصد از جمعیت هر کشور به واکسن کرونا را تا پایان سال ۲۰۲۱ ممکن کند. ایران هم عضو این شبکه شده است. مهمتر از آن، فعالیت شرکتهای داخلی هم در حال پیگیری است.
شایعه هشتم: واکسن ایرانی مراحل آزمایش اولیه را طی نکرده است!
واقعیت: به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، تمام داروها و واکسنها ابتدا در آزمایشگاه و سپس روی حیوانات آزمایش میشوند تا از اثربخشی و بیخطربودن آن اطمینان حاصل شود. سپس وارد مرحله اولیه آزمایش انسانی میشود. این بررسیها ۳مرحلهای است. در ابتدا روی ۳۰ تا ۵۰ هزار و در مرحله آخر روی ۲۰ تا ۴۰ هزار نفر آزمایش انجام میشود. در غیر این صورت، امکان ندارد اجازه توزیع مصرف دارویی در ایران صادر شود.
شایعه نهم: تمام واکسنهای کرونا به دمای مخصوص منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نیاز دارند!
واقعیت: به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، این درست نیست. فقط واکسنهای ژنتیکی به زنجیره سرمای مخصوص زیر صفر درجه نیاز دارند. بقیه واکسنها در دمای معمول یخچال هم قابلنگهداریاند.
شایعه دهم: کسی که قبلا کرونا گرفته، دیگر لازم نیست واکسن بزند!
واقعیت: هنوز درباره اینکه ابتلا به کرونا تا چه مدتی مصونیت ایجاد میکند اطلاعات دقیقی وجود ندارد. دانشمندان حتی هنوز دراینباره مطمئن نیستند که آیا ابتلا به کرونا مصونیتی ایجاد میکند یا خیر. به این مصونیت «ایمنی طبیعی» گفته میشود. بازه زمانی ایمنی طبیعی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. شواهد اولیه چنین نشان میدهد که ایمنی طبیعی خیلی دوام ندارد؛ اما در این زمینه تحقیقات بیشتری نیاز است.
شایعه یازدهم: واکسن کرونا عوارض طولانیمدت شدیدی دارد!
واقعیت: برخی بهاشتباه بر این باورند که واکسن کرونا عوارض جبرانناپذیری ایجاد میکند که ممکن است نهایتا به مرگ بینجامد. آزمایشها نشان میدهد واکسن کرونا در کوتاهمدت واکنشهای ضعیف تا متوسطی ایجاد میکند؛ اما این واکنشها بدون ایجاد مصدومیت یا عوارض برطرف میشوند.
اگر قرار باشد این واکسن عوارضی نشان دهد، تا دقایق یا نهایتا ساعاتی پس از تزریق خود را نشان میدهد. نتایج فاز اول بررسیِ واکسن فایزر بر ایمنی آن دلالت دارد. حدود ۱۵ درصد از داوطلبان در ناحیه تزریقشده نشانههای کوتاهمدت (درد، قرمزی و تورم) مشاهده کرده بودند. نیمی از آنها واکنشهای بدنی داشتند (سردرد، لرز، خستگی، بدن درد و تب که ۱ تا ۲ روز ادامه داشته است). ۱۵ دقیقه بعد از اینکه واکسن را زدید، پزشک علائمتان را بررسی میکند تا واکنش فوری به آن نشان نداده باشید.
اکثر افراد عوارض جانبی واکسن را در ۳ روز بعد از واکسیناسیون از خود بروز میدهند. این نشانهها فقط ۱ تا ۲ روز باقی خواهد ماند. توجه داشته باشید که این نشانهها به این معنی است که سیستم ایمنی بدنتان دارد به واکسن واکنش میدهد. واکنش در زمان تزریق واکسن نشانه متداولی است.
شایعه دوازدهم: کسی که واکسن کرونا زده دیگر لازم نیست ماسک بزند!
واقعیت: زمان زیادی طول میکشد تا تمام دنیا به واکسن کرونا دسترسی یابند. در ضمن، کارشناسان پیش از اینکه توصیههای ایمنی را تغییر دهند، در حال بررسیاند تا بفهمند دقیقا میزان و بازه زمانی مصونیتی که واکسن ایجاد میکند چقدر است.
گرچه تزریق واکسن شما را در برابر ویروس ایمن میکند، هنوز مشخص نیست که آیا ممکن است همچنان ناقل باشید یا نه؛ بنابراین بهتر است تا زمانیکه تعداد کافی از جمعیت جهان ایمن باشند، به نکات احتیاطی پیشین متعهد بمانید. فاصله اجتماعی را رعایت کنید، ماسک بزنید و دستهای خود را مرتب بشویید (روش صحیح شستن دست ها). اطلاعات تکمیلی در این مورد بهمرور زمان ارائه خواهد شد.
در ضمن، هیچ واکسنی کارایی ۱۰۰ درصد ندارد. اگر در محیط عمومی بدون ماسک تردد کنید، چطور میتوانید مطمئن باشید که چهکسی سالم، چهکسی ناقل و چهکسی واکسینهشده است؟
شایعه سیزدهم: تعداد تلفاتی که بر اثر عوارض جانبی واکسن کرونا رخ میدهد، بیشتر از مرگومیر ناشی از خود بیماری است!
واقعیت: مطالبی در فضای مجازی در حال دستبهدستشدن است که توضیح میدهد میزان مرگومیر ناشی از کرونا ۱ تا ۲ درصد است و نباید برای جلوگیری از این میزان، به واکسنی روی آورد که هنوز امتحان خود را پس نداده است.
همین ۱ درصد هم ۱۰ برابر مرگبارتر از آنفولانزای فصلی است. در ضمن، نرخ مرگومیر بر اساس کشور، سن، جنسیت و وضعیت سلامتی متفاوت است. با اینکه ممکن است برخی افراد بعد از تزریق واکسن کرونا نشانههایی بروز دهند، به یاد داشته باشید بعد از تزریق هر واکسنی، ممکن است این نشانهها بروز کند. بهعلاوه اینکه این نشانهها جدی یا تهدیدکننده نیستند. با اینکه هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد کارآمد نیست، دریافتکردن واکسن بهتر از دریافتنکردن آن است. در کل، فواید واکسن بیشتر از مضرات آن است.
شایعه چهاردهم: من بیماری خاص ندارم که دچار نوع شدید کرونا شوم، پس لازم نیست واکسن بزنم!
واقعیت: هنوز دقیقا مشخص نیست چرا برخی افراد نوع شدید کرونا را تجربه میکنند. گاهی هم حتی افرادی که بیماری زمینهای ندارند، بهدلیل اینکه برخی جهشها در ژنهای ایمنیشان رخ میدهد، نوع شدیدی از کرونا را تجربه کردهاند. حتی اگر کرونای شدیدی را تجربه نکنید، در صورت ابتلا به کرونا، تا مدتها باید عوارض آزاردهنده آن را تحمل کنید.
پس لازم است واکسینه شوید. چون هنوز این واکسن در دسترس همه نیست، توصیه میشود هر فرد واجد شرایطی حتما از این فرصت استفاده کند.
شایعه پانزدهم: زمانیکه واکسن کرونا را بزنم، احتمال اینکه به بیماریهای دیگر دچار شوم بیشتر میشود!
واقعیت: واکسن کرونا فقط سیستم ایمنی بدن شما را در برابر ویروس کرونا قوی میکند. این واکسن احتمال ابتلا به بیماریهای دیگر مانند عفونت ناشی از آنفولانزا را افزایش نمیدهد و هیچ ارتباطی با آنها ندارد.
شایعه شانزدهم: با واکسیناسیون کرونا، کرونا میگیریم!
واقعیت: ممکن نیست بر اثر تزریق واکسن کرونا، کرونا بگیرید! واکسن یک درمان خنثیکننده است، نه فعالکننده! در واکسنهایی که تأییدیه دارند، از ویروس زندهای که باعث کووید ۱۹ میشود استفاده نشده است. ممکن است چند هفته زمان لازم باشد تا بدنتان بتواند آنتیبادی لازم را در برابر کرونا بسازد؛ پس این احتمال وجود دارد که در این فاصله زمانی کرونا بگیرید. این بدین معنی نیست که ویروس از طریق واکسن به بدنتان منتقل شده است.
شایعه هفدهم: شرکتهای داروسازی از طریق واکسن کرونا در مغز انسان تراشه میکروچیپ یا مبدلهای نانویی فعال میکنند و مردم را از راه دور کنترل میکنند!
واقعیت: ویدئویی در شبکههای مجازی سراسر جهان دستبهدست میشود که اطلاعات اشتباهی را ارائه میدهد. واقعیت این است که شرکت سرنگسازی اپیجکت (Apiject)، علاوه بر نسخه معمولی، نسخهای از سرنگ را تهیه کرده که ریزتراشهای (میکروچیپی) در برچسب سرنگ دارد. این برچسب به ارائهدهندگان کمک میکند از منشأ واکسن آگاه شوند. این ریزتراشه به شخصی که واکسن را میزند تزریق نمیشود و فقط جنبه آگاهیبخشی دارد.
هیچ میکروچیپی در کار نیست. واکسن کرونا افراد را ردیابی نمیکند و اطلاعات شخصیشان را جمعآوری نمیکند. این شایعه از زمان نظرات بیل گیتس درباره گواهی دیجیتالی پیشینه واکسن شروع شد. او درباره یک فناوری صحبت میکرد که ربطی به میکروچیپ ندارد، بههیچوجه در بدن هیچ انسانی گذاشته نشده است، و به تولید یا آزمایش یا توزیع واکسن کرونا وابسته نیست.
شایعه هجدهم: واکسن کرونا دی. ان. ای افراد را تغییر میدهد
واقعیت: اولین سری از برخی واکسنهای کرونا پیامرسان آر. اِن. اِی (Messenger Ribonucleic Acid – mRNA) هستند. mRNAها به این صورت کار میکنند که به سلولهای بدن آموزش میدهند چطور تکپروتئینی را که به پاسخ ایمنی بدن منتج میشود تولید کنند. این فناوری اولین بار است که برای تولید واکسن استفاده میشود؛ اما بیش از ۳ دهه روی آن پژوهش انجام شده است و روی تعداد زیادی عفونتهای حیوانی بررسی شده است.
توضیح علمی این فرایند این است که ویروس کرونا در سطح خود ساختاری شبیه شاخک دارد که به آنها پروتئین اِس (S) گفته میشود. mRNAها به سلولها دستورالعملهایی ارائه میدهند که چگونه تکهای پروتئین اِس بسازند. بعد از واکسیناسیون، سلولها این پروتئین را میسازند و آن را روی سطح سلول نمایش میدهند. سیستم ایمنی بدن تشخیص میدهد که این پروتئین به این بخش تعلق ندارد و به آن پاسخ ایمنی میدهد. در این صورت، آنتیبادی مناسب برای مقابله با عفونتهای آتی در بدن ترشح میشود.
این mRNA هرگز به هسته سلول که دی. اِن. اِی در آن قرار دارد وارد نمیشود؛ پس تزریق mRNA باعث تغییر دی. اِن. اِی بدن شما نمیشود و هیچ تعاملی با آن ندارد. سلولهای انسانی بعد از اینکه این آموزش را دریافت کردند، mRNA را تجزیه و دفع میکنند.
شایعه نوزدهم: معلوم نیست مواد تشکیلدهنده این واکسنها چیست!
واقعیت: تمام شرکتهایی که واکسنهایشان تأییدیه و مصرف جهانی میگیرند مواد تشکیلدهنده واکسنها را منتشر کردهاند. این واکسنها، علاوه بر mRNA، لیپیدهایی (چربیهایی) دارند که کمک میکند mRNA راحتتر به سلولها برسد. برخی مواد دیگر این واکسن کمک میکنند که پیاچ بدن و تعادلش را حفظ کند.
شایعه بیستم: افرادی که وضعیت پزشکی خاص دارند نباید واکسن بزنند!
واقعیت: کسانی که وضعیت سلامتی خاصی دارند (مثل کسانی که دیابت یا بیماری قلبی دارند) در معرض خطر تجربه عوارض کرونا هستند؛ پس خیلی طبیعی است که لازم باشد واکسینه شوند. این شایعه هم مانند سایر شایعات با نظر متخصصان هماهنگی ندارد. البته پیش از دریافت واکسن باید با پزشک خود مشورت کنید.
شایعه بیستویکم: افرادی که سیستم ایمنی سرکوبشده دارند نباید واکسن کرونا بزنند!
واقعیت: واکسن کرونا حاوی ویروس زنده نیست. اگر حاوی ویروس ضعیفشده بود، برای استفاده افرادی که سیستم ایمنی سرکوبشده دارند مناسب نبود؛ چون ممکن است حتی ویروس ضعیف هم در بدن این افراد قادر به رشد و تکثیر باشد؛ پس کسانی که تحت درمان سرطان یا بیماریهای خود-ایمن هستند قطعا میتوانند واکسن کرونا را دریافت کنند.
شایعه بیستودوم: واکسن کرونا باعث ناباروری در بانوان میشود!
واقعیت: بازهم اطلاعات اشتباه در شبکههای مجازی ادعا میکند این واکسن به بدن آموزش میدهد که به سینیستین-۱ (Syncytin-1) حمله کند. این پروتئین پروتئینی است که در جفت جنین وجود دارد و بنابراین، بر اساس این ادعای اشتباه، این واکسن ممکن است به ناباروری منجر شود. واقعیت این است که یک توالی اسیدآمینه بین پروتئین اِس و پروتئین جفت جنینی مشترکاند. با این حال، متخصصان بر این باورند بازه زمانیای که پاسخ ایمنی بدن ایجاد میشود کوتاهتر از آن است که بخواهد روی باروری اثر بگذارد.
شایعه بیستوسوم: واکسن کرونا از بافت جنین ساخته شده است!
واقعیت: واکسن کرونای فعلی از بافت جنینی ساخته نشده و به آن نیازی ندارد.
شایعه بیستوچهارم: اولویت دریافت واکسن کرونا در تمام جهان اجرا نمیشود!
واقعیت: با توجه به عرضه محدود واکسن کرونا، همه در یک زمان قادر به دریافت آن نخواهند بود. تصمیم تمام کشورهای جهان بر این است که این واکسن بهصورت اولویتبندیشده در اختیار افراد قرار بگیرد. این ترتیب و اولویت بندی ممکن است در کشورهای مختلف متفاوت باشد؛ اما عموم کشورها بر این باورند که واکسن ابتدا در اختیار کادر مراقبتهای بهداشتی و بزرگسالانی که در مراکز مراقبت بستریاند قرار بگیرد.
گفتنی است که مجموع افراد سالمند و مبتلا به بیماریهای زمینهای در ایران نزدیک به ۳۰میلیون نفر است! دومین دریافتکنندگان، سالمندان بالای ۷۵ سال و کارکنان خط مقدم خدمات اضطراری (معلمان، کارمندان حملونقل عمومی و فروشندگان موادغذایی) خواهند بود. سومین دریافتکنندگان، سالمندان بین ۶۵ تا ۷۴ سال، افراد بین ۱۶ تا ۶۴ سال که با توجه به شرایط پزشکی خود (مثل دیابت نوع ۲ و چاقی مفرط)، احتمال تجربه کرونای شدید دارند و تمام کارکنان خدمات اضطراری (کارمندان اغذیهفروشیها و کارمندان صنعت ساختوساز) هستند. البته این قوانین و اولویتها در کشورهای مختلف متفاوتاند.
بهمحض اینکه واکسن در ابعاد گسترده در دسترس همه قرار بگیرد، اکثر افراد قادر به دریافت آن خواهند بود. این اتفاق ممکن است تا بهار سال ۲۰۲۱ عملیاتی شود. واکسیناسیون تکه مهمی از جورچین اتمام این دوران قرنطینه است.
شایعه بیستوپنجم: افرادی که حساسیت دارند نمیتوانند واکسن کرونا بزنند!
پاسخ: در موارد بسیار نادر (۱ نفر در هر ۱ میلیون نفر)، برخی افراد به واکسن حساسیت شدید داشتهاند. البته اگر حساسیتی دارید که به تزریق دارو مربوط نیست، احتمالا همچنان میتوانید واکسن کرونا را دریافت کنید؛ اما باید ۳۰ دقیقه بعد از دریافت واکسن تحت نظر باشید. اگر تا به حال سابقه حساسیت فوری به واکسنهای دیگر را داشتهاید، باید برای واکسیناسیون کرونا با پزشک خود مشورت کنید. همچنین اگر به هرکدام از مواد تشکیلدهنده واکسن کرونا حساسیت دارید، توصیه متخصصان این است که آن را تزریق نکنید. در ضمن، کسانی که به پلیسوربات (Polysorbate) حساسیت دارند، باید از تزریق این واکسن پرهیز کنند. در مجموع، اگر بعد از دریافت اولین دوز واکسن کرونا علائم حساسیت بروز دادید، نباید دوز دوم را تزریق کنید.
شایعه بیستوششم: کسانی که واکسن کرونا میزنند باید سالانه آن را مجدد تزریق کنند!
واقعیت: در این زمینه اطلاعات کاملی در دسترس نیست. باید منتظر بود تا تحقیقات بیشتری انجام شود.
چیزی که اکنون مشخص است این است که اکثر واکسنهای تولیدی دو فاز دارند و با فاصله زمانی مشخصی نسبت به هم باید تزریق شوند. اطلاعات تکمیلی به مرور زمان در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
شایعه بیستوهفتم: بانوانی که باردارند یا فرزند شیرخوار دارند نباید واکسن کرونا بزنند!
پاسخ: هنوز تحقیقی درباره اثر واکسن کرونا روی افراد باردار یا بانوانی که در دوره شیردهی هستند وجود ندارد. اگر شما در این دسته هستید و جزو گروه حساسی هستید که اکنون باید واکسن را دریافت کنید، در مشورت با پزشک خود تصمیم بگیرید که این خطر را میپذیرید یا خیر. این را نیز در نظر داشته باشید که برخی مادرانی که باردارند یا فرزند شیرخوار دارند، زمانی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند یا ناقل هستند، بیماری را به فرزند خود انتقال میدهند. پس خطرات کرونا علاوه بر مادر، ممکن است گریبان نوزاد را هم بگیرد.
شایعه بیستوهشتم: تمام اقشار جامعه میتوانند واکسن کرونا را بزنند!
پاسخ: هنوز هیچ واکسن کرونایی برای افراد زیر ۱۶ سال ساخته نشده است. شرکتهای بسیاری در حال آزمایش واکسنهایی برای کودکان ۱۲ساله هستند. تحقیقات برای کودکان زیر این سن بهزودی آغاز خواهد شد. همچنین واکسن کرونا برای کسانی که وضعیت سلامتی خاصی دارند نباید خودسرانه استفاده شود. در این زمینه، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
شایعه بیستونهم: حالا که واکسن کرونا ساخته شده همهگیری بهزودی تمام میشود!
واقعیت: ما هم دوست داریم این باور درست باشد و این همهگیری هرچه سریعتر از دنیا رخت ببندد؛ اما مدتی طول خواهد کشید تا تعداد مناسبی از افراد واکسینه شوند. برای اینکه ایمنی عمومی اتفاق بیفتد و بتوان گفت که ویروس دیگر توانایی گسترش و تکثیرشدن را ندارد، حدود ۷۰ درصد از جمعیت جهان باید واکسیناسیون شده باشند. در کشور ما، این درصد از جمعیت معادل حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون نفر است. تولید انبوه این واکسنها زمانبر است. حتی پس از تولید، تزریق این حجم از واکسن زمانبر خواهد بود. پس شرکتها مجبورند تولید را بهصورت فازی انجام دهند و تزریق را با اولویتبندی انجام دهند. بنا بر اینها، رسیدن به مرحله ایمنی عمومی در حال حاضر امکانپذیر نیست.
سخن آخر
روزانه اطلاعات بیشماری در شبکه های اجتماعی ردوبدل میشوند. برخی از این اطلاعات اعتبار علمی ندارند. بهتر است برای دریافت اطلاعات جدید، از منابع معتبر استفاده کنید. با توجه به پاسخهای متخصصان به باورهای نادرستی که در این مقاله بررسی کردیم، مشخص است که باید صبور باشیم، به کادر پزشکی اعتماد کنیم و به پایان دوران قرنطینه امیدوار باشیم. سهم ما از شکستدادن کرونا این است که همچنان قرنطینه را رعایت کنیم و به دستوالعملهای بهداشتی متعهد بمانیم. توجه داشته باشید که این مقاله گردآوری و ترجمهای از برترین منابع دنیاست و بهمرور زمان ممکن است نیاز به بهروزرسانی داشته باشد.
شما چند مورد از شایعات این مقاله را شنیده بودید؟ آیا باورهای نادرستی را که در حال پخششدناند باور کرده بودید؟ اطلاعات علمی این مقاله در افزایش آگاهیتان مؤثر بود؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع: henryford و clevelandclinic و behdasht.gov و mehrnews
سلام بر هموطن ساعی -سرکار خانم-انوشه نوروزی و دیگر دست اندر کاران ساعی و پرتلاش سایتchetor
ضمن عرض سلام وادب واحترام و خسته نباشید به خدمت جوانان فرهیخته ی این مرز و بوم و خصوصا شما سرکار ارجمند وگرامی
ممنون از اطلاعات مفیدی که از سایتهای گوناگون علمی-خبری-اطلاع رسانی- پژوهشی و … که تهیه و تدارک می فرمایید و در اختیار عموم ملت بزرگ ایران قرار می دهید و بدون چشمداشت و تنگ نظری و بخل در انتشار علوم پزشکی که مورد نیاز اقشار عمومی کشور بویژه فرهیختگان گرامی و … عموم مردم با توجه به گسترش و همه گیری جهانی آن که ما در علوم پزشکی از آن به عنوان پاندمی( همه گیری عمومی جهانی) یاد می کنیم – خیلی از شما ممنون ومتشکر وقدر دانیم- امیدوارم که اطلاع رسانی و تلاش شما بزرگوار در این عرصه؛ منتج به نتایج خوب و چشمگیر و قابل استفاده عملی در زندگی بشود تا منتج به کاهش مرگ و میر هموطنانی که مبتلا می شوند و متاسفانه منجر به فوت آنان می شود (که هریک در زندگی برای خانواده و عزیزانشان و نیز کشور و دانشگاه و اداره و سازمان و … استوانه ای بزرگ و وزنه ای وزین اند و مایه و مصدر بسیاری از امور مهم کشوری و علمی و … اند و نبود و فوت و فقدان آنان ؛ واقعا کارها را با رکود و مشکلات و نارسایی ها و رکود و … مواجه کرده و ضربات و …سنگینی بر جامعه و خانواده و کشور ایجاد می کند ) ؛ بشود- واین تلاشهای سرکارعالی؛ مرضی در گاه احدیت قرار گیرد. موفق و پیروز و سربلند باشید. برادر شما؛ ma-a
ممنون ، خوب بود .فقط چندتاشون رو شنیده بودم و از اونجا که شواهدی وجود نداشت نه ردشون میکردم و نه تکذیب.الان بیش تر میدونم.
سلام
از مسئولین کشور و کسایی ک مسئول واکسن کرونا هستند خواهشمندم شایعاتی ک در باره واکسن کرونا در فضای مجازی پخش میشه جلوگیری کنند و اجازه ندند این شایعات ب جان مردم استرس و اضطراب بیاندازد.
همه ما خوب میدانیم ک اکسر فوت کنندگان کرونایی یا بیماری خاصی داشتند یا بیماریشون شدید بود و ازشون بخوابی مراقبت نمیشد و …
از شما مسئولین خواهشمندم همه حقیقت هایی ک مربوط ب واکسن کرونا و خود کرونا هست را بگوئید