پیش از پرداختن به این موضوع که افراز چیست، لازم است معنای برخی از اصطلاحات شرح داده شود.
مال مشاع: مالی که چند نفر مالک آن باشند بدون آن که سهم هرکدام از آنها به تفکیک مشخص باشد. جزء جزءِ مال مشاع در تملک مالکین آن است و نمیتوان سهم اختصاصی هرکدام را مشخص کرد.
مال غیرمنقول: مال غیرمنقول در مقابل مال منقول قرار دارد و منظور از آن مالی است که قابل جابهجایی نبوده یا در صورت جابهجایی خسارت زیادی ببیند. زمین و ساختمان از جمله مهمترین اموال غیر منقولاند.
مال منقول: عبارت از مالی است که بر خلاف مال غیرمنقول، قابل جابهجایی است و این جابهجایی خسارتی به آن وارد نمیکند.
حالا بیایید ببینیم افراز چیست و چه تفاوتی با تفکیک و تقسیم دارد.
تفکیک چیست
تفکیک در لغت به معنای جدا کردن و جزء جزء کردن و در اصطلاح حقوق ثبت، عبارت است از تجزیه کردن مال غیرمنقول به قطعات کوچکتر. به عبارت دیگر تفکیک یعنی شخصی که دارای یک قطعه زمین ۳۰۰ متری است، آن را به سه قطعهی ۱۰۰ متری تقسیم کند. حال اگر مالک این زمین دو نفر هم بوده باشد پس از تفکیک هر یک به نسبت حصه مشاعی در سه قطع جدید مالکیت خواهند داشت.
افراز چیست
افراز عبارت است از جدا نمودن سهم مشاع شرکا از یکدیگر، به عبارت دیگر تقسیم مال غیرمنقول مشاع بین شرکا به نسبت سهم آنها. برای نمونه، الف ۲ دانگ و ب ۴ دانگ از یک قطعه زمین را در مالکیت دارند. حال اگر الف بخواهد سهم دو دانگ خود را از زمین جدا کند و سهم خود را در تصرف داشته باشد و سهم وی از حال اشاعه خارج شود، به این عمل، افراز میگویند. افراز را به دو دسته تقسیم نمودهاند: افراز اجباری یعنی افراز مال به موجب حکم دادگاه (یا تصمیم ادارهی ثبت) که شرکا را مجبور به قبول قسمت مال مشاع میکند. افراز به تراضی، افرازی است که شرکا به دلخواه خود انجام میدهند.
دعوی افراز به وسیلهی یک یا چند مالک مشاعی علیه یک یا چند مالک مشاعی دیگر، به عمل میآید. نکتهی مهم این که در عمل افراز، کلیهی مالکین مشاعی باید به صورت خواهان یا خوانده دخالت داشته باشند و در جریان خواسته و عملیات اجرایی قرار گیرند.
تقسیم چیست
تقسیم اعم از تفکیک و افراز و غیر آن است، مثل تَرکهی متوفی (اموالی که فرد فوت شده از خود باقی میگذارد) که بین ورثه تقسیم میشود و میتواند شامل اموال منقول و غیرمنقول باشد. در اصطلاح حقوق مدنی، تقسیم عبارت است از جداسازی سهم شرکا در مال. تقسیمنامه نیز سند رسمی یا عادی است که بیان کنندهی تقسیم مال مشاع است. بدین ترتیب رابطهی تقسیم با تفکیک و افراز، رابطهی عموم و خصوص مطلق است. بدین معنا که تفکیک و افراز نوعی تقسیم هستند ولی تقسیم لزوما به این دو مورد محدود نمیشود.
تفاوت تفکیک و افراز
تفکیک و افراز از جنبههای گوناگون با یکدیگر متفاوتند که در ادامه به بعضی از آنها اشاره خواهد شد:
- ملک با داشتن تنها یک مالک نیز قابل تفكيک است. به اصطلاح حقوقی، برای تفکیک، وجود حالت اشاعه لازم نیست. ولی، در افراز، بايد حتما بیش از یک مالک وجود داشته باشد یعنی حالت اشاعه لازم است.
- تفكيک، با رضايت و در حالت تفاهم مـالكان مشاع است؛ ولی در افراز، عدم تفاهم و رضايت و اختلاف مالکین وجود دارد و قصد آنها، قطع حالت اشتراک است.
- تفكيک، فقط تقسيم ملک است؛ اما، افراز، تقسيم ملک توأم با تعيين سهام مالكان مشاعی است و قطعات افرازی به نسبت سهم مالک مشاع به آنان اختصاص میيابد. به همين دليل، حالت اشاعه در افراز ضرورت دارد؛ ولی، در تفكيک، اين ضروری نيست و مالک میتواند ملک خود را با رعايت مقررات حاكم بر تفكيک (ضوابط و مقررات شهرداری) به هر ترتيبی كه میخواهد، تفكيک نمايد.
- سن مالک يا مالكان، دخالتی در امر تفكيک ندارد؛ اما، به صراحت مادهی ۳۱۳ قانون امور حسبی؛ اگر ميان مالكان، شخصی محجور يا غايب باشد، تقسيم با دادگاه خواهد بود.
- در صورت اعتراض به تفكيک از طرف يكی از شركا، ادامهی عمليات تفکیک، متوقف میشود و با رضايت معترض میتوان ادامهی اقدام را انجام داد؛ ولی اعتراض به افراز در حين اقدام از شركای ديگر پذيرفته نيست و پس از اتمام میتوانند اعتراض نمايند و رسيدگی به اعتراض نسبت به افراز ملک، در صلاحيت مراجع قضایی است.
- افراز يا عدم افراز، همانند رأی مراجع قضایی است و با افراز ملک و عدم اعـتـراض در مـهـلت مقرر، هر مالک مشاع میتواند بر سهم خود تسلط پيدا کند و با تسليم سند مالكيت مشاع به واحد ثبت، سند مالكيت ۶ دانگ قطعهی اختصاصی را تقاضا و دريافت نمايد.
- تفكيک، در ادارهی ثبت انجام میشود؛ اما افراز، هم در ادارهی ثبت و هم در دادگاه قابل پیگیری است.
- در افراز، رأی صادر میشود؛ ولی در تفكيک، صورتجلسهی تفكيكی تنظیم میشود.
- در تفكيک، سهم تمامی افراد جدا و ملک از حالت مشاع خارج میشود يا اگر مالک يک نفر باشد، ملک به قطعات كوچکتر تقسيم میگردد؛ اما در افراز، فقط سهم خواهان جدا میشود و بقيهی ملک، مشاع باقی میماند.
- در صورتی كه بر تفكيک اعتراض شود، موضوع اعتراض در ادارهی ثبت رسيدگی میشود؛ اما، اگر بر افراز اعتراض گردد، پرونده جهت بررسی به دادگاه ارسال میشود.
تهیه شده در: chetor.com
سلام وقت بخیر اگر ممکنه سریع جواب بدید قانون افراز اجباری کدوم ماده قانون ایین دادرسی مدنی موجود می باشد
من هرگز در دادگاه باوکیل بی وکیل حقم را ندادند وطرف حق مسلم را خورد سعی کنید به سیستم حقوقی مراجعه نکنید بدون شکایت حل کنید از وکیل ها بیشتر بترید موقع تنظیم قراردار با وکیل همه جای ان را بخوانید هر چی زبانی میگه بگید بنویسه قبل از مراجعه از خوشنامی وکیل ممطمین شوید
مشخصه تو تحریریه یا جایی، جمع شدین دور هم و بعد گفتین که چیکار کنیم سطح کیفی و کمی سایت بره بالا!
یه بنده خدایی هم پا شده گفته: من یه ایده درخشان! دارم.
گفتین: بگو.
گفت: بگم؟
گفتین: بگو!
گفت: بگم؟
گفتین: بگو. عجبا!
گفت: بگم؟
باشه… دقت کردین چقدر مردم ما اطلاعات حقوقیشون کمه؛ قانون رو نمی شناسن؛ گرفتار دادگاه و پاسگاه می شن درحالیکه اگه یخورده اطلاعات حقوقی داشتن و قانون رو میشناختن، اینطور نمی شد. خلاصه…بیان یه سری جدید از مطالب تو سایت بزاریم با محوریت تنویر قانون کشور به عوام جامعه.
هر کی بوده، تشویقی داره ولی سوالی که پیش میاد اینه که حالا که بر خلاف خیلی ها دو متر جلو تر از دماغت رو می بینی، دو متر جلوتر از اون دو متر رو هم ببین!
آگاهی یا عدم اون از قوانین کشور تو این کشور، در نهایت! زیاد فرقی نمی کنه.
ممنون از اینکه خیلی شفاف حرف خودتون رو میزنید. ما معتقد هستیم که برای اینکه یک جامعه اشکالاتش برطرف بشه باید هر فرد خودش رو اصلاح کنه. هیچ چیزی هم مثل آگاهی و دانش نمیتونه به ما کمک کنه که در شرایط مختلف رفتار بهتری داشته باشیم. در مورد مسائل قانونی هم تلاش ما این هستش که مسائل و سوالات مهم مردم در رابطه با قانون رو به زبانی ساده تر توضیح بدیم که باز هم بشون کمک بشه اگر به یکی از این موارد نیازی پیدا کردند بتونن قضاوت درستی از موقعیت داشته باشن و با دونستن درست حق و حقوق خودشون رفتار و عکسالعمل درستی نشون بدن. ما این ماموریت رو شروع کردیم و مطمئنا به این مباحث هم ختم نخواهد شد، امیدوارم از اضافه شدن موضوعات جدید ناراحت نشید و ما رو در جهت بهتر شدن با نظرات و انتقاداتتون هدایت کنید.
انتشار آگاهی و آگاه شدن ذهن ها، هیچ وقت باعثه ناراحتی من نمیشه.
نظر من هم این نبود که اینطور مطالب بده با جالب نیست. برعکس. دیدید که صراحتا نوشتم باید به مبتکر این ایده تشویقی هم داده بشه.
از همه اینا گذشته،
من یا هر کس دیگه ای، ناراحت هم شد، شما کار خودتو انجام بده. شما یه هدف داری، پس نزار دیگران با افکارشون شما رو از هدفتون دور کنن. این یه اصله مهمه.
در ثانی، سایت متعلق به شماست. اختیارش رو داری.
سلام خدمت شما منتقد عزیز
من درست نفهمیدم که شما ایراد داشتید به این که مطالب حقوقی اضافه شده یا نه ایده خوبی بوده، آخه نظرتون خیلی دو پهلو بود و نه نظر مثبت و نه نظر منفیتون رو نمیشه ازش استنباط کرد.