رفتار با افراد دروغگو؛ ۵ نکته برای وقتی که مچ یک دروغگو را گرفتید
اسم چوپان دروغگو و پینوکیو بد در رفته است! چرا؟ چون مطالعات نشان میدهد متأسفانه بیشتر افراد در طول روز بارها دروغ میگویند. در بهترین حالت افراد حداقل ۲ تا ۳ بار در روز دروغ میگویند. مثلا دوستان و همکاران شما معمولا در طول روز در ارتباطاتشان و حتی در مکالمات کوتاه ۱۰ دقیقهای دروغهای ریز و درشت میگویند. خود شما خوانندهی عزیز هم بالاخره دوست و همکار کسی هستید دیگر. اگر کمی به رفتار خود دقت کنیم، متوجه میشویم که گاهی اوقات بیهوده از گفتن حقیقت پرهیز و خود و دیگران را وارد چالش فرسایشی میکنیم. محققان دانشگاه کالیفرنیا بعد از ۲۵۳ مطالعه و پژوهش دریافتهاند که ما فقط قادر به کشف ۵۳ درصد از دروغهایی که به ما گفته میشود، هستیم. یعنی تقریبا معادل احتمال پیشگویی درباره شیر یا خط آمدن سکه! در این دروغ بازار، نحوهی برخورد با افراد دروغگو بسیار مهم است. نکتهی ترسناک دیگر در بازی دروغ و حقیقت این است که حتی مأموران پلیس، بازجویان حرفهای، قاضیها و … نیز تنها در ۶۰ درصد مواقع دروغ را از حقیقت تشخیص میدهند و هیچ قطعیتی در کار نیست. در رفتار با افراد دروغگو روشهای متعددی وجود دارد که استفاده از آنها به موقعیت بستگی دارد. با ما همراه باشید.
گاهی اوقات دروغی که میشنویم آنقدر بزرگ و شاخدار است که هر آدمی میتواند آن را تشخیص بدهد. در این مواقع نوع رفتار با فرد دروغگو و مدیریت مکالمه خیلی ساده است. اما بعضی اوقات دروغی که میشنویم آنچنان هم واضح نیست و تنها با درصدی از شک و تردید و بدبینی معقول میتوان در تلهی دروغگو نیفتاد. البته بدبینی اصلا ویژگی مطلوبی نیست ولی تلفیق درصدی از آن با واقعبینی باعث میشود رفتار با افراد دروغگو را در زندگی خود بهتر مدیریت کنیم. بعد از اینکه احساس کردیم حرفی که شنیدهایم چیزی جز دروغ نبوده است، باید چه کنیم؟ چگونگی رفتار با افراد دروغگو را از کجا بیامورزیم؟ مستقیم به فرد بگوییم که کمتر دروغ بگو؟ به او بگوییم چرا راست نمیگویی یا خیلی ساده به او اهمیت ندهیم و از دروغی که گفته است، بگذریم؟ نیچه میگوید: «از اینکه دروغ گفتهای ناراحت نیستم، اینکه دیگر به تو اعتماد نخواهم کرد مأیوسم میکند.»
۱. قواعد بازی را بدانید
گاهی اوقات برملا شدن حقیقت و رو کردن دست افراد، عواقب خیلی بدتری از شنیدن آن دروغ و به روی خود نیاوردن دارد. لازم نیست تا احساس کردید کسی دروغ میگوید سریعا واکنش نشان بدهید. شرایط و موقعیتی را که در آن هستید، بسنجید. علت دروغ چیست؟ نتیجهی پیگیری حقیقت به چه میانجامد؟ گاهی بهتر است در مقابل فرد دروغگو سکوت کنید و هیچ عکسالعملی از خود نشان ندهید.
۲. شوخی کنید
بعضی دروغگوها چنان دروغهای بزرگی میبافند که نه تنها باورکردنی نیست بلکه خندهدار و مسخره نیز به نظر میرسد. این دروغها از ۸ فرسخی هم قابل شناسایی هستند. در این مواقع از شوخی کمک بگیرید. مثلا بگویید: «احیانا دماغت بیست سانت بلندتر نشده؟» یا شوخیهای دیگری که فرد دروغگو را در موقعیت جدیدی قرار بدهد که امکان شوخی کردن برای او نیز فراهم بشود و بتواند در چرخشی رفتاری، حقیقت را بگوید و همه چیز را به پای شوخی بگذارد. این نوع رفتار با افراد دروغگو هم باعث میشود از شنیدن دروغهای دیگر مصون بمانید و هم آبروی فرد حفظ میشود.
۳. خود را به آن راه بزنید
روش دیگر رفتار با افراد دروغگو این است که خود را به آن راه بزنید. با بهکارگیری این روش فرد مجبور به اعتراف میشود و در عین حال عزت نفس و آبرویش نیز حفظ میشود. وانمود کنید که حافظهتان یاری نمیکند و تا میتوانید سؤالات ریز و درشت بپرسید. وقتی وارد جزئیات موضوع بشوید خیلی زود حقیقت آشکار میشود.
۴. با دروغگو صحبت کنید
اگر کمی دقیقتر فکر کنید، قطعا یادتان میآید که شخص شخیص شما هم در طول روز بارها دروغ میگوید. این ویژگی بسیار نامطلوب و زشت است و فجایع و مشکلات بسیاری در طول تاریخ از دروغ گفتن به بار آمده است، ولی به هر حال همهی ما کم و بیش دروغهای ریز و درشت میگوییم. سعی کنید در مورد دروغی که شنیدهاید خصوصی با دروغگو صحبت کنید و به نحوی با او حرف بزنید که آبرویش حفظ بشود. یادتان باشد برای اثبات ادعای خود باید دلایل کافی داشته باشید چون اگر مدارک کافی ارائه ندهید شاید همه چیز را گردن خودتان بیندازد و از گفتن حقیقت طفره برود.
۵. مواظب خودتان باشید
دانستن حقیقت حق همهی ماست. چه دروغی که شنیدهاید، خیلی بزرگ و نمایان باشد و چه حرفهای و زیرپوستی گفته شده باشد. از حق خود دفاع کنید ولی حواستان باشد اگر تصمیم گرفتهاید دست دروغگو را رو کنید، عواقب این کار را در نظر بگیرید. ظرفیت فرد و سابقهی روابطتان را کاملا بسنجید تا از اعصاب و احساسات خود محافظت کنید. یعنی چه؟ یعنی با در نظر گرفتن شرایطی که در آن هستید رفتار با افراد دروغگو را طوری مدیریت کنید که شأن هر دوی شما حفظ شده و گره از مشکل باز بشود. نگذارید دروغهایی که شنیدهاید به بحث و دعوا منجر بشود و اعصابتان به هم بریزد. خود را به جای فرد بگذارید و با علم به اینکه دروغ گفتن حرکت ناشایستی است، سعی کنید ریشه و علت دروغگویی او را پیدا کنید.
بعضی افراد از روی ترس یا کمبود اعتماد به نفس دروغ میگویند. اما برخی دیگر دروغگوهای حرفهای و قهاری هستند که سالیان دراز از عمر خود را با دروغ گذراندهاند و به چه منافع و دستاوردهایی که نرسیدهاند. رفتار با افراد دروغگو، پیچیدگیهای فراوانی دارد. اینکه بتوانید به درستی تشخیص بدهید کدام روش را برای برخورد با دروغگو انتخاب کنید، تا حد زیادی به شرایط شما بستگی دارد. به قول نیچه ناگوارترین نتیجهی دروغ از دست رفتن و گسسته شدن پیوندهای اعتماد میان افراد است.
برگرفته از:linkedin.com
امان از دروغ من یک معلمم و یک دغدغه ی من همین است
ممنون که دیدگاهتونو با ما در میون می گذارید
خیلی بده به این میگین مچ گیری اینرا بچه نوزاد هم بلده خیلی ضایع بود
خواهش میکنم اشتباه نفرمایید.
همونطور که در متن اصلی اشاره شده، تحقیقات علمی نشون داده در بهترین حالت ما میتونیم ۵۳ درصد از دروغ ها رو تشخیص بدیم. و حتی اگر تشخیص هم بدیم برملا سازی دروغگویی به صورت عمومی، از نظر اخلاقی کار ناپسندیه.
هدف از این نوشته اینه که ما رو راهنمایی بکنه که اگر تشخیص دادیم فردی دروغ میگه چطور برخورد کنیم نه اینکه بخوایم مچ گیری کنیم.
و البته نویسنده اصلی این مقاله هم دکتر تراویس بردبری هست که یکی از مشهور ترین روانشناسان اجتماعی آمریکا است، به همین علت فکر کنم عبارت نوزاد هم بلده برای این نوشته بی انصافیه.
اصلا اینطور نیست اگر خوشتون آمده بشین شب روز بخون من که حوصله این چرت پرت ها را ندارم
ممنون از توضیحات شما و لطفتون به این نوشته. ظاهرا دوست عزیز” صنم” قانع نمیشن. :))
سلام صنم عزیز
ممنون که وقت گذاشتین و دیدگاهتون رو به ما منتقل کردین.
مواردی که اینجا مطرح شدن مربوط به طرز برخورد با افراد دروغگو هست نه روشهای مچگیری افراد دروغگو. روشهای مچگیری رو تو مقالهی زیر بررسی کردیم.
از کجا بفهمیم کسی دروغ میگوید؟
نخواستیم اصلا منصرف شدم شپا بخونید کافیه
سلام، تبریک میگم بسیار خوب نوشته بودید!
طنز گفتار هم خیلی خوب وارد کرده بودید و من خودم به شخصه چندبار با خوندن متن خندیدم.
سلام خیلی ممنون دوست خوب. خوشحال شدم که متن رو دوست داشتین.
سلام من متن را كامل خوندم مفيد بودنش را ۵۰ درصد يا كمتر قبول داشتم . متن شما كاملا مثبت است به قول دوستان طرف را راحت ميكنه كه هرز مان كه دوست داشت دروغ بگه چون طبق نظريه شما نبايد فرد عزت نفسش را از دست بده . حال سوالم اينه كه به قول دوستان فكر نميكنيد اون شخص همه را هالو تصور ميكنه البته ناگفته نماند مطلبي ميخواندم كه نوشته بود اگر دروغ كسي را رو كنيد اون طرف متوجه ميشه كه شما آدم باهوشي هستيد پس بنابراين براي شما سعي ميكنه دروغ بزرگتر و بهتري درست كنه تا دستش پيش شما رو نشه .
عليرغم اينكه اين نظريه را هم قابل قبول است ولي نميشه اون رو به همه تعميم داد اين مختص افرادي هست كه دروغگو و باهوش هستند اونهايي كه خوراكشون خالي بنده و اگه طرف به روش نياره همين طور به روششون ادامه ميدهند.يكي از نزديكان به شدت دروغ ميگه طوري كه فرزندانش ازش ناراضي هستند هرچند فرزندان اون هم دست كمي از خودش ندارند ولي چيزي كه هست من ميخواهم دروغش را پيش خودش افشا كنم بچه هايش ميگن بگذار مدارك بيشتري داشته باشيم كه نتونه انكار كنه حال نظر شما چيه واقعا بايد صبر كرد . من معتقدم اون فرد اصلا براش فرقي نميكنه درهرصورت انكار خواهد كرد.