تغذیه کودکان بیش فعال چگونه باید باشد؟
رژیم غذایی در رشد جسمی و ذهنی کودکان، نقش پُررنگی ایفا میکند. رژیم غذایی بهتنهایی نمیتواند عامل بروز بیش فعالی یا بدتر شدن آن شود. اما میتواند به کودکان بیش فعال کمک کند تا راحتتر با این مشکل کنار بیایند. با ادامهی این مطلب همراه باشید تا ببینید که تغذیه کودکان بیش فعال باید به چه شکلی باشد.
تغذیه کودکان بیش فعال از اهمیت ویژهای برخوردار است. آنها میتوانند با تغذیهی سالم گام بلندی در جهت حفظ سلامتی خود و مقابله با مشکلشان بردارند. بسیاری از کودکان رژیم غذایی مناسبی ندارند. رژیم غذایی کودکان بیش فعال، باید سرشار از سبزیجات، میوهها، غلات کامل، پروتئین، چربیهای سالم و غذاهای حاوی کلسیم باشد. شاید این غذاها تأثیری بر علائم بیش فعالی کودکان نداشته باشد، ولی میتوانند مقدمات سلامتیشان را فراهم کنند.
احتیاجات غذایی کودکان
میوهها و سبزیجات
میوهها و سبزیجات محتوی ویتامین ها و مواد معدنیای هستند که کودکان برای رشد به آنها نیاز دارند. میوهها و سبزیجات میتوانند مقدار قابل توجهی از فیبر مورد نیاز کودکان را تأمین کنند. میوهها و سبزیجات میانوعدههای خوبی نیز هستند. میتوان بهراحتی آنها را در مدرسه مصرف کرد. میوهها با طعم خوبشان میتوانند باب طبع کودکان باشند و کودکان، با لذت آنها را میل کنند.
غلات کامل
غلات کامل و فرآورینشده، حاوی سبوس و جوانهاند. غلات کامل منابع خوبی برای تأمین فیبر و سایر مواد مغذیاند. میتوانید غلات کامل را در قالب نانهای با آرد تیره (مانند نان سنگک) و سایر فرآوردههای سبوسدار در رژیم غذایی کودک خود بگنجانید.
پروتئین
وجود پروتئین برای عضله سازی و رشد بافتهای بدن ضروری است. گوشت قرمز منبع خوبی برای تأمین پروتئین بدن محسوب میشود. بهتر است برای تغذیهی کودکتان از گوشتهای کمچربی استفاده کنید. اگر به هر دلیلی دوست ندارید، در رژیم غذایی کودکتان گوشت وجود داشته باشد، میتوانید بهجای آن از لوبیا، مغزها و لبنیات استفاده کنید.
چربیهای سالم
بدن کودکان به چربی نیاز دارد، ولی نه هر نوع چربیای! باید کودک خود را با چربیهای سالمی مانند چربیهای تک اشباعنشده، چند اشباعنشده و اُمگا-۳ تغذیه کنید. برای تأمین این چربیها باید مواد غذایی حاوی این چربیها را در رژیم غذایی کودکتان قرار بدهید.
منابع غذایی حاوی چربیهای تک اشباعنشده
- آووکادو
- دانهها
- مغزها
- زیتون
- روغن کانولا، زیتون و بادام زمینی
منابع غذایی حاوی چربیهای چند اشباعنشده
- ذرت
- کنجد
- سویا
- حبوبات
- روغن گلرنگ و آفتابگردان
منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب اُمگا-۳
کلسیم
کلسیم مادهای معدنی است که وجودش برای تقویت استخوانها بهخصوص در کودکی و نوجوانی ضروری بهشمار میرود. با توجه به رشد سریع استخوانها در این سنین، نیاز به کلسیم بهشدت احساس میشود. نقش دیگر این مادهی معدنی در انتقال تحریکات عصبی و تولید هورمونهاست. کلسیم در فرآوردههای لبنی مانند ماست و پنیر به وفور یافت میشود. کلم بروکلی، لوبیا، عدس و سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند نیز منابع غنی از کلسیم هستند.
غذاهایی که باید از مصرفشان اجتناب کرد
هنوز در تحقیقات انجام شده، غذای خاصی شناسایی نشده است که باعث درمان یا بروز بیش فعالی شود. با این حال ممکن است بعضی غذاها بیشتر از بقیه بر روی کودکتان اثرگذار باشند. اگر گمان میکنید غذای خاصی باعث تشدید علائم بیش فعالی کودکتان میشود، آن را برای مدتی از رژیم غذایی کودکتان حذف کنید و ببینید آیا این کار تأثیری داشته است یا خیر.
بر اساس تحقیقات دانشکدهی پزشکی هاروارد، وجود رنگهای مصنوعی در غذاها میتواند باعث افزایش بیش فعالی در بعضی از کودکان شود. بسیاری از غذاهای کودکان از جمله بعضی از پفکها و نوشیدنیها، حاوی رنگهای مصنوعی هستند. این مواد را از رژیم غذایی کودکتان کنار بگذارید و بررسی کنید که آیا بهبودی حاصل میشود یا خیر.
اتحادیهی اروپا برخی از شرکتهای تولیدکنندهی مواد غذایی را، که در محصولاتشان بعضی از افزودنیها وجود دارد، ملزم به نوشتن جملهای کرده است با این توضیح که، ممکن است این محصول بر روی کودکان بیش فعال تأثیر منفی داشته باشد.
بر اساس اعلام آکادمی پزشکی اطفال آمریکا، شواهدی مبنی بر مصرف شکر و تأثیر آن بر بیش فعالی بهدست نیامده است. البته همهی ما میدانیم مصرف زیاد شکر مضر است. شواهد حاکی از آن است که مصرف شکر بیش از حد، مجاز است. بر اساس اعلام مجلهی پزشکی آمریکا، ده درصد از آمریکاییها کالری روزانهی خود را از طریق شکر بهدست میآورند. ده درصد از جمعیت آمریکا، ۲۵ درصد از کالری روزانهی خود را از طریق مصرف شکر بهدست میآورند. مصرف زیاد شکر میتواند منجر به افزایش وزن شود. علاوه بر آن مصرف زیاد شکر میتواند باعث بروز بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو شود.
سایر مواد غذایی که میتوانند منجر به بروز چاقی و افزایش کلسترول شوند شامل چربیهای اشباعشده، چربیهای هیدروژنه و چربیهای ترانس هستند. شما نباید مواد غذایی حاوی این چربیها را بهمقدار زیاد به کودکتان بدهید.
چربیهای اشباعشده
- گوشت قرمز
- مرغ
- لبنیات
چربیهای هیدروژنه و ترانس
- روغن قنادی
- مارگارین
- تنقلات بستهبندی
- غذاهای فرآوریشده
- فستفودها
- پیتزاهای منجمد
فستفودها و غذاهای فرآوریشده عمدتا به علت وجود مقدار زیادی نمک، شکر و چربیهای ناسالم، مواد غذایی ناسالمی بهشمار میروند. غذاهای فرآوریشده کالری بسیار بالایی دارند و سرشار از افزودنیهای شیمیایی و نگهدارندهها هستند. آنها معمولا ارزش غذایی ندارند یا از ارزش غذایی پایینی برخوردارند. این مواد غذایی شکم را پُر میکنند، اما نیازهای بدن را برآورده نمیسازند.
میوههای تازه و خشک، آبمیوههای خانگی، ماست، غلات کامل و آجیل نمونههایی از بهترین غذاها برای میان وعده کودکان هستند.
سایر نکات تغذیهای
وجود زمانبندی منظم برای تغذیهی کودکان، مفید است. کودکانی که مشکل بیش فعالی دارند نیز از این امر مستثنی نیستند. تا جایی که میتوانید برای غذا خوردن کودکتان برنامهای منظم داشته باشید. بهتر است فواصل زمانی غذا خوردن کودک بیشتر از چند ساعت نشود. اگر بین وعدهی غذایی اصلی و میانوعدهی کودکان فاصلهی زیادی بیفتد، احتمالا منجر به پُرخوری آنها در وعدهی غذایی بعدی خواهد شد.
تا جای ممکن از مصرف غذاهای آماده و فستفودها خودداری کنید. یکی از دلایل مصرف این غذاها، در دسترس بودن آنهاست. بنابراین بهتر است تا حد امکان این غذاها را در خانه نداشته باشید. بهجای آن در زمان گرسنگی، شکم کودکتان را با میوه سیر کنید.
اگر کودکتان عادت به خوردن غذاهای بد دارد، ترک این عادت برای او کار دشواری خواهد بود. تغییر عادات غذایی کودکان و عادت دادن آنها به مصرف غذاهای سالم کمی زمانبر است.
در مورد دادن مولتیویتامین و مکملها به کودکتان با پزشک مشورت کنید. یک متخصص تغذیه نیز میتواند در بهبود عادات غذایی خانوادهتان به شما کمک کند.
نکتهی کلیدی
عادات غذایی سالم در کودکی آغاز میشود و تا پایان عمر ادامه مییابد. کودکان بیش فعال نیز از این قضیه مستثنی نیستند. باید رژیم غذایی آنها سالم و متوازن باشد. بر اساس تحقیقات، هیچ مادهی غذایی نمیتواند بیش فعالی را درمان کند یا باعث بروز آن شود. اما با این اوصاف بهتر است تا حد امکان شکر، نمک و چربیهای ناسالم را در رژیم غذایی کودکتان کاهش بدهید.
یک اقدام مناسب برای تشویق کودکتان به داشتن عادت غذایی سالم این است که خودتان عادات غذایی سالمی را دنبال کنید. کودکتان برای تهیهی غذای روزمرهاش به شما وابسته است. بنابراین تلاش کنید تا انتخابهای درستی داشته باشید و به کودکتان کمک کنید تا با بیش فعالیاش راحتتر کنار بیاید.
برگرفته از: healthline.com
۸،۰۰۰ تومان