۹ عبارتی که افراد باهوش هرگز در مکالمهها بهکار نمیبرند
گاهی دیگران حرفهای ما را بسیار متفاوت از آنچه منظور ماست، تفسیر میکنند. وقتی شما بدون ملاحظه چیزی میگویید، حرفهایتان منجر به ایجاد احساسی بد در سایرین میشود. این اشتباهات زمانی اتفاق میافتد که ما در مورد چیزی که اطلاعی از آن نداریم اظهار نظر میکنیم. درک پیامدهای حرفها نیاز به آگاهیِ اجتماعی دارد که به معنای توانایی درک احساسات و موقعیت سایر افراد است. در این نوشته شما با جملات منفی آشنا میشوید که افراد باهوش هرگز در مکالمهها بهکار نمیبرند.
موسسهی تلنت اسمارت (TalentSmart) با آزمایشِ هوشِ عاطفیِ (EQ) بیش از یک میلیون نفر، کشف کرده که آگاهی اجتماعی، مهارتی است که بسیاری از افراد از آن بیبهره هستند. ما دچارِ کمبودِ آگاهیِ اجتماعی هستیم زیرا اغلب بر حرفهایی که میخواهیم در جوابِ سایرین بدهیم و تاثیر حرفهای دیگران روی خودمان تمرکز داریم به همین دلیل معمولا توجهی به دیدگاه دیگران نداریم. این مسئله، مشکلآفرین است زیرا آدمها پیچیده هستند و شما نمیتوانید بدون توجه کامل به افراد، آنها را درک کنید. خوبیِ آگاهیِ اجتماعی این است که میتوان تنها با اصلاحاتی اندک در گفتار، به طور عمیقی روابط با افراد را بهبود بخشید.
به این دلیل افرادی که هوش هیجانی بالاتری دارند، مراقب هستند تا در محاورات خود از برخی اصطلاحات رایج خودداری کنند. در ادامه ۹ مورد از بدترین جملات منفی که باید از آنها اجتناب کنید، بیان میشود.
همچنین شما میتوانید مقاله ترفندهایی که شما را باهوشتر از آنچه هستید نشان میدهد، را نیز بخوانید تا واقعا بتوانید مثل نابغهها رفتار کنید.
۱. خسته به نظر میرسی
افراد خسته، از نظر دیگران اصلا جذاب نیستند. آنها اغلب چشمانی گودافتاده و موهایی آشفته دارند، تمرکز ندارند و بدخُلق به نظر میرسند. گفتن این عبارت به افراد به این معنی است که آنها ویژگیهای مذکور را دارا میباشند.
به جای گفتن این عبارت بگویید: «همه چیز روبهراه است؟»
برخی افراد وقتی میبینند کسی خسته و آشفته به نظر میرسد، میخواهند به او کمک کنند بنابراین میپرسند آیا همه چیز خوب است یا نه. به جای توجه به وضعیت ظاهری نامناسبِ فرد، تنها حالش را بپرسید تا باب گفتگو باز شود و او بتواند احساسش را با شما در میان بگذارد. مهمتر از هر چیز این است که از نظر او، شما فردی دلسوز و همراه خواهید بود نه گستاخ و بیملاحظه.
۲. وای! چقدر لاغر شدی
باز هم یک عبارت به ظاهر خوب که در واقع نوعی تعارف است. این جمله، این حس را در فرد ایجاد میکند که مورد نقد قرار گرفته است. گفتن عبارت «چقدر لاغر شدهای» باعث میشود طرف مقابل فکر کند که قبلا چاق یا نامناسب به نظر میرسیده است.
به جای گفتن این عبارت بگویید: «عالی به نظر میرسی.» این عبارت خیلی خوب است. سعی کنید به جای مقایسهی ظاهر فرد با گذشتهاش، تنها از ظاهر مناسب فعلیِ او تعریف کنید و به ظاهر قبلیاش اشاره نکنید.
۳. لیاقتت بیشتر از اینهاست
وقتی کسی از رابطهای شخصی یا حرفهای خارج شده است، گفتن این عبارت به این معناست که او انتخاب مناسبی نداشته و سلیقهی خوبی ندارد.
اپلیکیشن زبانشناس هر چیزی که برای یادگیری زبان انگلیسی نیاز دارید را برایتان فراهم کرده است. دیگر نیازی به کلاس های زبان نخواهید داشت. همین الان از طریق لینک زیر دانلود کنید.
به جای گفتن این عبارت، به او بگویید: «خودش ضرر کرده». این عبارت نشاندهندهی دید خوشبینانه و مشتاقانهی شماست و دارای لحن منتقدانه نیست.
۴. تو همیشه… یا تو هیچوقت…
هیچکس همیشه یا هرگز کاری را انجام نمیدهد. افراد خودشان را در یک بُعد یا موقعیت نمیبینند، بنابراین نباید آنها را اینگونه توصیف کنید. این عبارات باعث میشود افراد موضع دفاعی بگیرند و دلشان نخواد حرف شما را بشنوند. که حالت خیلی بدی است، زیرا احتمالا شما وقتی این عبارات را به کار میبرید که میخواهید چیز مهمی بگویید و بحث راه بیاندازید.
به جای این عبارات به سادگی به این نکته اشاره کنید که طرف مقابل چه کاری انجام داده که به نظر شما اشتباه بوده. حقیقت را بگویید. اگر تکرار این رفتار، واقعا مسئلهساز شده است میتوانید بگویید «به نظر میرسد که تو اغلب این کار را انجام میدهی» یا «متوجه شدهام که تو اغلب این کار را انجام میدهی».
۵. نسبت به سنات خیلی جوان به نظر میرسی
عبارت «تو نسبت به» به عنوان یک توصیفکننده میتواند توأمان هم مهربانانه هم بیادبانه باشد. هیچکس نمیخواهد تا دمِ مرگ مانند یک ورزشکار عالی به نظر برسد یا خیلی خوب باشد. افراد تنها میخواهند سالم و متناسب باشند.
به جای گفتن این عبارت بگویید: «فوقالعاده به نظر میرسی.»
این عبارت معجزه میکند. عبارات هوشمندانه نیازی به توصیفکننده ندارند.
۶. به تو گفته بودم که…
ما گاهی بعضی چیزها را فراموش میکنیم. به نظر میرسد که بیان این عبارت و تکرار آن نوعی توهین تلقی میشود و پذیرش آن برای افراد سخت است، مخصوصا افرادی که واقعا مشتاق هستند تا دیدگاه شما را بدانند. تکرار این جمله بیانگر آن است که شما شخصیت متزلزلی دارید یا خود را بهتر از دیگران میدانید یا هر دو. افرادی که از این عبارت استفاده میکنند واقعا چنین احساسی دارند.
به جای اینکه این عبارت را تکرار کنید، ببینید چطور میتوانید حرفهایتان را به طور واضحتر و جالبتری منتقل کنید. به این ترتیب هیچکس حرفهای شما را فراموش نخواهد کرد.
۷. موفق باشی
مسلما اگر برای کسی آرزوی موفقیت بکنید، دنیا به آخر نمیرسد اما میتوانید آرزوی بهتری برای او داشته باشید، زیرا این عبارت به طور نامحسوسی بر این دلالت دارد که او برای موفق شدن به شانس نیاز دارد.
به جای گفتن این عبارت بگویید: «من مطمئنم که از پسِ این کار برمیآیی.»
این جمله بهتر از آرزوی موفقیت است، زیرا نشان میدهد که آن شخص شایستگی و اعتماد به نفس لازم برای کسب موفقیت را دارد و شما با گفتن این جمله از سایرین که تنها آرزوی موفقیت میکنند متمایز خواهید شد.
۸. حق انتخاب با توست یا هر طور خودت صلاح میدانی
شاید نسبت به سوال و نظری که از شما خواسته شده، بیتفاوت باشید اما نظر شما برای کسی که سوال را پرسیده مهم است و گرنه نظرتان را نمیپرسید.
به جای گفتن این عبارت بگویید: «من نمیتوانم با قاطعیت در این مورد نظری بدهم، اما به نظر من بعضی موارد هستند که بهتر است آنها را مد نظر داشته باشی…»
وقتی نظرتان را ارائه میدهید، حتی اگر بیطرف باشید و نظر خاصی نداشته باشید، نشان میدهید که برای کسی که از شما نظر خواسته اهمیت قائل هستید.
۹. حداقل من هرگز…
این عبارت منفی یک روش پرخاشگرانه برای توجیه اشتباهاتِ خود و معطوف کردن توجه دیگران به اشتباه سایر افراد است (کسی که حالا دیگر باید اشتباه او را بخشیده باشید).
به جای آن بگویید: «متاسفم.»
پذیرش اشتباهات بهترین راه برای منطقی و آرام کردن بحث است. پذیرشِ خطا یک راه شگفتانگیز برای جلوگیری از تشدید آن است.
برای مشاهده خلاصه این مطلب، ویدیوی زیر را ببینید.
نکته
در جواب جسارت نباشه چی بگیم
در پاسخ به جسارت، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید که به موقعیت، لحن جسارت کننده و شخصیت خودتان بستگی دارد. در اینجا چند نمونه از پاسخهای مناسب را به شما ارائه میکنم:
با شوخ طبعی جواب دهید:
- “جسارت قشنگی بود، ولی من فعلاً قصد ندارم ریسک کنم!”
- “ممنون از جسارتت، ولی فکر کنم فعلاً ایده خوبی نیست.”
- “شجاعتت ستودنیه، ولی فعلاً ترجیح میدم محتاط باشم.”
با قاطعیت و صراحت جواب دهید:
- “ممنون از پیشنهادت، ولی نه.”
- “من در حال حاضر در رابطه دیگری هستم.”
- “به نظرم این کار ایده خوبی نیست.”
با لحنی مودبانه ولی قاطعانه جواب دهید:
- “از توجه شما متشکرم، ولی فعلاً قصد ندارم وارد رابطه جدیدی شوم.”
- “لطفاً در مورد مسائل شخصی من سوال نپرسید.”
- “من در حال حاضر روی چیزهای دیگری تمرکز دارم.”
با لحنی کنجکاو و پرسشگر جواب دهید:
- “چرا این پیشنهاد رو دادی؟”
- “چی باعث شده فکر کنی که من به این کار علاقهمندم؟”
- “دوست داری در مورد این موضوع بیشتر صحبت کنیم؟”
با لحنی شوخ طبعانه و طعنه آمیز جواب دهید:
- “جسارت قشنگی بود، ولی فکر کنم شانس من زیاد نیست!”
- “شاید در آینده، ولی فعلاً نه.”
- “ممنون از پیشنهادت، ولی فکر کنم تو آدم مناسب من نیستی.”
مهمترین نکته در پاسخ به جسارت، حفظ احترام و قاطعیت است. شما مجبور نیستید به هیچ سوالی که نمیخواهید به آن پاسخ دهید، پاسخ دهید. همچنین میتوانید با لحنی شوخ طبعانه یا طعنه آمیز به جسارت پاسخ دهید، اما مراقب باشید که لحنتان توهین آمیز یا آزاردهنده نباشد.
در اینجا چند عبارت دیگر که میتوانید در پاسخ به جسارت استفاده کنید، آورده شده است:
- “نه ممنون.”
- “من علاقهای ندارم.”
- “این کار برای من مناسب نیست.”
- “من در حال حاضر به دنبال رابطه نیستم.”
- “من معذبم.”
ختم کلام
در مکالمات روزانه، چیزهایی به ظاهر کوچک وجود دارند که میتوانند همه چیز را عوض کنند. این پیشنهادات را در صحبتهایتان لحاظ کنید و از بکاربردن عبارات منفی اجتناب کنید تا بازخوردهای مثبت آن را در زندگی ببینید.
اگر همچنان می خواهید بدانید که چگونه باهوش شویم، میتوانید مقالات بیشتری از چطور را در این زمینه بخوانید.
پرسش و پاسخهای متداول
چرا افراد باهوش از این عبارات در مکالمات خود استفاده نمیکنند؟
افراد باهوش از این عبارات استفاده نمیکنند زیرا این عبارات میتوانند منفی، مخرب و نشاندهنده عدم هوش باشند. این عبارات میتوانند گفتگو را متوقف کنند، دیگران را آزرده خاطر کنند و فرصتها را برای یادگیری و رشد از بین ببرند.
این مقاله در مورد چه چیزی است؟
این مقاله به بررسی 9 عبارتی میپردازد که افراد باهوش از آنها در مکالمات خود استفاده نمیکنند. این عبارات میتوانند منفی، مخرب و نشاندهنده عدم هوش باشند و گفتگو را متوقف کنند، دیگران را آزرده خاطر کنند و فرصتها را برای یادگیری و رشد از بین ببرند.
چرا افراد باهوش از این عبارات استفاده نمیکنند؟
افراد باهوش از این عبارات استفاده نمیکنند زیرا:
- منفی و مخرب هستند: این عبارات میتوانند باعث آزردگی خاطر، خشم و ناراحتی دیگران شوند.
- نشاندهنده عدم هوش هستند: استفاده از این عبارات نشان میدهد که فرد فاقد هوش عاطفی و مهارتهای ارتباطی لازم است.
- فرصتها را از بین میبرند: این عبارات میتوانند گفتگو را متوقف کنند و مانع از ایجاد روابط و فرصتهای جدید شوند.
به جای این عبارات چه چیزی میتوان گفت؟
مقاله جایگزینهای مثبتی را برای هر یک از این 9 عبارت ارائه میدهد. به عنوان مثال، به جای گفتن “خسته به نظر میرسی”، میتوانید بگویید “همه چیز روبهراه است؟”. به جای گفتن “وای چقدر لاغر شدی”، میتوانید بگویید “عالی به نظر میرسی!”.
چگونه میتوانم از این مقاله در زندگی خودم استفاده کنم؟
با آگاهی از این 9 عبارت و جایگزینهای مثبت آنها، میتوانید مهارتهای ارتباطی خود را ارتقا دهید، روابط خود را تقویت کنید و از سوءتفاهمها جلوگیری کنید.
در اینجا چند نکته برای استفاده از این مقاله در زندگی خود آورده شده است:
- به نحوه صحبت خود توجه کنید: به عباراتی که در مکالمات خود استفاده میکنید دقت کنید و ببینید آیا از 9 عبارت منفی ذکر شده در مقاله استفاده میکنید یا خیر.
- از جایگزینهای مثبت استفاده کنید: به جای استفاده از عبارات منفی، از جایگزینهای مثبت ارائه شده در مقاله استفاده کنید.
- به بازخورد دیگران توجه کنید: از دوستان، خانواده و همکاران خود بخواهید که به شما بگویند آیا در صحبتهایتان از عبارات منفی استفاده میکنید یا خیر.
- بر روی مهارتهای ارتباطی خود کار کنید: کتابها، مقالات و دورههای آموزشی زیادی در مورد بهبود مهارتهای ارتباطی وجود دارد. میتوانید از این منابع برای ارتقای مهارتهای خود در این زمینه استفاده کنید.
اینکه فرد فن بیان داشته باشه به هوش هیچ ارتباطی ندارد نفرات اول کنکور که الان فوق تخصص هستند همیشه اینگونه کلام رو استفاده میکنند
ممنون که نظرت رو با ما در میون گذاشتی آرمان جان.🙂🌹
سلام و احترام خدمت شما و این دوست عزیز ، خیلی دوست دارم بدونم این دوست عزیز چ مدت هست به این موضوع رسیدند و از زمان این نظر تغییری کردن یا خیر
سلام به خوشگلای خودم
افراد باهوش اصلا دنبال برقراری ارتباط با مردم نیستن. هرچه فاصله بگیرن قطعا بر سلامت روح و روانشون تاثیر مثبت میزاره.