انگلیسی در سفر؛ اصطلاحات کاربردی انگلیسی که در سفر بهکارتان میآید
مکالمات عمومی، مشکلات رایج و آمادگیهای لازم
اگر خودتان را برای سفر خارجی آماده میکنید، پیش از اینکه راه بیفتید باید با برخی اصطلاحات انگلیسی آشنا شوید. آشنایی با انگلیسی در سفر باعث میشود تجربهٔ بهتری داشته باشید. حتی اگر مقصد سفرتان کشوری انگلیسیزبان نیست، زبان انگلیسی به کارتان میآید. زبان انگلیسی سومین زبان پرکاربرد مردم دنیا، پس از «ماندارین» و «اسپانیایی» است. همچنین بهعنوان زبان سوم مردم در سراسر دنیا رایج است. با استفاده از زبان انگلیسی با اطرافیانتان پیوند بهتری برقرار میکنید. در این مطلب با جملات و اصطلاحات مهم انگلیسی در سفر و در موقعیتهای کلیدی آشنا میشوید.
آشنایی و احوالپرسی به زبان انگلیسی در سفر
برای اینکه دیگران متوجه منظورتان شوند، نخست باید با آنها آشنا شوید. برای این هدف، این عبارتها به کارتان میآیند:
- Good morning (صبح بهخیر)
این عبارت چندان رسمی نیست. افراد در رویارویی نخست با کسانی که نمیشناسند یا افراد در جایگاه اجتماعی بالا (معلم، پلیس و …) این عبارت را بهکار میبرند. پس از ظهر (ساعت ۱۲) نباید آن را بهکار ببرید.
- Good afternoon (بعدازظهر بهخیر)
پس از ۱۲ ظهر باید از این عبارت استفاده کنید. با اینکه مرز بین بعدازظهر و عصر بهطور دقیق روشن نیست، استفاده از این عبارت تا ساعت ۵ بعدازظهر طبیعی است.
- Good evening (عصر بهخیر)
بین ۵ عصر تا ۱۰ شب میتوانید این عبارت را در هنگام رویارویی با دیگران بهکار بگیرید. برخی هم معتقدند تا پیش از زمان خواب میتوانید از این عبارت استفاده کنید.
- Hello/Hi/Hey (سلام)
Hello رسمیتر است و درمقابل افرادی که نمیشناسید یا در موقعیتهای رسمی بهکار میرود. Hi رسمیت کمتری دارد ولی بهتر است برای افراد در جایگاه بالا استفاده نشود. Hey را تنها برای دوستان و خانواده استفاده کنید.
- ?How are you?/ How is it going (چطوری؟/ اوضاع چطوره؟)
این پرسش معمولا پس از عبارتهای بالا بهکار میرود. هدف پرسیدن از حال و اوضاع طرف مقابل است، اما نباید بهدنبال پاسخ دقیق باشید. ارائهٔ جزئیات بیشتر، چندان جایز نیست. پاسخی به سادگی «خوب» (good) یا «نه چندان خوب» (not very good) کافی است.
در گمرک و کنترل گذرنامه
برای ورود به کشوری دیگر، نخست باید از گمرک و کنترل گذرنامه عبور کنید. اینجا شما باید به پرسشهای مأمور مربوطه دربارهٔ دلیل سفر، برنامهتان و … پاسخ بدهید. پرسشهای مانند:
- مقصد نهاییتان کجاست؟
- دلیل سفرتان چیست؟
- آیا خودتان اسباب سفر را جمعآوری کردهاید؟
بهتر است از پیش، خودتان را برای پاسخ به این پرسشها آماده کنید. پس از این مرحله، کشفوگذار آغاز میشود. عبارتهای زیر به شما کمک میکنند:
- I have a connecting flight (این پرواز میانی/توقف میانی من است)
اگر پرواز مستقیم به مقصد ندارید و در میانهٔ مسیر توقف دارید، با این عبارت میتوانید موضوع را برای مأمور روشن کنید. - I am traveling for leisure (سفر من تفریحی است)
- I am traveling for work (سفر من کاری است)
- I will be here for ……… days (برای ……. روز اینجا میمانم)
در نقطهچین تعداد روزهایی را که در محل میمانید به زبان انگلیسی بیان کنید. - I am visiting family (برای دیدن خانواده آمدهام)
ممکن است نام و آدرس اعضای خانوادهتان را از شما بخواهند؛ در این صورت باید این اطلاعات را ارائه کنید. - ………….I am staying at (من در ……….. میمانم/اقامت دارم)
بهتر است نام هتل یا محلاقامتتان را بدانید.
در فرودگاه
ممکن است مقصدتان پرواز مستقیم نداشته باشد، یا اینکه بخواهید به چند کشور یا شهر مختلف سفر کنید. برای اینکه زمانتان را در فرودگاه بدون مشکل سپری کنید، میتوانید از عبارتهای زیر کمک بگیرید:
- ….I would like
این عبارت روشی مؤدبانه برای درخواستکردن یا اعلام این است که چیزی میخواهید. برای مثال اگر تشنه هستید میتوانید بگویید «I would like some water» (آب میخواهم).
- ?What time is my flight
با استفاده از این عبارت به معنی «پرواز من چه زمانی است؟» مطمئن میشوید که از پروازتان جا نخواهید ماند.
- ?What airline am I flying (پرواز من با کدام شرکت هواپیمایی (ایرلاین) است؟)
- ?Where is my gate (درگاه (گیت) پرواز من کجاست؟)
- ?Where is the restroom (سرویس بهداشتی کجاست؟)
ممکن است در کشورهای مختلف عبارتهای دیگری بهجای restroom (دستشویی) بهکار رود؛ مانند bathroom washroom، toilets.
- ?How much does the magazine cost
گذران وقت در فرودگاه بدون سرگرمی آسان نیست! با این عبارت به معنی «قیمت مجله (magazine) چند است؟» متوجه میشوید چه مبلغی باید برای آن پرداخت کنید. بهجای magazine میتوانید واژههای گوناگونی را قرار دهید، مانند water (آب)، bottle (بطری)، book (کتاب) و …
در هواپیما
حالا که در هواپیما هستید، عبارتهای زیر در طول پرواز به دردتان میخورد:
- ?Are meals included (این پرواز وعدهٔ غذایی هم دارد؟)
همهٔ شرکتهای هواپیمایی در همهٔ پروازهایشان با غذا یا میانوعده از مسافران پذیرایی نمیکنند، بنابراین شاید لازم باشد در اینباره بپرسید. - ?May I have something to eat/drink (ممکنه چیزی برای خوردن/نوشیدن برای من بیارید؟)
اگر خبری از غذا نبود با این جمله میتوانید چیزی برای خوردن یا نوشیدن بخواهید. - ?May I purchase headphones (ممکنه هدفون بخرم؟)
تلویزیون و فیلمهای هنگام پرواز، بدون هدفون سرگرمتان نمیکنند. با این عبارت میتوانید از مهماندار یک جفت هدفون بخواهید (بخرید)؟ - ?What time is it (ساعت چنده؟)
این عبارت رایجی برای پرسوجو دربارهٔ زمان است؛ بهویژه وقتی در هواپیما و در نواحی زمانی مختلفی هستید.
در هتل
پس از گمرک و هواپیما، و درصورتیکه نزد دوستان یا خانواده نمیمانید، اقامتگاه مهمترین مسئلهٔ شماست. عبارتهای زیر در این موقعیت به کارتان میآیند:
- ?Does the room have a bathroom (اتاق حمام/دستشویی دارد؟)
همانطور که گفتیم ممکن است بهجای bathroom کلمات دیگری هم بهکار رود. بیشتر افراد دوست دارند بدانند آیا اتاقشان حمام/دستشویی اختصاصی دارد یا اینکه مجبورند از دستشویی اشتراکی استفاده کنند. - ?How many beds are in the room (اتاق چندتخته است؟)
- I would like one queen bed, please (من یک تخت دونفرهٔ بزرگ میخواهم)
queen bed تختی است که دو نفر بهراحتی میتوانند در آن بخوابند. - I would like two double beds, please (من ۲ تخت دونفره میخواهم)
double bed تختی دونفره است اما گاهی برای راحتی بیشتر تنها یک نفر از آن استفاده میکند. - ?What floor am I on (من طبقهٔ چندم هستم؟)
- ?Where are the elevators (آسانسور کجاست؟)
- ?How do I access the Internet (چطور به اینترنت متصل شوم؟)
همچنین میتوانید رمز وایفای هتل را با این عبارت بپرسید؛ «?what is the password for the WiFi» - ?Is there free breakfast (صبحانه رایگان است؟)
- My room needs towels (اتاق من حوله لازم دارد)
میتوانید بهجای towel (حوله)، واژههای دیگری را مانند bed sheets (ملحفه)، toilet paper (دستمال توالت) قرار دهید. - My room is messy, and I would like it cleaned (اتاق من نامرتب است، میخواهم تمیز شود)
- ?How do I call for room service (چطور با خدمات هتل تماس بگیرم؟)
برای دریافت خدمات مختلف ازجمله غذا یا نوشیدنی در اتاقتان، باید با خدمات هتل تماس بگیرید. - ?How do I call down to the front desk (چطور با پذیرش تماس بگیرم؟)
در شهر
هدف از سفر دیدن مکانهای جدید است. هنگام گشت در شهر، میتوانید از عبارتهای زیر استفاده کنید:
- ……….I would like to go to (میخواهم به … بروم)
اگر بتوانید به دیگران بگویید مقصدتان کجاست، کلی جلو میافتید. حتی اگر چیز دیگری نمیدانید، این جمله مقصد را برای راننده تاکسی یا راهنمای قطار مشخص میکند و باعث میشود بتوانید از رهگذران راهنمایی بگیرید. کافیست بهجای نقطهچین مقصدتان را قرار دهید. برای مثال «I would like to go to the Eiffel Tower» (میخواهم به برج ایفل بروم) یا «I would like to go to the Houses of Parliament» (میخواهم به ساختمان مجلس بروم).
- ?Where is the bus stop/taxi stand/train station (ایستگاه اتوبوس/تاکسی/قطار کجاست؟)
بهجای اینکه مشخص کنید میخواهید به کجا بروید، میتوانید بپرسید مقصد موردنظر کجاست. به جای ایستگاه اتوبوس میتوانید کلمات دیگری استفاده کنید؛ مانند هتل (hotel)، رستوران (restaurant)، سوپرمارکت (supermarket)، بانک (bank)، صرافی (currency exchange)، مترو (metro)، سفارت (embassy)، بیمارستان (hospital) و … .
- ?Where can I find a grocery store (کجا میتوانم فروشگاه مواد غذایی پیدا کنم؟)
بهجای فروشگاه میتوانید واژههای دیگری قرار دهید؛ مانند تاکسی(taxi/cab)، بانک(bank)، صرافی(currency exchange) و … .
- ?Do you know where this hotel is (میدانید این هتل کجاست؟)
اگر گم شدید با این جمله میتوانید راه برگشت به هتل را پیدا کنید. میتوانید عکس یا کارت هتل را نشان دهید یا نام آن را در جمله بیاورید.
- ?Do you have a map (شما نقشه دارید؟)
نقشه برای پیداکردن مکانهای مختلف، کمک بزرگی است.
- ?……………….How do you get to (چطور به ……….. میروید؟)
- ?……. How far is it to (……… چقدر فاصله دارد؟)
به کمک این عبارت متوجه میشوید که آیا میتوانید پیاده به مکان موردنظر بروید یا باید از تاکسی یا اتوبوس استفاده کنید.
اگر از دیگران آدرس بپرسید، احتمالا عبارتهای زیر را میشنوید:
- It’s to the right (سمت راست است/به راست بروید)
- It’s to the left (سمت چپ است/ به چپ بروید)
- It’s straight ahead (مستقیم بروید)
- It’s at the corner (در تقاطع است)
- It’s two blocks ahead (دو بلوک جلوتر است)
در رستوران
تجربهٔ میلکردن غذاهای محلی یکی از لذتبخشترین قسمتهای سفر است. اما پیش از نشستن در رستورانی بزرگ یا کافهای خیابانی، باید بدانید چطور با پیشخدمت صحبت کنید و سفارش غذا بدهید. عبارتهای زیر به دردتان میخورند:
- A table for two/four (یک میز دو/چهارنفره)
- ?May I please see a menu (ممکنه لطفا منو رو ببینم؟)
با دیدن منو با غذاهایی که در رستوران ارائه میشود، آشنا میشوید. بیشتر رستورانها و کافهها پس از ورود و نشستن مشتری، منو را ارائه میکنند، اما شما میتوانید پیش از تصمیمگیری دربارهٔ ماندن یا رفتن، منو را بخواهید. این را هم بدانید که بیشتر رستورانها، نمونهای از منو را روی پنجرهها یا درمعرض دید عموم میگذارند تا افراد متوجه شوند آیا قیمت غذاها برایشان مناسب است یا خیر.
- ……..I would like to eat/drink (من ……… میخواهم)
پس از اینکه نگاهی به منو انداختید، نوبت به سفارشدادن میرسد. کافیست خیلی ساده انتخابتان را به پیشخدمت بگویید. برای مثال « I would like the grilled chicken with pasta, please » (من مرغ گریل با پاستا میخوام، لطفا.) همچنین میتوانید با عبارت « …..I would like to order» یا «I’ll have » سفارش دهید. بهجای نقطهچین غذا یا نوشیدنی انتخابیتان را بیاورید، مانند soup (سوپ)، salad (سالاد)، hamburgers (همبرگر) و … .
- I’ll have an appetizer (من پیشغذا میخواهم)
- I would like dessert (من دسر میخواهم)
- ?May I have the bill (ممکنه صورتحساب رو بدید؟)
پس از صرف غذا باید مبلغ صورتحساب را پرداخت کنید. هر زمان آماده بودید میتوانید صورتحساب را بخواهید. در بیشتر کشورهای انگلیسیزبان، صورتحساب را حتی بودن درخواست، سر میز میآورند. اما در رستورانهای بسیاری هم تا پیش از درخواست شما، صورتحساب را ارائه نمیکنند.
نکته: بهتر است پیش از سفر با فرهنگ کشور میزبان آشنا شوید. بهطور مثال در ایالات متحده، پرداخت ۱۵ تا ۲۰ درصد مبلغ صورتحساب بهعنوان انعام، کاری رایج است. این مبلغ، بخشی از حقوق پیشخدمتهاست و نباید از آن غافل شد.
مکالمهٔ عمومی
در طول سفر باید با آدمهای گوناگون، از مأمور گذرنامه تا کارمند هتل، صحبت کنید. فرقی نمیکند موضوع صحبت چه باشد، با استفاده از عبارتهای زیر کارتان سادهتر میشود.
- ?Do you speak English (شما انگلیسی صحبت میکنید؟)
پیش از هر چیز باید بدانید، در کشورهای غیرانگلیسیزبان همه انگلیسی بلد نیستند. بهطور مثال هنگام سفر در آلمان، بااینکه بیشتر افرادی که با جهانگردان سروکار دارند، انگلیسی صحبت میکنند، تصور اینکه همه انگلیسی میفهمند، بیادبانه است! بهتر است با این پرسش ساده، گفتوگو را آغاز کنید.
- I don’t understand (متوجه نمیشوم.)
اگر هنگام صحبت با دیگران، سردرگم شدید کافیست بگویید «I don’t understand». اینگونه طرف مقابل متوجه میشود که انگلیسی زبان مادری شما نیست و باید روشنتر یا آهستهتر صحبت کند تا شما متوجه حرفهایش بشوید. همچنین میتوانید بگویید «I don’t speak English very well» (من خیلی خوب انگلیسی صحبت نمیکنم/ انگلیسی من خیلی خوب نیست) یا «please speak slowly» (لطفا آهستهتر صحبت کنید).
- ?How much does this cost (قیمت این چنده؟)
خرید هنگام سفر کار رایجی است. هر کشور پول و نظام شمارش مخصوص به خودش را دارد، اما همه جا قیمتگرفتن مشابه است. این جمله کارتان را راه میاندازد.
- ?I need help/a hospital/the police (به کمک/بیمارستان/پلیس نیاز دارم)
در موقعیتهای خطرناک دستوپا بسته نباشید. بهراحتی میتوانید نیازتان را بیان کنید. با این کار توجه دیگران را جلب میکنید و احتمال اینکه آنها متوجه اضطرار شما شوند، افزایش مییابد.
مشکلات رایج
حتی باوجود برنامهریزی دقیق و استفاده از عبارتهایی که پیشتر معرفی کردیم، ممکن است مشکلات ناخواستهای پیش بیاید. در چنین موقعیتهایی میتوانید از عبارتهای زیر کمک بگیرید:
- I have lost my passport (من گذرنامهام را گم کردم؟)
بهتر است به سفارت یا کنسولگری کشورتان مراجعه کنید. قراردادن نام کشورتان بهجای نقطهچین در جملهٔ
« ?….. where is the embassy for » (سفارت …….. کجاست؟) راهگشا خواهد بود.
- Someone stole my money (پول مرا دزدیدند؟)
بهجای money (پول) میتوانید واژههای دیگری مانند کیف (bag)، چمدان (suitcase) و … استفاده کنید.
- !Help (کمک)
اگر اتفاق بدی برایتان افتاد با صدای بلند این کلمه را بیان کنید تا توجه دیگران به شما جلب شود و بدانند شما به کمک نیاز دارید. امیدواریم که به این عبارتهای نیازی پیدا نکنید، اما بهتر است همیشه آماده باشید.
آمادگی پیش از سفر
آنچه گفتیم بستهای فشرده و کارراهانداز است. اما اگر وقت کافی دارید، بهتر است پیش از سفر آمادگی بیشتری کسب کنید. با پیگیری توصیههای زیر خودتان را برای سفری بهتر و بهیادماندنی آماده کنید.
۱. خودتان را درمعرض زبان انگلیسی قرار دهید
به ویدئوهای انگلیسیزبان در اینترنت گوش دهید. این کار باعث میشود در سفر و در رویارویی به افرادی که تندتند انگلیسی صحبت میکنند، دست و پایتان را گم نکنید.
۲. پیش از سفر تمرین کنید
نباید صبر کنید تا به کشور مقصد برسید و بعد شروع به صحبتکردن کنید! شرکت در جلسههای مکالمه به زبان انگلیسی گزینهٔ خوبی است. مانند یادگرفتن دوچرخهسواری، احتمالا از اینکه چقدر سریع پیشرفت میکنید و صحبتکردن برایتان ساده میشود، غافلگیر خواهید شد.
۳. برچسبگذاری را شروع کنید
مداد یا خودکار و کاغذ چسبدار دم دستتان دارید؟ توضیحی کوتاه دربارهٔ اقلام و لوازم مختلفی که در سفر همراهتان است، بنویسید و رویشان بچسبانید. اینگونه وقتی در فرودگاه منتظر کنترل گذرنامه هستید، با خودتان کلنجار نمیروید تا معادل گذرنامه یا چمدان را بهیاد بیاورید.
۴. راهنمای سفر به زبان انگلیسی تهیه کنید
تلفن همراه ابزار خوبی برای ذخیرهٔ یادداشتها و اطلاعات گوناگون دربارهٔ سفرتان است. اما راهنمای سفر کمک میکند تا با نام مکانهای مهم و معروف در کشور و شهر مقصد آشنا شوید. از همراه داشتن و استفاده از آن خجالت نکشید؛ هرزمان جایی گیر افتادید، میتوانید به عکسهای راهنما اشاره کنید و از دیگران کمک بگیرید.
۵. سخت نگیرید و لذت ببرید
هرچند یادگیری زبان انگلیسی به صورت کامل پیش از سفر عالی است، اما با وجود زمان ناکافی احتمال دستیابی به چنین هدفی کم است. میتوانید با حرکات دست، ایماواشاره، نقاشی و اپلیکیشنهای مترجم منظورتان را به دیگران منتقل کنید. این کار خجالت ندارد؛ باعث تقویت خلاقیتتان هم میشود!
خیلی خوب بود ممنون