معرفی کتاب 976 روز در پس کوچه های اروپا؛ خاطرات و سفرهای محمد دلاوری در قاره سبز

3

یازده سپتامبر ۲۰۱۲، محمد دلاوری در کسوت خبرنگار و مدیردفتر صداوسیما در بلژیک عازم اروپا شد. مأموریت او حدود سه سال طول کشید. کتاب ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا مروری بر خاطرات و سفرهای او در قاره سبز به‌ویژه در بلژیک است. در ادامه این مطلب با معرفی این کتاب با ما همراه باشید.

شناسنامه کتاب 976 روز در پس کوچه های اروپا

  • عنوان: ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا
  • نویسنده: محمد دلاوری
  • انتشارات: ققنوس
  • تعداد صفحات: ۲۴۰

درباره نویسنده

محمد دلاوری، نویسنده، خبرنگار، روزنامه‌نگار، مستندساز و مجری تلویزیون، متولد سال ۱۳۵۲ در تهران است. او فعالیت حرفه‌ای خود را با نوشتن در روزنامه کیهان آغاز کرد و بعدها با ورود به صداوسیما و ساخت برنامه «صرفا جهت اطلاع» به شهرت رسید. از جمله فعالیت‌های تلویزیونی دلاوری می‌توان به برنامه «توقف ممنوع»، «پایش»، «منِ او»، «تهران ۲۰» اشاره کرد. به‌تازگی محمد دلاوری کتاب دومش به‌نام «روزنامه‌نگاری بدون درد و خونریزی» را منتشر کرده است. در این کتاب او روزنامه‌نگاری را از زوایای مختلف تحلیل و بررسی می‌کند.

رونیکس
محمد دلاوری، نویسنده کتاب ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا
محمد دلاوری، نویسنده کتاب ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا

درباره کتاب ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا

کتاب ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا اثری به ‌سبک زندگینوشت است. چیزی که در همان صفحات اولیه کتاب توجه مخاطب را جلب می‌کند نوع روایت نویسنده است. دلاوری در این زندگی‌نوشت صرفا دیده‌ها و تجربه‌ها را روایت نمی‌کند، بلکه به‌وفور در قسمت‌های مختلف کتاب شاهد تحلیل‌ها، مقایسه‌ها و نظرات شخصی او درمورد دیده‌ها و شنیده‌هایش هستیم. واضح است این نوع نگاه متأثر از شغل او به‌عنوان روزنامه‌نگار است. در میان مقایسه‌های انجام‌شده بین کشورهای مختلف، تفاوت‌های اجتماعی بین ایران و بلژیک بیشترین سهم را دارد.

نویسنده کتاب با توجه به اقتضای شغلی‌اش در بلژیک، یعنی خبرنگاری،‌ امکان رفتن به مکان‌ها و دیدار با افرادی را داشته که در نوع خود جالب هستند، مانند اجلاس‌های بین‌المللی و مراسماتی که در مناسبات مختلفی در کشور بلژیک یا سایر کشورهای اروپا برگزار می‌شود. از دیگر نکات جالب و خواندنی کتاب، که مستقیم تحت‌تأثیر شغل دلاوری است، مصاحبه و حتی مکالمه عادی او با افراد شاخص و عادی جامعه‌ای است.


حتما بخوانید: کتاب شهر یک نفره؛ استانبول به روایت عکس و شعر

ساختار کتاب ۹۷۶ روز در پس کوچه های اروپا

بد نیست بدانید مطالب کتاب به ۶ بخش تقسیم شده است. هرچند این دسته‌بندی بر اساس موضوع نیست، اما می‌توان گفت دو بخش آخر بیشتر به سفرهای شخصی محمد دلاوری به کشورهایی مثل ایتالیا و فرانسه مربوط می‌شود.

آیا این کتاب برای شماست؟

برای کسانی که به خواندن زندگی‌نوشت‌ علاقه دارند این کتاب می‌تواند انتخاب جالبی باشد، به این دلیل که شغل نویسنده به‌عنوان خبرنگار تجربه و نوع نگاه متفاوتی را درمورد مهاجرتی سه‌ساله برای ما روایت می‌کند.

بخش‌هایی از کتاب

واقعیت این است که یک شی‌ء بزرگ مثلا یک کاناپه را نمی‌شود در بلژیک دور انداخت، یعنی «دور» در بلژیک وجود ندارد! نمی‌شود جایی را پیدا کرد که بگویی اینجا خوب است، پرتش کنیم پایین، برویم! همه‌جا نزدیک است. همه‌جا یک هویت مشخص دارد و حتی اگر کسی هم نبیند، طراحی شهر و جاده به‌گونه‌ای است که آدم خجالت می‌کشد به این کارها دست بزند. به همین نسبت جای «دورافتاده» هم وجود ندارد، چون اصولا مرکز موضوعیتی ندارد. نزدیک بودن به پایتخت و یا حتی به پادشاه و نه هیچ‌چیز دیگر مرکزیت نمی‌آورد.

در محوطه کمیسیون اروپا بودم که رئیس کمیسیون با کلی اصحاب و یاران وارد محوطه شدند. هیچ‌یک از کسانی که مشغول کارشان بودند از جایشان تکان نخوردند. ده متر آن‌طرف‌تر یک نظافتچی داشت زمین را تمیز می‌کرد، ‌حتی برنگشت به رئیس کمیسیون بگوید حالت چطور است! شاید بزرگ‌ترین آرزو برای آینده هر سرزمینی این باشد که در آن «دور» وجود نداشته باشد. (ص۸۱)


حتما بخوانید: معرفی کتاب سباستین؛ شناخت کوبا برای دوستداران سفرنامه‌خوانی
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 3 دیدگاه)
  1. دکتر می‌گوید

    سلام و درود.
    به نظر بنده اين کتاب خوب نيست و پيشنهاد نميدهم.
    وقتي هر شخصي بدون دانش و اطلاعات مي نويسد، نتيجه بهتر از اين نميشود.
    .
    بنده، دوستان و خويشاوندان بنده، سالها در کشورهاي مختلف اروپايي، آسيايي و آفريقايي کار، زندگي و تحصيل کرده ايم.
    با حقايق و تاريخ و واقعيت کشور ها آشنايي داريم.
    اروپا و آمريکايي که روي خون، علم، دانش و منابع کشور هاي آسيايي-آفريقايي بنا شده، شايد ظاهري زيبا داشته باشد ولي باطني بسيار کثيف و خبيث دارد.
    .
    اگر کمي اهل تاريخ باشيد، متوجه خواهيد شد که کشور هاي غرب(اروپا و آمريکا)، در طول تاريخ(قبل و بعد اسلام)، فاقد فرهنگ غني، علم و دانش، منابع و نيروي انساني بودند، از اينرو براي جبران اين کمبود ها، شروع به غارت و استعمار کشور هاي آسيايي و آفريقايي کردند و با مکر و حيله يا حتي توسل به جنگ و زور، توانستند اين کمبود ها را جبران کرده و به اين جايگاه برسند.
    حتي در بسياري موارد، وقتي استفاده اروپايي ها از يک منبع تمام ميشد يا اينکه ميخواستند آنجا را ترک کنند، آن منبع را از بين مي بردند تا کسي نتواند از آن استفاده کند.
    .
    بيش از 90 درصد اختراعات و اکتشافات و آباداني ها و پيشرفت ها محصول کشورهاي آسيايي و آفريقايي بوده است.
    .
    آنوقت متاسفانه عده اي بي سواد يا کم سواد غرب زده، کشور هاي غربي را بهشت و کشورهاي شرقي را جهنم خطاب ميکنند.
    .
    در کل کتاب ضعيفي است، چه از نظر متن و محتوا و چه از نظر طرز نگارش.
    .
    ممنون که نظر بنده را خوانديد.
    موفق باشيد.

    1. عرفان برقبانی می‌گوید

      تشکر بابت اشتراک نظرتون با وبسایت «چطور».

      1. دکتر می‌گوید

        سلام مجدد. خواهش میکنم. موفق باشید.