معرفی بهترین نویسندگان زن ایرانی و آثار آنها

معرفی بهترین شاعران و نویسندگان زن ایرانی و آثار آنها

1

تاریخ ادبیات ایران پر از زن‌هایی است که برای خلق آثارشان و کسب جایگاه ادبی سرسختانه جنگیده‌اند. در این میان، زنانی بوده‌اند که به‌خاطر شعرهای فوق‌العاده، رمان‌ها و داستان‌هایشان درخشیده و کتاب‌هایشان جوایز زیادی را از آن خود کرده‌اند. در این مقاله، ما بهترین شاعران و نویسندگان زن ایرانی و معروف‌ترین آثار آنها را بررسی کرده‌ایم.

۱. فروغ فرخزاد

معرفی

فروغ‌الزمان فرخزاد عراقی معروف به فروغ فرخزاد شاعر معاصر ایرانی است. او در سال ۱۳۱۳ متولد شد و در بهمن ۱۳۴۵ بر اثر سانحه رانندگی درگذشت.

فروغ فرخزاد، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

زندگی فروغ به دو قسمت تقسیم می‌شود: مرحله اول که دفتر شعرهایی مانند عصیان، اسیر و دیوار را منتشر کرد و مرحله دوم که باعث تحول شگرفی در تاریخ شعر ایران شد: انتشار دفتر شعرهای تولدی دیگر و ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد.

بهترین اثر

دیوان اشعار فروغ فرخزاد از آثار برتر نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: دیوان اشعار فروغ فرخزاد
انتشارات
: مروارید
تعداد صفحات: ۴۵۶

اشعار فروغ، با ظریف‌ترین کلمات ممکن، عمق احساسات شاعرانه و زنانه او را در خود پنهان کرده‌اند. مخاطب شعرهای فروغ تمام انسان‌هایی‌اند که احساسات و عواطف را در خود نکشته‌اند و خاطرات کودکی، عشق‌های ازدست‌رفته و یأس‌های زندگی‌شان را روبه‌روی خود مثل آیینه‌ای در دست دارند. خواه این افراد ایرانی، انگلیسی، ترکی، عربی، چینی، فرانسوی، اسپانیایی یا کرد باشند؛ زیرا تمام اشعار او به این زبان‌ها برگردانده شده‌اند.

فروغ فرخزاد با تولدی دیگرش، پیله شعر را شکافت و همان مفاهیم را با چنان زبان و احساساتی در هم آمیخت تا نگاه و فکر مخاطب را خیره کند. این شاعر بزرگ معاصر، در آثار و نگاه دیگر بزرگان ادبیات نیز جاودانه شده است. در ستایش از اشعار او همین کافی است که احمد شاملو شعری زیبا به‌نام «مرثیه» را برای درگذشت فروغ سروده است.

۲. سیمین دانشور

سیمین دانشور، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

سیمین دانشور متولد اردیبهشت ۱۳۰۰ بود و در اسفند ۱۳۹۰ در تهران درگذشت.

در معرفی نویسندگان زن ایرانی موفق، همیشه یکی از اولین گزینه‌ها سیمین دانشور است؛ زیرا او اولین زنی بود که در ایران به‌طور حرفه‌ای داستان نوشت و اولین اثر او، یعنی کتاب سووشون، تاکنون به ۱۷ زبان مختلف دنیا ترجمه شده است. جالب است بدانید این نویسنده توانا اولین رئیس کانون نویسندگان ایران است.

بهترین اثر

سووشون اثر سیمین دانشور، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: سووشون
انتشارات
: خوارزمی (پیشنهاد کاربران)
تعداد صفحات: ۳۰۷

سووشون داستان پرسوزوگداز «زری» و «یوسف» است؛ زوجی روشنفکر و رعیت‌دوست که در دوران جنگ جهانی دوم در شیراز زندگی می‌کنند و در خلال اتفاقات متعدد آن زمان، صحنه مرگ سیاوشان را ترسیم می‌کنند. سیمین در طول روایت داستان این خانواده، اوضاع شیراز آن سال‌ها را نیز به تصویر می‌کشد.


حتما بخوانید: بهترین رمان های عاشقانه ایرانی؛ ۲۰ داستان عاشقانه زیبا و پرفروش از دل ادبیات ایران

۳. پروین اعتصامی

پروین اعتصامی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

«داروی بیماری مزمن شرق منحصر به تربیت و تعلیم است؛ تربیت و تعلیم حقیقی که شامل زن و مرد باشد و تمام طبقات را از خوان گستردۀ معرفت مستفید نماید. ایرانی باید ضعف و ملالت را از خود دور کرده، تند و چالاک این پرتگاه‌ها را عبور نماید. امیدواریم به‌همت دانشمندان و متفکرین، روح فضیلت در ملت ایجاد شود و با تربیت نسوان اصلاحات مهمۀ اجتماعی در ایران فراهم گردد. در این صورت، بنای تربیت حقیقی استوار خواهد شد و فرشتۀ اقبال در فضای مملکت سیروس و داریوش بال‌گشایی خواهد کرد.»

جملات قدرتمند و تأثیرگذار بالا فقط بخشی از سخنان پروین اعتصامی بود، زمانی که ۱۸ سال داشت و در جشن دانش‌آموختگی مدرسه‌اش سخنرانی می‌کرد. این سخنان، که درباره حق تحصیل برابر زن و مرد در آن زمان است، چنان تأثیرگذار بود که به اعلامیه «زن و تاریخ» معروف شد.

پروین اعتصامی متولد سال ۱۲۸۵ در شهر تبریز بود و در سال ۱۳۲۰، یعنی زمانی که تنها ۳۵ سال داشت، درگذشت.

پروین اعتصامی یکی از پرآوازه‌ترین شاعران زن ایرانی است. این شاعر تبریزی در خانواده‌ای فرهنگی متولد شد. او از همان کودکی شعر می‌گفت و استادانی چون ملک‌الشعرا بهار، دهخدا و پدرش یوسف اعتصامی آشتیانی داشت. این شاعر چنان تأثیر عمیقی بر ادبیات و شعر ایران داشت که زادروزش، یعنی ۲۵ اسفند را «روز بزرگداشت پروین اعتصامی» نام نهاده‌اند و «جایزه پروین اعتصامی» و «جشنواره فیلم پروین اعتصامی» را نیز به‌خاطر تقدیر از نام بزرگ او برپا کرده‌اند.

بهترین اثر

دیوان پروین اعتصامی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: دیوان پروین اعتصامی
انتشارات: داریوش
تعداد صفحات: ۲۶۶

تنها اثر منتشرشده از پروین اعتصامی دیوان شعر اوست؛ ۶۰۶ شعر با موضوعات مختلف و بعضی مناظره‌وار که استادانه در قالب‌های مثنوی، قطعه و قصیده سروده شده‌اند.

۴. سیمین بهبهانی

سیمین بهبهانی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

سیمین بهبهانی در سال ۱۳۰۶ در تهران به دنیا آمد و در سال ۱۳۹۳ در همان شهر درگذشت.

او سال‌ها معلمی می‌کرد و در کنار آن می‌نوشت. سیمین از معدود زنانی بود که عضو انجمن ادبی ایران بود و در کنار شاعران بزرگی چون مهدی اخوان ثالث، فریدون مشیری و نادر نادرپور در این انجمن فعالیت می‌کرد. سیمین بهبهانی را «نیمای غزل» نام نهاده‌اند. علت این لقب این است که او غزل‌های فارسی را در اوزان بی‌سابقه‌ای سروده است. ۶۰۰ غزل در ۲۰ کتاب مختلف با مضامینی مانند فقر، عشق به وطن، زلزله و آزادی بیان او را به شاعری تمام‌عیار و متعهد به حقیقت‌جویی تبدیل کرده است.

بهترین اثر

مجموعه اشعار سیمین بهبهانی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: مجموعه اشعار سیمین بهبهانی
انتشارات: نگاه
تعداد صفحات: ۱۲۰۰

در مجموعه اشعار سیمین بهبهانی، تمام اشعار فوق‌العاده او را خواهید خواند.

۵. غزاله علیزاده

غزاله علیزاده، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

غزاله علیزاده یکی دیگر از نویسندگان زن ایرانی است. او در سال ۱۳۲۷ در مشهد به دنیا آمد و در اردیبهشت ۱۳۷۵ به زندگی‌اش پایان داد.

مشهورترین اثرش «خانه ادریسیها» است. جایزه قلم طلایی مجله ادبی گردون در سال ۱۹۹۹ میلادی و جایزه بیست سال داستان‌نویسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جوایزی‌اند که این نویسنده در طول عمر کوتاهش آنها را از آن خود کرده است؛ البته دومین جایزه ۳ سال بعد از مرگش به او تعلق گرفت.

بهترین اثر

خانه ادرسیها اثر غزاله علیزاده، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: خانه ادریسیها
انتشارات: توس
تعداد صفحات: ۶۰۸

خانه ادریسیها داستان خانواده‌ای است که پس از انقلاب بلشویکی، دچار تحولات و تغییرات زیادی می‌شوند. در این کتاب، جهان ذهنی نویسنده چنان دقیق به نمایش گذاشته شده است که مخاطب را با خودش همراه می‌کند تا به حسرت‌ها و دردهای مشترک انسانی سرک بکشد.


حتما بخوانید: بهترین رمان های تاریخی ایران؛ ۱۱ داستان خواندنی از دل حوادث این مرز و بوم

۶. شهرنوش پارسی‌پور

شهرنوش پارسی‌پور، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

شهرنوش پارسی‌پور داستان‌نویس و مترجم ایرانی است که در سال ۱۳۲۴ در شهر تهران متولد شد. او اکنون ساکن آمریکاست.

داستان‌های او به زبان‌های متعددی ترجمه شده‌اند. معروف‌ترین آثار پارسی‌پور کتاب «طوبا و معنای شب» و «سگ و زمستان بلند» نام دارد.

بهترین اثر

طوبا و معنای شب اثر شهرنوش پارسی‌پور، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: طوبا و معنای شب
انتشارات: البرز
تعداد صفحات: ۴۱۳

کتاب طوبا و معنای شب درباره دختری به‌نام طوباست؛ دختری که از همان کودکی تحت تعلیم پدر ادیبش قرار می‌گیرد و بعدها با سختی‌ها و ناملایمات زندگی مواجه می‌شود.

۷. بلقیس سلیمانی

بلقیس سلیمانی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

بلقیس سلیمانی پژوهشگر، منتقد و نویسنده معاصر ایرانی است. این نویسنده فعال در سال ۱۳۴۲ در کرمان به دنیا آمده است.

سلیمانی که فلسفه خوانده است، بیش از ۸۰ مقاله نوشته و داستان‌هایش بیش از ۵ بار تجدیدچاپ شده‌اند. «بازی آخر بانو» یکی از رمان‌های اوست که برنده «جایزه ادبی مهرگان» و «جایزه ادبی اصفهان» شده است. دیگر اثر مطرح او کتاب سگ‌سالی است.

بهترین اثر

بازی آخر بانو اثر بلقیس سلیمانی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: بازی آخر بانو
انتشارات: ققنوس
تعداد صفحات: ۲۹۲

در کتاب بازی آخر بانو، داستان‌هایی را با محوریت زنان می‌خوانیم؛ ماجراهایی که در سال ۱۳۶۰ رخ می‌دهند و اتفاقات سیاسی آن زمان را نیز دربرمی‌گیرند. در این کتاب، سلیمانی انسان را در مواجهه با شرایط حیاتی و سخت به تصویر می‌کشد، در مواجهه با مرگ، قتل و انتخاب‌ها. «گل بانو» شخصیت اول این کتاب است و داستان حول او روایت می‌شود.

۸. فریبا وفی

فریبا وفی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

فریبا وفی، نویسنده موفق ایرانی متولد بهمن‌ماه سال ۱۳۴۱ در شهر تبریز است.

او تاکنون جوایز زیادی را از آن خود کرده است؛ جوایزی مانند جایزه ادبی هوشنگ گلشیری، جایزه ادبی یلدا و جایزه ادبی مهرگان. رمان‌ها و قصه‌های او تا‌کنون به زبان‌های روسی، سوئدی، انگلیسی و آلمانی ترجمه شده‌اند.

بهترین اثر

رویای تبت اثر فریبا وفی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: رویای تبت
انتشارات: مرکز
تعداد صفحات: ۱۸۰

شاید یکی از علت‌های محبوبیت کتاب «رویای تبت» شیوه‌ روایت آن باشد. این کتاب برای دوم شخص مفرد روایت می‌شود و درباره زندگی ۳ زن با نام‌های شعله، فروغ و شیواست.

۹. زویا پیرزاد

زویا پیرزاد، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

زویا پیرزاد نویسنده ارمنی‌تبار ایرانی است که در سال ۱۳۳۱ و در شهر آبادان متولد شد.

آثار این نویسنده طرفداران زیادی دارد و بارها تجدیدچاپ شده‌اند. او تاکنون مجموعه داستان‌های کوتاه و رمان‌های متعددی نوشته است که هرکدام به زبان‌های دیگر نیز ترجمه شده‌اند.

بهترین اثر

چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم اثر زویا پیرزاد، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم
انتشارات: مرکز
تعداد صفحات: ۲۹۶ صفحه

کتاب «چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم» جوایز متعددی را از آن خود کرده است؛ جوایز معتبری مثل بهترین رمان سال پکا، جایزه بنیاد هوشنگ گلشیری، جایزه ادبی یلدا و کتاب سال وزارت ارشاد جمهوری اسلامی. مشکلات و گرفتاری زن‌ها، که از زبان شخصیتی ارمنی در آبادان بیان می‌شود، جان‌مایه این کتاب است.

۱۰. گلی ترقی

گلی ترقی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

معرفی

گلی ترقی زاده ۱۷ مهر ۱۳۱۸ در تهران است.

او نویسنده و رمان‌نویس ایرانی است که آثار ارزشمند زیادی دارد؛ مثلا کتاب «بزرگ بانوی روح من» او در سال ۱۹۸۵ در فرانسه به‌عنوان بهترین داستان سال برگزیده شد. گلی ترقی همچنین برنده دومین دوره جایزه معتبر بیتا در سال ۲۰۰۹ است. آثار این نویسنده، که از سال ۱۳۴۸ چاپ شده‌اند، به نمونه‌های برجسته ادبیات داستانی ایران تبدیل شده‌اند.

بهترین اثر

خواب زمستانی اثر گلی ترقی، یکی از معروف ترین نویسندگان زن ایرانی

نام اثر: خواب زمستانی
انتشارات: نیلوفر
تعداد صفحات: ۱۳۷

یکی دیگر از آثار مهم او کتاب «خواب زمستانی» نام دارد. این اثر روان‌شناختی ۴۲هزار کلمه دارد و داستانی نسبتا بلند محسوب می‌شود.

شما بگویید

در این مقاله، سعی کردیم شاخص‌ترین نویسندگان زن ایرانی را به شما معرفی کنیم. به‌نظر شما جای کدام نویسنده زن در این فهرست خالی است؟ آیا نویسنده معروف دیگری را می‌شناسید که ما در این مقاله معرفی نکرده باشیم؟


در ادامه بخوانید: معرفی بهترین آثار نویسندگان زن در جهان؛ ۲۰ کتاب الهام‌بخش برای زنان
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱ دیدگاه
  1. تهرانی می‌گوید

    با سلام
    پيشنهاد مي کنم با کتاب هاي خانم دکتر دکتر فرشته مرزبان
    یکی از زوج نويسنده ي ایرانی(دکتر حميد رضائي و دکتر فرشته مرزبان) در موضوع موفقيت که انتشار کتاب هاي خود را از سال 1401 شروع کرده اند آشنا شويد.
    برخي از ويژگي هاي کتاب هاي ايشان عبارت است از:
    – خلاصه گويي
    – جامعيت مطالب به طوري که به جنبه ها و ابعاد مختلف در موضوع موفقيت پرداخته اند
    – رعايت اصل انگيزش در کنار آموزش
    – جذابيت آثار به خاطر رعايت جنبه هاي خلاقانه در ارائه ي مطالب
    – قابليت فهم و پذيرش مفاهيم براي افراد با سطح تحصيلات و سليقه هاي مختلف.
    اسامي کتاب هايشان:
    هفتصد نکته موفقيت آميز
    هزار و يک سکه
    گنج من
    بعضي از کتاب هاشون به عربي و انگليسي هم ترجمه شده.

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon