چشم سوم؛ قدرت درک نادیدنیها
تابهحال آرزو کردهاید که کاش حس ششم داشتید؟ چشم سوم که چاکرای آجنا نیز نامیده میشود، چشمی نامرئی است که بین ابروها روی پیشانی قرار دارد. سادهتر بگوییم، چشم سوم نوعی حس است؛ حسی که به ما قدرت درک چیزهایی را میدهد که دیدنی نیستند. در این مقاله میخواهیم ببینیم چه کسانی چشم سوم دارند و چطور میتوانیم چشم سوم خود را باز کنیم. با ما همراه باشید.
چشم سوم چیست؟
چاکراها بخشی از سنتهای باستانیاند که با اعتقادات و اعمال معنوی پیوند تنگاتنگی دارند. طبق سنت هندوها، چشم سوم یا همان چاکرای آجنا ششمین چاکرا از ۷ چاکرای بدن است. آجنا در سانسکریت بهمعنای «درککردن» و «فرماندادن» است. چشم سوم تأثیر مهمی بر ادراک و شهود افراد دارد. شهود یکی از عملکردهای مهم چاکرای ششم است، یعنی بدون آن درک کامل چیزی یا پذیرش رمزوراز آن سخت است.
بهاعتقاد هندوها و طبق تجربه کسانی که چشم سوم دارند، وقتی چاکرای ششم باز و متعادل است، میتوانید بدون هیچ شک و ابهامی همهچیز را درک کنید. در حالی که اگر این چاکرا بسته باشد و چشم سوم بهدرستی کار نکند، ممکن است دچار علائمی مانند سردرد، میگرن، سرگیجه، اضطراب و مشکلات بینایی یا شنوایی شوید.
وقتی یکی از چاکراهای بدن مسدود میشود، تعادلش به هم میخورد و در این شرایط ممکن است فرد احساس کند قسمتهای تحتتأثیر آن چاکرا بهدرستی کار نمیکنند. مدیتیشن و یوگا از درمانهایی هستند که برای رفع انسداد چاکرا توصیه میشوند.
بهگفته کاندیس کاوینگتون، نویسنده کتاب «کاربرد معنوی عصارههای روغنی»، غده صنوبری (غده صنوبری یا پینهآل غدهای نخودیشکل در مغز است) با چاکرای پرانرژی چشم سوم ارتباط بیولوژیکی دارد. بااینحال، از نظر علمی ارتباطی بین غده صنوبری و تجربیات معنوی پیدا نشده است.
تمرینهایی برای بهبود، تعادل و تحریک چشم سوم
۱. یوگا
حرکاتی که پیشانی را تحریک میکنند، حرکات مفیدی برای بازکردن چاکرای ششم هستند. برخی از بهترین حرکات یوگا برای تحریک چشم سوم را در این قسمت معرفی میکنیم.
۱. حالت کودک
حرکتی مانند حالت کودک (بالانسا) برای این هدف مناسب است. در این تمرین باید:
- روی دو زانو بنشینید و زانوهایتان را از هم باز کنید.
- در همین حالت طوری رو به پایین خم شوید که پیشانیتان مماس با زمین باشد.
- این حالت نوعی موقعیت استراحت هم محسوب میشود، بنابراین در صورت تمایل میتوانید چند دقیقه در همین حالت بمانید.
۲. حالت نیمهکبوتر
حالت دیگری که میتوانید مدتی در آن بمانید، این حالت است:
- یکی از زانوهایتان را روی زمین بهطرف جلو خم کنید و پای دیگر را مستقیم بهسمت عقب دراز کنید.
- روی زانوی جلویی خم شوید تا زمانی که پیشانیتان به زمین برسد یا به زمین نزدیک شود.
- اگر پیشانیتان به زمین نمیرسد، میتوانید از چیزی مانند بالش استفاده کنید و پیشانیتان را روی آن قرار بدهید.
۳. حالت خم به جلو نشسته
یکی دیگر از حرکاتی که میتوانید انجام بدهید، «خم به جلو نشسته» (پاسچیموتانآسانا) است.
- پاهایتان را دراز کنید و بهسمت جلو خم کنید.
- آنقدر خم شوید که پیشانیتان با پاهایتان مماس شود.
- اگر نمیتوانید پیشانی را به پاها نزدیک کنید، میتوانید بالش کوچکی را روی پاهایتان بگذارید و پیشانی را روی بالش بگذارید.
۴. حالت عقاب
یکی از حالتهای ایستاده که میتوانید امتحانش کنید، حرکت عقاب است. برای انجام حرکت عقاب:
- تعادلتان را روی یک پا حفظ کنید و پای دیگر را به دور آن بپیچید.
- دستها را طوری دور هم بپیچید که کف ۲ دست روی هم مماس شوند.
- با خمشدن به جلو انگشت شستتان را روبهروی پیشانی یا همان چشم سوم قرار دهید.
۲. یوگای کندالینی
یوگای کندالینی در مقایسه با سایر انواع یوگا مانند هاتا و وینیاسا که تأکید زیادی بر جسم دارند، تمرینی معنویتر است. هدف این نوع یوگا افزایش قدرت، انرژی، خودآگاهی و هوشیاری بدن است و حرکت، مدیتیشن، آوازخواندن و نفسکشیدن را ترکیب میکند. این کار چاکراهای بدن را باز میکند و اجازه میدهد انرژی شما در سراسر وجودتان پخش شود.
یوگای کندالینی فواید زیادی دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
- کاهش استرس و اضطراب؛
- بهبود زوال عقل مرتبط با افزایش سن؛
- تقویت ارتباطات معنوی.
۳. مدیتیشن
برای تحریک چشم سوم با مدیتیشن، میتوانید پیشانی را نقطه کانونی در نظر بگیرید و هنگام مدیتیشن بر آن تمرکز کنید. برای انجام این کار، با چشمان باز یا بسته، کره چشم خود را بهسمت بین ابروهایتان بچرخانید.
مدیتیشن اغلب بر نفسکشیدن تمرکز دارد. یکی از تکنیکهای تنفسی که چاکرای آجنا را تحریک میکند، تنفس کومباکا (حبس نفس) است. برای تمرین تنفس کومباکا با نسبت ۱-۱-۲ دم و بازدم کنید. یعنی مثلا ۵ ثانیه نفس بکشید، ۵ ثانیه نفستان را حبس کنید و ۱۰ ثانیه نفستان را بیرون دهید.
چطور چشم سوم را باز کنیم؟
بازکردن چشم سوم به شما امکان این را میدهد که همهچیز را عمیقتر احساس و درک کنید. برای بازکردن چشم سوم به زمان و تمرین و صبر نیاز دارید. برخی از تمرینکنندگان پیشنهاد میکنند از چاکرای اول شروع کنید و بهسمت چاکرای ششم پیش بروید.
۱. دروننگر باشید
دروننگربودن یعنی درباره احساساتی که دارید و چیزهایی که به آنها فکر میکنید، با خودتان روراست باشید. یکی از بهترین راهکارها برای تمرین دروننگری یادداشتکردن احساسات است. قلم و دفتری بردارید و هرآنچه را احساس میکنید، بنویسید؛ موقع نوشتن خودتان را سرزنش نکنید. در پایان روز دفترچه را بردارید و نوشتههایتان را بخوانید. با این کار خودتان و احساساتتان را کاملا شناخته و پذیرفتهاید.
۲. به رؤیاهایتان توجه کنید
ممکن است رؤیاها گیجکننده، آشفته، شگفتانگیز یا ترسناک باشند، اما نباید آنها را نادیده بگیرید. هر روز صبح که چشمهایتان را باز میکنید، به رؤیاهایتان فکر کنید. بهاعتقاد برخی افراد، فکرکردن به رؤیاها و تلاش برای رسیدن به آنها چشم سوم را باز میکند.
۳. تنفس آگاهانه را تمرین کنید
تنفس آگاهانه روشی عالی برای بهآرامشرسیدن در طول روز و بازکردن چشم سوم است. بهگفته محققان، تکنیکهای تنفس روشی مفید برای آرام و متمرکزکردن ذهن هستند و به شناخت درون منجر میشوند.
تنفس آگاهانه انواع متفاوتی دارد که در بین آنها تنفس بوهولوتروپیک برای بازکردن چاکرای ششم مناسبتر است. تنفس هولوتروپیک شفابخش روح است و تنفس تسریعشده را با موسیقی خاطرهانگیز ترکیب میکند.
۴. تمرین منظم یوگا را رها نکنید
اگر به یوگای کندالینی علاقه دارید، آن را تمرین کنید. کلر گریو، متخصص یوگا، میگوید: «یکی از حالتهای موردعلاقه من برای فعالکردن چشم سوم حالت کودک است.» یکی دیگر از حالتهای فوقالعاده نیز خمشدن به جلو است. مهم نیست چه حرکتی انجام دهید، مهم تمرکز و آرامشی است که از انجام حرکات به دست میآورید.
۵. رژیم غذایی مغذی داشته باشید
اگر عادت دارید غذاهای ناسالم بخورید، بازکردن چشم سوم چالش بزرگی برایتان خواهد بود. زیرا رژیم غذایی برای همسویی چاکراها بسیار مهم است. بهگفته محققان، غذایی که میخورید انرژی شما را تنظیم میکند. افزودن مجموعهای از غذاهای بنفشرنگ مانند شاهتوت، زغالاخته، انگور، بادمجان، سیبزمینی شیرین بنفش و کلم بنفش به رژیم غذایی باعث تقویت و تعادل چشم سوم میشود.
۶. از عصارههای روغنی استفاده کنید
روغنهایی مانند اسطوخودوس، چوب صندل و کاج بهآرامی غده صنوبری را تحریک میکنند. این روغنها را به آب وان حمام اضافه کنید یا در فضای خانه اسپری کنید.
بازکردن چشم سوم چقدر طول میکشد؟
هیچ قانون خاصی درباره مدتزمان بازشدن چشم سوم وجود ندارد. ممکن است این فرایند چند روز، ۱ هفته، ۱ ماه یا خیلی بیشتر طول بکشد. بهاعتقاد برخی افراد هم ممکن است سالها یا حتی یک عمر طول بکشد. بهاعتقاد کاوینگتون، بازکردن چشم سوم تمرینی است که باید روزانه زمانی را به آن اختصاص دهید. او میگوید: «هر روز ۱۰ دقیقه وقت بگذارید و آگاهانه چشم سوم خود را از طریق مدیتیشن، آوازخواندن، دعا، رقص، یوگا و استفاده از عصارههای روغنی فعال کنید.»
مهم است که عجله نکنید یا سعی نکنید چیزی را بهزور به دست بیاورید؛ فقط از آرامشی که به دست میآورید لذت ببرید.
روش قابلاطمینانی برای تست باز بودن چشم سوم وجود ندارد اما کاوینگتون میگوید: «وقتی تمرین برای بازکردن چشم سوم را آغاز کردید، پیامهای راهنمایی را دریافت خواهید کرد. این پیامها نشانه بازشدن چشم سوم شماست. شجاعت داشته باشید و آنچه را شهود و احساستان میگوید، دنبال کنید.»
کلام آخر
گاهی از چشم سوم بهعنوان حس ششم یاد میشود و برخی معتقدند با غده صنوبری مرتبط است. بااینحال مدرکی علمی وجود ندارد که وجود چشم سوم را اثبات کند. اعتقاد بر این است که بازبودن چشم سوم ممکن است منجر به افزایش تواناییهای ادراکی، شهودی و معنوی شود.
شما بگویید
نظر شما درباره چاکراهای بدن و فواید بازبودن آنها چیست؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.