نوروویروس چیست؟ از علت ابتلا تا درمان
نوروویروس نوعی ویروس بسیار مسری و شایع است که علائمی مثل حالت تهوع، استفراغ و اسهال ناگهانی به همراه دارد. هرچند علائم این بیماری شبیه آنفولانزای معده است، با آن فرق دارد. این بیماری بهراحتی از طریق تماس نزدیک با فرد آلوده یا از طریق غذا یا سطوح آلوده منتقل میشود. این بیماری واکسن ندارد و معمولا علائم آن در کمتر از ۳ روز از بین میرود، اما میدانید که چطور میتوان علائم این بیماری را مهار کرد؟ برای آشنایی بیشتر با نوروویروس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
نوروویروس چیست؟
نوروویروس گروهی از ویروسها هستند که استفراغ و اسهال شدید ایجاد میکنند. این بیماری بسیار شایع و خیلی مسری است و انتشار آن معمولا در ماههای سرد اتفاق میافتد. در بعضی کشورها نورویروس اولین عامل بیماریهای ناشی از غذاست. انتشار نوروویروس در محیطهای بسته و شلوغ مثل بیمارستان، هتل، مهدکودک، مدرسه و کشتی بیشتر است. اولین شیوع این ویروسها در سال ۱۹۶۸در نورواکِ ایالت اوهایو آمریکا گزارش شد، به همین خاطر اولین سویه این ویروس نورواک نام گرفت.
تفاوت نوروویروس و آنفولانزای معده
نوروویروس موجب گاستروانترینت میشود که بعضی افراد به آن آنفولانزای معده میگویند، اما ویروس آنفولانزا موجب آنفولانزای تنفسی میشود نه گاستروانترینت.
انواع نوروویروس
نوروویروس سویههای مختلفی دارد که در خانواده کلسیویریده (Caliciviridae) جای میگیرند. این ویروسها عامل ورم و التهاب معده و روده (گاستروانتریت) هستند. در این خانواده ۱۰ گروه با ۴۸ نوع ویروس وجود دارد. شایعترین گونه نوع ۴ از گروه ۲ است.
میزان شیوع
نوروویروس خیلی شایع است. سالانه حدود ۶۸۵ مورد ابتلا به آن در جهان گزارش میشود که بیشتر از ۲۰۰میلیون آن مربوط به کودکان است. در کشورهای نیمه شمالی کره زمین شیوع ویروس بیشتر در ماههای دی تا فروردین و در کشورهای واقع در نیمه جنوبی کره زمین از ماههای فروردین تا شهریور است. البته شیوع این ویروس هر زمانی ممکن است رخ دهد.
راههای انتقال نورویورس
- تماس نزدیک با فرد آلوده به ویروس؛
- لمس سطوح آلوده و سپس تماس دست با دهان یا بینی؛
- خوردن یا نوشیدن غذاها و نوشیدنیهای آلوده به ویروس.
علائم نوروویروس
معمولا علائم نوروویروس ناگهانی و شدیدند، از جمله:
- حالت تهوع؛
- استفراغ؛
- اسهال؛
- معدهدرد؛
- سردرد؛
- تب؛
- درد شکم؛
- لرز؛
- درد عضلانی؛
- بدندرد.
علائم معمولا ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از تماس با ویروس ظاهر میشوند که به آن دوره نهفته میگویند. علائم بیماری ۱ تا ۳ روز ادامه دارند و پس از پایان علائم تا ۴۸ ساعت ناقل بیماری هستید و میتوانید فرد دیگری را آلوده کنید. همچنین ممکن است تا چند هفته مدفوع شما به ویروس آلوده باشد.
عوارض نوروویروس
اگر به نوروویروس مبتلا هستید، احتمالا خیلی مریض هستید و استفراغ و اسهال دارید. اگر بدن شما مواد مغذی دریافت نکند، در معرض کمآبی قرار میگیرید و ممکن است دچار علائم کمآبی شوید، از جمله:
کودکان علاوه بر علائم بالا، ممکن است علائم دیگری هم داشته باشند:
- گریه بدون اشک؛
- بیقراری؛
- خواب در طول روز.
از آنجایی که التهاب روده و معده موجب استفراغ و اسهال میشود، ممکن است خوردن و آشامیدن برای شما سخت باشد. بااینحال باید بخورید و بیاشامید. برای این کار میتوانید در طول روز از وعدههای غذایی کوچک استفاده کنید. اگر خیلی سریع یا حجم زیادی غذا بخورید، ممکن است بدنتان غذا را جذب نکند.
تشخیص بیماری
ممکن است بعد از بررسی علائم، پزشک بیماری را تشخیص دهد و معمولا آزمایش نیاز نیست، اما آزمایش مدفوع بیماری را تأیید میکند. بااینحال اگر بیماری زمینهای دارید که ممکن است بر کارایی سیستم ایمنی یا توانایی مبارزه با عفونت اثر بگذارد، بهتر است آزمایش دهید.
درمان نوروویروس
درمانی برای نوروویروس وجود ندارد. درمان این عفونت معمولا بر کاهش علائم تمرکز دارد که طی ۱ تا ۳ روز از بین میروند. برای مهار علائم میتوان این کارها را انجام داد:
- نوشیدن مایعات فراوان بهخصوص مایعات حاوی الکترولیت؛
- استراحت زیاد؛
- مصرف غذهای نرم.
همچنین ممکن است پزشک داروهای ضداسهال بدون نسخه یا دارویی برای کاهش حالت تهوع تجویز کند.
پیشگیری از بیماری
با رعایت بعضی موارد میتوانید احتمال ابتلا به نوروویروس را کاهش دهید، از جمله:
- شستن دستها با آب و صابون؛
- شستن میوهها و سبزیجات قبل از مصرف؛
- پختن کامل غذاها؛
- پرهیز از تماس با فرد آلوده به ویروس؛
- تمیز و ضدعفونیکردن مدام سطوح؛
- شستن لباسها بهخصوص لباسهای خاکی.
سبک زندگی
اگر کودک خردسالی دارید، بهتر است محلولهای خوراکی دم دست داشته باشید. بزرگسالان میتوانند از نوشیدنیهای ورزشی، آب گوشت و محلولهای خوراکی استفاده کنند. نوشیدنیهای حاوی شکر و بعضی از آبمیوهها میتوانند اسهال را بدتر کنند. همچنین سعی کنید وعدههای غذایی کوچک و نرم و راحتهضم مثل مرغ، موز، برنج و ژلاتین مصرف کنید.
ممکن است دو بار به نوروویروس مبتلا شویم؟
بله. ممکن است بیشتر از یک بار به نوروویروس مبتلا شوید. این ویروس انواع مختلفی دارد. ممکن است به یک نوع آن کمی مصونیت پیدا کنید، اما به همه انواع آن مصون نیستید. درنتیجه ممکن است در طول زندگی بارها به نوروویروس مبتلا شوید.
تفاوت نوروویروس و روتاویروس
هر دو ویروس موجب التهاب معده و روده میشوند، اما تفاوتهایی با هم دارند از جمله:
- نوروویروس از سویه کلسیویریده است که ۱ تا ۳ روز طول میکشد، فرد در هر سنی را بیمار میکند و واکسنی ندارد؛
- روتاویروس از سویه روتاویریده است که ۱ تا ۸ روز طول میکشد، در کودکان شایعتر است و واکسن آن موجود است.
شما بگویید
شما چقدر با نوروویروس آشنایی دارید؟ آیا دچار علائم ناگهانی این بیماری شدهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.