مضرات نمک؛ ۴ خطری که بدن ما را تهدید میکند
نمک ترکیبی از ۴۰ درصد سدیم و ۶۰ درصد کلرید سدیم است. پس با مصرف نمک مقدار زیادی سدیم وارد بدنمان میشود. براساس تحقیقات علمی مصرف روزانه ۵۰۰ میلیگرم سدیم برای ایجاد تعادل مایعات بدن و تثبیت محیط داخلی آن لازم است. اما متأسفانه بسیاری از ما حدود بیش از ۶ برابر این مقدار، یعنی روزانه تقریبا ۳۲۰۰ میلیگرم سدیم مصرف میکنیم. این مقدار بیش از دوبرابر حداکثر (۱۵۰۰میلیگرم در روز) مقداری است که سازمانهای بهداشتی مثل انجمن قلب آمریکا توصیه کردهاند. این نوشته را بخوانید تا بیشتر با مضرات نمک و تأثیر مصرف بیش از حد آن بر اندامهای حیاتی بدن آشنا شوید.
همهی ما میدانیم که رژیم غذایی پرنمک فشارخون را بالا میبرد و افزایش فشارخون خطر سکتهی قلبی و ناراحتیهای دیگر را افزایش میدهد. اما در برخی افراد مصرف زیاد نمک به بالا رفتن فشارخون منجر نمیشود که از این لحاظ میتوان آنها را افراد خوششانسی دانست، به هر حال فشارخون بالا فقط یکی از مضرات نمک است. خیلیها فکر میکنند چون فشارخونشان نرمال است، لزومی ندارد نگران میزان مصرف نمک باشند، اما این باور درستی نیست و نتایج تحقیقات جدید نشان میدهد مضرات نمک فراتر از مشکل فشارخون است. حتی اگر نمک موجب بالا رفتن فشارخون نشود، مصرف بیش از حد سدیم در رژیم غذایی اثرات منفی بر اندامهای مهم بدن مثل عروق خونی، کلیهها و مغز خواهد داشت.
مضرات نمک برای عروق خونی
افزایش سطح سدیم بدن بر عملکرد پوشش داخلی رگهای خونی که به آن اندوتلیوم (Endothelium) گفته میشود، تأثیر منفی دارد. یعنی با مصرف بیش از حد نمک در واقع کمر به نابودی رگهای خونی میبندیم!
بروس آلبرت (Bruce Albert) و گروه نویسندگان کتاب زیستشناسی سلولیمولکولی پایه معتقدند که عملکرد تمام بافتها به جریان خون وابسته است و جریان خون هم به سلولهای اندوتلیال (سلولهای تشکیل دهندهی پوشش داخلی رگها) وابسته است. اندوتلیوم، کارایی انواع مواد شیمیایی مثل اکسید نیتریک را که باعث انبساط و انقباض درست رگهای خونی میشوند کنترل میکند. به عبارت سادهتر رگهای خونی باید خاصیت ارتجاعی خوبی برای عبور خون داشته باشند تا بتوانند در برابر هر ضربان و پمپاژ پرفشار جریان خون درست کِش بیایند و دوباره به حالت عادی خود باز گردند. اما با مصرف بیش از حد نمک، رگها مدام سفتتر میشوند و این موضوع عملکرد قلب را هنگام پمپاژ خون سختتر میکند. در نهایت قلب فرسوده میشود و این به معنای بروز نارسایی قلبی است.
یکی دیگر از وظایف کلیدی اندوتلیوم، حذف عواملی است که منجر به چسبندگی پلاکتها میشوند. این عمل موجب میشود پلاکتهای خونی بههم نچسبند و گلبولهای قرمز مثل ماشینهایی که در ترافیک روان یک بزرگراه مشغول حرکت هستند بهراحتی در رگها جریان داشته باشند. هنگامیکه اندوتلیوم به علت سوء مصرف نمک و سایر عوامل مرتبط با سبک زندگی اشتباه مثل انسولین بالا، کلسترول بد و قندخون بالا عملکرد درستی نداشته باشد، زمینهی مناسب برای التهاب رگها فراهم میشود. کلسترول پلاکهای چربی میسازد که در رگها رسوب میکنند و در نتیجه فرد به بیماریهای قلبی و عروقی دچار میشود.
مضرات نمک برای قلب
فشارخون بالا عامل خطرناکی برای بروز هیپرتروفی بطن چپ (left ventricular hypertrophy) بهشمار میرود. بافتهای عضلانی در قلب وجود دارد که دیوارهی حفرهی اصلی پمپاژکنندهی قلب را شکل میدهند. هیپرتروفی بطن چپ منجر به بزرگ شدن این عضلات میشود.
تحقیقات نشان میدهد مصرف زیاد سدیم فارغ از بالا بردن فشارخون، ممکن است باعث ضخیمتر شدن دیوارهی بطن چپ شود. مطالعاتی که روی عدهای از بزرگسالان سالم که فشارخون طبیعی یا فشارخون بالای خفیف داشتند انجام شد، نشان داد این افراد مقدار زیادی سدیم دفع میکنند و هیپرتروفی بطن چپ در آنها مشاهده میشود.
ابتلا به هیپرتروفی بطن چپ میتواند به مشکلات قلبی متعددی از جمله آریتمی (ضربان غیرطبیعی قلب)، حملهی قلبی، ایست قلب (از کار افتادن ناگهانی قلب) و نارسایی قلبی (ناتوانی قلب در پمپاژ خون به سراسر بدن) منجر شود.
مضرات نمک برای کلیهها
یکی از راههای ارزیابی عملکرد درست کلیهها، آزمایش فیلتراسیون گلومرولی (Glomeruli) است. گلومرولها صافیهای ریزی در کلیهها هستند که مواد زائد خون را فیلتر میکنند.
هرچه میزان فیلتراسیون گلرومرال کلیهها بالاتر باشد یعنی کلیهها عملکرد بهتری در تصفیهی مواد زائد دارند و بهتر میتوانند بدن را از شر آلودگیها خلاص کنند. مطالعات نشان میدهد مصرف زیاد نمک حتی اگر فشارخون فقط کمی افزایش پیدا کند، میتواند به کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی منجر شود که نشانهی بیماریهای مزمن کلیوی است و در صورتی که تشخیص داده نشود به نارسایی کلیوی منجر خواهد شد.
از طرفی مصرف میزان بالای سدیم باعث میشود کلیهها پروتئین دفع کنند که این امر ممکن است بیماریهای قلبی و کلیوی را در پی داشته باشد. اما خبر خوب این است که محدود کردن مصرف سدیم، دفع پروتئین را کاهش میدهد و فشارخون را در افراد مبتلا به هایپرتنشن (Hypertension) یا پرفشاری خون پایین میآورد. یعنی جلوی ضرر را از هر کجا بگیریم منفعت است!
مضرات نمک برای مغز
هنوز هم بیشتر محققان که به تازگی مقالات خود را در مجلهی آمریکایی قلب و عروق منتشر کردهاند به این نکته اشاره میکنند که مصرف زیاد نمک ممکن است تأثیرات منفی روی مغز داشته باشد. نمک اضافی، سیستم اعصاب سمپاتیمک را در شرایط پراسترس وادار به ترشح میزان بالای هورمون استرسزا میکند و در نتیجه فرد موردنظر واکنشهای افراطی از خود نشان میدهد.
در این شرایط حتی اگر فشارخون فرد را اندازه بگیرید و میانگین بالایی را نشان ندهد، این مقدار واکنش به استرس به افزایش فشارخون منجر میشود. یعنی وقتی فرد هنگام عصبانیت یا هنگامی که تحت فشار است، عکسالعملهای شدید از خود نشان میدهد، ناخودآگاه فشارخونش هم بالا میرود.
افزایش گهگاه فشارخون بدان معناست که فرد مستعد بالا رفتن موقتی فشارخون است. هرچند در گذشته پزشکان تصور میکردند تا زمانی که فشارخون فرد عددی طبیعی را نشان میدهد خطری وجود ندارد، اما رفته رفته علم دریافت که ناپایداری فشارخون به خودی خود میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را بالا ببرد و با مرگ در اثر این مشکلات مرتبط باشد.
سخن آخر
ما به دلایل بیشماری فراتر از مشکل فشارخون بالا، نباید بیش از حد مجاز (۱۵۰۰میلیگرم در روز) سدیم مصرف کنیم که این تنها یک راه حل ساده و روشن دارد: به غذا زیاد نمک نزنیم!
دوستان عزیزم در همین رابطه میخواهم شما را به یک چالش مفید برای بدن یعنی چالش دور انداختن نمکدان دعوت کنم. حدود ۷۰ درصد سدیم موجود در رژیم غذایی ما از غذاهای فرآوریشدهای تأمین میشود که ما آنها را شور نمیدانیم! مثل انواع نانها، غلات و حبوبات. پس دیگر نیازی به دریافت سدیم با اضافه کردن بیش از اندازهی نمک به غذاها نیست. از طرفی باید یادمان باشد که غذاهای رستورانی معمولا بیش از غذاهای خانگی نمک دارند.
پس از همین حالا سعی کنید از وعدههای غذاییتان بدون همراهی نمکدان سر میز غذا لذت ببرید و به سلامت بدن خود کمک کنید.
برگرفته از: pritikin
بسیار عالی !
موفق باشید !
سلام عزیزان
نمک و شکر و هروِِئین هر سه بدون کوچکترین نفعی انسان را معتاد میکند و نابود
هر سه را ترک کنید
من شکر و نمک را صفر کردم هیچیم نشد و برگشتم به سی سال قبل از نظر سلامتی
بدن ما سدیم مورد نظر را از انواع مواد غذایی و حتی میوه ها استحصال می کند
ترک نمک و شکر هم مثل مواد مخدر همت میخواهد
از ما گفتن بود و از عقلاء شنیدن
فدای همتون چه گوش بدین و چه بگین چرته
بسم الله الرحمن الرحیم
حل و فیصله یافتن یکی از بزرگترین چالش های معاصر دین مبین اسلام توسط یک پژوهشگر علوم ترکیبی ایرانی(یعقوب محمدی):
وَ قَالَ اَلنَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ بِالْإِجْمَاعِ: أَنَا مَدِينَةُ اَلْعِلْمِ وَ عَلِيٌّ بَابُهَا
سئوال: آیا امروزه در کشوری مانند ایران، مصرف نمک در آغاز و پایان غذا ثواب دارد؟
جواب: خیر!
چرا؟
واقعیت آن است که نباید بدون ملاحظهء مقتضیات زمانی و مکانی از احادیث و روایات «حکم» استخراج کرد. زمانی دستور یک حدیث قدیمی قابل اجرا است که زمان و مکان مشابه آن، در زمان اجرا و در زمان حال نیز جاری و ساری باشد. برای نمونه شروع غذا خوردن با نمک و پایان دادن آن با نمک، در جایی ثواب دارد که منطقه، عین عربستان آن زمان بیابانی و گرم باشد زیرا:
پوست انسان دارای غددی موسوم به غدد اکرین(بیشتر در دست و پا) و آپوکرین(در زیربغل و پستان و پرینه و ناحیه تناسلی) است که آب نمک فراوانی به هنگام عرق تولید می کنند. قطر لوله های عرق در زیر بغل حدود (دو و نیم) برابر قطر لوله های سایر مناطق بدن است و بنابراین عرق در مناطقی مانند زیر بغل شدیدتر رخ می دهد. چون اعراب در آن زمان اغلب به کارهای جسمانی اشتغال داشتند آب نمک فراوانی از بدن خود دفع می کردند و این مستلزم جبران با استفاده ممتد از نمک بود تا تعادل الکترولیتها در بدن آنان حفظ شود و دچار گرمازدگی نشوند.
در حقیقت دهانه این لوله های عرق چندان هم ریز نیست و بنابراین مواد ضدتعریق که در داروحانه ها و فروشگاه های لوازم بهداشتی و آرایشی به فروش می رسند دهانه این لوله ها را مسدود می کنند بنابراین مواد مزبور باید مستقیماً به روی پوست پاشیده شوند نه از روی لباس!
ترکیب عرق دست و پا شامل: عمدتاً از آب و همچنین مقادیری از مواد معدنی (مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم)، متابولیتها (مانند لاکتات، آمونیاک و اوره) و داروهای متابولیزه نشده(در صورت مصرف دارو) تشکیل شدهاند. بنابراین مصرف نمک طعام(که کلرید سدیم نیز نامیده می شود و حاوی 40% سدیم و 60% کلرید است) فقط در صورت تعریق خیلی زیاد مجاز خواهد بود.
ترکیب عرق زیر بغل، پستان، پرینه و ناحیه تناسلی شامل: ماده ای روغنی و بی بو(در ابتدا) است که از پروتئین ها، لیپیدها و استروئیدها تشکیل شده است، اما حاوی مواد معدنی و متابولیت های مشابه است.
توجه فرمایید که توزیع غدد آپوکرین محدود به قسمت های مودار زیر بغل، پستان، پرینه و ناحیه تناسلی است و انسان تا زمان بلوغ از ناحیه غدد آپوکرین(زیر بغل، پستان، پرینه و ناحیه تناسلی) عرق نمی کند بنابراین افراد نابالغ خوشبوتر از افراد بالغ هستند. توجه فرمایید که هیچ مادهء بدبویی از زیربغل انسان ترشح نمی شود بلکه مقصر، آنزیمی به نام «سی تی لیاز» است که در باکتری «استافیلوکوکوس هومینیس» یافت می شود که در زیر بغل انسان زندگی می کند. این باکتری ها از مواد شیمیایی بی بو آزاد شده در عرق تغذیه می کنند، که آنزیم سپس آن را به «تیو الکل» تبدیل می کند – یک ترکیب تند مسئول بوی بد عرق زیر بغل!(البته اغلب پزشکان متخصص هم این نکات را نمی دانند.)
با این حال این باکتری بی ضرر تلقی می شود و فقط همان بوی بد را تولید می کند.
مطالعات در کل جهان در این زمینه بسیار کم است و شما به آخرین تحقیقات دسترسی یافتید.
با توجه به یافته های فوق، حدیث ذیل کاملاً صحیح است و تایید می گردد:
قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: تَزَوَّجُوا اَلْأَبْكَارَ فَإِنَّهُنَّ أَعْذَبُ أَفْوَاهاً وَ أَرْتَقُ أَرْحَاماً وَ أَسْرَعُ تَعَلُّماً وَ أَثْبَتُ لِلْمَوَدَّةِ؛
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرمود: با دختران باكره ازدواج كنيد، زيرا آنان دهانهاى خوشبوتر، و رحمهاى پاكيزهتر(توجه به یافته های دانشمندان) دارند، و سريعتر آموزش مىبينند، و مهر و مودّت آنان هم براى تحكيم پيوند خانواده استوارتر است.»
(الأشعثیات ج۱ ص۹۱
النوادر (للراوندی) ج۱ ص۱۲
بحار الأنوار ج۱۰۰ ص۲۳۷
مستدرك الوسائل ج۱۴ ص۱۷۸)
بنابراین حدیث «أَنَا مَدِينَةُ اَلْعِلْمِ» نیز صحیح است و آن حضرت دانشمند فوق بشری بوده است و باید متون کتابهای دینی مدارس نیز به روز رسانی شوند.
به منظور احراز اطمینان کامل از تاثیر نمک به حدیث ذیل توجه فرمایید:
امام صادق علیه السلام فرمود: «إِنَّا نَبْدَأُ بِالْمِلْحِ فِي أَوَّلِ اَلطَّعَامِ وَ نَخْتِمُ بِالْخَلِّ؛ ما غذا را به نمك آغاز كنيم و به سركه ختم کنیم.»
(من لا یحضره الفقیه ج۳ ص۳۵۷
الوافي ج۱۹ ص۳۲۶
وسائل الشیعة ج۲۴ ص۴۰۸)
– زیرا آن حضرت به کار جسمانی و کارگری نمی پرداخت تا زیاد عرق کند و نیاز به مصرف زیاد نمک داشته باشد و احتمالاً اگر امروزه مقابل کولر گازی می نشست آن نمک اول غذا را هم حذف می کرد. توجه فرمایید که بر طبق یافته های اخیر دانشمندان، حذف کامل نمک از رژیم غذایی، بیشتر از آنکه نفع داشته باشد؛ ضرر دارد و برای نمونه موجب بروز کک و مک در پوست می شود و یا حذف کامل نمک و در پی آن افت فشار خون در بیماران دیالیزی باعث افزایش مرگ و میر می شود. همچنین مصرف روزانه اندکی سرکه(که در سفره هفت سین ایرانیان هم مشاهده می شود)، حداقل از بروز بیست نوع بیماری خطرناک جسمی و روحی پیشگیری می کند که بعداً تقدیم خواهد شد(بدین ترتیب ادعاهای واهی علیه طب اسلامی یا حتی علیه سفره هفت سین ایرانی کاملاً مردود است). با این تفاصیل، مشکل نمک هم حل و فصل گردید و برای ابد فیصله یافت. به تدریج با ایالات متحده صلح کنید تا دختران ایرانی بیچاره نشوند؛ چون نفرین می کنند و لعن و نفرین خواهند کرد. با بررسی حدود هشتصدهزار حدیث و روایت و تطبیق آنها(که با دو دهه کار مداوم صورت گرفته است) چنین به دست می آید که کشورهای شرقی اعم از روس و چین، دشمن خدا و دشمن امام زمان(ع) و دشمن مردم ایران تلقی می شوند. در روایات آمده است که لعن و نفرین هم فقط بر سر فرد متخلف فرود نمی آید چون سایرین هم امر به معروف و نهی از منکر نکرده اند به همراه آن متخلف، یا با ما دسته جمعی خواهند سوخت؛ زیرا امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام می فرماید: «فَأَصْدِقَاؤُكَ: صَدِيقُكَ وَ صَدِيقُ صَدِيقِكَ وَ عَدُوُّ عَدُوِّكَ؛ دوستانت عبارتند از: دوستِ تو و دوستِ دوستِ تو و دشمنِ دشمنِ تو(یعنی دشمنِ چین و روس، دوست شماست).» (نهج البلاغه، حکمت295)- حکمت یعنی علم کاربردی نه علم صرفاً نظری. حکمت یعنی این. در حقیقت درج چند خبر یکجانبه در مورد مضرات مصرف نمک از منظر پزشکان می توانست کل اسلام را برای مدتها ناکار کند یا آن را یک دین نابکار یا حتی ساختگی جلوه دهد. بدین ترتیب اسلامی که می رفت در سرزمین ایران غروب کند؛ در حال جان گرفتن است. بهره برداری فرمایید.