علت ریزش مو در بارداری و راههایی برای جلوگیری از آن
دوران بارداری، دوران شیرین و پُرتلاطمی است. تغییرات زیادی در بدن یک خانم باردار اتفاق میافتد. موها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. موهای یک خانم باردار میتوانند ضخیمتر و خشکتر از سابق شوند یا بریزند. ریزش مو بهخودیِخود، ناخوشایند است اما برای یک خانم باردار بهعلت وضعیت خاصی که دارد، نگرانکنندهتر نیز هست. در هنگام مشاهدهی ریزش موهایتان، میتوانید از قرصها و داروهای شیمیایی استفاده کنید اما بهتر است قبل از این کار، روشها و درمانهای طبیعی را امتحان کنید. با ما همراه باشید تا با درمان خانگی ریزش مو در بارداری آشنا شوید.
آیا با چرخهی رشد مو آشنا هستید؟ چرخهی رشد مو به این صورت است که در هر زمان مشخص، ۹۰٪ موها رشد میکنند و ۱۰٪ باقیمانده در فاز استراحت (تلوژن) هستند. بعد از ۲ تا ۳ ماه استراحت، مو میریزد و موی جدیدی جای آن را میگیرد. در دوران بارداری، این چرخهی رشد در مرحلهی استراحت، متوقف میشود و موها بهجای اینکه بریزند، ضخیمتر میشوند. اما گاهی نیز این اتفاق نمیافتد و قبل از ضخیم شدن، مو به دلایل مختلفی میریزد.
این مقاله به شما کمک میکند که بفهمید آیا ریزش مو در بارداری طبیعی است یا نه و برای کنترل آن، چه کارهایی میتوانید انجام بدهید.
آیا ریزش مو در بارداری طبیعی است؟
مقدار کمی ریزش مو در دوران بارداری، کاملا طبیعی است. تحقیقات نشان میدهند که حدود ۴۰ تا ۵۰٪ زنان باردار، از ریزش مو رنج میبرند. اما خبر خوب آن است که این وضعیت موقتی است.
بهعلت ترشح زیاد هورمون پروژسترون در دوران بارداری، مو ممکن است خشکتر شود و در نزدیکی ریشهها بشکند. این امر اغلب در اواخر بارداری اتفاق میافتد.
ریزش مو در دوران بارداری دلایل زیادی دارد. اما اگر ریزش موی شما غیرعادی است، باید با پزشکتان مشورت کنید تا علت دقیق آن مشخص شود.
علت ریزش مو در بارداری چیست؟
اگر ریزش موی شما در دوران بارداری نسبت به گذشته بیشتر شده است، نگران نشوید. دلیل این تغییرات به نوسانات هورمونی و فیزیکی برمیگردد و معمولا بعد از تولد نوزاد، همه چیز به حالت عادی برمیگردد.
ممکن است دلایل دیگری نیز برای ریزش مو در دوران بارداری وجود داشته باشند، مانند:
۱. تغذیهی نامناسب
در دوران بارداری بدن به تغذیهی بهتری نیاز دارد و همچنین نیاز به آهن افزایش مییابد. کمبود آهن، پروتئین، ویتامینها و سایر مواد معدنی در بدن، میتواند باعث ریزش مو شود. حالت تهوع و استفراغ در سه ماههی اول ممکن است به تغذیهی نامناسب منجر شود. علاوه بر این، مصرف ویتامینهای اضافی مانند رتینول (ویتامین A فعال) نیز میتواند باعث ریزش مو شود.
۲. بیماریها
برخی از بیماریها مانند دیابت بارداری و کرم حلقوی (یک نوع عفونت قارچی) میتوانند موجب ریزش مو شوند. همچنین داروهای خاصی مانند داروهای فشار خون، افسردگی و اضطراب، میزان ریزش موها را افزایش میدهند. اگر در هنگام مصرف دارو متوجه افزایش ریزش مو شُدید، به پزشکتان اطلاع بدهید.
۳. تغییرات هورمونی متداول
ممکن است تغییرات هورمونی در دوران بارداری، منجر به ریزش موها شود. نوسان هورمونها باعث ایجاد وقفه در چرخهی عادی رشد مو میشود که به ریزش بیشازحد مو یا تلوژن افلوویوم منجر میشود. این وضعیت پس از چند ماه برطرف خواهد شد.
۴. عوامل ژنتیکی
ریزش مو ممکن است دلایل ژنتیکی داشته باشد. داروها میتوانند با ریزش ژنتیکی مو مقابله کنند.
۵. کمبود هورمون تیروئید
کم کاری تیروئید، با کاهش تولید هورمون تیروئید در بدن مشخص میشود و امروزه در میان زنان رایج است. هورمون تیروئید، مسئول حفظ میزان سوختوساز پایه، سیستم گوارش، سلامت روان و حتی سلامت ناخنها و موست. کمبود این هورمون میتواند باعث ریزش مو شود.
۶. سندروم تخمدان پلیکیستیک
PCOS، یک اختلال هورمونی است که باعث میشود تخمدان، مقادیر زیادی هورمون مردانه تولید کند. بیشترِ زنانی که به این سندروم مبتلا هستند، افزایش رشد مو را تجربه میکنند اما ممکن است ریزش مو در ناحیهی پوست سر نیز مشاهده شود.
۷. بیماریهای مربوط به پوست سر
آلرژیهای پوستی و بیماریهایی که بر پوست سر تأثیر میگذارند، میتوانند در نازک شدن و ریزش مو نقش داشته باشند.
۸. دیگر عوامل مربوط به بارداری
پایان دادن به استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری یا سایر روشهای پیشگیری از بارداری، میتواند باعث ریزش مو شود. همچنین ممکن است درنتیجهی سقط جنین یا زایمان بچهی مرده نیز ریزش مو را تجربه کنید.
ریزش مو، جزو فوریتهای پزشکی نیست، اما اگر علت ریزش موهایتان کمبود مواد مغذی یا بیماری باشد، باید آن را جدی بگیرید.
اگر در دوران بارداری بهشدت دچار ریزش مو شدهاید، باید با یک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. اما اگر ریزش مویتان چندان شَدید نیست، رژیم غذایی و سبک زندگیتان را بهبود بدهید.
چگونه ریزش مو در بارداری را کنترل کنیم؟
برای کاهش ریزش مو یا داشتن موهایی سالمتر در دوران بارداری، کارهای زیر را انجام بدهید:
- موهایتان را بیشازحد برس نکشید، چون این کار به موها آسیب میرساند؛
- از مدلهای دماسبی، ردیف ذرتی، بافته، اکستنشن مو و بیگودی استفاده نکنید، چون این مدلها موهایتان را تحت فشار قرار میدهند و درنتیجه باعث شکستگی موها میشوند.
- از مواد صافکنندهی مو و رنگهای شیمیایی استفاده نکنید، چون موها را شکننده و خشک میکنند.
- از نرمکننده و شامپوی ملایم استفاده کنید.
- برای شانه کردن موهای خیستان، از یک برس مناسب استفاده کنید.
- برای افزایش گردش خون، پوست سر را ماساژ بدهید.
- مقدار زیادی میوه و سبزی مصرف کنید. میوهها و سبزیها حاوی فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان هستند که از فولیکول موها در برابر آسیبدیدگی محافظت میکنند و باعث تحریک رشد مو میشوند.
درمانهای خانگی ریزش مو در بارداری
۱. محصولات ارگانیک
استفاده از محصولات ارگانیک و طبیعی، یکی از بهترین راهها برای کاهش ریزش موی ناشی از عفونتهای پوستی و واکنشهای آلرژیک پوست سر است. محصولات طبیعی برای افرادی که پوست حساسی دارند، کاملا بیخطر هستند.
۲. ماساژ پوست سر با روغن گرم
بهنظر میرسد که ماساژ دادن پوست سر با روغن ولرم، به کنترل طبیعی ریزش مو کمک میکند. روغن نارگیل، روغن جوجوبا، روغن بادام، روغن زیتون و روغن خردل، برای این کار بسیار مناسب هستند.
۳. ژل آلوئه ورا
عصارهی آلوئهورا به مقابله با اکثر اختلالات پوستی کمک میکند. ژل آلوئهورا هنگامی که روی پوست سر مالیده شود، میتواند ریزش موی ناشی از خشکی و عفونت پوست سر را درمان کند.
۴. شیر نارگیل تازه
با نوک انگشتان خود، نصف فنجان شیر نارگیل تازه (نه نوع کنسروشدهی آن) را روی پوست سرتان بمالید. بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، آن را با یک شامپوی گیاهی خوب، بشویید.
۵. مخلوطی از روغنهای کرچک و اسطوخودوس
۶ قاشق غذاخوری روغن کرچک و یکچهارم قاشق چایخوری اسانس اسطوخودوس را با هم مخلوط کنید. این مخلوط را روی پوست سر بمالید و بعد از یک ساعت بشویید. قبل از استفاده از اسانسها، با پزشکتان مشورت کنید، چون بعضی از اسانسها در دوران بارداری توصیه نمیشوند.
۶. آب لیمو ترش و تخممرغ
یک تخممرغ را هم بزنید و آن را با ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو مخلوط کنید. این مخلوط را روی پوست سرتان بمالید و بگذارید ۳۰ دقیقه بماند، سپس سرتان را بشویید. این ترکیب، علاوه بر جلوگیری از ریزش مو، باعث ضخیمتر شدن و ابریشمی شدن موهایتان میشود.
۷. دانههای شنبلیله
دانههای شنبلیله را بهمدت یک شب در آب بخیسانید. آنها را بکوبید تا به شکل خمیر دربیایند. این خمیر را روی موهایتان بمالید و همهی موها را با آن ماساژ بدهید. بعد از ۳ تا ۴ ساعت، موهایتان را بشویید. این کار، موجب رشد سریع مو میشود و درخشندگی موها را نیز بیشتر میکند.
۸. تخممرغ، ماست و روغن زیتون
با استفاده از مواد بالا یک خمیر تهیه کنید و آن را هفتهای یکبار به مو و پوست سرتان بمالید. این ماسک موهایتان را نرم میکند.
سایر کارهایی که میتوانید برای کنترل ریزش مو در بارداری انجام بدهید
مکمل های غذایی و محصولات مربوط به مو نیز نقش مهمی در کنترل ریزش مو ایفا میکنند. میتوانید علاوه بر درمانهای خانگی، آنها را نیز امتحان کنید اما قبل از استفاده، حتما با پزشکتان مشورت کنید.
۱. مکملها
میتوانید برای کنترل ریزش موها، ویتامینهای زیر را به رژیمغذاییتان اضافه کنید.
۲. شامپوها و نرمکنندهها
خشکی مو در دوران بارداری طبیعی است. برای مبارزه با خشکی موها، میتوانید از شامپو یا نرمکنندهای که نسبت به شامپوی فعلیتان خاصیت مرطوبکنندگی بیشتری دارد، استفاده کنید. در هنگام خرید محصولات مربوط به مو، محصولی را انتخاب کنید که حاوی مواد زیر باشد:
- شی باتر، موها را مرطوب میکند و مانع شکستگی آنها میشود؛
- روغن نارگیل، رطوبت فولیکول مو را تأمین میکند؛
- آلوئه ورا، با ریزش مو مقابله میکند؛
- روغن جوجوبا، مرطوبکنندهی طبیعی است؛
- روغن آووکادو، حاوی ویتامین E، ویتامین D و پتاسیم است که برای رشد مو ضروری هستند.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر علیرغم تلاشهایتان همچنان ریزش موی شدید دارید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک رژیم تریکوتراپی یا درمان مناسب دیگری را برایتان تجویز میکند.
رژیم تریکوتراپی یک رژیم ۳ مرحلهای است که به روشی جامع، ریزش مو را هدف میگیرد. در این رژیم از قطرههای پوست سر، اسپری پروتئین و مکملهای غذایی استفاده میشود و موجب رشد موهای سالم میشود، چرخهی مو را به حالت طبیعی برمیگرداند و ریزش موها را کاهش میدهد.
به یاد داشته باشید که نمیتوانید ریزش مو را یکشبه کنترل کنید. پس از زایمان، مدتی طول میکشد تا موهایتان به حالت عادی برگردند. صبور باشید، چون کل بدن از جمله موهایتان میتوانند با کمی تلاش، به وضعیت قبل از بارداری برگردند.
آیا شما هم ریزش مو در بارداری را تجربه کردهاید؟ تجربیاتتان را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
برگرفته از: momjunction
سلام مقاله از حیث اطلاعات عمومی جالب بود.
ممنون از لطفتون.