علت ریزش مو سکه ای (آلوپسی آره آتا)، راه تشخیص و درمان آن

10

ریزش مو سکه ای (آلوپسی آره آتا یا طاسی سکه ای) یکی از انواع ریزش مو است. علت ریزش مو سکه ای، حمله‌ی اشتباهی سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های موست. فولیکول‌ها دقیقا نقطه‌ای هستند که رویش مو از آنجا شروع می‌شود. این حمله به فولیکول‌ها معمولا موقتی است. دانشمندان هنوز نمی‌دانند که چرا سیستم ایمنی چنین رفتاری دارد. ریزش مو سکه ای (آلوپسی آره آتا) بیشتر در افراد زیر ۲۰ سال دیده می‌شود اما افراد مسن‌تر یا کودکان نیز ممکن است دچار طاسی سکه ای بشوند. ریزش موی سکه ای در مردان و زنان به یک میزان است. همراه ما باشید، در این مقاله می‌خواهیم اطلاعات بیشتری درباره‌ی روش‌های تشخیص و درمان ریزش مو سکه ای در در کودکان و بزرگسالان در اختیارتان قرار بدهیم.

در ریزش موی سکه ای (آلوپسی آره آتا) چه اتفاقی می‌افتد؟

ریزش مو سکه ای به‌شکل ریزش دسته‌های مو رخ می‌دهد. این ریزش باعث خالی‌شدن سر یا سایر نقاط بدن از مو می‌شود. این خالی‌شدن به شکل بخش‌های دایره‌ای‌شکل و هموار رخ می‌دهد؛ یعنی پوست سر صاف است و هیچ‌گونه زخمی ندارد. همان‌طور که گفتیم، این نوع ریزش مو در جوانان زیر ۲۰ سال بیشتر به چشم می‌خورد.

در بعضی موارد آلوپسی آره آتا موها نازک و نازک‌تر می‌شوند و خبری از ریزش کلی و محسوس (کچلی ناحیه‌ای) نیست یا موها رشد می‌کنند اما رشدشان متوقف می‌شود و چند تار مو در حاشیه یا درون دایره‌ی بدون مو باقی می‌ماند که به آن ریزش موی علامت تعجبی گفته می‌شود زیرا این موها قاعده باریک و ساقه طبیعی دارند و شبیه علامت تعجب (!) هستند.

در موارد بسیار نادری نیز تمام موی سر و بدن دچار ریزش می‌شود. ریزش مو اغلب به‌صورت مقطعی صورت می‌گیرد و در مقطعی مو ریزش پیدا می‌کند و سپس دوباره رشد در آن دیده می‌شود. موها پس از ریزش در طول چندین ماه مجددا می‌رویند اما در نواحی دیگر ریزش پیدا می‌کنند.

رویش مجدد موها در طاسی سکه ای

علت ریزش موی سکه ای

وقتی ریزش مو سکه ای به‌شکل ریزش موی منطقه‌ای و سکه‌ای در نواحی مختلف سر دیده می‌شود، مو پس از چند ماه می‌روید. با وجود اینکه موهای جدید، بافت و رنگ مشابهی با سایر موها دارند اما گاهی‌اوقات سفید و نازک هستند. ۱۰ درصد از افرادی که به این مشکل مبتلا می‌شوند، هرگز رویش مجدد مو نخواهند داشت. احتمال فقدان دائمی مو در موارد زیر بیشتر می‌شود:

  • این مشکل در خانواده‌‌ی فرد سابقه داشته باشد؛
  • این وضعیت در سنین پایین (قبل از سن بلوغ) در فرد ایجاد بشود یا بیش از ۱ سال به طول بینجامد؛
  • فرد دچار یکی دیگر از بیماری های خودایمنی نیز باشد؛
  • فرد مستعد ابتلا به حساسیت باشد (آتوپی)؛
  • ریزش مو شدید و گسترده باشد؛
  • ناخن انگشتان پا یا دست دارای رنگ، شکل، بافت یا ضخامت غیرعادی باشد.

مو بخش مهمی از ظاهر هر فرد را تشکیل می‌دهد از همین روی، از دست دادن موها باعث می‌شود فرد احساس کند که جذابیت خود را از دست داده است. در برخی از افراد مبتلا به ریزش مو سکه ای (آلوپسی آره آتا)، ناخن‌های انگشتان دست و پا حفره‌حفره می‌شود به‌شکلی که انگار با سوزن روی ناخن‌ها حفره‌های کوچک ایجاد شده است. در بعضی موارد نیز ناخن‌ها شکل سمباده پیدا می‌کنند.

ریزش موی سکه ای را می‌توان کنترل کرد. بیشتر افرادی که در یک منطقه از بدن این مشکل را تجربه می‌کنند، شاهد ریزش‌های بیشتری خواهند بود.


حتما بخوانید: تقویت موها؛ ۸ روشی که به موهای ضعیف و نازک جان می‌بخشد

تشخیص ریزش مو سکه ای چگونه است؟

تشخیص ریزش موی سکه ای با معاینه‌ی فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی فرد امکان‌پذیر است. در این معاینات، پزشک سؤالاتی درباره‌ی ریزش موی فرد مطرح می‌کند، به الگوی ریزش مو در سر توجه می‌کند و پوست سر را بررسی می‌کند. ممکن است برای بررسی چند تار مو را به‌آرامی بکشد تا اوضاع را بهتر متوجه بشود.

اگر علت ریزش مو کاملا مشخص نباشد، پزشک آزمایش‌هایی تجویز می‌کند تا از وجود یا عدم وجود بیماری‌های مرتبط با این نوع ریزش در بیمار مطمئن بشود. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:

  • تجزیه و تحلیل مو: در این آزمایش، پزشک نمونه‌ای از موهای بیمار را با میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌دهد. گاهی‌اوقات نمونه‌ای از پوست سر نیز بررسی می‌شود.
  • آزمایش‌های خون نیز برای بررسی پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید تجویز می‌شوند.

درمان ریزش مو سکه ای چگونه است؟

درمان ریزش مو سکه‌ ای - درمان طاسی سکه ای

در این نوع از ریزش مو، معمولا در طی یک‌سال موها مجددا رشد می‌کنند به همین خاطر افراد مبتلا معمولا به پیگیری و درمان ریزش مو فکر نمی‌کنند. اگر به‌دنبال پیگیری و بهبود این مسئله نیستید، می‌توانید به موارد زیر توجه کنید:

  • از کلاه‌گیس‌ها استفاده کنید. کلاه‌گیس‌ها از موی طبیعی با مواد مصنوعی روی سطحی نایلونی ساخته می‌شوند. انواع مختلف آنها به کمک چسب‌های مخصوص، گیره‌های فلزی یا نوار باندی به سر متصل می‌شوند. اما استفاده از اکستنشن مو به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود. اکستنشن‌ها، موهای اضافی و مصنوعی هستند که به موهای طبیعی فرد متصل می‌شوند و می‌توانند باعث ریزش همیشگی موها بشوند.
  • از محصولات خاص مراقبت از موها یا تکنیک‌های شکل‌دهی به مو استفاده کنید. محصولات مراقبتی و تقویتی باعث می‌شوند موها ضخیم‌تر به نظر برسند. فِر کردن یا رنگ زدن به موها می‌تواند موجب ریزش موی بیشتر بشود.

حتما بخوانید: جلوگیری از ریزش مو به شیوه‌ خانگی

متداول‌ترین روش درمان ریزش موی سکه ای در کودکان و بزرگسالان

متداول‌ترین درمان ریزش مو سکه ای (طاسی سکه ای) تزریق کورتیکو‌استروئید به دفعات در عمق یک سانتی‌متری پوست سر در هر ۴ تا ۶ هفته است. کودکان و برخی از بزرگسالان به کمک کورتیکواستروئید موضعی در ناحیه دچار ریختگی مو درمان می‌شوند. ماینوکسیدیل (روگِين) نیز ممکن است به‌همراه کورتیکواستروئید موضعی برای درمان طاسی سکه ای تجویز بشود.

آنترالین نیز نوعی پماد است که به رشد موها کمک می‌کند. البته باعث تحریک پوست و ایجاد لک می‌شود. به همین دلیل از این پماد در نقاط برهنه و بی‌موی سر برای مدت زمان محدودی استفاده و سپس شسته می‌شود. رویش مجدد موها در حدود دو ماه یا بیشتر طول می‌کشد.

ایمنی‌درمانی نیز باعث تحریک واکنش آلرژیک در پوست سر شده و منجر به رویش موها در این ناحیه می‌‌شود. در این روش نوعی دارو هفته‌ای یک‌بار روی پوست سر قرار می‌گیرد. این ماده پوست سر را تحریک و آن را قرمز و زبر می‌کند. پس از سه ماه از آغاز این درمان، موها شروع به رویش می‌کنند. تورم غدد لنفاوی به‌ویژه در ناحیه‌ی گردن و جوش‌های پوستی (درماتیت یا التهاب و اگزما پوستی) از عوارض این درمان است.

زندگی با آلوپسی آره آتا؛ آیا ریزش موی سکه ای واگیردار است؟

ریزش موی سکه ای (طاسی سکه ای) مانند سایر بیماری‌ها زندگی فرد را تحت‌تأثیر قرار نمی‌دهد زیرا فاقد درد است، احساس بیماری ایجاد نمی‌کند و سلامت فرد را تحت‌الشعاع خود ندارد. ریزش مو سکه ای واگیردار نیست و اختلالی در عملکرد کاری، تحصیلی یا تفریحات فرد ندارد. اما اگر از نظر روحی با این قضیه مشکل دارید و سخت‌تان است بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید یا با کسانی که همین مشکل را تجربه می‌کنند، گفت‌وگو داشته باشید.


در ادامه بخوانید: آیا قرص‌های ضدبارداری منجر به ریزش مو می‌شوند؟
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر
اگر می‌خواهید دلیل بسیاری از رفتارهای شریک عاطفی، یا حتی خودتان را در رابطه متوجه شوید، حتما این کتاب را بخوانید.
منبع webmd
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 10 دیدگاه)
  1. علی می‌گوید

    سلام برو دکتر با دارو خوب شدم من البته من کارهای دیگری هم انجام دادم مثلا اینکه هسته زردالو صبها بخور ورزش کن و از افکارخوب بهره ببر استخر و مشروبات الکی نخور تا درمان بشی یکسال برای خودم طول کشید وخداروشکر خوب شدم

  2. Ali می‌گوید

    باسلام منم این مشکل رو داشتم خداروشکر بعد یکسال بهش غلبه کردم حاضرم راهنمایی کنم اول اینکه باید اروم باشی کارهاییکه نباید انجام بدی هرگز استخر نرو مشروبات الکی نخور بدن احتیاج به پاک شدن داره دوم اینکه صبحها هسته زردالو بخور من خودم تا پایان درمان یک کیسه تموم کردم بعدش ورزش ایروبیک کن اینو اینوبدون عامل ناسناخته توی بدن اینکارو میکنه پس یه راه حل کاربردی میگم توی تصوراتت سرباز خیالی بساز و بفرست به اون نقطه ای که کچ شدی همیشه در جنگ باش باهاش تا اینکه بخای درمانش کنکنی اونوقت خودت میبینی چطوری فرار میکنه اخرسر میبینی موهات دراومده خیلی خوشحال میشی فقط وقتی در اومد اگر کله یا سرت احساس داغی کرد بتامتازون 1درصد شبا بزن بهش اومنم تقریبا یکماه دیگه خوب میشه

  3. امیر می‌گوید

    سلام من تازه دو ماه ب این مشکل برخوردم لطفا راهنمایی کنید

    1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

      حتما به پزشک مراجعه کنید تا سریع‌تر راه‌کاری به شما ارائه کنه

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon