قرص نوروبیون؛ موارد مصرف، عوارض و فواید آن
نوروبیون نوعی مکمل غذایی و ترکیبی است از تعدادی از انواع ویتامین های گروه B. آمپول نوروبیون و قرص نوروبیون دو مدل مختلف این مکمل هستند. با مصرف یا استفاده از آن میتوان به بهبود کارکرد سیستم عصبی کمک کرد و از بروز برخی اختلالات مربوط به رژیم و تغذیه پیشگیری کرد. در این مطلب، پس از معرفی قرص نوروبیون و ارائه توضیحاتی درباره ویتامینهای تشکیلدهنده آن، شما را با موارد مصرف، عوارض و فواید آن آشنا خواهیم کرد.
ویتامینهای موجود در قرص و آمپول نوروبیون
همانطور که گفتیم، نوروبیون دربردارندۀ تعدادی از انواع ویتامینهای گروه B است. این ویتامینها بهطور کلی ۸ عدد هستند؛ هر یک کارایی بخصوصی دارند و باعث بهبود کارکرد سلولهای یکی از قسمتهای بدن میشوند: سلولهای اعصاب، پوست و مغز ازجمله این قسمتها هستند.
نوروبیون دربردارندۀ سه عدد از ویتامینهای گروه B است که عبارتاند از:
- ویتامین B1 (تیامین)؛
- ویتامین B6 یا پریدوکسین؛
- و ویتامین B12.
قرص نوروبیون در دو نوع معمولی و فورت (Forte/ تقویتشده) عرضه میشود. میزان ویتامین موجود در هر قرص از این دو نوع به شرح زیر است:
یک قرص نوروبیون معمولی | یک قرص نوروبیون فورت |
ویتامین B-1 = صد میلیگرم | ویتامین B-1 = صد میلیگرم |
ویتامین B-6 = دویست میلیگرم | ویتامین B-6 = دویست میلیگرم |
ویتامین B-12 = دویست میکروگرم | ویتامین B-12 = پنج میلیگرم |
میزان ویتامینهای B موجود در هر دو نوع از قرص نوروبیون، ۱۰۰ درصد بیشتر از میزان مصرف روزانهای است که سازمان ملی سلامت آمریکا توصیه میکند؛ بنابراین مصرف روزانه یک قرص از این مکمل کافی است و ویتامین موردنیاز روزانه را تأمین میکند.
علائم کمبود ویتامین B و فواید قرص نوروبیون در برطرف کردن آنها
مزیت اصلی مصرف قرص نوروبیون یا اساسا هر دارو یا مکمل دیگری که حاوی ویتامینهای B باشد، درمان یا پیشگیری از اختلالاتی است که بهواسطهٔ کمبود این ویتامین ها بروز پیدا میکنند.
ویتامینهای گروه B در حفظ سلامت و بهبود کارکرد قسمتهای مختلفی از بدن تأثیرگذار هستند؛ مثلا به سالم ماندن دستگاه عصبی کمک میکنند، باعث افزایش تولید گلبولهای قرمز خون میشوند و سوخت و ساز مواد مغذی در بدن و استفاده از آنها را سادهتر میکنند.
اگر بدنمان بهدلایلی توانایی جذب ویتامین B را نداشته باشد یا آنکه میزان کافی از مواد غذاییِ حاوی این ویتامین را در طول روز مصرف نکنیم، با اختلالات ناشی از کمبود آن سروکار پیدا خواهیم کرد.
از جمله علائم اختلالات ناشی از کمبود این ویتامین عبارتاند از:
- خستگی مفرط؛
- ضعف؛
- کم خونی؛
- کاهش وزن یا دشواری در افزایش وزن؛
- علائم مرتبط با آسیبدیدگی عصبها مثل مورمور یا خواب رفتن دست و پا؛
- ضعف عملکرد در سیستم ایمنی؛
- افسردگی؛
- اختلالات مختلف در اندامهای مختلف بدن مثل کبد، کلیه یا پوست.
مشخصا با استفاده از مکملهای حاوی ویتامینهای گروه B، از جمله نوروبیون، میتوانیم خطر بروز این علائم را به حداقل برسانیم. مصرف مداوم و منظم قرص نوروبیون، علاوه بر تأمین ویتامینهای B موردنیاز، به بهبود وضعیت سلامتی عمومی بدن هم کمک میکند.
اگر با علائم یادشده مواجه شدید و به کمبود ویتامین B مشکوک هستید، از اقدام خودسرانه بپرهیزید و با پزشک متخصص مشورت کنید. او با انجام آزمایش خون و بررسیهای دیگر به علت اصلی علائم پی خواهد برد. ممکن است عارضه دیگری سبب بروز آنها شده باشد و به روش درمانی دیگری نیاز باشد.
عوارض جانبی مصرف نوروبیون
در حالت کلی اگر قرص نوروبیون را طبق دستورالعمل روی بستهبندیاش بخوریم و زیادهروی نکنیم، مشکلی پیش نمیآید. بعضی دُزهای دارویی ویتامین B ممکن است باعث تغییر رنگ ادرار به زرد کمرنگ شود که البته بیضرر و موقتی است.
مصرف بیش از اندازه قرص نوروبیون مثل افراط در مصرفِ هر چیز دیگری زیانآور است و میتواند با عوارضی همراه باشد؛ از آن جملهاند:
- تکرر ادرار؛
- حالت تهوع؛
- استفراغ؛
- اسهال؛
- آسیب دیدن عصبها.
یکی دیگر از عوارض نادر مصرف مکملهای حاوی ویتامین B، واکنشهای آلرژیک و مرتبط با حساسیت است.
اگر پس از مصرف قرص نوروبیون، علائم واکنشهای آلرژیک را مشاهده کردید، باید بیدرنگ به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید. از جمله این علائم میتوان به جوش یا دانه زدن، مشکل در تنفس و ورم صورت یا دهان اشاره کرد.
خطرات احتمالی قرص و آمپول نوروبیون
مصرف ویتامینهای گروه B برای بیشتر مردم بیخطر و ایمن است. این ویتامینها در بدن بهشکل محلول در آب هستند؛ به این خاطر، احتمال تجمع آنها در بافتها کم است و بهسادگی از طریق ادرار دفع میشوند.
ویتامینهای گروه B در حالت کلی سمی و خطرناک نیستند و امکان بروز اختلال بهواسطهٔ مصرف آنها بسیار کم است؛ البته مصرف دُزهای دارویی بالا از ویتامین B میتواند خطرساز و همراه با عوارض جانبی باشد.
بههنگام مصرف مکملها از هر گونه اقدام خودسرانه بپرهیزید و پیش از آن با پزشک متخصص مشورت کنید. این مسئله بخصوص برای کسانی اهمیت پیدا میکند که بنا به دلایلی مجبور به مصرف داروهای دیگر هستند؛ همینطور کسانی که از اختلال اندامهای داخلی بدن، مثلا نارسایی کلیه رنج میبرند.
امکان بروز عارضه بهخاطر مصرف همزمان قرص نوروبیون در کنار قرصهای دیگر بسیار پایین است؛ باوجوداین داروهایی هم هستند که مصرف همزمانشان با قرص نوروبیون میتواند مسئلهساز شود. از جملهٔ این داروها میتوان به آنیسین دیون، دیکومارول و وارفارین اشاره کرد.
مصرف آمپول نوروبیون بیشتر برای چه کسانی توصیه میشود؟
بیشتر مردم با همان تغذیه معمولِ روزانه انواع ویتامینهای گروه B را دریافت میکنند؛ اما در این میان، کسانی هستند که بیشتر از مردم عادی در معرض کمبود ویتامین B قرار میگیرند. مصرف قرص نوروبیون و دیگر مکملهای ویتامین B برای کسانی که در ادامه معرفی میکنیم اهمیت بیشتری دارد؛ چون جزء دسته دوم هستند:
- زنانی که در دوران بارداری به سر میبرند؛
- افراد بالای ۵۰ سال؛
- کسانی که رژیم گیاه خواری را دنبال میکنند یا افرادی که در رژیم غذایی خود محدودیتهایی لحاظ کردهاند؛
- کسانی که داروهای مصرفیشان باعث کاهش سطح ویتامین B در بدن میشود؛
- کسانی که سابقه عمل بای پس معده دارند.
مصرف قرص نوروبیون به پیشگیری از کمبود ویتامین B کمک میکند و برای درمان این کمبود، درصورتیکه خیلی شدید نباشد، مفید است؛ اما در بعضی موارد که اختلال مزمنتر میشود ممکن است مصرف یک قرص در روز کافی نباشد. در چنین شرایطی با تجویز پزشک متخصص باید دُزهای دارویی بالاتری از آن را مصرف کرد. درصورتیکه علائم کمبود ویتامین B را مشاهده میکنید و به وجود این اختلال مشکوک هستید، با پزشک متخصص مشورت کنید.
اگر در همان مراحل اولیه بروز اختلال، قرص یا آمپول نوروبیون را مصرف کنید، میتوانید از بروز عارضههای جدیتر مثل مشکلات مربوط به اعصاب و دیگر مواردی که گفتیم پیشگیری کنید.
اگر هم علاقهای به مصرف قرص و دارو ندارید، سعی کنید رژیم غذاییتان بهگونهای باشد که میزان ویتامین B موردنیازتان در طول روز را فراهم کند.
آیا تجربهٔ مصرف قرص یا آمپول نوروبیون را داشتهاید؟ از نتایج بهدستآمده راضی بودهاید؟ لطفا اگر تجربهای در این باره داشتهاید با ما و دیگر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.
من قرص نوروبین خوردم هیچ تاثیری نداشت ولی امپولش خیلی خوب بود
جناب اقای عاشوری نوربین برای اگزمای پوستی تاثیر داره ؟
سلام و احترام. اگر منظورتون بهبود اگزمای پوست هست که در مطلب اشارهای بهش نشده. میتونید لینک مطلبی رو که براتون میگذارم دنبال کنید تا بیشتر راجعبه این موضوع بخوانید. در پناه حق.
https://www.chetor.com/60230-%d8%a7%da%af%d8%b2%d9%85%d8%a7/
نوربیون برای افرادی ک مبتلا به تالاسمی ماژور هستن مناسب است؟؟!
نوربیون آهن یا زینک داره مگ؟؟!
ایا قرص یونی زینک برای تالاسمی ماژور سم است؟؟!