آنچه باید در مورد دیابت نوع ۲ بدانیم
دیابت نام یک بیماری است که در آن، سطح گلوکز یا همان قند خون خیلی بالا است. در دیابت نوع ۱ بدن قابلیت تولید انسولین ندارد. اما در دیابت نوع ۲ که شایعترین نوع دیابت است، بدن نمیتواند به خوبی انسولین تولید و یا از آن استفاده کند. با ما همراه باشید تا در این مقاله با تمام چیزهایی که باید دربارهی این نوع دیابت بدانید، از علائم و نشانهها گرفته تا طریقهی کنترل آن، آشنا شوید.
۱. علائم دیابت نوع ۲
دیابت یک وضعیت پزشکی است که در آن سطح قند یا گلوکز در جریان خون افزایش مییابد. این حالت زمانی ایجاد میشود که انسولین کافی وجود نداشته باشد تا قند را به سلول برساند. سلول جایی است که قند به عنوان انرژی مورد استفاده قرار میگیرد. همین مسئله باعث میشود بدن به منابع انرژی جایگزین در بافتها، عضلهها و اعضا تکیه کند.
این یک واکنش سلسلهوار است که میتواند منجر به بروز نشانههای متعددی بشود. دیابت نوع ۲ میتواند آهستهتر شکل بگیرد و نشانههای خفیفتری دارد که ممکن است در آغاز بیماری مورد غفلت قرار گیرند.
علائم و نشانههای اولیه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس گرسنگی مداوم
- بیحالی
- خستگی
- کاهش وزن
- تشنگی مفرط
- تکرر ادرار
- خشکی دهان
- خارش پوست
- تاری دید
هنگامی که بیماری پیشرفت میکند، علائم شدیدتر و بهصورت بالقوه خطرناکتر نیز میشوند.
اگر قند خون برای مدت زمانی طولانی بالا باشد، علائمی مانند موارد زیر ممکن است بروز کند:
- عفونتهای قارچی
- بریدگیها یا کبودیهایی که دیر الیتام مییابند
- به وجود آمدن نواحی تیره روی پوست
- درد کف پا
- احساس بیحسی و کرختی در اندام یا اعصاب نوروپاتی
اگر تعداد دو مورد و یا تعداد بیشتری از این علائم را در خود میبینید، باید به پزشک مراجعه کنید. دیابت چنانچه درمان نشود، میتواند جان انسان را در معرض خطر قرار دهد.
دیابت اثر قدرتمندی روی قلب دارد. زنان مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر در معرض حملهی قلبی دوم پس از یک حملهی قلبی هستند. آنها در مقایسه با زنانی که مبتلا به دیابت نیستند، چهار برابر بیشتر در معرض نارسایی قلبی هستند. دیابت میتواند همچنین منجر به پیچیده شدن شرایط و به وجود آمدن عوارض در زمان بارداری شود.
۲. رژیم غذایی مخصوص دیابت نوع ۲
رژیم غذایی یک ابراز مهم برای حفظ سلامت قلب و نگه داشتن سطح قند خون در بازهی مطمئن و سالم است. این رژیم غذایی لزوما سخت یا ناخوشایند نیست. رژیمی که به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ توصیه میشود در واقع رژیم غذاییای است که همهی افراد باید رعایت کنند. از اصلیترین نکات رژیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذا و میانوعده را با برنامه و سر موقع بخورید.
- طیف گستردهای از مواد غذایی را انتخاب کنید که مواد مغذی آنها زیاد و کالریهای بیارزش آنها کم باشد.
- بیش از اندازه غذا نخورید.
- برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنید.
غذاهایی که باید بخورید
کبروهیدراتهای سالم میتوانند فیبر مورد نیاز شما را تامین کنند. از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سبزیجات
- میوه
- حبوبات از جمله انواع لوبیا
- غلات سبوسدار
مواد غذاییِ دوستدارِ قلب که دارای اسیدهای چرب امگا۳ هستند شامل موارد زیر میشوند:
میتوانید چربیهای اشباعنشدهی سالم را نیز از بعضی مواد غذایی مانند موارد زیر به دست آورید:
- روغن زیتون
- روغن کانولا
- روغن بادامزمینی
- بادام
- گردوی آمریکایی (پیکن)
- گردو
- آواکادو
اگرچه این موارد گزینههای خوبی برای تامین چربی هستند، اما کالری آنها بالا است. رمز کار، حفظ اعتدال است. بنابراین هنگامی که مثلا برای خرید لبنیات میروید، انواع کمچرب آنها را انتخاب کنید.
غذاهایی که نباید بخورید
غذاهای مشخصی وجود دارند که باید کم مصرف کنید و یا دور آنها را کامل خط بکشید. از جمله:
- غذاهای دارای چربیهای اشباع
- غذاهای دارای چربیهای ترانس
- گوشت گاو
- غذاهای فرآوریشده
- سختپوستان مانند صدف یا خرچنگ
- جگر
- روغن شیرینیپزی
- کیک و شیرینی
- تنقلات فرآوریشده
- نوشیدنیهای قندی
- لبنیات پرچرب
- غذاهای شور
- غذاهای سرخکردنی
با پزشک خود دربارهی مواد مغذی و کالریهایی که میخواهید مصرف کنید، مشورت کنید. با کمک همدیگر میتوانید به یک برنامهی غذایی برسید که مزهاش خوب باشد و در عین حال نیارزهای سبک زندگی شما را برآورده کند.
۳. درمان دیابت نوع ۲
شما میتوانید دیابت ۲ را به طرز موثری کنترل کنید. دکترتان به شما میگوید هر چند وقت لازم است سطح گلوکز خون خود را بررسی کنید. هدف از این کار این است که سطح قند خون در یک بازهی مشخص باقی بماند.
برای تحت کنترل داشتن دیابت نوع ۲، نکات زیر را رعایت کنید:
- در رژیم غذایی خود مواد غذایی غنی از فیبر و کربوهیداتهای سالم بگنجانید. خوردن میوه، سبزی و غلات سبوسدار میتواند به ثابت نگهداشتن سطح گلوکز خون کمک کند.
- در وعدههای غذایی منظم غذا بخورید.
- هنگامی که سیر شدید از غذا خوردن دست بکشید.
- وزن خود را کنترل کنید و قلبتان را سالم نگه دارید، به این معنی که استفاده از کربوهیدراتهای تصفیهشده، شیرینی و روغنهای حیوانی را به حداقل برسانید.
- روزانه حدود نیمساعت به انجام ورزشهای هوازی اختصاص دهید تا قلبی سالم داشته باشید. ورزش کردن به کنترل گلوکز خون نیز کمک میکند.
دکتر برای شما توضیح میدهد که چگونه علائم اولیهی بالا بودن و پایین بودن بیش از حد قند خون را تشخیص دهید و در هر موقعیت چگونه عمل کنید. همچنین دکتر کمک میکند بفهمید کدام غذاها سالم و کدامیک ناسالم هستند.
همهی مبتلایان به دیابت نوع ۲ نیاز به مصرف انسولین ندارند. اگر شما نیاز به مصرف انسولین دارید به این خاطر است که پانکراس شما به اندازهی کافی انسولین تولید نمیکند. نکتهی بسیار مهم این است که انسولین را همانگونه که به شما گفته شده است مصرف کنید. داروهای دیگری نیز وجود دارند که بنا به تجویز پزشک میتوانند به کنترل بیماری کمک کنند.
۴. علل دیابت نوع ۲
انسولین هورمونی است که به صورت طبیعی در بدن تولید میشود. پانکراس آن را تولید میکند و زمانی که غذا میخورید آن را در بدن آزاد میسازد. انسولین کمک میکند قند موجود در جریان خون به سلولهای سراسر بدن منتقل شود و در آنجا به عنوان انرژی مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر دیابت نوع ۲ داشته باشید، بدن شما نسبت به انسولین مقاوم میشود و دیگر از این هورمون به شکل موثر استفاده نمیکند. همین مسئله پانکراس را وادار میکند تا بیشتر کار کند و انسولین بیشتری تولید کند. با گذشت زمان، این عمل میتواند به سلولهای پانکراس آسیب برساند و به تدریج ممکن است پانکراس شما دیگر قادر به تولید انسولین نباشد.
اگر بدنتان به قدر کافی انسولین تولید نکند یا اگر از آن به شکل موثری استفاده نکند، گلوکز در جریان خون جمع میشود و باعث میشود بدن نیازمند انرژی باشد.
پزشکان نمیدانند دقیقا چه چیزی باعث آغاز این سلسله رویدادها میشود. شاید این وضعیت به دلیل اختلال عملکرد سلولهای پانکراس یا به دلیل اخلال در پیامرسانی سلولی به وجود بیاید. در برخی افراد کبد، بیش از حد گلوکز تولید میکند. همچنین ممکن است دیابت نوع ۲ به دلیل استعداد ژنتیکی بروز کند.
علاوه بر این، استعداد ژنتیکی در مورد چاقی نیز وجود دارد که چاقی هم میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد. تحقیقات برای پیبردن به دلایل ابتلا به دیابت نوع ۲ همچنان ادامه دارد.
۵. داروهای دیابت نوع ۲
در برخی موارد، تغییر سبک زندگی برای تحت کنترل نگه داشتن دیابت نوع ۲ کافی است. در غیر این صورت داروهایی نیز وجود دارند که میتوانند به این کار کمک کنند. برخی از این داروها عبارتند از:
- متفورمین (metformin) که میتواند سطح قند خون را کاهش دهد و واکنش بدن نسبت به انسولین را بهبود بخشد.
- انواع سولفونیلاوره (sulfonylurea) که میتواند به بدن کمک کند تا انسولین بیشتری تولید کند.
- مگلیتینیدها (meglitinides) یا گلینیدها (glinides) که داروهایی با سرعت عمل بالا (سریعالاثر) و بازهی زمانی کم میباشند که میتوانند پانکراس را تحریک کنند تا انسولین بیشتری آزاد کند.
- تیازولیدیندیونها (thiazolidinediones) که حساسیت بدن نسبت به انسولین را افزایش میدهند.
- مهارکنندههای دیپپتیدیل پپتیداز-۴ (dipeptidyl peptidase-4 inhibitors) که داروهای خفیفتری هستند که میتوانند به کاهش سطح قند خون کمک کنند.
- آگونیستهای گیرندهی پپتید-۱ شبه گلوکاگن (glucagon-like peptide-1 receptor agonists) که سرعت هضم غذا را کاهش داده و سطح قند خون را بهبود میبخشند.
- مهارکنندههای سدیم-گلوکز کوترانسپورتر-۲ (sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors) که به جلوگیری از بازجذب قند به دورن خون توسط کلیه و ارسال آن به ادرار کمک میکنند.
هر یک از این داروها میتوانند عوارض جانبی خاص خود را داشته باشند. ممکن است مدتی طول بکشد تا بهترین دارو یا ترکیبی از داروها برای درمان دیابت خود را پیدا کنید.
اگر فشار خون و یا کلسترولتان مسئلهساز است، ممکن است به داروهایی نیاز داشته باشید که آنها را نیز کنترل کنند.
اگر بدن شما به اندازهی کافی انسولین تولید نکند، ممکن است نیاز به درمان انسولینی داشته باشید. ممکن است تنها به یک تزریق با اثر طولانی احتیاج داشته باشید که بتوانید آن را شبها انجام دهید و یا ممکن است در طول روز نیاز به تزریق متعدد انسولین داشته باشید.
۶. دیابت نوع ۲ در کودکان
دیابت نوع ۲ در کودکان یک مشکل رو به رشد است. بر اساس آماری که انجمن دیابت آمریکاییها منتشر کرده است، تقریبا ۲۰۸۰۰۰ آمریکایی زیر ۲۰ سال مبتلا به دیابت هستند.
دلایل چنین رخدادی پیچیده است، اما از جمله عوامل خطرزا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اضافه وزن و یا داشتن شاخص تودهی بدنیِ بالاتر از صدک ۸۵
- وزن تولد چهار کیلوگرم و یا بیشتر
- زاده شدن از مادری که در حین دورهی بارداری مبتلا به دیابت بوده است.
- یکی از اعضای نزدیک خانواده مبتلا به دیابت نوع ۲ باشد
- عدم تحرک کافی در زندگی
علائم دیابت نوع ۲ در کودکان شامل موارد زیر است:
- تشنگی مفرط
- گرسنگی مفرط
- ادرار زیاد
- کبودیهایی که دیر خوب میشوند
- عفونتهای مکرر
- خستگی
- تاری دید
- لکههای تیره روی پوست
اگر کودک شما دارای نشانههای دیابت است، بلافاصله او را نزد دکتر ببرید. دیابت چنانچه مورد درمان قرار نگیرد میتواند منجر به بروز مشکلات حاد شود و حتی جان انسان را با تهدید مواجه کند.
تست قند میتواند بالا بودن میزان قند خون را نشان دهد. تست هموگلوبین A1C میتواند اطلاعات بیشتری در مورد میزان متوسط قند خون در طی چند ماه بدهد. ممکن است لازم باشد کودک شما یک تست قند خون ناشتا نیز بدهد.
اگر دکتر تشخیص دهد کودک شما دیابت دارد، پیش از تجویز روش درمانی، لازم است تعیین کند دیابت او از نوع ۱ است و یا نوع ۲.
شما میتوانید با تشویق کودک خود به خوردن غذاهای سالم و انجام فعالیتهای بدنی به صورت روزمره، ریسک بیماری او را کم کنید.
۷. عوامل خطرساز برای دیابت نوع ۲
ممکن است ما از علل به وجود آمدن دیابت نوع ۲ مطلع نباشیم، ولی میدانیم که عوامل بخصوصی میتوانند ریسک ابتلا به آن را افزایش دهند.
بعضی از عوامل خارج از کنترل شما هستند:
- اگر شما برادر یا خواهر یا پدر و مادر مبتلا به دیابت نوع ۲ دارید، ریسک ابتلا برای شما بالاتر است.
- شما ممکن است در هر سنی دچار دیابت نوع ۲ بشوید ولی خطر ابتلا با افزایش سن، بالا میرود و بعد از ۴۵ سال خطر ابتلا بالا قلمداد میشود.
- نژادهای آفریقایی-آمریکایی، لاتینها، آسیایی-آمریکاییها و آمریکاییهای سرخپوست نسبت به افراد سفیدپوست در معرض ریسک بالاتری هستند.
- زنان مبتلا به سندورم تخمدان پلیکیستیک بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
ممکن است بتوانید این عوامل را تغییر دهید:
- داشتن اضافه وزن به معنای داشتن چربی بیشتر در بافتها است که سلولها را در برابر انسولین مقاوم میسازد. چربی اضافه در شکم بیشتر از چربی اضافه در پهلوها و رانها شما را در معرض خطر ابتلا قرار میدهد.
- اگر سبک زندگی بیتحرکی را در پیش گرفتهاید، در معرض خطر بیشتری هستید. ورزش کردن منظم باعث مصرف گلوکز میشود و سبب میشود سلولها بهتر به انسولین واکنش نشان دهند.
- خوردن غذاهای فستفودی و تنقلات میتواند سطح گلوکز خون را به شدت با اختلال مواجه کند.
همچنین اگر دیابت بارداری و یا پیشدیابت (وضعیتی که در آن قند خون بالاتر از حد نرمال است ولی نه به اندازهای که به عنوان دیابت تلقی شود) داشتهاید، در معرض خطر بیشتری هستید.
۸. راهکارهایی برای پیشگیری از دیابت نوع ۲
همیشه نمیتوانید از ابتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری کنید، چون نمیتوانید در مورد ژنتیک، قومیت و یا سن خود کاری بکنید.
اگر شما پیشدیابت یا سایر عواملی که خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند، دارید و حتی اگر ندارید، چند تغییر کوچک در سبک زندگی میتواند شروع دیابت نوع ۲ را به تعویق بیندازد یا به طور کامل از آن پیشگیری کند. تغییرات در رژیم غذایی، ورزش کردن و کنترل وزن همگی در کنار یکدیگر به شما کمک میکنند تا سطح قند خون را برای تمام طول روز در بازهی ایدهآل نگه دارید.
رژیم غذایی
رژیم غذایی شما باید سرشار از کربوهدراتهای غنی از مواد مغذی و فیبر باشد. همچنین لازم است اسیدهای چرب امگا۳ که دوستدار قلب هستند و از انواع مشخصی از ماهی و چربیهای تک اشباعنشده و چند اشباعنشده به دست میآیند را در برنامهی غذایی خود بگنجانید. محصولات لبنی باید کمچرب باشند. اینکه چه میخورید به تنهایی اهمیت ندارد، بلکه اینکه چه میزان میخورید نیز مهم است. مواظب اندازهی وعدههای غذایی خود باشید و سعی کنید هر وعده را هر روز سر ساعت مشخصی بخورید.
ورزش کردن
دیابت نوع ۲ ارتباط مستقیمی با عدم فعالیت کافی دارد. اختصاص دادن روزانه نیمساعت به ورزشهای هوازی میتواند سلامت عمومی شما را بهبود ببخشد. سعی کنید علاوه بر آن، در طول روز نیز حرکات و نرمشهایی نیز انجام دهید.
کنترل وزن
اگر دچار اضافه وزن هستید، احتمال بیشتری دارد به دیابت نوع ۲ مبتلا شوید. رعایت کردن یک برنامهی غذایی سالم و متعادل و ورزش کردن روزانه میتواند به شما کمک کند وزن خود را تحت کنترل داشته باشید. اگر این تغییرات کاری از پیش نبردند، پزشکتان میتواند در مورد اینکه چگونه وزن خود را با روشهای بیخطر پایین بیاورید، توصیههایی به شما بکند.
۹. تشخیص دیابت نوع ۲
چه پیشدیابت داشته باشید یا نه، چنانچه علائم دیابت را در خود مشاهده کردید باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک میتواند اطلاعات زیادی از روی نمونهی خون به دست آورد. مراحل تشخیص میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تست هموگلوبین A1C که به تست هموگلوبین گلیکوزیله نیز معروف است. این آزمایش مقدار متوسط گلوکز خون در طول دو یا سه ماه گذشته را اندازهگیری میکند. برای انجام این آزمایش نیازی نیست ناشتا باشید و پزشک میتواند بر اساس نتایج به دست آمده از آن، وضعیت شما را تشخیص دهد.
- برای دادن آزمایش پلاسما گلوکز باید از ۸ ساعت پیش از آن چیزی نخورید. این تست مقدار گلوکز موجود در پلاسما را اندازه میگیرد.
- در طول آزمایش تحمل گلوکز خوراکی، از شما قبل و دو ساعت بعد از نوشیدن یک دوز گلوکز، خون گرفته میشود. نتایج آزمایش نشان میدهد که بدن شما چقدر خوب میتواند قبل و بعد از مصرف نوشیدنی نسبت به گلوکز عکسالعمل نشان دهد.
اگر شما دیابت داشته باشید، پزشکتان اطلاعاتی در مورد اینکه چگونه میتوانید این بیماری را مدیریت کنید در اختیارتان قرار میدهد. از جمله:
- چگونه خودتان سطح گلوکز خونتان را چک کنید
- توصیههایی مربوط به رژیم غذایی
- توصیههایی در مورد فعالیتهای فیزیکی
- اطلاعاتی در مورد داروهایی که لازم است مصرف کنید
ممکن است نیاز باشد یک متخصص غدد که در درمان دیابت تخصص دارد را نیز ببینید. احتمالا لازم است اوایل با فواصل کمتری به پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که برنامهی درمانیای که در پیش گرفتهاید جواب میدهد.
۱۰. عوارض مرتبط با دیابت نوع ۲
برای بسیاری از مردم، دیابت نوع ۲ به طور مؤثری قابل کنترل است. دیابت نوع ۲ میتواند تقربیا تمام اعضای بدن را تحت تاثیر قرار دهد و عوارضی جدی به جا بگذارد، از جمله:
- مشکلات پوستی مانند عفونتهای باکتریایی با قارچی
- آسیب عصبی یا نوروپاتی که میتواند منجر به از دست دادن حس یا کرختی و مورمور شدن اندام و همچنین مشکلات هاضمه مانند تهوع، اسهال و یبوست گردد.
- گردش خون ضعیف در کف پاها که سبب میشود بریدگی و یا عفونت در آن ناحیه به کندی بهبود یابد و میتواند منجر به قانقاریا و از دست دادن پا شود.
- اختلال در شنوایی
- آسیب به شبکیه یا رتینوپاتی که میتواند منجر به کاهش بینایی، گلوکوم (آبسیاه) و آبمروارید شود.
- بیماریهای قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، تنگ شدن شریان، آنژین، حملهی قلبی و سکته
- آسیب به کلیه و نارسایی کلیه
هیپوگلیسمی (افت قند خون)
هیپوگلیسمی زمانی میتواند اتفاق بیفتد که سطح قند خون پایین باشد. علائم آن میتواند شامل لرز، سرگیجه و دشواری در تکلم باشد. شما معمولا میتوانید وضعیت را با خوردن فوری یک خوراکی و یا نوشیدنی مانند آبمیوه، نوشیدنیهای بدون الکل و یا آبنبات درمان کنید.
هایپرگلیسمی (ازدیاد قند خون)
هایپرگلیسمی زمانی ممکن است اتفاق بیفتد که سطح قند خون بالا باشد. علائم مشخصهی آن شامل تکرر ادرار و تشنگی زیاد است. ورزش کردن میتواند به کاهش سطح قند خون کمک کند.
عوارض در طول دورهی بارداری و بعد از آن
اگر حین بارداری دیابت دارید، باید وضعیت خود را به دقت تحت نظر داشته باشید. دیابت چنانچه به خوبی مهار نشود، میتواند:
- باعث عوارضی در وضع حمل و زایمان گردد
- به اندام در حال شکلگیری نوزاد آسیب برساند
- باعث چاق شدن بیش از حد نوزاد شود
- خطر ابتلای کودک به دیابت در طول زندگیاش را افزایش دهد
۱۱. آمار و ارقام مربوط به دیابت نوع ۲
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده آمار مربوط به دیابت در امریکا را به این ترتیب اعلام کرده است:
- بیش از ۲۹ میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند که خود ۹.۳ درصد جمعیت را تشکیل میدهند.
- از هر چهار نفر مبتلا، یک نفر اصلا نمیداند که دیابت دارد.
- بیش از یک سوم افراد بزرگسال پیشدیابت داند که بیماری ۱۵ تا ۳۰ درصد آنها در طی پنج سال تبدیل به دیابت نوع ۲ میشود.
- سیاهپوستان غیرلاتین، لاتینها و آمریکاییهای سرخپوست شامل بومیهای آلاسکا دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نسبت به افراد سفیدپوستِ غیرلاتین قرار دارند.
انجمن دیابت آمریکا نیز آمار زیر را منتشر کرده است:
- در سال ۲۰۱۲ بیماری دیابت ۲۴۵ میلیارد دلار هزینه چه به شکل مخارج مستقیم درمانی و چه به شکل کاهش بهرهوری برای آمریکا در بر داشته است.
- متوسط مخارج درمانی افراد مبتلا به دیابت حدود ۲.۳ برابر بیشتر از افراد بدون دیابت است.
- دیابت در جایگاه هفتمِ علل مرگومیر در آمریکا قرار دارد، چه به صورت دلیل اصلی مرگ و چه به صورت یک عامل فرعی و کمکی
سازمان جهانی بهداشت هم آمار زیر را منتشر کرده است:
- در سال ۲۰۱۴ دامنهی شیوع دیابت حدود ۹ درصد بزرگسالان را در بر میگرفت.
- حدود ۹۰ درصد افراد مبتلا به دیابت، دیابت نوع ۲ دارند.
- در سال ۲۰۱۲ دیابت مسبب مرگ ۱/۵ میلیون نفر در سراسر جهان بود.
- نیمی از مبتلایان به دیابت در اثر بیماریهای قلبی-عروقی مانند بیماری قلبی و یا سکته جان خود ار از دست میدهند.
- دیابت یکی از دلایل اصلی نارسایی کلیه است.
۱۲. کنترل دیابت نوع ۲
کنترل دیابت نوع ۲ نیازمند کار گروهی است. شما باید همکاری نزدیکی با پزشک خود داشته باشید، ولی بیشتر نتایج به کارهای خود شما بستگی دارد.
ممکن است پزشکتان بخواهد به صورت منظم آزمایشهای خون انجام شود تا سطح قند خون شما مشخص شود. این آزمایشها نشان میدهند شما چقدر دیابت خود را تحت کنترل دارید و اگر دارو مصرف میکنید نشان میدهد داروها چقدر خوب جواب میدهند.
از آنجایی که دیابت ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهد، پزشک فشار خون و کلسترول شما را نیز تحت نظر خواهد گرفت. اگر علائم بیماریهای قلبی در شما مشاهده شود، ممکن است لازم باشد آزمایشهای بیشتری انجام دهید. این آزمایشها میتواند شامل گرفتن نوار قلب یا تست استرس قلب باشد.
نکات زیر میتواند به شما در کنترل دیابت کمک کند:
- رژیم غذایی شما باید سرشار از کربوهیداتهای غنی از مواد مغذی و فیبر، ولی عاری از چربیهای ناسالم و کربوهیدراتهای ساده باشد.
- به طور منظم ورزش کنید.
- تمام داروهای خود را طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
- یک دستگاه اندازهگیری قند خون خانگی تهیه کنید و قند خون خود را در فواصل مراجعه به پزشک آزمایش کنید. پزشک به شما میگوید هر چند وقت یک بار باید این کار را انجام دهید و بازهی مناسبی که قند خون شما باید در آن قرار بگیرد چیست.
همچنین وارد کردن یکی از اعضای خانواده به درون این حلقه نیز میتواند مفید باشد. علائم هشداردهندهی قند خون زمانی که خیلی بالا یا خیلی پایین است را به آنها یاد دهید تا بتوانند در مواقع اضطراری به شما کمک کنند. همچنین به خاطر داشته باشید که اگر همهی اعضای خانواده یک رژیم غذایی سالم را رعایت کنند و در فعالیتهای فیزیکی شرکت کنند، همه نفع خواهند برد.
برگرفته از: healthline
بسیار استفاده کردم دستت درد نکنه شماره تماس تان را واردکنید .
خوشحالیم که از «چطور» راضی هستی یوسف جان.
چه شمارهای؟