تعداد دفعات حمام رفتن چقدر باید باشد؟ چند بار در روز یا در هفته دوش بگیریم؟

7

بعضی‌ها فکر می‌کنند که هر چه بیشتر حمام کنند، آدم‌های تمیزتری هستند. در مقابل آن‌ها، بعضی‌ها هم می‌گویند هر چه پوست کمتر شسته شود، سالم‌تر می‌ماند. با این اوصاف، واقعاً چند بار در طول هفته باید حمام کرد؟ در این مطلب، خواهیم دید که در چه شرایطی تعداد دفعات حمام‌کردن از حد ضرورت بیشتر یا کمتر خواهد شد و پیش‌گرفتن هریک از این رویکردها چه پیامدهایی می‌تواند داشته باشد. در بخش پایانی هم از نکته‌ها و توصیه‌هایی خواهیم گفت که برای حفظ سلامت پوست در هنگام حمام‌کردن مفید هستند.

چند بار در روز یا در هفته دوش بگیریم؟

عده‌ای عادت ندارند هر روز دوش بگیرند. با وجود همه اظهارنظرهای ضدونقیضی که درباره تعداد دفعات مناسب حمام‌رفتن در طول هفته یا روز بیان می‌شود، به نظر می‌رسد این افراد بهترین کار را می‌کنند. به‌توصیه متخصصان پوست، بهترین حالت این است که یک روز در میان یا دو تا سه بار در هفته دوش بگیریم. این در حالی است که بسیاری از افراد عادت دارند که هر روز، صبح زود یا شب قبل از خواب، دوش بگیرند. بسته به عواملی مثل فعالیت‌های جسمانی در طول روز، حتی ممکن است برخی افراد دو یا سه بار در روز دوش بگیرند.

اگر به‌خاطر آلوده‌شدن بدن یا عرق‌کردن نیاز به حمام‌کردن باشد، اکثر مردم می‌توانند بیش از یک بار در طول روز دوش بگیرند. این موضوع جای هیچ نگرانی ندارد، اما دارای اصولی است که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

در نهایت، نمی‌توان اهمیت رعایت بهداشت شخصی و نقش آن در سلامتی را زیر سؤال برد، اما به نظر می‌رسد هر روز حمام‌کردن واقعاً ضروری نباشد. حمام‌کردن بیشتر یا کمتر از حد ضرورت، پیامدهایی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

چقدر در حمام بمانیم؟

مدت زمان ماندن در حمام بستگی به عوامل مختلفی دارد؛ از جمله نوع پوست، فعالیت‌های روزانه و نیازهای شخصی. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) آمریکا، میانگین زمان دوش گرفتن ۸ دقیقه است. اگر شما عادت دارید بیش از ۱۵ دقیقه در دوش بمانید، باید در عادت خود بازبینی کنید.

به گفته دکتر ادیدیونگ کامینسکا، متخصصِ دارای بورد تخصصی پوست، حداکثر زمان توصیه شده برای دوش گرفتن حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه است. این مدت زمان برای پاکسازی و آبرسانی به پوست کافی است بدون اینکه زیاده‌روی شود. او می‌افزاید: “پوست ما به آب نیاز دارد، درست مانند بدن ما، اما اگر بیش از حد یا کمتر از حد نیاز انجام شود، ممکن است پیامدهایی داشته باشد.”

برای کسانی که پوست خشکی دارند، بهتر است زمان حمام را کوتاه‌تر کنند و از آب گرم یا ولرم به جای آب داغ استفاده کنند. آب داغ می‌تواند چربی‌های طبیعی پوست را از بین ببرد و باعث خشکی و تحریک پوست شود. استفاده از محصولات مرطوب‌کننده بعد از حمام نیز می‌تواند به حفظ رطوبت پوست کمک کند.


حتما بخوانید: بهترین زمان حمام رفتن چه موقع است؟

نکات مهم برای خرید حوله پالتویی

در چه شرایطی حمام‌کردن به افراط کشیده می‌شود و از حد نیاز فراتر می‌رود؟

دوش گرفتن بیش از اندازه و خارش بدن - تعداد دفعات حمام رفتن

مطالبی که در بالا مطرح کردیم، دلیل بر آن نیستند که روند معمول حمام‌کردنتان را تغییر دهید. پوست هرکس متفاوت است و به‌علاوه نیاز و مراقبت از پوست بسته به فصل‌های سال متفاوت خواهد بود؛ مثلا در زمستان که هوا خشک و سرد است، اگر هر روز دوش بگیرید، ممکن است گرفتار خشکی بیش‌ازحد پوست شوید. از سوی دیگر شاید دوش‌گرفتن هرروزه در فصل تابستان تأثیر چندانی بر پوستتان نداشته باشد.

جنس پوست نیز بر این موضوع، تأثیر زیادی دارد. اگر پوست خشک یا مشکل پوستی (مانند اگزما) نداشته باشید، دوش‌گرفتن بیش از یک بار در روز برای شما ایرادی ندارد. بااین‌حال، اگر به‌طور مرتب و هر روز، بیش از یک یا دو بار حمام می‌کنید، باید به نیاز پوست‌تان دقت کنید. برای مثال، اگر پوست عرق کند یا آلودگی روی آن بنشیند، هر زمانی که لازم بود، دوش بگیرید.

خرید وان حمام و همه نکاتی که باید در این باره بدانید

نشانه‌ها و پیامدهای زیاد از حد شدن تعداد دفعات حمام‌کردن

موارد زیر نشان می‌دهند که زیاد از حد حمام می‌کنید:

با زیادکردن دفعات حمام‌کردن، امکان دارد چربی‌های طبیعی موردنیاز پوست را از بین ببرید. ازبین‌رفتن این چربی‌ها، پس از مدتی باعث خشکی پوست می‌شود و درنهایت، به التهاب پوستی یا اگزما می‌انجامد. خارش، ترک‌خوردگی و قرمزی پوست از دیگر پیامدهای زیاده‌روی در حمام‌کردن است.

پوست چندین لایه دارد که آب را جذب می‌کنند. این لایه‌ها، بیشتر آب را در خود نگه می‌دارند و مقداری را از دست می‌دهند. بااین‌حال، افرادی که اگزما دارند، فاقد برخی پروتئین‌های ضروری یا دارای برخی ویژگی‌های پوستی هستند که باعث می‌شود نسبت به افراد معمولی، آب بیشتری از دست بدهند. پس اگر مبتلا به ناراحتی‌های پوستی مثل پسوریازیس هستید و بیشتر از یک بار در طول روز دوش می‌گیرید، ممکن است علائم اختلال پوستی‌تان تشدید شود. با این کار، باکتری‌های مفید برای پوست را هم از بین می‌برید و خود را در معرض خطر ابتلا به عفونت‌ها قرار می‌دهید.

کاهش تعداد دفعات حمام‌کردن فقط به سلامت پوست مرتبط نیست. این کار، منجر به صرفه جویی در مصرف آب هم می‌شود. یعنی نه‌تنها به حفظ منابع طبیعی آب کمک می‌کنید، بلکه در هزینه پرداختی بابت قبض آب هم صرفه جویی می‌کنید. طبق برآوردها هر بار دوش‌گرفتن به‌طور متوسط حدود ۸٫۲ دقیقه زمان می‌برد و در این مدت تقریبا ۶۵ لیتر آب مصرف می‌شود.


حتما بخوانید: از بین بردن بوی بد بدن با ۱۰ روش ساده خانگی
کاهش تعداد دفعات حمام‌کردن فقط به سلامت پوست مرتبط نیست؛ این کار منجر به صرفه جویی در مصرف آب هم می‌شود. یعنی نه‌تنها به حفظ منابع طبیعی آب کمک می‌کنید، بلکه در هزینه پرداختی بابت قبض آب هم صرفه جویی می‌کنید. طبق برآوردها هر بار دوش‌گرفتن به‌طور متوسط حدود ۸٫۲ دقیقه زمان می‌برد و در این مدت تقریبا ۶۵ لیتر آب مصرف می‌شود.

حمام‌کردن کمتر از حد ضرورت، چه پیامدهایی دارد؟

کاهش زیاد از حد تعداد دفعات حمام کردن

روی دیگر سکه مربوط به زمانی است که کمتر از حد ضرورت دوش بگیرید. تقریباً تمامی نقاط بدن پوشیده از غدد عرق است. گرمای بیش از حد، استرس، ترشح هورمون و فعالیت جسمانی، همگی از موقعیت‌هایی هستند که در آن‌ها غدد عرق فعالیت می‌کنند و عرق می‌کنید. عرق به‌خودی‌خود بی‌بو است؛ اما به‌سرعت با باکتری‌های موجود روی سطح پوست تماس پیدا می‌کند و بوی بدی ایجاد می‌کند.

حمام‌نکردن به‌تنهایی باعث بوی بد عرق نمی‌شود، به‌ویژه اگر فعالیت جسمانی شدیدی مثل ورزش‌کردن نداشته باشید؛ اما هرچه بیشتر حمام‌کردن را به تعویق بیندازید، احتمال اینکه عرق بوی بدی بگیرد بیشتر می‌شود، به‌ویژه در نقاطی مثل زیر بغل یا کشاله ران.

این البته تنها پیامد سهل‌انگاری در رعایت بهداشت شخصی و حمام‌نکردن در مدتی طولانی نیست. تجمع سلول‌های پوستی مرده، چرک و عرق روی پوست پیامد دیگر این مسئله است که خود به بروز ناراحتی‌های پوستی مثل آکنه منجر می‌شود و علائم اختلال‌های دیگری چون پسوریازیس، درماتیت (dermatitis) و اگزما را تشدید می‌کند.

همچنین اگر کمتر از حد ضرورت دوش بگیرید، تعادل میان باکتری‌های مضر و مفید موجود روی سطح پوست از بین می‌رود. زیادشدن باکتری‌های مضر روی سطح پوست خطر ابتلا به عفونت های پوستی را بیشتر می‌کند. دراین‌صورت، بیشتر در معرض خطر ابتلا به درماتیت نگلکتا (Dermatitis Neglecta – درماتیت ناشی از بی‌توجهی) قرار خواهید داشت. نشانه این اختلال، ایجاد پلاک‌های پوستی، به‌خاطر رعایت‌نکردن بهداشت شخصی و تمیز‌نکردن طولانی‌مدت پوست است.

هیپرپيگمانتاسيون (Hyperpigmentation – لکه‌های پوستی) از دیگر پیامدهای کمتر از حد ضرورت حمام‌کردن است که تجمع سلول‌های مرده پوستی زمینه‌ساز ابتلا به آن می‌شوند. با بازگشت به روال عادی و حمام‌کردن به‌اندازه کافی، می‌توانید این اختلال پوستی را برطرف کنید.

بنا به توضیحاتی که دادیم، می‌توانیم پیامدهای کمتر از حد ضرورت حمام‌کردن را در موارد زیر خلاصه کنیم:

  • بوی بد عرق بدن
  • آکنه
  • پدیدارشدن علائم ناراحتی‌های پوستی مثل اگزما، پسوریازیس و درماتیت
  • عفونت‌های پوستی
  • تیره‌شدن یا تغییر رنگ برخی قسمت‌های پوست
  • در موارد شدیدتر، درماتیت نگلکتا و ایجاد لکه‌های ضخیم فلس‌مانند روی پوست

حتما بخوانید: ۱۰ حقیقتی که احتمالا درمورد بوی بدن خود نمی‌دانستید

چطور می‌توانیم از آسیب‌دیدن پوست به‌خاطر حمام‌کردن هرروزه جلوگیری کنیم؟

توصیه‌هایی برای داشتن حمام بهتر - تعداد دفعات حمام رفتن

اگر بنا به ضرورت‌های کاری و شخصی، تحرک زیادی دارید و ترجیح می‌دهید هر روز دوش بگیرید، با رعایت نکته‌ها و توصیه‌های زیر می‌توانید سلامت پوستتان را حفظ کنید:

  • با آب ولرم حمام کنید. آب داغ باعث خشکی پوست می‌شود.
  • اگر پوست حساسی دارید، بهتر است چند روز یک بار حمام کنید.
  • زمان حمام‌کردن بیشتر از ۵ تا ۱۰ دقیقه نشود. در حقیقت، دوش ۲ یا ۲۰ دقیقه‌ای، تأثیر یکسان بر میزان تمیزی پوست دارند.
  • صابون یا مواد شوینده رایحه‌دار و ضدبو را کنار بگذارید و از گزینه‌های ملایم‌تری استفاده کنید.
  • لیف، کیسه یا دیگر پارچه‌های لایه‌بردار هیچ تأثیری بر تمیز کردن پوست ندارند و تنها باعث حذف چربی بدن و از دست دادن رطوبت پوست می‌شوند.
  • از صابون یا مواد شوینده بدن، تنها برای تمیز کردن زیر بغل، کشاله ران و کف پاها استفاده کنید.
  • اگر مو و سر چربی دارید، می‌توانید روزانه آن را با شامپو تمیز کنید. دقت کنید که تنها سر را تمیز کنید، نه موها را.
  • برای موهای خشک، از نرم‌کننده مناسب موی خود استفاده کنید.
  • پیش از بیرون‌آمدن از حمام، بدنتان را خوب آب‌کشی کنید تا اثری از مواد شوینده روی پوست نماند. چرا که مواد شوینده هم باعث خشکی پوست می‌شوند.
  • هنگام خشک‌کردن بدن، حوله را روی پوست نکشید. این کار را با ضربه‌های ملایم حوله روی پوست انجام دهید تا رطوبت بیشتری در پوست باقی بماند.
  • بعد از هر بار دوش‌گرفتن، از کرم مرطوب‌کننده استفاده کنید.

قبل از خرید کرم مرطوب‌کننده این نکات را حتما بدانید

حواستان به حمام رفتن باشد!

بنا به توضیحاتی که دادیم، مشخص‌کردن تعداد دفعات حمام در طول هفته به شرایط، نوع پوست و صلاحدید شما بستگی دارد. در رعایت بهداشت شخصی کوتاهی نکنید و درعین‌حال بیش از حد ضرورت حمام نکنید.

اگر خشکی پوست یا ناراحتی‌های پوستی دیگر آزارتان می‌دهد، سعی کنید تعداد دفعات دوش‌گرفتن را کمتر کنید. اگر کم‌کردن تعداد دفعات حمام‌کردن برایتان مقدور نیست، مدت حمام‌کردن را به کمتر از ۵ دقیقه برسانید. به یاد داشته باشید که پوست در اکثر مواقع به لیف‌کشیدن یا حتی مواد شوینده نیاز ندارد و با آب‌کشیدن، کاملاً تمیز می‌شود.


در ادامه بخوانید: روش شستن صحیح مو و نکاتی که برای حفظ سلامت موها باید بدانید
سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

۱۰،۰۰۰ تومان

دلیل بسیاری از خیانت‌های زناشویی یا طلاق‌ها این است که نمی‌دانیم با شریک زندگی یا همسر خود چگونه ارتباط برقرار کنیم.
این مجموعه صوتی را گوش دهید و تأثیرش بر زندگی مشترکتان را حس کنید.

۷،۰۰۰ تومان

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر
منبع healthline
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 7 دیدگاه)
  1. abolfazl می‌گوید

    سلام من هفته ای یکبار حمام میکنم اشکال داره ؟

  2. Ebrahim Pooladi می‌گوید

    سلام. مصرف آب خیلی مهمه اما فراموش نکنید که نود درصد آب آشامیدنی توی صنعت و کشاورزی به هدر میره.

  3. امیر می‌گوید

    من سه روز در میون میرم حموم ولی بعد دو روز یا روز بعدش سرم خارش میگیره و ریزش مو میگیرم و پوسته پوسته میشه سرم مث حالت شوره به نظرتون باید هر روز برم حموم این مشکل پیش نیاد یا طبیعیه

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon