معرفی کتاب جادوی نظم؛ تحولی در زندگی، با هنر ژاپنی خلوتسازی و ساماندهی
آیا تاکنون به معنای واقعی «نظم» فکر کردهاید؟ شما آن را چگونه تعریف میکنید؟ به نظر میرسد این روزها مفهوم «هرچیزی را در جای خود قراردادن» بیشتر از گذشته در زندگی نقش دارد. ماری کاندو، نویسندهٔ کتاب «جادوی نظم» دراینباره میگوید: «چیزی که باید برایش ارزش قائل باشیم، خاطرات ما نیست، بلکه شخصیت ماست که در اثر تجربیات گذشته شکل گرفته است. این درسی است که این یادگاریها، موقع طبقهبندیکردن، به ما میدهند. فضایی که در آن زندگی میکنیم، باید برای شخصی باشد که ما در حال تبدیلشدن به آن هستیم، نه برای شخصی که قبلا بودهایم.» اگر شما هم با خواندن این متن کوتاه مشتاق شدید تا با مفهوم متفاوت نظم آشنا شوید، در معرفی کتاب امروز با ما همراه باشید.
شناسنامه کتاب جادوی نظم
- عنوان: جادوی نظم؛ تحولی در زندگی، با هنر ژاپنی خلوتسازی و ساماندهی
- نویسنده: ماری کاندو
- مترجمها: گلسا دیبا، شهاب حاجیزاده (پیشنهاد کاربران)
- تعداد صفحات: ۲۰۸ صفحه
- انتشارات: ذهن آویز (پیشنهاد کاربران)
درباره نویسنده کتاب جادوی نظم
ماری کاندو (Marie Kondo)، نویسندهٔ ژاپنی کتاب جادوی نظم متولد سال ۱۹۸۴ است. ماری بنیانگذار سبک زندگی نوین «کن ماری» (KonMari) است. او در این شیوه، زندگی را در کنار نظم تعریف میکند. ماری بهطور حرفهای در راستای نظم فعالیت میکند و خالق برند معروف (Konmari) نیز هست. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با فعالیت این برند، آدرس صفحه اینستاگرام Konmari را دنبال کنید. ماری قبل از آنکه نویسنده باشد، یک مشاور موفق در توکیو بود. او در برنامههای تلویزیونی بسیاری صحبت کرده و مصاحبههای معتبری با لاندن تایمز، ساندى تایمز، و مجلات رِد و یو داشته است.
ماری کاندو کتاب جادوی نظم را براساس فعالیتهای موفقش در این زمینه نوشت. این کتاب در گروه کتاب های پرفروش آلمانی، انگلیسی و ژاپنی قرار گرفت و بیش از سیمیلیون نسخه از آن در سراسر دنیا به فروش رسیده است. ماری دربارۀ کتاب جادوی نظم میگوید:
«اگرچه این روش در تناقض با باور عمومی است، کسانی که دورهی خصوصی مرا به اتمام رساندهاند، خانهی خود را با موفقیت منظم نگه داشته و شاهد نتایج غیرمنتظرهای شدهاند. منظم کردن خانهشان بر سایر جنبههای زندگی آنها، از جمله کار و خانواده، نیز تأثیر مثبت داشته است. با وقف بیش از هشتاد درصد از عمرم در راه این موضوع، اطمینان دارم که نظم و ترتیب میتواند زندگی شما را متحول کند.»
برای آشنایی بیشتر با ماری کاندو میتوانید به وبسایت و صفحه شخصی او در اینستاگرام مراجعه کنید.
درباره کتاب جادوی نظم
کتاب جادوی نظم درباره سادهترین چالشِ روزمرگی آدمها نوشته شده است. میدانیم که نظم مقولهای است که از دوران ابتدایی آن را در کتابها میخوانیم و اثرش بر زندگی را هر روز میبینیم. ماری کاندو در این کتاب مخاطب را با ارزش واقعی نظم آشنا میکند. در این کتاب، چیستی نظم، ارزش آن، شیوه درست منظم بودن و ارتقای سطح کیفیت زندگی بهواسطه نظم با مخاطب به اشتراک گذاشته شده است.
شابد اگر بدانید که این کتاب براساس فرهنگ ژاپن نوشته شده است، بیشتر بتوانید به آن اعتماد کنید. چراکه ژاپن ازنظر «نظم و کیفیت زندگی» کشور موفقی است و اینکه نویسنده براساس چنین فرهنگی کتاب جادوی نظم را به نگارش درآورده است، قطعا در موفق بودن آن بیتأثیر نیست، همانطور که خود نویسنده به آن اشاره مستقیم کرده است:
«ما در ژاپن معتقدیم که هر چقدر همه چیز منظم و مرتب باشد، درِ خوشبختی به روی شما باز میشود. یادتان باشد کار سادهای مثل مرتب کردن خانه، همه جزئیات زندگی شما را تغییر میدهد و شما با تمام وجودتان این تغییرات را احساس خواهید کرد.»
کاندو ابتدا مخاطب را با علتهای احتمالی «شکست در نظم» آشنا میکند. او بهزیبایی پرسشهای ذهن مخاطب را حدس میزند و آنها را به پرسشهای جزئیتر تقسیم میکند و به تکتک آنها پاسخ میدهد. همین هنر نویسنده باعث میشود که اعتماد مخاطب را جذب میکند. او علتهای احتمالی نامنظم بودن را هم بررسی میکند. در همین راستا جمله کوتاهی بیان میکند که بسیار مؤثر است:
«در زمینهی نظم، اکثر مردم تنبل هستند.»
در گام دوم، شما با نوعی نظم ذهنی آشنا میشوید و ارزش نظر را بیشازپیش درک خواهید کرد. این نظم ذهنی همان بخشی از ماجراست که بیشتر افراد در تحقق آن ناموفق عمل میکنند اما در این کتاب بهقدری کامل و زیبا بیان شده است که دلیلی برای نپذیرفتن و عملنکردن باقی نمیماند.
نویسنده در پایان کتاب انواع نظم و طبقهبندی را بیان میکند و سپس اثرات نظم را شرح میدهد. کل کتاب با زبان سادهای نوشته شده است و همهچیز منطبق بر واقعیت زندگی روزمرۀ ماست. شاید برای همین است که مخاطبان کتاب، همه، از خواندن آن احساس رضایت کردهاند و آن را بر زندگیشان مؤثر دانستهاند.
برای آشنایی بیشتر با این کتاب اثرگذار ما را تا انتهای این نوشته همراهی کنید.
ساختار کتاب جادوی نظم
- مقدمه؛
۱: چرا نمىتوانم خانهام را منظم نگه دارم؟
- اگر تاکنون نظم را نیاموختهاید، قادر به انجام دادنش نخواهید بود؛
- ماراتون نظم باعث بازگشت به وضعیت اول نمىشود؛
- چرا باید هدفتان دست یافتن به کمال باشد؟
- به محض شروع، زندگىتان را از نو آغاز مىکنید؛
- متخصصان انبار کردن وسایل، درواقع متخصص احتکار هستند؛
- روش کار را براى تطبیق با شخصیتتان تغییر ندهید؛
۲: ابتدا دور انداختن را تمام کنید
- قبل از اینکه شروع کنید، مقصد خود را تجسم کنید؛
- معیار انتخاب: آیا این مرا خوشحال مىکند؟
- هر بار، یک گروه؛
- شروع کردن با یادگارىها، شکست مسلم است؛
- اجازه ندهید اعضاى خانوادهتان ببینند؛
- آنچه به آن نیاز ندارید، مورد نیاز خانوادهتان نیز نیست؛
- مرتب کردن، گفتگویى با خویشتن است؛
- وقتى نمىتوانید چیزى را دور بیندازید، چه کار باید بکنید؟
۳: مرتب کردن براساس طبقهبندى،
- تأثیرات جادویى دارد؛
- ترتیب مرتب کردن: طبق ترتیب صحیح گروهبندى پیش بروید؛
- لباس: همهى لباسهاى موجود در خانه را روى زمین قرار دهید؛
- جا دادن لباس: درست تا بزنید و مشکلات جا دادن را حل کنید؛
- چیدن لباسها: راز انرژى دادن به کمدتان؛
- جا دادن کتابها: همهى کتابهایتان را روى زمین بگذارید؛
- کتابهاى خوانده نشده: «یک زمانى» یعنى «هرگز»؛
- انواع رایج کومونو: یک بار مصرفها؛
- پول خرد: شعارتان باید «به داخل کیف پولم» باشد؛
- انباشتهایى باورنکردنى که من دیدهام؛
- اگر از احساس خود پیروى کنید، با هیچ مشکلى مواجه نخواهید شد؛
۴: جاى دادن صحیح وسایل براى ایجاد:
- درخششى در زندگى؛
- براى هر چیزى، یک جاى مشخص تعیین کنید؛
- ابتدا دور بیندازید و سپس به جاى دادن وسایل بپردازید؛
- جاى دادن وسایل: به دنبال اوج سادگى باشید؛
- وسایل همنوع را در جاهاى مختلف پراکنده نکنید؛
- «مسیر حرکت» و «تعداد دفعات استفاده» را فراموش کنید؛
- هر روز کیفتان را خالى کنید؛
- لوازمى که کف خانه را غصب مىکنند، به داخل کمد تعلق دارند؛
- وسایل را بیرون از حمام و سینک آشپزخانه نگه دارید؛
- طبقهى بالایى کتابخانه را تبدیل به معبد شخصى خود بکنید؛
- کمدتان را با ذوق درونىتان تزیین کنید؛
- «سر و صدا» ى نوشتهها را دستکم نگیرید؛
- از وسایلتان قدردانى کنید تا حامیانى قوى به دست آورید؛
۵: جادوى نظم زندگى شما را:
- به یکباره متحول مىکند؛
- تأثیر جادویى نظم؛
- کسب اعتماد به نفس در زندگى از طریق جادوى نظم؛
- دلبستگى به گذشته یا نگرانى درمورد آینده؛
- آیا شما به خانهتان سلام مىکنید؟
- وسایل شما مىخواهند به شما کمک کنند؛
- فضاى زندگى شما روى بدن شما تأثیر مىگذارد؛
- روش شناسایى وسایلى که واقعا ارزشمند هستند؛
- زندگى واقعى شما بعد از نظم دادن به خانهتان آغاز مىشود؛
سخن پایانى
- دربارهى نویسنده.
آیا این کتاب برای شماست؟
کتاب جادوی نظم را میتوان به عموم افراد جامعه پیشنهاد کرد؛ اما بهطور ویژه این کتاب مناسب کسانی است که دچار چالش نظم شدهاند. کسانی که هربار محیط اطرافشان را منظم میکنند، بدتر میشود و رضایت ندارند. کسانی که بههمریختگی محیط بر بههمریختگی ذهنشان هم اثر گذاشته است. اگر شما هم میخواهید درباره شیوۀ درست منظمکردن اطرافتان و نظم در زندگی خود اطلاعات کاربردیتری کسب کنید، حتما این کتاب را بخوانید.
هدیهدادن این کتاب به کسانی که میدانید با این چالش روبهرو هستند هم انتخاب خوبی خواهد بود و شما میتوانید محرکی باشید برای ایجاد تحول در زندگی این افراد. شما همچنین میتوانید با بهاشتراکگذاشتن این معرفی با دوستانتان، شانس آشنایی با این کتاب را به آنها نیز بدهید.
بخشهایی از کتاب جادوی نظم
انسانها، پیش از تغییر طرز فکرشان، نمیتوانند عاداتشان را تغییر دهند. (ص۲۷ نسخه الکترونیکی)
***
بسیاری از مردم وقتی تحت فشار قرار میگیرند، مانند اوقاتی که اندک زمانی تا یک امتحانشان باقیست، تمایل به تمیزکاری و منظم کردن پیدا میکنند. اما این تمایل به این دلیل ایجاد نمیشود که فرد میخواهد اتاقش را تمیز کند. دلیل این امر آن است که فرد نیاز دارد به «چیزی دیگر» نظم بدهد. (ص۳۷ نسخه الکترونیکی)
***
وقتی اتاق شما تمیز و منظم است، هیچ چارهای جز بررسی حالت روحیتان ندارید. تمام مسائلی که از آنها اجتناب میکردید، آشکار میشوند و حال مجبورید به آنها رسیدگی کنید. (ص۴۱ نسخه الکترونیکی)
***
نظم مؤثر، متشکل از فقط دو فعالیت ضروری است: دور انداختن و تصمیم گیری در زمینهی محل نگهداری از وسایل. از بین این دو، دور انداختن باید در ابتدا صورت گیرد. (ص۵۵ نسخه الکترونیکی)
***
تا زمانی که کار دور انداختن را به اتمام نرساندهاید، به قرار دادن وسایلتان در سر جایشان حتی فکر هم نکنید. (ص۶۵ نسخه الکترونیکی)
***
بهترین راه برای انتخاب وسایلی که میخواهم نگه دارم و وسایلی که میخواهم دور بیندازم این است که هر شیئی را در دست نگه دارم و از خود بپرسم: «آیا این خوشحالم میکند؟» اگر خوشحال میکند نگهش دارم. اگرنه، آن را دور بیندازم. این نهتنها سادهترین، بلکه دقیقترین معیار برای قضاوت است. (ص۷۸ نسخه الکترونیکی)