همه‌چیز درباره بازی مرکب؛ این سریال پرهیاهوی کره‌ای

5

سریال بازی مرکب بعد از ۱۰ روز از زمان انتشارش در نتفلیکس به پربیننده‌ترین اثر در ۹۰ کشور مختلف بدل شد. این نخستین باری است که یک سریال کره‌ای در چارت‌های فروش آمریکا در صدر جدول‌ها قرار می‌گیرد. اما علت این محبوبیت فراگیر چه بود؟ چه شد که به‌یک‌باره این سریال توجه مخاطبان مردم جهان را، فارغ از زبان و فرهنگ‌شان به خود جلب کرد و حتی متفکران، روان‌شناسان و جامعه‌شناسان شروع به بحث و تبادل‌نظر درباره آن کردند؟ در ادامه مطلب حاضر و با تمرکز بر مقالاتی که به‌تازگی در نشریات معتبر درباره این سریال پرطرفدار منتشر شده‌ است، پاسخی درخور برای این سؤال‌ها خواهیم یافت. همراه ما بمانید تا اطلاعاتی جزئی‌تر درباره سریال بازی مرکب در اختیارتان بگذاریم.

داستان سریال بازی مرکب از چه قرار است؟

سریال بازی مرکب اثری است ساخت کشور کره جنوبی به کارگردانی و نویسندگی هوانگ دونگ-هیوک (Hwang Dong-hyuk). این سریال از تاریخ هفدهم سپتامبر ۲۰۲۱ در نتفلیکس شروع به پخش شد. این درام دیستوپیایی (ویران‌شهری/ distopian، واژه مقابل آرمان‌شهر یا مدینه فاضله) داستان چندان پیچیده‌ای ندارد: روایت آن درباره مردمی است که به‌خاطر فقر، تنگ‌دستی و بدهی‌هایی که مدام روی هم تلنبار می‌شوند، یا از سوی دیگر به‌خاطر فشار سنگین روحی و روانی زندگی در نظام سرمایه‌داری، حاضرند دست به هر کاری بزنند که از شر این شرایط نابسامان خلاص شوند که ناگهان با پیشنهادی وسوسه‌انگیز روبه‌رو می‌شوند.

رونیکس

این پیشنهاد چیست؟ پیوستن و شرکت در یک بازی جنگ برای بقا که در آن، تمامی شرکت‌کنندگان در پایان کشته خواهند شد؛ البته به‌جز یک نفر که پاداش جسارتش (شاید هم حماقت یا سنگدلی) مبلغی معادل با ۳۸ میلیون دلار آمریکایی خواهد بود.

لوکیشن‌هایی که سریال در آنها فیلم‌برداری می‌شود فضایی شبیه به مهدکودک دارند و بازی‌هایی که شرکت‌کنندگان درگیر آنها می‌شوند، بازی‌هایی کودکانه مثل چراغ سبز، چراغ قرمز (چیزی شبیه بازی مجسمانه خودمان)، طناب‌کشی و طاق یا جفت هستند. این فضاسازی یادآور کتاب دیستوپیایی کلاسیک و رمان محبوب نوجوانان است به نام «سالار مگس‌ها»، نوشته ویلیام گلدینگ. درون‌مایه اصلی در این کتاب آن است که چقدر زود، همین انسان‌هایی که متمدن می‌خوانیم‌شان، برای رهایی از شرایط بدی که گرفتار آن هستند، یا صرفا برای اثبات غریزه برتری خود، به‌طرز ناخوشایندی عقلانیت، همدردی و نظایر این حالات و احساسات را از دست می‌دهند و به‌قولی، وحشی می‌شوند.

علت محبوبیت روزافزون سریال بازی مرکب چیست؟

محبوبیت روزافزون سریال بازی مرکب

بدون شک یکی از المان‌های اصلی در موفقیت و اقبال چشم‌گیری که به سریال بازی مرکب نشان داده شد پیشرفت‌های کنونی مرتبط با تکنولوژی و دنیای ارتباطات است. بسیاری از کسانی سریال را در نتفلیکس تماشا کردند، در شبکه‌های اجتماعی شروع به صحبت‌کردن و گذاشتن کامنت راجع‌به آن کردند و این شد که بسیاری از مردم، از نقاط مختلف جهان، به دیدن آن تمایل پیدا کردند. اما این اصلا تمام ماجرا و علت محبوبیت سریال نیست.

این نخستین باری نیست که فیلم، سریال، اثر یا کتابی در ژانر ویران‌شهری یا حتی بازی مرگ و بقا ساخته می‌شود. از نمونه‌های بارز و برجسته در این ژانر می‌توان فیلم سینمایی «بازی‌های گرسنگی» (The Hunger Games) را برشمرد.

اما آنچه این اثر را برجسته و به‌نوعی متمایز می‌کند، در کنار ویژگی‌های خوب دیگر آن، شخصیت‌پردازی‌های واقعی و نزدیک به زندگی، داستان عمیق و درون‌مایه هوشمندانه‌ای است که برای آن انتخاب شده است.

شخصیت‌پردازی‌ها و نقش‌های نزدیک به واقعیت زندگی در سریال

تمامی شخصیت‌های این سریال انسان‌هایی معمولی در جوامع امروزی هستند که هر یک به‌نحوی با مشکلات و گرفتاری‌های‌شان سروکله می‌زنند. مثلا شخصیت اصلی داستان مردی است که حتی نمی‌تواند برای تولد دخترش هدیه‌ای بخرد. به‌خاطر بدهی‌های زیاد و شرایط بد مالی این مرد، همسرش او را ترک کرده، با مرد دیگری ازدواج کرده و حق حضانت دخترش را خود گرفته است. یکی دیگر از شخصیت‌های داستان مردی است به نام علی که به‌خاطر وضعیت نابسمان کشورش از پاکستان به کره جنوبی مهاجرت کرده است. دیگری یکی از شهروندان کره شمالی است که با زدوبندکردن با قاچاقچیان انسان به‌طریقی راهی به کره جنوبی پیدا کرده است.

داستان تمامی شخصیت‌ها کاملا قابل‌درک و نزدیک به واقعیت زندگی است و به همین خاطر به‌سادگی می‌توان با آنها و روایت‌شان ارتباط برقرار کرد. این یکی از نکاتی است که داستان سریال را ملموس و تأثیرگذار می‌کند.

داستان عمیق و درون‌مایه هوشمندانه سریال بازی مرکب

درون‌مایه هوشمندانه سریال بازی مرکب

نکته مثبت دیگر که سبب محبوبیت اثر شده است به داستان و روایت عمیق سریال و درون‌مایه هوشمندانه‌ای ارتباط دارد که برای آن در نظر گرفته شده است.

هیچ به این نکته فکر کرده‌اید که چرا در درجه اول بازی‌های کودکانه برای این جنگ برای بقا و پیروزی در نظر گرفته شده‌اند؟ وقتی کودکی وارد یک بازی می‌شود، جز به پیروزی و کسب مقام برتر به چیز دیگری فکر نمی‌کند. حال بیایید این درون‌مایه را به دنیای بزرگ‌ترها بسط دهیم. پس از شرکت در بازی‌های کودکانه، به‌ویژه وقتی پای جانشان هم در میان باشد و شکست در مسابقه به معنای ازدست‌دادن جانشان باشد، دیگر نمی‌توان در آنها سراغی از انسانیت گرفت و تمامی غرایزشان به یک نکته معطوف می‌شوند: کنارزدن سایر رقبا و پیروزی. آنها در این شرایط، دست به هر کاری خواهند زد تا پیروز مسابقه باشند: از خیانت و نیرنگ‌بازی گرفته تا بی‌رحمی و فراموش‌کردن احساساتی چون همدردی و انسانیت.

این درون‌مایه به‌نوعی هجویه‌ای است بر نظام سرمایه‌داری در جوامع امروزی و سیاست‌هایی که بر آن حاکم‌اند. در این‌گونه جوامع در ظاهر این‌طور به نظر می‌رسد که هرکس، بسته به صلاحیت‌ها و توانایی‌ها و تلاشش می‌تواند جایگاهی درخور خودش در دنیا و زندگی پیدا کند؛ اما واقعیت امر چیز دیگری است: هرکس در خدعه‌گری و فریب‌کاری قهارتر باشد، امکان موفقیتش بیشتر خواهد بود. هرکس راحت‌تر بتواند بر احساسات والای انسانی‌اش سرپوش بگذارد و آنها را نادیده بگیرد، راحت‌تر بارش را خواهد بست. این است حقیقت پشت پرده نظام‌های سرمایه‌داری.

پایان‌بندی زیبا و تأمل‌برانگیز داستان سریال بازی مرکب

هشدار! این قسمت از مقاله ممکن است داستان سریال را لو بدهد. اگر مایل به لو رفتن داستان سریال بازی مرکب نیستید، این بخش کوتاه را نخوانید!

شخصیت اصلی داستان بازی مرکب پس از پیروزی در این مسابقه مرگ‌بار و به‌دست‌آوردن پاداش هنگفت آن، و زمانی که به دنیای واقعی برمی‌گردد و از فضای مسابقه خارج می‌شود، به‌نوعی دچار افسردگی می‌شود و دیگر هیچ میلی برای خرج‌کردن پول به‌منظور رهایی از بدبختی‌هایش نشان نمی‌دهد. می‌دانید چرا؟ چون تجربه تمامی آنچه از سر گذرانده و کارهای ناخوشایندی که در طول مسابقه جنگ و بقا انجام داده لکه‌ای تیره و منحوس بر روح و روانش به‌جای گذاشته است. البته اگر بتوان دیگر روح و روانی برای او قائل شد.

یوجین اونیل (Eugene O’Neill)، نمایشنامه‌نویس صاحب‌آوازه آمریکایی، در مقدمه یکی از نمایشنامه‌هایش توجه خوانندگان را به نقل‌قولی جالب و تأمل‌برانگیز از کتاب باستانی انجیل جلب می‌کند: «چه سودی برای انسان خواهد داشت، اگر تمامی جهان را از آن خود کند، اما در ازایش روحش را از دست بدهد؟». اونیل با اتکا به نظریه‌های فلسفی ازاین‌دست باور داشت که نظام سرمایه‌داری و صنعتی‌شده آمریکا نه‌تنها مسیری رو به موفقیت و فضایی آرمان‌شهری نمی‌پیماید، بلکه برعکس، در ورطه سقوط، زوال و نابودی گام می‌گذارد.

این مریضی و گسیختگی روحی تقریبا همان‌چیزی است که شخصیت اصلی سریال بازی مرکب در پایان گرفتارش می‌شود.

ادامه روند موفقیت آثار کره‌ای با نمایش سریال بازی مرکب

نمایش سریال موفق و تأثیرگذار بازی مرکب باعث شد تا سرمایه‌گذاران پلتفرم نتفلیکس بیش از پیش به فکر نمایش آثار جهانی از فرهنگ‌ها و ملل مختلف، در رأس آنها کره جنوبی، بیفتند؛ مسیری که با نمایش فیلم‌های موفقی مثل انگل (Parasite 2019) آغاز شد و بازی مرکب جان تازه‌ای به آن داد.

این سریال یک فصل دارد که شامل ۹ قسمت تقریبا یک‌ساعته می‌شود. بازی مرکب اثر برجسته، جالب و تأمل‌برانگیزی است و حتما دیدنش را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

پاسخ به سؤالات رایج درباره سریال بازی مرکب

سؤالات رایج درباره سریال بازی مرکب

– آیا سریال بازی مرکب فصل دومی هم خواهد داشت؟

اگر سریال را تا پایان تماشا کرده باشید، حتما می‌دانید که سکانس آخر راجع‌به شخصیت‌های اصلی داستان کمی جای ابهام باقی می‌گذارد و ازاین‌حیث، سریال پتانسیل ادامه پیداکردن را خواهد داشت؛ اما طبق آنچه کارگردان اثر در مصاحبه‌هایش مطرح کرده است، در حال حاضر برنامه‌ای برای ساخت فصل دوم سریال ندارد و اگر هم در آینده بخواهد چنین کاری انجام دهد، احتمالا از دیگر کارگردانان و فیلم‌سازان برای پیشبرد اهدافش کمک خواهد گرفت؛ بنابراین فعلا نمی‌توان به این سؤال پاسخ قطعی داد و همه چیز در حد حرف‌وحدیث است.

– آیا داستان بازی مرکب با اقتباس از کتاب خاصی نوشته شده است؟

داستان غنی و عمیق بازی مرکب خیلی‌ها را به این فکر انداخت که احتمالا با اقتباس از کتاب یا رمانی با درون‌مایه‌های مشابه نوشته شده است. اما طبق آنچه کارگردان اثر در مصاحبه‌هایش مطرح کرد، چنین چیزی صحت ندارد. البته او در صحبت‌هایش به این نکته اشاره کرد که ایده اصلی برای نوشتن داستان این اثر در سال ۲۰۰۸ و زمانی به ذهنش رسید که در حال خواندن کتابی کمیک، درباره کسانی بود که در بازی‌ها و مسابقه‌های افراطی شرکت می‌کنند.

– آیا بازی مرکب یک بازی واقعی است؟

بازی مرکب آخرین بازی‌ای است که در سریال برای مشخص‌کردن برنده نهایی مسابقات بین دو نفر آخر انجام می‌گیرد. این بازی در حقیقت یک بازی کودکانه است که در برخی شهرهای کره جنوبی انجام می‌شود و کارگردان اثر هم در کودکی به آن علاقه داشته است. در این بازی بچه‌ها به دو گروه تقسیم می‌شوند و در زمینی به شکل ماهی مرکب شروع به بازی می‌کنند. گروه اول کسانی هستند که باید با عبور از گروه دوم (مدافعان) پایشان را به سر ماهی مرکب برسانند.

– در یک سمت کارت‌هایی که برای شرکت در مسابقات بازی مرکب به مردم داده می‌شود سه شکل به‌ترتیب ترسیم شده‌اند: یک دایره، یک مثلث و یک مربع. آیا این اشکال معنایی دارند؟

این سه شکل در واقع از حرف‌های الفبای کره‌ای هستند: به ترتیب O (دایره)، J (مثلث)، و M (مربع). بازی مرکب در زبان کره‌ای این‌گونه نوشته می‌شود: Ojingeo Geim. این سه حرف و شکل نشانگر حروف ابتدایی بازی مرکب به زبان کره‌ای هستند.

در پایان

سریال بازی مرکب با داستانی عمیق و زیبا و المان‌هایی از کمدی سیاه با سرعتی باورنکردنی به اثری محبوب و ماندگار تبدیل شد و از زمان پخش اولین قسمت آن تاکنون، حرف‌وحدیث‌های زیادی راجع به آن در گرفته است. به‌طوری‌که روزنامه‌های معتبر آمریکایی مثل گاردین راجع‌به آن مقاله منتشر می‌کنند و حتی متفکران درباره معانی نهانی که در پس پرده داستان عمیق آن وجود دارد بحث و تبادل‌نظر می‌کنند و از ارتباط آن با وقایع و سیاست‌های دنیای امروز سخن می‌گویند. در کل، بازی مرکب اثری تأمل‌برانگیز، هنرمندانه و کارشده است و حتما ارزش وقت‌گذاشتن و تماشاکردن را خواهد داشت؛ به‌ویژه که یک فصل بیشتر ندارد که شامل ۹ قسمت یک ساعته است و شاید اختصاص دو روز تعطیل برای دیدن تمامی قسمت‌هایش کافی باشد. البته با توجه به خشنونت بالای این سریال تماشای آن قطعا محدودیت سنی دارد.

شما بگویید

نظر شما چیست؟ آیا این سریال کره‌ای محبوب و پرطرفدار را دیده‌اید؟ بازخورد و نظرتان درباره آن چیست؟ فکر می‌کنید این محبوبیت برای سریال ماندگار خواهد شد یا صرفا به حال‌وهوای خاصی ارتباط دارد که از زمان اکرانش تاکنون درست شده است؟

آیا مایل هستید فصل‌های دیگری نیز بر این سریال ساخته شوند و شاهد ادامه داستان آن باشید یا فکر می‌کنید ادامه‌دادن داستان آن در فصل‌های بعدی از ارزش سریال خواهد کاست؟

می‌توانید در قسمت «ارسال دیدگاه» بازخوردها و نظرات‌تان را راجع‌به این سریال محبوب و پرطرفدار با ما و مخاطبان چطور در میان بگذارید. شاید دیدگاه و بازخورد خاص شما، و دریچه‌ای که از آن به سریال و داستان آن نگاه کرده‌اید، ما و خوانندگان مجله چطور را متوجه نکاتی کند که از دیدمان پنهان مانده بوده است.


در ادامه بخوانید: بهترین سریال های درام کره ای؛ معرفی ۱۸ سریال پرطرف‌دار

منابع دیگر: theguardian

هشدار! محتوای این صفحه در چهارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران نوشته شده ‌است. سپاسگزار خواهیم بود اگر مغایرت احتمالی محتوا با قوانین و یا مشکلات دیگر در صحت و دقت محتوا را به ما گزارش کنید تا فورا اصلاح شود. اطلاعات بیشتر
اصول و روش‌هایی کاملا عملی برای یادگیری سریع و ماندگار هر زبان جدید



منبع rottentomatoes cnet edition
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 5 دیدگاه)
  1. مدنی می‌گوید

    سلام خداقوت.
    هرچند این مسعله که در این سریال مشاهده کردیم و هنوز قسمت دوم رو دیدم مطلبی هست که همه به نوعی درگیریم یا به حاشیه‌های اون کمی فکر کردیم.گاهی متاثر و پشیمون راه خودمون ادامه دادیم و گاهی احتمالا درشرایطی چیزی به کمکمون اومده نجات بخش شده که برمیگردیم و به تعصی از اون جبران مافات یا جبران میکنیم یا کسی نمک بر زخممون شده و درد بیشتر شده و نخاستیم کسی رو در این حالت تصور حتی کنیم.چیزی که بنظرم تو فیلم خواهیم دید و حدس میزنم باشه.اما چیز دیگه امروزه میبینیم خیلی بدتر از اینه و افرادی که راحت از اینها رد میشن و مثل شخصیت داستان چیزیشون نمیشه و به شیطانی شدن و دوری از خدا منجر میشه که به مرور ساخته شده.و میتونه اینجور باشه فصلهای بعد(خالص)بدی چندین بدی میسازه و لازم داره ولی خوبی فقط خوبه و نتیجش عالی و شاید شبیه فیلمای هندی بشه و با فصل آخر که تقابل مساوی این دو و حق انتخاب انسان در حالی که نتیجه خوب یا بد آنی یا نتیجه عالی فوق‌العاده در آخر برای همه و وسیله‌ای در این راه بودن، کدومو ترجیح میده و درچنین شرایط چی پیش میاد؟البته خاستم خلاصه کنم مخصوصا داستان رو که چون از کودکی به خوب یا بد بودن و نتیجه غیر قابل گریزش خیلی فکر کردم و دقت داشتم به این مساعل شاید برای پیدا کردن راه و چیزی دیگه! به چیزای جالبی برخوردم که جایی ندیدم و چیزایی نوشتم هرچند علمی ندارم جز تجربیات و دقتی که خدا بهم داده و میدونم مثل اون پیرمرد جایی که همه چیز خوبی و بدی درحال پیشروی و زورآزمایی هستن اون به مصلحت زنده ماندن اونها ×رو انتخاب و مسابقه کنسل شد؛ اما نیروی بدی فعال و جابجا میشه و هرلحظه منتظر ادامه هست و بازیشم تا آخر میکنه تا برنده از ۶معنی زندگی که از بازی‌های فیلم رو درک کرده و باعث بشه بفهمه چه کرده و به خود بیاد و هرموقع خوبی ملاک و نهادینه و تنها راه با گفتن دلایل که به گفته ها به خود برمیگرده هر خیر و شری از ابتدا با این آگاهی به سادگی و مطمعن خوبی رو انتخاب کنه تا رسیدن به خلد برینش که میراث اجدادیشه و با کمی انحراف خیلی دور شده ولی در طی بارها اومدن و تجربه فهمیده ولی بازم گول ظواهرو میخوره و بدی رو انجام میده.همونطور که خدا گفت و احتمالا در چندمین زندگی خوبی رو راحت از بدی تشخیص میدیم ولی عادت میکنیم و آخر متوجه میشیم.و دوباره! تا بار دیگه فکر بهتر بودن از آفریننده نباشه که با وسوسه‌ای به بیراهه و رانده بشه و بدونه روحی که خدا دمید بهترینه و تواناترین در آفرینش موجودی که سپاسگذار باشه.
    شاید بدون هیچ فکر قبلی نوشتن مبهم شده باشه.امیدوارم منظورم رسونده باشم و کاش در ایران ساخته بشه که چیز درست نیازی به شاخ و بر گ و وسیله‌ای نداره و زیبایی خاص بهتر در عین ساده بودن و نیاز به چیزی نداشتن مشخصه‌اش بشه اما تاثیر گذارترین و مفید.

    1. محمدرضا عاشوری می‌گوید

      سلام دوست عزیز. خیلی ممنون از شما به‌خاطر اینکه دیدگاه ارزشمندتون رو با ما به اشتراک گذاشتید. موفق باشید.

  2. محمد ارشیا می‌گوید

    من این سریال رو کامل دیدم و واقعا عالی بود و به نظرم همچنین شهرتی که این فیلم در جهان دارد بی خودی نیست .

  3. فاضل همراز می‌گوید

    سلام و عرض ادب خدمت تیم درجه یک و خلاق سایت چطور . برداشت کلی من از این سریال اینگونه هستش که :
    1. در ارائه داستان خود از خشونت بیشتر از حد خود استفاده کرده است.
    2. به تصویر کشاندن افرادی که انسانیت و امید خودشان را برای به دست آوردن مقادیر زیادی پول که البته با قمار و شربندی اعضای Vipاین سریال جمع شده است معاوضه میکنند و شاید دیگر آن انسان های سابق نیستند و گرسنه پول هستند.
    3. میتوان گفت که این بازی بازی مرکب نیست بیشتر به بازی مرگ معروف می باشد.
    4. مردمی را که در این سریال را به تصویر میکشانند در جامعه امروزی ما به جامعه حیوانی تشابه دارد و این تضاد جامعه است.
    نکته آخر اینکه شاید در ظاهر این سریال هیجان و سرگرمی خاصی داشته باشد ولی این هیجان از نوع کاذب هس و در آخر بیننده با خود میگوید که چرا وقت خود را بی دلیل برای این سریال صرف کردم که با پایانی نا منسجم تمام شود ؟!

    1. محمدرضا عاشوری می‌گوید

      سلام دوست عزیز. سپاس از شما به‌خاطر اطلاعات ارزشمندی که در بازخوردتون به سریال با ما شریک شدید. موفق باشید.