مهارت های زندگی زناشویی؛ ۱۰ مهارتی که هر زن و شوهری باید بداند
ازدواج پیوندی است که انتظار میرود روزبهروز مستحکمتر شود و تا ابد ناگسستنی باقی بماند. این در حالی است که پیوند بسیاری از زوجها در اثر ناملایمات زندگی سست میشود و در موارد حاد به جدایی میانجامد. در واقع، نافرجامی اغلب زندگیهای مشترک به علت عدم تسلط طرفین بر مهارت های زندگی زناشویی است و از بیتوجهی به پیشنیازهای مهارتی ازدواج موفق ناشی میشود.
بله، ازدواج اقدامی جدی است که آمادگی و مهارتهای خاص خودش را میطلبد. دوران آشنایی پیش از ازدواج فرصت مناسبی است تا این مهارتها را که لازمهی ازدواج موفق شمرده میشوند، تمرین کنید و آمادگی خود را برای حضور در زندگی مشترک بالا ببرید. این دوران به هر حال با زندگی در زیر یک سقف تفاوتهایی دارد، اما همانطور که گفته شد فرصت قابل تأملی برای پرورش مهارت های زندگی زناشویی است.
پس اگر هنوز به جرگهی متأهلان نپیوستهاید یا در آستانهی آغاز زندگی مشترک هستید، توصیه میکنیم از همین امروز در پرورش مهارتهایی که در ادامه معرفی کردهایم، کوشا باشید تا بتوانید ازدواج ثمربخشتری را برای خودتان و همسرتان رقم بزنید. ضمنا آنچه میخوانید برگرفته از توصیههای اِستیوِن جِیمز دیکسون (Steven James Dixon)، کارشناس روابط بینفردی است.
مهارت اول: حل مشکلات
مهارت حل مشکلات به نوعی مهمترین مهارت این فهرست است، زیرا اگر بر این مهارت خاص مسلط نباشید، اوضاع به قدری آشفته میشود که دیگر اهمیتی نخواهد داشت تا چه حد در سایر مهارتها توانا هستید. مهارت حل مشکلات یعنی اینکه اگر در موضوعی با همسرتان اختلاف نظر داشتید، بتوانید به مصالحه برسید. بهعبارت دیگر، باید یاد بگیرید که موقعیت را بسنجید و ببینید که آیا لازم است روی موضع خود پافشاری کنید یا عاقلانهتر است که از موضع خود کوتاه بیایید. به عقیدهی دیکسون، عدم تسلط کافی بر این مهارت موجب دشواری زندگی مشترک بهویژه در دو سال نخست ازدواج میشود، چراکه طرفین در سالهای نخست سعی دارند تا با راه و روش یکدیگر در حل مشکلات آشنا شوند و به طریقی با رویکرد طرف مقابل کنار بیایند. در واقع، در همین دو سال نخست ازدواج است که متوجه خواهید شد در زندگی مشترک نمیتوانید همیشه حرف خودتان را به کُرسی بنشانید!
مهارت دوم: مقدم دانستن همسر
دیکسون معتقد است اول خدا و بعد همسر؛ او همسر را بر فرزندان، شغل، والدین، آشنایان و هر چیز یا هرکس دیگری مقدم میداند:
- اول: خدا؛
- دوم: همسر؛
- سوم: فرزندان.
دیکسون ادعا میکند همسرش را که همه کسِ اوست، تحت هیچ شرایطی به جایگاههای بعدی تنزل نمیدهد و حتی در مواقعی که همسرش دچار گرفتاری یا بحران خاصی میشود و بهعبارتی حال و روز خوشی ندارد، همچنان اولویت زندگی دیکسون باقی میماند، زیرا خودش نیز انتظار دارد که همیشه نخستین اولویت همسرش در خلال مشغلههای زندگی باشد.
مهارت سوم: رشد و توسعهی فردی
فقط در اندیشهی رابطهی زناشویی امروز خود نباشید، بلکه باید به راهکارهای دوام و بهبود این رابطه در سالهای آینده نیز بیندیشید. مثلا از خودتان بپرسید:
- چی کار میتونم بکنم که همسر ایدهآلتری باشم؟
- چی کار میتونم بکنم که پنج سال دیگه هم به چشم همسرم جذاب بهنظر برسم؟
- بهتر نیست تحصیلاتم رو ادامه بدم؟
- بهتر نیست یه کسبوکاری راه بندازم که مال خودم باشه؟
- چطوری میتونم به همسرم نشون بدم که توی سختیها پشتش هستم؟
دیکسون توصیه میکند که در زندگی نسبت به تغذیه سالم، سلامتی و طول عمر، آیندهنگری اقتصادی، پسانداز و پیشرفت شغلی بیاهمیت نباشید تا بتوانید آیندهی دلپذیرتری را برای خودتان و همسرتان رقم بزنید. خلاصه اینکه همهی تلاشتان را بهکار بگیرید تا برای شریک زندگی خود همسر شایستهتری باشید.
مهارت چهارم: بخشش
در روابطی که هنوز رسمی نشدهاند یا گذرا هستند، شاید اگر خطایی از طرف مقابل سر بزند، تصمیم بگیرید که اشتباهش را نبخشید و قطع رابطه کنید. اما وقتی پیمان ازدواج میبندید، لازم است که توانایی بخشش را در خود تقویت کنید و بتوانید خیلی زود ببخشید. اگر همسرتان خطایی مرتکب شد و عذرخواهی کرد، به خودتان گوشزد کنید که هیچکس کامل نیست و قطعا خودتان نیز نقصهایی دارید و گاهی مرتکب خطا میشوید. درصورتیکه در این مهارت حیاتی ضعیف هستید، حتما از یک شخص آگاه و متخصص راهنمایی و مشاوره بگیرید. هنگامی که از توانایی بخشش عاجز میشوید، درست همان لحظه است که ادامهی ازدواجتان به بنبست میخورد. یادتان باشد که خیلی اوقات دوام یک رابطه بدون بخشش ممکن نیست. دیکسون به کسانی که هیچ سررشتهای از این مهارت ندارند یا به هر علتی قادر به بخشش نیستند، یادآور میشود که مجرد بمانند!
مهارت پنجم: خلاقیت
مدتی پس از ازدواج شاید احساس کنید که زندگیتان یکنواخت شده است. دیکسون پیشنهاد میکند برای اینکه از یکنواختی و تکرار مکررات دربیایید، زندگی مشترک خود را با چاشنی خلاقیت مزهدار کنید. مثلا گاهی اوقات همسرتان را حتی شده فقط برای چند دقیقه به انجام بازیهای مفرح مثلا جِنگا یا هر بازی دیگری که وسایلش را در اختیار دارید، دعوت کنید و از هیجان بازی انرژی بگیرید. یا مثلا بعضی روزها به پیکنیک، پیادهروی، دوچرخهسواری یا سینما بروید و در مجموع از کنار هم بودن لذت ببرید.
مهارت ششم: تمرکز روی خصوصیات مثبت
سعی کنید روی نقاط قوت همسر خود تمرکز کنید نه اینکه فقط و فقط رفتارهای آزاردهندهاش را ببینید. شاید از بعضی خصوصیات همسرتان ناراضی باشید، اما قطعا خصوصیات خوشایندی نیز در او سراغ دارید که عاشقش شدید. به عقیدهی دیکسون، احتمالا کفهی خصوصیات مثبت همسرتان از کفهی خصوصیات منفی او سنگینتر است، که اگر جز این بود رابطهتان به ازدواج ختم نمیشد. پس تا حد امکان روی خصوصیات دلپسندی که دو نفرتان را بههم رساندند، تمرکز کنید و خوبیهای همسرتان را بهخاطر کفهی دیگر ترازو نادیده نگیرید.
مهارت هفتم: باور قلبی به نیکبختی
باید عمیقا باور داشته باشید که ازدواجتان پایدار خواهد ماند و هرگز قرار نیست به گزینهی طلاق فکر کنید. باید بتوانید اطمینان خاطر داشته باشید که همسرتان نیز بهاندازهی شما عاشق است. دیکسون توضیح میدهد که شاید گاهی عشق همسرتان را به وضوح احساس نکنید، اما باید بدانید که عاشقتان است و بتوانید عشقش را باور کنید. هر دوی شما باید بدون ذرهای تردید اطمینان خاطر داشته باشید که دیگری از عمل به هیچ کدام از وعدههای خود شانه خالی نخواهد کرد. با این اطمینان متقابل میتوانید خاطرجمع باشید که زندگیتان با هر تنشی رو به نابودی نخواهد رفت. این طرز فکر به همسرتان نیز منتقل میشود و قبل از اینکه متوجه شوید، رابطهتان دوباره روی غلتک میافتد.
مهارت هشتم: ظرفیت شناخت مجدد
شاید یک زمانی تصور کنید که همسرتان را خیلی خوب میشناسید، اما اینکه فقط یکبار همسرتان را خوب بشناسید کافی نیست، چراکه ما انسانها در طول زندگی تغییر میکنیم و بهتدریج پختهتر میشویم و به شناخت مجدد یکدیگر نیاز داریم. مثلا ممکن است به خودتان بیایید و ببینید همسرتان در ۴۰ سالگی با ۲۸ سالگیاش فرق دارد، اما این تفاوتها توجیه مناسبی برای طلاق نیستند. در طول زندگی مشترک لازم است که همسرتان را دوباره بشناسید و مجددا در مورد بعضی خصوصیاتش که با گذشت سالها تغییر کردهاند، شناخت پیدا کنید. بنابراین تا زمانی که مایل به بازشناسی همسر آیندهتان نباشید، یعنی اینکه از صلاحیت ازدواج برخوردار نیستید!
مهارت نهم: رفتار متأهلی
دیکسون هشدار میدهد که بعد از ازدواج نباید طوری رفتار کنید که همچنان مثل مجردها بهنظر برسید، بلکه باید با کردارتان سعی کنید که به چشم همهی دنیا یک فرد متأهل خوشبخت دیده شوید، البته خوشبخت واقعی و نه با تظاهر! یادتان باشد فرد متأهلی که مثل مجردها رفتار کند، دیر یا زود با عواقب دردسرسازی در زندگی زناشویی خود مواجه خواهد شد. زندگی متأهلی این نیست که مثل مجردها رفتار کنید و فقط هر وقت عشقتان کشید به اخلاق و کردار متأهلی روی بیاورید!
مهارت دهم: جدال منصفانه
شاید بعضی روزها خودتان را در وضعیتی بیابید که انگار چارهی دیگری جز جدال ندارید، اما یادتان باشد که اگر حالت تدافعی به خود میگیرید حتما منصفانه و هدفمند وارد بحث شوید و بحث را خیلی کِش ندهید. ابتدا اطمینان حاصل کنید که برای این حالت تدافعی علت موجهی وجود داشته باشد. فقط کافی است نقطه نظراتتان را اعلام کنید و اگر همسرتان موافقت نکرد، حداقلش این است که حرفتان را شنیده است و اگر به شما علاقهمند باشد، مطمئنا سعی خواهد کرد به طریقی رضایتتان را جلب کند. اگر ناعادلانه وارد بحث شوید، طرف مقابل در جهت جلب رضایتتان هیچ قدمی برنخواهد داشت. این در حالی است که اگر محترمانه عمل کنید، طرف مقابل متقاعد خواهد شد که با یکدیگر به مصالحه برسید. حتی اگر حق با شما باشد اما تحریکآمیز حمله کنید، شکی نیست که همسرتان به آنچه باعث ناراحتیتان شده است ادامه خواهد داد.
زندگی مشترکی که با تسلط بر این مهارتها اداره شود، فواید بیشماری به همراه خواهد داشت. نشاط، احترام و اعتماد متقابل، زندگی باثبات، حمایت دوطرفه و عشق بیقیدوشرط ازجملهی بارزترینِ این فواید به شمار میروند. پس فرصت را از دست ندهید و هرچه زودتر پیش از ازدواج، مهارتهایی را که مرور کردیم تمرین کنید. البته اگر متأهل هستید و تا به حال از اهمیت مهارت های زندگی زناشویی آگاه نبودهاید، باز هم جای امیدواری است که میتوانید با یادگیری و تمرین این مهارتها حین زندگی مشترک از گسستن پیمان ازدواجتان جلوگیری کنید.
برگرفته از: essence.com
ای کاش یه مقدار از نظرات دین اسلام و قرآن و اهل بیت هم استفاده میکردین. ما دینمون رو فقط گذاشتیم برا تماشا و قرآنمونم فقط برا رد شدن از زیرش موقع مسافرت.
متأسفم که در این مطلب نتونستیم رضایتتون رو جلب کنیم، اما انصافا در این مطلب هم که در اصل ترجمهست به نکات آموزندهای اشاره شده. امیدوارم باز هم به ما سر بزنید و از مطالعهی مطالب بعدیمون لذت ببرید.
بسیار متشکرم از متن جالبتان ..ولی بنظرم شرایط حاکم بر جامعه ما و مشکلاتش با فضایی که مقاله خارجی در آن نوشته میشود متفاوت است.متاسفانه بسیاری افراد بویژه خانم ها به مسیری رفته اند که بجز پول هیچ چیز برایشان مهم نیست ..صحبت از علاقه و منطق در جایی که فرد معترف است برای پول حاضر به انجام هر جنایتیست کمی خنده آورست..
ممنون که برای مطالعهی این مطلب وقت گذاشتید.
خیلی ممنون از مطالب اموزندتان.
خوشحالیم که این مقاله رو دوست داشتین همراه عزیز چطور. 🙂🌹