مهمترین مشکلات زندگی مشترک و راهکارهای حل آن
مشکلات و اختلافهای بین زن و شوهر، نمک زندگی مشترک است. تقریبا تمام زوجها در طول زندگی مشترک خود، با این مسائل روبرو میشوند. شناخت و تشخیص وجود مشکل در زندگی، به شما کمک میکند تا با دید وسیعتری از پس حل آن مشکل برآیید. در این مقاله میخواهیم با مشکلات زندگی مشترک و راهکارهای حل آن آشنا شویم.
«میچ تمپل»، درمانگر خانواده، متخصص مسائل ازدواج و نویسندهی کتاب «دوربرگردان ازدواج»، معتقد است: «هر زندگی مشترکی فرازونشیبهای خاص خود را دارد، اما زوجهای موفق میدانند که چگونه باید از این فرازونشیبها عبور کنند و روابط عاطفی خود را شاداب نگه دارند». زوجهای موفق در مواجهه با مشکلات، جا نمیزنند؛ با مشکلات روبهرو میشوند و یاد میگیرند، چگونه مسائل پیچیدهی زندگی خود را حلوفصل کنند. مطالعهی کتابها و مقالات خودآموز، حضور در سمینارها، مراجعه به مشاور، الگوبرداری از جنبههای مثبت زندگی سایر زوجهای موفق و یا روش سادهی امتحان و خطا، راههایی هستند که میتوانند زوجها را در رویارویی با مشکلات زندگی مشترک، راهنمایی کنند.
مشکلات زندگی مشترک: ارتباط
به گفتهی «الین فانتل شیمبرگ» نویسندهی کتاب «بلندینگ فمیلی»، تمام مشکلات زندگی مشترک از ضعف طرفین در ارتباط سرچشمه میگیرد. او معتقد است هنگامیکه درگیر تماشای تلویزیون یا کارکردن با گوشی همراه خود هستید یا حتی سرگرم تماشای مسابقهی ورزشی هستید، نمیتوانید با همسر خود ارتباط برقرار کنید.
استراتژیهای حل مسئله
- «شیمرگ» توصیه میکند: یک جلسهی واقعی برای صحبت با هم درنظر بگیرید. تلفن همراه خود را به حالت بیصدا درآورید، بچهها را به اتاق خودشان بفرستید و همهی عواملی را که ممکن است مزاحم صحبتکردن شما شود، کنترل کنید.
- اگر نمیتوانید هنگام صحبت خود را کنترل کنید و صدای خود را بالا میبرید، یک مکان عمومی مثل پارک یا رستوران را برای این جلسه انتخاب کنید.
- قوانینی برای این جلسه درنظر بگیرید و در طول جلسه به آنها پایبند باشید. بهعنوان مثال، صحبت طرف مقابل را قطع نکنید یا از عبارتهای «تو همیشه…» یا «تو هیچوقت…» در جملههای خود استفاده نکنید.
- با کمک زبان بدن نشان دهید که تمام حواستان به صحبتهای همسرتان است. با ناخنهایتان بازی نکنید، خمیازه نکشید و مدام ساعت را نگاه نکنید. با تکاندادن سرتان به علامت تأیید، نشان دهید که منظور همسرتان را درک میکنید یا اگر لازم بود در تأیید حرفهای او جملهای موافق با او به زبان بیاورید. میتوانید بگویید: «اینطور که من از حرفات متوجه میشم، منظورت اینه که هر دومون شاغلیم، اما اکثر کارهای خونه گردن شماست»، اگر منظور همسرتان را درست متوجه شده باشید، او تأیید میکند. اگر منظور همسر شما این باشد که «تو خیلی شلخته هستی و من مجبورم ریختوپاشهای تو رو جمعوجور کنم»، باید از کلمات مؤدبانه برای بیان منظور خود استفاده کنید.
مشکلات زندگی مشترک: روابط زناشویی
حتی زوجهایی که همدیگر را دوست دارند، ممکن است در روابط زناشویی باهم مشکل داشته باشند.
«ماریجو فای» معتقد است که عدم آگاهی و آموزش ناصحیح در زمینهی مسائل جنسی، میتواند به چنین مشکلاتی دامن بزند. باید بدانید که روابط جنسی، بخش انکارنشدنی و بسیار مهم یک زندگی مشترک است که باعث ایجاد صمیمیت بیشتر و ترشح هورمونهایی میشود که سلامتی روحی و جسمی زوجها را به ارمغان میآورند.
استراتژیهای حل مسئله
- برنامه ریزی داشته باشید و برای خود و رابطهتان وقت بگذارید، زمانهایی را که خسته نیستید برای خودتان و همسرتان اختصاص دهید. گاهی از آشناهای خود خواهش کنید تا برای ساعتی از بچهها مراقبت کنند تا با همسرتان تنها باشید. برخی تغییرات کوچک میتوانید به بهبود روابط شما کمک شایانی بکند.
- «الیسون کوهن»، روانپزشک کالیفرنیایی، میگوید: علاقهمندیهای خودتان و همسرتان را بدانید؛ بهاینمنظور هریک از شما میتواند یک لیست از علایق جنسی خود تهیه کند و این لیست را در اختیار طرف مقابل قرار دهد.
- اگر به تنهایی قادر به حل مشکلات موجود در روابطتان نیستید، بهتر است به یک مشاور مراجعه کنید.
مشکلات زندگی مشترک: پول
مسائل مالی ممکن است در دوران نامزدی هم نمایان شوند. بههرحال همسران باید بهصورت جدی در مورد این مسائل باهم صحبت کنند.
استراتژیهای حل مسئله
- در مورد وضع اقتصادی خود با صداقت صحبت کنید. با خودتان نیز روراست باشید. اگر وضع مالی شما دچار مشکل شده است، بهتر است تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
- برای صحبت دربارهی این مسائل، زمانی را انتخاب کنید که هر دوی شما آرام هستید و تا حد ممکن از مشاجره در این مورد بپرهیزید.
- قبل از ازدواج دربارهی این مسئله مفصل صحبت کنید. ممکن است تأمین مخارج زندگی فقط برعهدهی یکی از شما باشد. در این مورد به توافق برسید.
- مخفیکاری نکنید. اجازه بدهید در این جلسات همسرتان از درآمد و بدهیهای شما آگاه شود. درصورتلزوم در این جلسه صورتحسابهای بانکی، قبضهای پرداختی و برگههای مربوط به بیمه و … را به او نشان دهید و او را در جریان امور مالی منزل قرار دهید.
- دنبال مقصر نگردید و از سرزنش یکدیگر پرهیز کنید.
- یک حساب مشترک ایجاد کنید و پساندازهای خود را در آن حساب قرار دهید.
- در مورد اینکه کدامیک از شما مسئول پرداخت قبضهای ماهانه است، توافق کنید.
- اجازه دهید طرف مقابل در صورت تمایل، استقلال مالی داشته باشد و مبلغی را برای نیازهای خود کنار بگذارد.
- در این جلسه اهداف بلندمدت و کوتاهمدت تعیین کنید. منظور از این اهداف، اهداف فردی نیست، بلکه اهدافی است که برای خانواده درنظر گرفته میشوند.
- در صورت لزوم در مورد مراقبت از پدر و مادر سالمندتان و چگونگی تأمین هزینهی نگهداری از آنها نیز باهم تصمیم بگیرید.
مشکلات زندگی مشترک: کارهای خانه
ممکن است هر دوی شما شاغل باشید و حتی بیشتر از یک شغل در بیرون از خانه داشته باشید، اما فراموش نکنید که کارهای خانه نیز باید بهصورت عادلانه میان شما تقسیم شود.
استراتژیهای حل مسئله
- در انجام کارهای خانه احساس مسئولیت داشته باشید و برنامهریزی درستی انجام دهید. «کافمن شرمن» میگوید: تمام کارها را روی کاغذ یادداشت کنید و تعیین کنید که چه کسی مسئول انجام کدام کارهاست. مسئولیتها را عادلانه تقسیم کنید تا طرف مقابل رنجیده نشود.
- سایر راهحلهای موجود را برای انجام کارهای خانه درنظر بگیرید. برای مثال اگر هردوی شما انجام کارهای خانه را دوست ندارید، از یک شرکت خدمات منزل کمک بخواهید یا اگر کارهای داخل منزل برای یکی از شما خستهکننده است، میتوانید رختشویی یا کارهای مربوط به حیاط به آن فرد بسپارید.
مشکلات زندگی مشترک: در اولویت قرارندادن خانواده توسط یکی از زوجها
اگر واقعا میخواهید در زندگی، عشق را حفظ کنید، این ارتباط را با منیت از بین نبرید و آن را در مرکز اولویت و توجه خود قرار دهید؛ در عمل هم به این موضوع اهمیت دهید. «کارن شرمن» میگوید: رابطهها به مرور ممکن است کدر شوند، پس باید رابطهی خود و همسرتان را در اولویت قرار دهید.
استراتژیهای حل مسئله
- رابطهی خود را تازه کنید و کارهایی که در روزهای اول آشنایی یکدیگر انجام میدادید، تکرار کنید. از هم قدردانی کنید، از همسرتان تعریف کنید، در طول روز باهم تماس بگیرید و به هم ابراز علاقه کنید.
- باهم قرار بگذارید. همانطور که برای کارهای مهم برنامهریزی میکنید، تاریخ و ساعت مشخصی برای باهمبودنتان تعیین کنید.
- به همسرتان احترام بگذارید و از عبارت «متشکرم» استفاده کنید تا همسرتان بداند که هنوز هم برای شما مهم است.
مشکلات زندگی مشترک: کشمکشها
به گفتهی «سوزان سیلورمن»، روانشناس نیویورکی، مشاجرهها و کشمکشها بخشی از زندگی مشترک هستند، اما اگر احساس میکنید که این مشاجرهها روزبهروز بیشتر تکرار میشوند، باید زندگیتان را از این روال سمی و خطرناک بیرون بکشید!
برای غلبه بر این کشمکشها باید خشم خود را کنترل کنید و با آرامش به مسائل و مشکلات اساسی نگاه کنید.
استراتژیهای حل مسئله
«سیلورمن» میگوید: شما و همسرتان باید یاد بگیرید که در هنگام بحث نیز، بایکدیگر مؤدب باشید و طوری صحبت کنید که در جهت حل مسائل، کمککننده باشد. میتوانید استراتژیهای زیر را در رابطهی خود، برای غلبه بر این مشکل بهکار بگیرید.
- این مسئله را که شما قربانی نیستید، درک کنید. اینکه چگونه رفتار کنید و یا عکسالعمل نشان بدهید بهاختیار خود شماست. شما مجبور به درگیری نیستید.
- با خودتان روراست باشید، یعنی از خودتان بپرسید حرفهایی که در جریان کشمکشها و مشاجرهها میزنید کمکی به حل مشکل خواهد کرد؟ یا فقط برای مخالفت و فشار به طرف مقابل گفته میشود؟ اگر به این نتیجه رسیدید که حرفهای شما جز ناراحتی و آزار همسرتان نتیجهی دیگری به دنبال ندارد، نفس عمیقی بکشید و راه دیگری را بیابید.
- رویکرد خود را در مشاجرات تغییر دهید. اگر میبینید نحوهی برخورد شما در مشاجرهها، نتایج جالبی درپی نداشته و ندارد، شک نکنید که باید روش خود را تغییر دهید. یک تغییر کوچک گاهی ممکن است تأثیر زیادی در نتیجهی کار داشته باشد. بهطور مثال، اگر همیشه برای دفاع از خودتان، حرف همسرتان را قطع میکنید، از این به بعد سعی کنید، چند لحظه تحمل کنید تا صحبت او تمام شود. شاید باور نکنید که همین اصلاح کوچک در رفتار شما چه تأثیر مثبتی بر روی روند مشاجرات شما خواهد داشت.
- یک قدم کوچک بردارید و نتایج زیادی را بگیرید؛ وقتی مقصر هستید، معذرت بخواهید. البته که معذرتخواهی کمی سخت بهنظر میرسد، اما کافی است یکبار این روش را امتحان کنید و شاهد نتایج فوقالعادهی آن باشید.
«سیلورمن» میگوید: شما نمیتوانید رفتار دیگران را تغییر دهید. شما فقط و فقط قادر به تغییر رفتارهای خودتان هستید.
مشکلات زندگی مشترک: اعتماد
اعتماد، جزء جداییناپذیری از یک رابطه است. اگر احساس میکنید مسائل مهمی وجود دارد که باعث سلب اعتماد شما از همسرتان میشود و یا موارد حلنشدهای هست که مانع از اعتماد شما به یکدیگر میشود، نکات زیر برای شما مفید خواهد بود.
استراتژیهای حل مسئله
«فی» معتقد است، شما میتوانید با رعایت موارد زیر، مسئلهی اعتماد را در روابط خود عملی کنید:
- استوار و ثابتقدم باشید.
- وقتشناس باشید.
- به گفتههای خود عمل کنید.
- هرگز دروغ نگوید، نه به همسرتان نه به دیگران (حتی دروغهای کوچک مصلحتی)
- منصف باشید، حتی اگر در حال مشاجره با همسرتان هستید.
- نسبت به احساسات طرف مقابل حساس باشید. مختارید با او مخالفت کنید، اما هرگز احساساتش را نادیده نگیرید.
- وقتی قول میدهید با او تماس بگیرید، حتما این کار را انجام بدهید.
- اگر قادر نیستید بهموقع به خانه بازگردید، حتما همسرتان را در جریان قرار دهید.
- وظایف زندگی مشترکتان را، بهصورت عادلانه بین خود تقسیم کنید.
- در مواجهه با مشکلات، بیشازحد واکنش نشان ندهید.
- هرگز کلماتی که قادر به پسگرفتنشان نیستید، بر زبان خود جاری نکنید.
- گذشتهها گذشته! روی مسائل و مشکلاتی که در گذشته با یکدیگر داشتهاید، پافشاری نکنید.
- به خطقرمزهای همسر خود احترام بگذارید.
- بیشازحد حسادت نکنید.
- شنوندهی خوبی برای سخنان همسرتان باشید.
امکان وقوع مشکلات در رابطه همواره وجود دارد. «شرمن» عقیده دارد «اگرچه مشکلات در زندگی مشترک بهطور کامل قابل اجتناب نیستند، اما زوجها، با در پیشگرفتن برخی راهکارها، قادر خواهند بود این مشکلات را به حداقل برسانند».
قبل از هرچیز، باید واقعبین باشید. این تصور که همسر شما قادر خواهد بود تمامی نیازهای شما را بدون اینکه از او درخواست کنید رفع کند، خیالی بیش نیست. بنابراین، عقیدهی «شرمن» بر این است که نیازهای خود را بیپرده با او درمیان بگذارید.
قدم دوم اینکه خوش باشید. دربرابر برخی مسائل بیخیال باشید و از باهمبودن لذت ببرید.
درنهایت اینکه، همواره برای اصلاح رابطهی خود تلاش کنید و هرآنچه برای بهبود زندگی مشترکتان لازم است، از خود دریغ نکنید. تصور نکنید که شرایط زندگیتان با شخص دیگری بهتر خواهد شد. تا زمانی که مشکلات خود را سروسامان ندهید، تمام کمبود مهارتهای شما، سنگ راه رابطهی جدیدتان نیز خواهد بود؛ اینکه طرف مقابل چه کسی باشد، هیچ اهمیتی ندارد.
برگرفته از : webmd.com
ممنون
بسیار کاربردی بود.
خیلی عالی بود.
سلام
خیلی از شما ممنونم.
ولی من به این نتیجه رسیده ام که باید میزان درامدم را از همسرم (زنم) مخفی کنم. چون هر وقت آگاه بوده برای خرج کردن اون کاملا برنامه ریزی کرده و اگر خلاف اون انجام شود، ناراحت می شود.
زن ها خیلی دوست دارند بازار بروند و خیلی زود هم از چیزهای رنگارنگ و مد روز خوششان می آید. اگر بدونند که شوهرشون چقدر درامد و پس انداز دارند، به راحتی اون را خرج می کنند.