کنترل لرزش صدا با نکاتی که به شما کمک می‌کند سخنرانی گیرایی داشته باشید

22

لرزش صدا هنگام صحبت کردن، توانایی تأثیرگذاری روی دیگران و قدرت لحن و کلام را کم می‌کند. وقتی هنگام سخنرانی یا حرف زدن با فردی دیگر صدایمان دچار لرزش می‌شود، نمی‌توانیم پیام و صحت حرف‌مان را به‌خوبی نشان بدهیم، اما هر مشکلی راه‌حلی دارد. کافی است روش‌های رفع لرزش صدا را بدانیم و با تمرین این مشکل را حل کنیم. پس با ما همراه باشید.

روش‌ها و تمرینات تنفسی برای کنترل لرزش صدا

۱. تنفس از دیافراگم

هنگام تنفس جلوی آینه بایستید و به‌دقت به خود نگاه کنید. اگر هنگام تنفس عمیق، شانه‌هایتان به‌سمت بالا حرکت کند، یعنی به‌جای دیافراگم از سینه به کمک ماهیچه‌ای که در قاعده‌ی شش‌ها قرار دارد، نفس می‌کشید. برای کشیدن نفس عمیق باید دم را به داخل بکشید؛ به‌شکلی که قفسه‌ی سینه به کمک شانه‌ها و سینه به سمت جلو حرکت کند.

چه باور کنید و چه نه، این حرکت باعث می‌شود لرزش صدا به‌شکل محسوسی از بین برود. دیافراگم هم یک ماهیچه است و مانند تمام ماهیچه‌های دیگر نیاز به ورزش دارد. هرقدر ورزیده‌تر باشد، تأثیرات مثبت‌تری روی صدا و تنفس خواهد داشت. کلید اصلی قدرتمندی صدا به‌ شیوه‌ی تنفس بازمی‌گردد.


حتما بخوانید: چگونه صدای زیبایی داشته باشیم

۲. تقویت دیافراگم برای رفع لرزش صدا

وقتی بدانیم که دیافراگم چیست و کجا قرار دارد، بهتر می‌توانیم آن را تقویت کنیم. مثلا وقتی از حمام خارج می‌شوید و دور خود حوله می‌پیچید، تمرینی نیز برای قوت بخشیدن به دیافراگم انجام بدهید: سعی کنید ضمن اینکه حوله دور کمرتان بسته‌اید، طوری نفس خود را رو به داخل ببرید که حوله باز شود. این کار باید طوری صورت بگیرد که شانه‌ها و سینه‌تان ثابت باشد و رو به بالا حرکت نکند.

وقتی از دیافراگم نفس می‌کشید، صدایتان بلندتر و قوی‌تر می‌شود و دیگر خبری از لرزش صدا نخواهد بود.

۳. خروج بازدم به‌تندی برای سرعت بخشیدن به تنفس

لرزش صدا- تنفس عمیق

به کمک دیافراگم نفس خود را به درون حبس کنید و سپس نفس‌تان را از میان دندان‌ها به بیرون بدهید. البته این کارها را باید در شرایطی انجام بدهید که صاف و مستقیم ایستاده‌اید. این تمرین را ۱۰ بار تکرار کنید. این کار باعث می‌شود دیافراگم‌تان قوی و لرزش صدا رفع بشود.

۴. تمرینات صدا برای گسترش وسعت آن

یکی از روش‌هایی که باعث می‌شود هنگام صحبت کردن، صدایتان نلرزد، بالا بردن وسعت تُن و لحن صدا است. لرزش صدا در برخی از افراد توأم با شکست کلمات در هنگام ادای آنهاست. با انجام تمرینات زیر تا حد زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری خواهید کرد:

  • با گفتن این آوا به صدای خود تمرین بدهید: «امم… ممم» این آوا شبیه صوتی است که هنگام ابراز خوشمزه بودن غذا به‌کار می‌برید. «امم… مم» یا «امم… همممم». یادتان باشد در خلال انجام این تمرین، از دیافراگم تنفس کنید و به کمک نفس‌هایتان این اصوات را بلند از دهان خارج کنید. این تمرین را ۵ بار تکرار کنید.
  • این حرکت هم بامزه است و هم بسیار مفید. چند بار پشت سر هم بگویید: «نِی نِی نِی نِی…. ». این اصوات را با صدایی پایین از دهان خارج کنید و به مرور صدایتان را بالا ببرید.
  • چندین مرتبه با خود بگویید: «اووو….اییییی». سعی کنید بلندی صدایتان را در حین ادای این اصوات کم و زیاد کنید.
  • بگویید: «ممممممم…. ». این کار را تا زمانی انجام بدهید که نفس‌تان یاری می‌کند. در طول گفتن این حروف به زنگ صدا در ناحیه دهان و حالت چهره دقت کنید. این حرکت را نیز ۵ بار تکرار بفرمایید.

حتما بخوانید: چگونه سلیس و روان صحبت کنیم؟

۵. تمرینات زبانی برای بهبود لحن در کلام

اگر هر یک از آواها و واژه‌هایی که هنگام صحبت کردن به‌وضوح از جانب شنونده دریافت شوند، سوءتفاهم و اشتباه شنیداری پیش نخواهد آمد. برای رسیدن به چنین نقطه‌ای باید بتوانید هر واژه و آوایی را شفاف بیان کنید. این امر نیز مستلزم تمرین است.

  • می‌توانید تعدادی واژه را گزینش کنید و در قالب جملاتی خود را تمرین بدهید. به این صورت که عبارات چالش‌برانگیزی را که انتخاب کرده‌اید، به‌سرعت و پشت سرهم ادا کنید و توقفی قائل نشوید. تکرار سریع واژه‌ها و عبارات را تا جایی ادامه بدهید که شفافیت و وضوح آنها مشخص است. اگر در ادای هر عبارت اشتباهی راه بدهد باید کار را قطع کنید و دوباره از نو شروع کنید.
  • سعی کنید عباراتی را که ادا کردن آنها دشوار است سریع و واضح تکرار کنید. مثل: قوری گل قرمزی، شش سیخ کباب، سیخی شش هزار و… .

۶. خواندن کتاب و مجلات و روزنامه با صدای بلند

یکی از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از لرزش صدا، بلند حرف زدن در جمع است. در موقعیت‌هایی که آرامش بیشتری دارید حرف بزنید و تجربه صحبت کردن در جمع را به کاری عادی و آسان برای خود بدل کنید. چیزی را تعریف کنید و در حین تعریف کردن از احساسات و فراز و فرودها برای جذابیت ماجرا بهره بگیرید. این کار را می‌توانید پیش دوستان و کسانی که با آنها راحت‌تر هستید، تمرین کنید.

  • اگر قرار است سخنرانی داشته باشید، متن خود را چندین بار بلند بخوانید و تمرین کنید.
  • روش دیگر ضبط کردن صدا و تصویر خود در حین سخنرانی و سپس شنیدن و نگاه کردن دقیق به آن است. با این کار می‌توانید اشتباهات و ضعف‌های خود را بهتر شناسایی کنید.

حتما بخوانید: زبان بدن در سخنرانی؛ چند ترفند که بر جذابیت گفتار شما می‌افزاید

روش‌های کسب آمادگی و کنترل لرزش صدا قبل از سخنرانی

لرزش صدا- کسب آمادگی برای سخنرانی

قبل از سخنرانی کمی پیاده روی کنید یا بدوید. سعی کنید با کسی مکالمه و گفت‌وگویی داشته باشید تا بهتر برای حرف زدن آماده بشوید. با این کارها تا حد زیادی به تخلیه و کاهش استرس و اضطراب خود کمک می‌کنید.

قبل از سخنرانی جلوی آینه بروید، زبان خود را تا جایی که ممکن است بیرون بیاورید و شروع به خواندن شعری ساده کنید. مثلا: اتل متل توتوله… . این کار خنده‌دار باعث می‌شود تا قدرت و لحن صدایتان تقویت بشود.

۱. افزایش تمرکز با حفظ استقامت در ایستادن

فرقی نمی‌کند که در حالت نشسته صحبت می‌کنید یا ایستاده، درهرحال، سعی کنید پاها را کاملا روی زمین قرار بدهید و آنها را به‌عرض شانه‌ها باز کنید. پاها نقطه مهمی در افزایش تمرکز، استحکام و اعتماد‌ به نفس دارند. اصلا و ابدا پاها را تکان ندهید و سعی کنید آرام و مستحکم باشید.


حتما بخوانید: ۸ نکته برای یک سخنرانی بهتر

۲. حفظ استقامت و راست نگه داشتن شانه‌ها

شانه‌ها را صاف و راست نگه دارید تا تنفس راحت‌تر صورت بگیرد. اگر شانه‌هایی خم و افتاده داشته باشید، مشخص می‌شود که معذب هستید و درنتیجه لرزش صدایتان هم بیشتر خواهد شد.

۳. دقت و توجه به تمرین تنفس

اگر قبل از صحبت کردن، استرس شدیدی را تجربه می‌کنید، بهتر است روی نفس کشیدن بیشتر تمرین کنید. برای درمان استرس شدید خود، همان حرکتی را که درباره حوله و تنفس اشاره شد با حوله‌ای فرضی تکرار کنید و سعی کنید تمرکزتان را نسبت‌به موضوع سخنرانی بالا ببرید. درست نفس کشیدن و تنفس اکسیژن، انرژی‌تان را افزایش می‌دهد.

۴. نوشیدن چند جرعه آب

چند قطره آب بنوشید و گلویتان را تازه کنید. با خودتان بطری آب داشته باشید و نگذارید که دهان و زبان‌تان خشک بشود. تازه کردن گلو باعث می‌شود اضطراب کمتری را تجربه کنید.


حتما بخوانید: چگونه غلبه بر استرس هنگام سخنرانی امکان‌پذیر است

روش‌ها و تکنیک‌های ارائه‌ی یک سخنرانی موفق

۱. نشان دادن اعتماد‌به‌نفس

لرزش صدا- سخنرانی موفق

وقتی قرار است در جمعی سخنرانی کنید، حتی اگر استرس و اضطراب دارید سعی کنید خود را با اعتماد به نفس نشان بدهید. وقتی فرصتی برای ابراز نظر و سخنرانی پیدا می‌کنید، از این شانس نهایت استفاده را ببرید و نگذارید ترس‌هایی مهمل و بیهوده که زاییده‌ی ذهن‌تان است مانع رشد و پیشرفت‌تان بشود. پس به ترس و لرزش صدا بها ندهید و با تقلید از کسانی که اعتمادبه‌نفس دارند، این حس را در خود رشد بدهید.

۲. شروعی قوی و شاداب

نحوه شروع سخنرانی موضوع مهمی است. سعی کنید با صدای بلند و رسا و با لبخند و چهره‌ای گشاده کار خود را شروع کنید. اگر با صدایی رسا صحبت کنید، اثرگذاری بیشتری خواهید داشت و می‌توانید کلام‌تان را در کنترل خود دربیاورید. در این صورت فرقی نمی‌کند که چند نفر مخاطب شما هستند، لرزش صدایتان کم خواهد شد و با اعتمادبه‌نفس ادامه خواهید داد.

  • اگر شروع خوبی داشته باشید، ادامه‌ی کار هم ساده خواهد بود. سخت‌ترین بخش، شروع صحبت کردن است، اگر از آن جان سالم به‌در ببرید، قضیه خیلی راحت پیش خواهد رفت.
  • اگر شروع خوبی هم نداشتید باز نگران نباشید. سعی کنید با نوشیدن چند جرعه آب، لبخند زدن و تنفس عمیق آرامش را به خود بازگردانید.

حتما بخوانید: چطور شروع سخنرانی‌ حیرت‌انگیزی داشته باشیم

۳. شمرده صحبت کردن

شمرده و با طمأنینه صحبت کنید. اگر به‌خاطر وجود استرس و فشار تندتند حرف بزنید و در پی خلاص شدن باشید، نتیجه‌ی سخنرانی بسیار خنده‌دار و بی‌نتیجه خواهد بود.

  • بعضی از مخاطبان نیز در حین صحبت‌های شما، یادداشت برمی‌دارند؛ پس بهتر است هوای آنها را هم داشته باشید و آرام‌تر حرف بزنید.

۴. توجه به رسایی کلام

استرس و ترس باعث می‌شود، صدایتان بلرزد و در آن خبری از اعتماد‌به‌نفس نباشد. پس سعی کنید بلند و شمرده حرف بزنید تا لرزش کمتری در صدایتان منعکس بشود. طوری حرف بزنید که همه به‌راحتی صدایتان را بشنوند و ابهامی باقی نماند.

  • یادتان نرود که مهم‌ترین نکته این است که مخاطب صدایتان را بشنود و متوجه پیام حرف‌تان بشود. پس واضح و بلند صحبت کنید تا به دیگران نشان بدهید که اعتماد‌به‌نفس دارید.

۵. برقراری تماس چشمی با مخاطب

هنگام سخنرانی مدام به یادداشت‌های خود نگاه نکنید. این کار یعنی می‌ترسید و اعتمادبه‌نفس خوبی ندارید. پس سعی کنید با برقراری تماس چشمی با مخاطبان اثرگذاری خود را بالا ببرید و امکان بیشتری برای کشیدن نفس عمیق داشته باشید.

  • اگر از چشم در چشم شدن با مخاطب می‌هراسید، به‌جای نگاه کردن مستقیم در چشم‌هایشان، به پیشانی آنها نگاه کنید.

حتما بخوانید: چگونه ترس از سخنرانی را در خود درمان کنیم؟

۶. حفظ توازن انرژی در طول سخنرانی

سعی کنید در تمام مدت سخنرانی انرژی خود را به شکلی متوازن مدیریت کنید. حفظ انرژی و جذابیت در تمام طول حرف زدن کمی دشوار اما ضروری است.

۷. تازه کردن زبان و تجدید قوا

در حین سخنرانی خیلی طبیعی است که به خود و حضار کمی استراحت بدهید. اگر احساس می‌کنید خسته شده‌اید و ممکن است لرزش صدا دوباره به سراغ‌تان بیاید، کمی مکث کنید، نفس بکشید با تازه کردن گلو تجدید قوا کنید.

۸. بها ندادن به اشتباهات

اصلا از اشتباه کردن نترسید. همه اشتباه می‌کنند. اگر در حین سخنرانی اصطلاحا تپق زدید یا صدایتان لرزید ناراحت نشوید. همه این ترس‌ها و اشتباهات را تجربه کرده‌اند و از دیدن چنین اتفاقی شما را مسخره و سرزنش نخواهند کرد. اتفاقا حس همراهی بیشتری نسبت‌به شما پیدا خواهند کرد. باور کنید ما همه انسان هستیم و با کمی دقت و توجه می‌توانیم ارتباط مؤثر و بسیار سالمی با یکدیگر برقرار کنیم، پس ترس و وحشت را کنار بگذارید و از همین لحظه تصمیم بگیرید با کار کردن روی نقاط ضعف‌تان زندگی لذت‌بخش‌تری را تجربه کنید.


در ادامه بخوانید: ۱۰ نکته کلیدی بهبود مهارت‌ سخنرانی در افراد درون‌گرا و خجالتی
چگونه با اعتماد‌به‌نفس، یک سخنرانی تاثیرگذار انجام دهیم؟


 
منبع wikihow
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 22 دیدگاه)
  1. Fahim می‌گوید

    سلام. من در شروع صحبت خوبم اما بعد چند کلمه صدام میلرزه یعنی یی جوری میشه که خیلی خجالت آوره اون موقع قلبم هم تند میزنه لرزش هم پیدا میکنم. اما قرص اندورال که مصرف میکنم این چنین نیست کاملل خوب صحبت میکنم و باعث شده که هر روز یک قورص اندورال مصرف میکنم و خسته شدم از مصرف دارو لطفا تمرین یا راه روش بگید که این مشکل حل بشه

    1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

      دوست خوب دارو رو کنار بگذارید. این کار یعنی مسلط صحبت‌کردن کاری عجیب و غریب نیست و ادم‌هایی که خوب سخنرانی می‌کنند هم از فضا روی زمین نیومدن. شما قطعا و حتما می‌تونید با تمرین روی این موضوع مشکلتون رو حل کنید. ادم‌های زیادی تونستن بر خجالت و شرمشون در جمع غالب بشن. چرا شما نتونید؟ اول ببینید که فرایند شروع لرزش صدا چطوره؟ یعنی توی چه لحظه‌ای اسیر این حالت میشید و سعی کنید که دلیلشو پیدا کنید. بعد هم با تمرین و مطالعه بیشتر درباره راه‌کارهای افزایش تسلط و بهترشدن سخنرانی سعی کنید که این مشکلو کنار بگذارید . شاید حتی توی تلاش‌های اولتون به موفقیت و تسلط کامل هم در حرف‌زدن نرسید اما کم‌کم همه چیز درست میشه.

      1. نرگس می‌گوید

        سلام. بنظرم باید بررسی کنیم ببینیم چه فکری اون لحظه میاد توی ذهن مون؛ که باعث میشه صدامون بلرزه. باید فکر را تغییر دهیم.

        1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

          سلام نرگس عزیز
          حق با شماست و به نکته مهمی اشاره کردین

  2. متین توفیقی می‌گوید

    بسیار عااااااااالی وخیلی مفید بود ،ممنونم

    1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

      ممنون که با ما همراهی دوست خوب:))

  3. ملودی می‌گوید

    سلام وقتتون بخیر من چندین ماه دچار این لرزش صدا شدم و بعد سلام گفتن شروع میشه جوری که همه میگن چی گفتی دوباره کلمات رو بگو و قیافه یه جوری میشه که ای چه صدا من دیگ دوس ندارم حرف بزنم همش سکوت میکنم میرم تو تنهایی خودم بعضی وقتا گریه میکنم الان پیش یه دکتر گفتار درمانی میرم ولی میگه ۱۰ جلسه جلسه ای ۲۰۰ تومن یه جلسه رفتم دیگ نرفتم چون گفت همیشگی نیست خیلی افسرده شدم از این صدای مزخرف نفس هم کم میارم موقع صحبت کردن خواهش میکنم اگه قرص خوب میدونین لطفا بگین

    1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

      دوست خوب باید ببینید که علتش چیه؛ مشکل فیزیکیه یا روانی؟ اگر فیزیکی باشه، شاید پای یک بیماری به میون باشه که با قرص تجویز پزشک از بین میره. اگر روانی هست و به اعتماد به نفس برمی‌گرده، با تلاش شخصیتون حتما رفع میشه. در مورد دوم یعنی حالتی که از استرسه، سعی کنید که نادیده‌ش بگیرید و به‌رغم لرزش حرفتون رو بزنید. مطمینا رفع میشه کم‌کم. ریشه بیماری احتمالی یا استرس رو کشف کنید و از بین ببرید.

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon