خواص نمک دریایی برای سلامت بدن و شادابی پوست و مو

6

شاید این روزها اسم نمک دریایی را زیاد شنیده باشید. نمک دریایی برای افزایش سطح سلامتی، به‌‌عنوان مثال در مراقبت از پوست، سلامت دهان و دندان، رهایی از رماتیسم مفصلی، رهایی از گرفتگی ماهیچه، پسوریازیس و نیز رهایی از آرتروز کاربرد دارد. همچنین به بهبود جوش و بهبود سینوزیت کمک می‌کند. علاوه‌براین استفاده از این نمک برای شست‌وشوی بینی و چشم و بهبود تعادل الکترولیتی بدن بسیار مناسب است. خواص درمانی نمک دریایی سبب شده است که در حفظ نسبت اسید-بازِ بدن، تنظیم ضربان قلب و داشتن خوابِ راحت نقش حیاتی داشته باشد و به تسکین خستگی عمومی بدن کمک کند. در ادامه بیشتر با خواص نمک دریایی، ویژگی‌ها و موارد استفاده از آن آشنا می‌شوید. با «چطور» همراه باشید.

نمک دریایی چیست؟

نمک دریایی که به آن نمک خلیج هم گفته می‌شود، طی روندی از تبخیر آبِ شور به‌دست می‌آید. رنگ نمک دریا نسبت به نمک تصفیه‌شده تیره‌تر است و علت آن جذب موادمعدنی از رُسِ موجود در آب است. به‌طور معمول فرایند تصفیه‌ی نمک در کارخانه دشوار است، زیرا باید فرایند یُددار کردن، سفید کردن و مخلوط کردن با مواد ضدکلوخه (به هم چسبیدن) روی آن انجام شود. در روند تصفیه‌ی نمک، مواد شیمیاییِ بیشتری به آن اضافه می‌شود که اغلب همه‌ی موادمعدنیِ مفید و مقدار کمی از عناصر آن، به‌جز سدیم و کلر را از بین می‌برد.

رونیکس

خواص نمک دریایی - نمک دریایی چیست؟

برخلاف نمک تصفیه‌شده، تهیه‌ی نمک دریایی معمولا روند ساده‌تری دارد. درنتیجه رطوبت و خواص مواد معدنی نمک باقی می‌ماند. موادمعدنی موجود در نمک دریا به شکلی است که به‌راحتی توسط بدن جذب می‌شود. آب‌و‌هوا و موقعیت جغرافیاییِ منطقه‌ای که نمک از آن استخراج می‌شود، نقش مهمی در کیفیت و ترکیبات موادمعدنی موجود در نمک دارد.

دریای مدیترانه، اقیانوس اطلس و دریای شمال مناطق رایج برداشت نمک دریایی هستند. نحوه‌ی برداشت نمک دریا به حفظ حالت طبیعی و خصوصیت درمانی آن کمک می‌کند. این ویژگی‌های شفا‌بخشِ نمک دریایی سبب حفظ عملکرد خوب سلول‌های بدن می‌شود و درطی زمان از آن استقبال شده است. در دوران باستان از این نمک برای درمان زخم ها و صدمات دست ماهی‌گیران استفاده می‌شد.

نمک دریای سلتی (واقع در اقیانوس اطلس) به شکل متفاوتی برداشت و با روش مرسوم در آن منطقه استفاده می‌شود. در این روش نمک با دست و ابزارهای چوبی جمع‌آوری می‌شود. این نمک فاقد مواد شیمیایی مضر و افزودنی‌هایی است که معمولا برای جلوگیری از جمع‌شدن، به نمک تصفیه‌شده اضافه می‌شود.

ارزش غذایی نمک دریایی

نمک دریا ۸۲ ماده‌ی مغذی از گنجینه‌ی موادمعدنی موجود در آب دریا را دارد. این موادمعدنی طبیعی برای عملکرد سالم بدن بسیار باارزش است. از موادمعدنی حیاتی موجود در نمک دریایی می‌توان به سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، بروماید، کلرید، آهن، مس و روی (زینک) اشاره کرد که در کنار سایر مواد مفید وجود دارد.

فواید نمک دریایی برای سلامتی

نمک دریا از موادمعدنی و عناصر شفادهنده‌ی طبیعی تشکیل شده است که در سلول‌های پوست هم یافت می‌شود. این ویژگی نمک دریایی را به یک عنصر طبیعی مناسب برای روش‌های درمانی و تولید محصولات زیبایی تبدیل کرده است.


حتما بخوانید: ۲۷ نکته علمی در مورد سلامتی

۱. مراقبت از پوست

خواص نمک دریایی - مراقبت از پوست

از زمان‌های گذشته موادمعدنی موجود در نمک دریای مرده (منطقه‌ای در غرب اردن) به‌دلیل خاصیت جوانسازی پوست مورد استقبال قرار گرفته است. شست‌وشو با محلول نمک دریایی به حفظ رطوبت پوست و بازسازی آن کمک می‌کند. همچنین حمام نمک دریای مرده عملکرد پوست را بهبود می‌بخشد و در از بین بردن التهابات و ناهمواری‌های سطح پوست مؤثر است. مطالعات نشان می‌دهد که این ویژگیِ ضدالتهابی، به‌دلیل وجود مقدار زیاد منگنز در نمک دریای مرده ایجاد می‌شود. همچنین با خارج کردن سموم از منافذ پوست به سم زدایی بدن کمک می‌کند. علاوه‌براین نمک دریایی به بهبود گردش خون کمک می‌کند.


حتما بخوانید: بهترین پاک کننده آرایش صورت؛ ۷ روش طبیعی برای تمیز کردن پوست صورت

۲. سلامت دهان

نمک دریایی دارای فلوراید است که برای تقویت سلامت دندان بسیار مناسب است. فلوراید از دندان‌ها دربرابر آسیب اسیدی حفاظت می‌کند و در جلوگیری از گسترش پوسیدگی و خرابی دندان مؤثر است. شست‌وشو و غرغره‌ی منظم با آب‌نمک دریاییِ ولرم به تسکین زخم‌های دهانی، خونریزی لثه، زخم‌ها و نیز تسکین گلودرد کمک می‌کند.

۳. رهایی از آرتریت‌روماتوئید (روماتیسم مفصلی)

تأثیر نمک دریایی به‌عنوان یک روش درمانی برای رهایی از رنج در بیماران مبتلا به آرتریت‌روماتوئید اثبات شده است. مطالعات به‌روشنی نشان می‌دهد که حمام حاوی نمک دریا خاصیت ضدالتهابی دارد و درمقایسه با حمام سدیم کلرید معمولی، نمک دریایی به بهبود علائم بعضی از بیماری‌ها کمک می‌کند.

۴. تقویت لایه‌برداری

نمک دریایی استفاده‌ی دیگری برای تولید لوازم آرایشی و بهداشتی دارد و در محصولات تمییزکننده و مراقبتی پوست مانند ضدعرق‌ها استفاده می‌شود. لایه برداری پوست با نمک دریایی به ازبین بردن بخش‌های مرده‌ی پوست، روشن شدن پوست، تقویت گردش خون عمومی و افزایش بازسازی پوست کمک می‌کند. برخلاف قرص نمک، ساختار نمک دریا در نرم کردن و پاکسازی پوست عملکرد خوبی دارد. همچنین در بیمارانی که از فشار خون پایین، صرع، گردش خون ضعیف و خستگی کلی بدن رنج می‌برند، درمان موضعی با نمک دریایی توصیه می‌شود. زیرا نمک دریایی گردش خون بدن را تقویت می‌کند.


حتما بخوانید: درمان لک صورت با ۱۰ ماسک موثر خانگی

۵. درمان پسوریازیس (Psoriasis)

نمک دریایی - درمان پسوریازیس (Psoriasis)

نمک دریایی به‌دلیل ویژگی‌های دارویی خود به‌عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری پسوریازیس (بیماری پوستی مزمن خودایمنی) درنظر گرفته می‌شود و در بیمارانی که از مشکلات پوستی مانند خارش پوست یا پوسته‌پوسته شدن رنج می‌برند، درمان با نمک دریایی بسیار نتیجه‌بخش بوده است. همچنین در بیماران مبتلا به پسوریازیس و آرتریت پسوریاتیک از روش بالنو‌تراپی استفاده می‌شود که در این روش درمانی از نمک دریایی در حمام گِل و گوگرد استفاده می‌کنند. این روش با توجه به کاهشِ دردِ نخاع و افزایش انعطاف پذیری ستون‌ فقرات نتایج امیدوارکننده‌ای را نشان می‌دهد.


حتما بخوانید: بیماری لوپوس چیست؟

۶. کاهش خطر آرتروز

مطالعات نشان می‌دهد افرادی که از آرتروز زانو رنج می‌برند، بعد از استفاده از بالنوتراپی با نمک دریا وضعیت بهتری خواهند داشت. علاوه‌براین این گروه از بیماران، برخلاف افرادی که از حمام نمک سدیم کلرید معمولی استفاده کرده بودند، توانستند حتی بعد از چند هفته علائم بهبودی را حفظ کنند.

۷. درمان سینوزیت

محققان دریافتند که استفاده از محلول نمک دریایی می‌تواند برای درمان سینوزیت مؤثر باشد. مطالعات نشان می‌دهد که سرُم و اسپری‌های بینی که محتوی نمک دریایی هستند، درمقایسه با نمونه‌هایی که محلول نمک هایپرتونیک دارند، علائم را بهتر تسکین می‌دهد. اثرات ضدالتهابی نمک دریایی، آن را به یک جایگزین طبیعی و سالم برای درمان حساسیت‌های بینی و سایر اختلالات تنفسی تبدیل کرده است. درمقایسه، استروئید‌های بینی اثرات جانبی خاصی مانند التهاب دارد که می‌تواند سبب ترشح مخاط شود. همچنین موادمعدنی موجود در نمک دریایی به تسکین ورم و احتقان کمک می‌کند.


حتما بخوانید: درمان تنگی نفس، علل و علائم ایجاد آن

۸. حفظ تعادل الکترولیت بدن

نمک دریایی به حفظ تعادل الکترولیت بدن کمک می‌کند که برای حفظ ترکیب و گردش خونِ مطلوب، نیروی عضلانی و به‌طورکلی برای عملکرد بدن ضروری است. موادمعدنی ازجمله پتاسیم، کلسیم، منیزیم و سدیم در ایجاد تعادل الکترولیت بدن شرکت می‌کنند.

۹. درمان جوش

نمک دریایی - درمان جوش

نمک دریایی از گوگرد تشکیل شده که به پاک‌سازی و درمان پوست مانند درماتیت و درمان جای جوش کمک می‌کند.

۱۰. تسکین تیرکشیدن پا (درد پا)

قراردادن پاها‌ی خسته در محلول نمک دریاییِ گرم به آرامش عضلات کمک می‌کند و درد پاها را تسکین می‌دهد.


حتما بخوانید: علت گرفتگی شبانه پا چیست و چطور درمان می‌شود؟

۱۱. تنظیم قند خون

نمک دریایی به حفظ تعادل سطح قند خون کمک می‌کند. همچنین وابستگی بدن به داروی انسولین برای کاهش قند خون را کاهش می‌دهد.

۱۲. تقویت خواب آرام

حمام نمک دریایی اثر آرامش‌بخشی و خواب‌آوری دارد. بنابراین سبب القای خواب کافی و عمیق می‌شود. همچنین با جلوگیری از تولید بزاق اضافی، که در طول خواب از دهان جاری می‌شود رطوبت بدن‌تان را حفظ می‌کند.

۱۳. تپش قلب طبیعی

نمک دریایی به حفظ سطح مناسب فشار خون و طبیعی شدن ضربان قلب نامنظم کمک می‌کند. همچنین تأثیرات مهمی در جلوگیری از ایجاد انواع اختلالات قلبی دارد.


حتما بخوانید: علائم سکته قلبی؛ قبل از اینکه دیر شود این ۱۱ نشانه را بشناسید

۱۴. جلوگیری از ریزش مو

نمک دریایی - جلوگیری از ریزش مو

یکی از ویژگی‌های کمتر شناخته‌شده‌ی نمک دریایی، تحریک رشد مو است. ماساژ با نمک دریایی به بهبود گردش خون کمک می‌کند و فولیکول مو را تقویت خواهد کرد و موجب جلوگیری از ریزش مو خواهد شد.


حتما بخوانید: راز زیبایی موهای زنان هندی چیست؟

۱۵. تسکین گرفتگی عضلات

نمک دریایی در تسکین گرفتگی عضلات مفید است و به تقویت نیروی عضلات کمک می‌کند. موادمعدنیِ ضروری مانند منیزیم و پتاسیم توانایی درمانی و جوان‌سازی دارد که نمک دریایی را به یک درمانگر طبیعی برای درد تبدیل می‌کند. اثر اسمزی که توسط مواد حل‌شده در حمام نمک وجود دارد از تجمع سموم در بدن جلوگیری می‌کند. این ویژگی سبب می‌شود که هرنوع سفتی و ناراحتی که درنتیجه‌ی خستگی و کشش عضلات ایجاد می‌شود تسکین یابد.

۱۶. مراقبت از چشم

محلول نمک دریایی در مراقبت از چشم و رفع پفِ دور چشم‌های خسته به شما کمک می‌کند. کمپرس نمک دریایی در کاهش سیاهی دور چشم و بخش‌های افتاده‌ی زیر چشم نقش دارد. علاوه‌براین برای آرامش‌بخشی و تسکین استرس مؤثر است..

۱۷. کاهش اسیدیته

نمک دریایی با تسهیل دفع اسید اضافی توسط ادرار به قلیایی شدن سلول‌های بدن کمک می‌کند. این کار به حفظ نسبت اسید – باز بدن کمک می‌کند. در مواقعی که پی‌اچ (PH) خون به سمت اسیدی شدن پیش می‌رود می‌تواند تعادل طبیعی و مناسب بدن را برهم بزند و شرایط پزشکی حاد مثل بیماری آلزایمر را ایجاد کند.


حتما بخوانید: علت عفونت ادراری، راه‌های پیشگیری و درمان آن

۱۸. ویژگی درمانی و پاک‌سازی

انرژی الکترومغناطیسی موجود در اطراف بدن‌ ما تمایل دارد تا انرژی‌های منفی و آلودگی‌های محیط را به خود جذب کند. این انرژی‌ها می‌تواند در سلامتی و تندرستی بعضی افراد تأثیر بگذارد. این باور وجود دارد که حمام غنی از نمک دریایی خصوصیت پاک‌سازی دارد. نمک دریایی این نوع انرژی‌ها را به خود جذب می‌کند و سبب رهایی بدن از این مواد می‌شود.

۱۹. استفاده از نمک دریایی در آشپزی

نمک دریایی - استفاده از نمک دریایی در آشپزی

علاوه‌بر همه‌ی مواردی که در بالا گفته شد، نمک دریایی به‌دلیل طعم متمایزی که دارد باارزش است و در انواع دستورالعمل‌های غذایی به‌خصوص در غذاهای فرانسوی و تایلندی استفاده می‌شود.

نمک دریایی ضدحساسیتی طبیعی است و برای بهبود آسم و سایر بیماری‌های حساسیتی درنظر گرفته می‌شود. همچنین نمک دریایی خطر عفونت را کم می‌کند و به‌طور کلی در تقویت سیستم ایمنی بدن مشارکت دارد. علاوه‌براین نمک دریایی در درمان کهیر، بثورات پوستی، درمان شوره سر و نیز درمان ریزش مو مؤثر است.

نمک دریا منبع غنی از سدیم است و باید به‌اندازه‌ی مناسب مصرف شود. صرف‌نظر از انواع نمک، مصرف بیش از‌حد نمک می‌تواند سبب بیماری‌هایی مثل ورم یا فشار خون شود که خطر ابتلا به انواع دیگر بیماری‌ها را بیشتر می‌کند.


در ادامه بخوانید: ۲۱ دلیل برای اینکه باید مصرف شکرتان را پایین بیاورید
راه‌حل‌هایی برای اینکه هم زیبا بمانیم هم سالم


هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر
منبع organicfacts
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 6 دیدگاه)
  1. عیسی می‌گوید

    سلام مقاله جالبی بود.

    1. فرناز تاج بخش می‌گوید

      سپاس

  2. فاطمه می‌گوید

    مطلب مفیدی بود سپاسگزارم

    1. فرناز تاج بخش می‌گوید

      از لطف شما ممنونم

  3. وحید می‌گوید

    با درود و تشکر از مطالب مفید در مورد نمک دریایی لطفا به جای نمک خلیج اصلاح فرمایید نمک خلیج پارس.
    ممنون

    1. رقیه محمدی می‌گوید

      سلام
      ممنون از دقت و حساسیتی که به خرج دادید. این نمک تنها از خلیج فارس به دست نمیاد. در حقیقت، نمک دریا نمکیه که از تبخیر آب دریا حاصل میشه. اینکه کدوم دریا، اهمیتی نداره. تغییر خلیج به خلیج پارس میتونه باعث برداشت اشتباه بشه.