قرص لوراتادین برای چیست؟ عوارض مصرف + پاسخ به سؤالات متداول
قرص و شربت لوراتادین (loratadine) را میشناسید؟ بسیاری از ما با انواع آلرژی و حساسیت فصلی به گلها، گیاهان و مواد غذایی مختلف آشنا هستیم. عطسه، خارش بینی، آبریزش چشم و علائم مشابه که بسیار هم کلافهکنندهاند، بهدلیل ترشح هیستامین در بدن ایجاد میشوند. هیستامین مادهای شیمیایی است که با قرارگرفتن در معرض عامل حساسیتزا بهشکل طبیعی در بدن تولید میشود. ترکیباتی که از ترشح هیستامین جلوگیری میکنند، آنتی هیستامین نامیده میشوند. لوراتادین یکی از معروفترین آنتیهیستامینهاست. در این مقاله شما را با مقدار و موارد مصرف و منع مصرف لوراتادین، تداخل دارویی و عوارض قرص لوراتادین آشنا خواهیم کرد و به و پرسشهای متداول درباره داروی لوراتادین پاسخ خواهیم داد.
قرص لوراتادین برای چیست؟
لوراتادین یکی از انواع داروهای آنتیهیستامین یا ضدحساسیت است و میتوان آن را بدون نسخه پزشک از داروخانه تهیه کرد. از این دارو اغلب برای درمان موارد زیر استفاده میشود:
- حساسیت بینی (التهاب مخاط بینی)؛
- کهیر؛
- قرمزی پوست؛
- خارش پوست.
موارد منع مصرف قرص لوراتادین
افراد زیر باید از مصرف لوراتادین خودداری کنند:
- افرادی که به اجزای مؤثر تشکیلدهنده لوراتادین یا دس لوراتادین (کلارینِکس) حساس هستند؛
- کسانی که به اختلال مادرزادی و نادر فنیل کتونوری (Phenylketonuria) با علامت اختصاری PKU مبتلا هستند (زیرا برخی از انواع لوراتادین ممکن است حاوی فنیل آلانین باشند)؛
- افرادی که آسم دارند، به بیماری های کلیوی مبتلا هستند یا مشکلات ضعف کبدی دارند، قبل از مصرف این دارو باید با پزشک مشورت کنند؛
- کودکان زیر ۶ سال.
نحوه مصرف داروی لوراتادین
لوراتادین بهشکل قرص، کپسول و شربت به بازار عرضه میشود. قرص لوراتادین ممکن است بهصورت قرص بلعیدنی، جویدنی یا بازشونده سریع دهانی باشد. در اینجا نحوه مصرف هر شکل آن را برایتان نوشتهایم:
- قرص لوراتادین را نشکنید، پودر نکنید و نجوید. کل قرص را با آب قورت دهید.
- قرص جویدنی لوراتادین باید قبل از بلعیدن جویده شود.
- اگر شربت لوراتادین مصرف میکنید، دُز آن را با سرنگ، قاشق یا ظرف مدرج دقیق اندازه بگیرید و بخورید. اگر چنین وسایلی را ندارید، از داروخانه تهیه کنید.
اگر قرص بازشونده دهانی لوراتادین مانند کلاریتین ردیتب (Claritin RediTab) و آلاورت (Alavert) میخورید طبق دستور زیر عمل کنید:
- تا زمانی که آماده خوردن قرص نیستید، آن را از جای خود خارج نکنید. برای خارجکردن قرص آرام پوشش فویل روی آن را بردارید. به قرص فشار وارد نکنید وگرنه به آن آسیب میزنید.
- هنگام برداشتن قرص دستتان باید خشک باشد. قرص را بردارید و در دهانتان قرار دهید.
- قرص را کامل قورت ندهید. بدون اینکه آن را بجوید، اجازه دهید در دهانتان حل شود. میتوانید بعد از اینکه قرص در دهانتان حل شد، برای قورتدادنش آب بخورید.
مقدار مصرف شربت و قرص لوراتادین
معمولا لوراتادین را باید یک بار در روز مصرف کنید. بااینحال اگر پزشکتان تجویز دیگری دارد به آن عمل کنید. معمولا لوراتادین را فقط مدت کوتاهی تا رفعشدن کامل علائم تجویز میکنند. بعد از آن باید دارو را به یکباره قطع کنید.
مصرف این دارو برای کودکان زیر ۶ سال ممنوع است. برای بزرگسالان مصرف روزانه بیش از ۱۰ میلیگرم معادل بیش از یک عدد قرص، کپسول یا دو قاشق چایخوری از شربت آن توصیه نمیشود مگر اینکه پزشک تشخیص داده باشد که باید بیشتر از آن مصرف کنید.
اگر نشانههایی از بهبود در خودتان نمیبینید یا حس میکنید بدتر شدهاید، با پزشکتان تماس بگیرید.
مصرف بیش از حد لوراتادین
در صورتِ مصرف بیشتر از دوز روزانه مجاز (۱۰ میلیگرم) این دارو، احتمال بروز سردرد، تپش قلب و خوابآلودگی شدید وجود دارد. همچنین مصرف بیش از ۱۰ میلیگرم در کودکان میتواند عارضهای موقت شبیه به بیماری پارکینسون ایجاد کند. در صورتی که به مصرف بیش از حد دارو ظنین هستید، با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
فراموش کردن نوبت دارو
در صورت فراموشکردن یک دوز دارو، بهمحض اینکه یادتان آمد، آن را مصرف کنید. اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی دارو رسیده است، دیگر آن دوز را مصرف نکنید و طبق برنامه عادی پیش بروید.
عوارض لوراتادین
- خواب آلودگی؛
- خستگی؛
- دلدرد؛
- خشکی چشم؛
- خشکی دهان و گلو؛
- اسهال؛
- احساس هیجان، وحشت یا عصبیشدن که محرک سیستم عصبی مرکزی است. این حالت با خوابآلودگی و خستگی تناقض دارد.
برخی از عوارض جانبی جدیتر عبارتاند از:
- التهاب یا آسیب کبدی؛
- گرفتگی و درد قفسه سینه یا مجاری تنفسی؛
- بیهوشی یا غش؛
- تشنج؛
- کاهش پلاکت خون (ترومبوسیتوپنی).
کدام داروها را نباید همزمان با لوراتادین مصرف کرد؟
قرص لوراتادین ممکن است با داروهای دیگر تداخل ایجاد کند. هرچند تعداد این داروها انگشتشمار است، در صورت مصرف انواع داروهای نسخهای، داروهای بدون نسخه، داروهای غیرمجاز، داروهای گیاهی، رژیمی، مکملهای تغذیه و مکملهای ورزشی باید پزشک یا داروساز را در جریان قرار دهید.
مصرف همزمان لوراتادین و رانکسا (Ranexa) که به نام رانولازین هم معروف است و برای درمان آنژین صدری (نوعی از بیماری های قلبی عروقی) بهکار میرود خطرناک است. همچنین اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف میکنید، پیش از مصرف لوراتادین به پزشکتان اطلاع دهید:
- آمیودارون (Amiodaron) با نامهای تجاری کوردارون (Cordarone)، نکسترون (Nexterone) و پاکرون (Pacerone) که برای درمان ضربان نامنظم قلب است؛
- داروناویر (Darunavir) با نام تجاری پرزیستا (Prezista) که مهارکننده پروتئاز ویروس ایدز است؛
- ریتوناویر (Ritonavir) که برای درمان عفونت ایدز است؛
- سایمتیدین (Cimetidine) که داروی معده است؛
- کتوکونازول (Ketoconazol) که برای درمان عفونت قارچی است؛
- داساتینیب (Dasatinib) با نام تجاری اسپریکل (Sprycel) که برای درمان سرطان خون است؛
- میدودرین (Midodrine) که برای افت فشار خون مصرف میشود؛
- اریترومایسین (Erythromycin) که نوعی آنتیبیوتیک است؛
- هر دارویی که شما را خوابآلود میکند، دهانتان را خشک میکند یا هنگام ادرارکردن برایتان مشکل ایجاد میکند.
تا زمانی که تحت درمان با قرص لوراتادین هستید، الکل مصرف نکنید. الکل و لوراتادین هر دو سبب خوابآلودگی، خشکی دهان و خشکی چشم (تاری دید) میشوند.
مصرف لوراتادین و گریپ فروت
کبد لوراتادین و گریپ فروت را از طریق واکنش شیمیایی مشابهی تجزیه میکند، بنابراین مصرف همزمان آنها ممکن است خطرناک باشد. بهتر است در این باره با پزشکتان مشورت کنید.
مصرف لوراتادین در موارد خاص
۱. مصرف داروی لوراتادین برای کودکان
معمولا لوراتادین را به دو صورت برای کودکان تجویز میکنند:
- موقت: برای کاهش آلرژی مقطعی، مثلا هنگامی که کودک با چیزی تحریککننده مانند موی حیوانات تماس داشته است و دچار حساسیت شده است.
- دورهای: برای کودکانی که همیشه در دورههای مشخصی دچار آلرژی میشوند. برای مثال کودکانی که در بهار یا تابستان تب یونجه میگیرند، باید کل این دو فصل را بهشکل منظم لوراتادین مصرف کنند. زمانی هم که دورهٔ آن گذشت و کودک خوب شد، دارو را قطع کنید.
داروی لوراتادین برای کودک به دو شکل قرص و شربت موجود است:
- قرص: ۱۰ میلیگرم؛
- شربت لوراتادین: ۵ میلیگرم یا ۵ میلیلیتر.
دوز کودک را باید پزشک تعیین کند. اگر بدون نسخه آن را تهیه کردهاید، از پزشک داروخانه درباره آن سؤال کنید تا کودک دلبندتان دچار عوارض قرص لودیمین نشود.
معمولا بهتر است لوراتادین را صبحها به کودک بدهید، اما این بستگی به زمان بروز علائم دارد. مثلا اگر کودکتان شبها علائم شدیدتری دارد، ممکن است پزشک به شما بگوید عصرها به او لوراتادین بدهید. اگر روزها علائم شدیدتری نشان میدهد، بهتر است صبحها لوراتادین بخورد. بهتر است هر روز سر ساعت مشخصی دارو را به کودک بدهید تا فراموشش نکنید.
۲. مصرف لوراتادین در دوران بارداری و شیردهی
داروی لوراتادین از داروهای گروه B است که مصرف آنها برای جنین خطر ندارد. بااینحال خانمهای باردار یا کسانی که قصد بارداری دارند، بهتر است قبل از مصرف این دارو یا هر داروی دیگری با پزشک صحبت کنند.
معمولا مصرف لوراتادین در دوران شیردهی بیخطر است، زیرا مقدار بسیار کمی از آن وارد شیر مادر میشود. بااینحال اگر پزشکتان آن را برایتان تجویز کرده، حتما به او اطلاع دهید که در دوران شیردهی هستید.
۳. مصرف قرص لوراتادین برای سگها
از آنجا که میزان خوابآلودگی لوراتادین بهاندازه بنادریل (Bnaderyl) یا دیفنهیدرامین نیست، با نظر دامپزشک میتوانید از آن برای درمان آلرژی سگ استفاده کنید. قبل از خوراندن لوراتادین به سگ، باید از اینکه سگتان بیماری کبدی ندارد مطمئن شوید. از مصرف همزمان لوراتادین و انواع دیگر آنتیهیستامین (از جمله داروهایی که در بالا گفتیم) خودداری کنید. دوز مصرف سگ را دامپزشک باید تعیین کند.
برای سگها قرص لوراتکس یا کپسول لوراتادین بهتر است، زیرا ممکن است میزان الکل موجود در شربت این دارو برای سگ قوی باشد.
اسامی تجاری داروی لوراتادین در ایران
- قرص لوراتادین شفا ۱۰ میلیگرم داروسازی شفا؛
- قرص لوراتادین-سبحان ۱۰ میلیگرم داروسازی سبحان دارو؛
- قرص لوراتکس ۱۰ میلیگرم داروسازی حکیم؛
- قرص لوراتادین-آریا ۱۰ میلیگرم داروسازی آریا؛
- قرص لوراتادین ـ عبیدی ۱۰ میلیگرم داروسازی عبیدی؛
- قرص لوراتدین تی سی ۱۰ میلیگرم داروسازی تهران شیمی؛
- قرص لوراتادین راموفارمین ۱۰ میلیگرم داروسازی راموفارمین؛
- قرص لوراتادین پورسینا ۱۰ میلیگرم داروسازیپور سینا؛
- قرص لوراتادین فارماشیمی ۱۰ میلیگرم داروسازی فارماشیمی؛
- قرص لوراتادین دی پی ۱۰ میلیگرم دارو پخش – کارخانه؛
- قرص لوراتادین اسوه ۱۰ میلیگرم داروسازی اسوه؛
- شربت لوراتد ۱ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر داروسازی تهران دارو؛
- شربت لوراتادین ـ پاک دارو ۶۰ میلی لیتر داروسازی پاک دارو؛
- شربت لوراتکس ۱ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر داروسازی حکیم؛
- شربت لوراتادین راموفارمین ۶۰ میلی لیتر داروسازی راموفارمین؛
- شربت لوراتادین فارما ۶۰ میلی لیتر داروسازی فارماشیمی؛
- شربت لوراتادین داروپخش ۱ میلی گرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر دارو پخش – کارخانه؛
- شربت لورادین ۶۰ میلی لیتر داروسازی ایران دارو؛
- کپسول نرم لوراتاژل ۱۰ میلی گرم داروسازی دانا؛
- قرص دهان بازشو لوراتادین ایران دارو ۱۰ میلی گرم داروسازی ایران دارو؛
- قرص لوراتادین اسوه ۱۰ میلیگرم داروسازی اسوه؛
- شربت لوراتادین تی سی ۱ میلیگرم/میلی لیتر ۶۰ میلی لیتر داروسازی تهران شیمی.
پرسشهای متداول درباره لوراتادین
– آیا درصورتِ انقضای تاریخ مصرف دارو، قرص لوراتادین اثربخشی خود را از دست میدهد؟ تا چه حد؟
اصولا هیچ دارویی را نباید پس از گذشتن تاریخ انقضایش مصرف کرد. همهٔ داروها پس از تاریخ مصرف، ایمنی و تأثیرشان را از دست میدهند. همیشه پیش از مصرف هر دارو، اطلاعات مندرج روی بستهبندی یا بروشور را با دقت بخوانید و به هشدارها و موارد احتیاطی توجه کنید. برای استفاده از داروهای بدون نسخه، با پزشکتان صحبت کنید.
– آیا مصرف قرص لوراتادین باعث افزایش وزن یا تورم بدن میشود؟
براساسِ پژوهشهای انجامشده، تاکنون عوارضی مانند افزایش وزن یا احساس تورم بهدنبال مصرف این دارو گزارش نشده است. درصورتیکه بدون تغییردادن رژیم غذایی یا سطح فعالیت روزانه چنین علائمی در شما بروز کردهاند، بهتر است برای یافتن دلیل اصلی آن به پزشکتان مراجعه کنید.
– آیا ممکن است لوراتادین با غذاها هم تداخل داشته باشد؟
احتمالش هست. بهتر است از پزشکتان بخواهید دستورالعملی درباره محدودیت مصرف برخی از غذاها، نوشیدنیها و فعالیتهایی را که ممکن است همزمان با مصرف لوراتادین برایتان مشکلساز شوند ارائه کند.
– از کجا بفهمیم که ممکن است بیمار اوردز (مصرف بیشازحد دارو) کرده باشد؟ در این صورت چه باید کرد؟
نشانههای اوردز ممکن است شامل سردرد، خوابآلودگی و ضربان قلب سریع یا حالت کوبیدن به سینه باشد. در این موارد سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
– چطور میتوانم عوارض جانبی لوراتادین را تسکین دهم؟
دربارهٔ هریک از عوارض جانبی زیر راهکارهایی وجود دارد، اما اگر نشانههای شدیدتری دارید با پزشکتان صحبت کنید.
- احساس خوابآلودگی: از آنتیهیستامین غیرخوابآور استفاده کنید. اگر این کار به شما کمکی نمیکند، با پزشکتان صحبت کنید.
- سردرد: استراحت کنید و مایعات زیادی بنوشید. اگر دارو را بدون نسخه تهیه کردهاید، از پزشک داروخانه بپرسید که بهتر است چه مسکّنی مصرف کنید. سردرد باید معمولا بعد از اولین هفته پس از مصرف لوراتادین از بین برود. اگر همچنان ادامه دارد یا شدیدتر شده است با پزشک صحبت کنید.
- احساس خستگی یا عصبیبودن: استراحت کنید و فعالیتهای آرامشبخش انجام دهید. اگر عوارض جانبی این دارو برطرف نمیشود، بهتر است با پزشک یا پزشک داروخانه صحبت کنید. شاید آنتیهیستامین دیگری به شما بدهد.
– از زمانیکه داروی آلاورت مصرف میکنم، هنگام بیدارشدن از خواب سردرد میگیرم. آیا باید این موضوع را به پزشک گزارش دهم؟
ممکن است این مشکل بهدلیل عوارض جانبی احتمالی آلاورت (نام تجاری داروی لوراتادین) ایجاد شده باشد. بهتر است دربارهٔ هر عارضهای از هر دارویی با پزشک مشورت کنید.
– آیا این دارو در درمان سردردهای سینوزیتی مؤثر است؟ اگر هر روز از لوراتادین استفاده کنم، امکان دارد که سینوسها خشک شوند؟
این دارو اثر هیستامین را که عامل بروز علائم آلرژی در بدن است، از بین میبرد. بنابراین در برخی موارد که سردردهای سینوزیت بهخاطر آلرژی ایجاد میشوند، میتواند کمککننده باشد. در برخی از بیماران پس از مصرف لوراتادین، خشکی مخاط بینی و دهان گزارش شده است. بااینحال، لوراتادین در مقایسه با سایر آنتیهیستامینها عوارض جانبی کمتری دارد.
– برای کاهش هزینهٔ درمانم، پزشک داروساز بهجای آلگرا ۱۸۰ میلیگرمی (Allegra) لوراتادین ۱۰ میلیگرمی را توصیه کرده است. آیا این دو دارو یکسان هستند؟
لوراتادین (کلاریتین) و آلگرا هر دو آنتیهیستامین غیرخوابآور هستند که در درمان آلرژیها استفاده میشوند. این دو دارو از یک گروه و بسیار شبیه هم هستند، اما یکسان نیستند. بدن بعضی بیماران ممکن است به یکی از آنها پاسخ بهتری نسبت به دیگری نشان دهد. جایگزینکردن آنها با یکدیگر ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. هنگامیکه پزشک داروی جدیدی برایتان تجویز میکند، باید او را در جریان تمام داروها و مکملهایی که مصرف میکنید قرار دهید. برای اینکه هیچیک از آنها را فراموش نکنید، فهرستی از آنها تهیه کنید و هنگام مراجعه به پزشک همراهتان داشته باشید.
– آیا مصرف قرص لوراتادین باعث ایجاد خون در مدفوع میشود؟
قرص لوراتادین ارتباطی با وجود خون در مدفوع ندارد؛ اما بهتر است نظر پزشکتان را بپرسید. ممکن است عامل آن بواسیر باشد. احتمالا هنگام بلندکردن اجسام سنگین به مقعد خود فشار وارد کردهاید.
شما بگویید
تاکنون لوراتادین مصرف کردهاید؟ آیا عوارضی جانبی داشتهاید که برطرف نشوند؟ آیا با خوردن داروی جایگزین عوارض پیشآمده برطرف شدند؟ لطفا برایمان از مشاهداتی که درباره لوراتادین داشتهاید بگویید.
سلام من پوست صورتم کهیر زد به دکتر مراجعه کردم قرص های لوراتادین و ملوکاست برام تجویز کرد حالا بعد از دو سه روز استفاده باعث ایجاد سکسکه مداوم شده میخواستم ببینم عوارض کدوم قرصه و باید چکار کنم؟
درود مسعود عزیز. سکسکه معمولا جزو عوارض شایع مصرف دارو نیست، ولی احتمالش هست. به پزشک مراجعه کنید تا بررسی کنه علتش رو. اگه علل دیگهای نداشته باشه و مربوط به داروها باشه، ممکنه اونا رو تغییر بده.
سلام اگه این قرص را بدون دلیل خاصی بخوریم و نیاز نداشته باشیم، چه اتفاقی میافتد؟
درود. هر دارویی برای دلیل خاصی ساخته شده. چرا باید بیدلیل دارو بخورید؟ همه داروها عوارض دارند. حتی ویتامینها رو هم در صورتی که نیاز نداشته باشید نباید بخورید.
سلام من گاهی وقتا که کهیر میزنم از لوراتادین استفاده میکنم البته خیلی وقته نزدیک سه سال یا بیشتر که اینکارو میکنم حالا جدیدا ریزش موی شدید گرفتم که موهام از ساقه ریزش داره میتونه دلیلش مصرف لوراتادین باشه؟
درود. لوراتادین یکی از داروهای خوب برای درمان کهیر هست. بعید میدونم ریزش مو دلیلش مصرف لوراتادین باشه. میتونید به پزشک مراجعه کنید تا بهشکل ریشهای بررسی کنه ریزش موی شما به چه دلیل هست. ممکنه دلیلش کمبود ویتامین یا مواد ضروری بدن باشه یا حتی استرس. گاهی هم مشکلات هورمونی یا تیرویید. بازهم دلایل دیگهای داره که پزشک بهتر میتونه راهنماییتون کنه.