آشنایی با برنامه رژیم خیار و خواص و عوارض آن
رژیم خیار، رژیم کوتاهمدتی است که میتواند به سرعت از وزن فرد بکاهد. انواع متفاوتی از این نوع رژیمها وجود دارد که مدعیاند پیروی از آنها میتواند باعث کاهش وزن ۷ کیلوگرمی در مدت ۷ تا ۱۴ روز شود. در حقیقت، طرفداران این نوع رژیم غذایی گاهی اوقات، شعار «۷روز، ۷ کیلوگرم» کاهش وزن را به کار میبرند. اما ممکن است با خود بیندیشید، این نوع رژیم چقدر میتواند در کاهش وزن موثر باشد. در این مقاله رژیم خیار و همچنین مزایا و معایب آن معرفی شده است.
رژیم خیار عمدتا حاوی خیار در کنار چند نوع غذای حاوی پروتئین، مانند تخم مرغ، جوجه، ماهی و آجیل است.
در این نوع رژیم، توصیه میشود که به جای مصرف بیشتر خوراکیها، خیار مصرف شود. به این معنا که مصرف میوهها و سبزیجات دیگر به حداقل برسد.
از آنجاییکه در رژیم خیار تنوع غذایی وجود ندارد، پیروی از آن بیش از ۱۴ روز توصیه نمیشود. در ضمن با وجود اینکه افراد بسیاری میگویند، رژیم خیار در کاهش وزن آنها موثر بوده است اما بررسی علمی روی این رژیم غذایی صورت نگرفته و نمیتوان در این خصوص اظهارنظر علمی کرد.
قوانین رژیم خیار
قانون خاصی برای این رژیم غذایی وجود ندارد و فقط توصیه میشود، در بیشتر وعدههای غذایی، خیار مصرف شود. در این رژیم غذایی، افراد به محض گرسنگی باید خیار مصرف کنند. در این نوع رژیم به دلیل اینکه خیارها کالری کمی دارند، میتوان بدون نگرانی از کالری اضافی، چند عدد خیار را مصرف کرد.
همچنین خیارها حاوی پروتئین کمی هستند. پروتئین، سلامت پوست، ماهیچهها و مفاصل را حفظ میکند. به همین دلیل در کنار رژیم خیار، باید غذاهای پروتئین دار نیز مصرف کرد. از این مواد میتواند به تخممرغ، گوشت کمچرب، پنیر کاتیج (یکی از انواع پنیر) و آجیل اشاره کرد.
علاوه بر آن میتوانید برخی از کربوهیدرات ها مانند نان تست، برنج قهوه ای یا سیب زمینی را به رژیم خیارتان اضافه کنید.
در این نوع رژیم میتوانید مقدار مصرف خوراکیهای مجاز را خودتان کموبیش انتخاب کنید.
رژیم خیار برای کاهش وزن
هیچ نوع بررسی علمی خاصی روی رژیم خیار انجام نشده است. اما به دلیل اینکه این رژیم، بسیار کمکالری است، میتواند از وزنتان بکاهد. پیروی از رژیمهای غذایی محدودکننده در طولانیمدت بسیار سخت است. برعکس، آن دسته از رژیمهای غذایی که پیروی از آنها آسان است، به طور کلی نتایج بهتر و بادوامتری دارند.
در یک بررسی، مشخص شد حتی مصرف بسیار زیاد خیار، کالری کمی به بدن اضافه میکند. ۳۰۰ گرم خیار فقط ۴۵ کالری دارد. در واقع اگر ۱۰ عدد خیار متوسط بخورید، فقط ۴۵۰ کالری به بدنتان اضافه میشود.
همچنین خیارها فقط بخش کمی از مواد مغذی، مانند پتاسیم، ویتامین C و ویتامین K را داراست. آنها پروتئین، چربی، فیبر، کلسیم، آهن و بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن را ندارند.
در رژیم غذایی خیار، حتی اگر در هر وعده، پروتئین هم مصرف کنید، نیاز روزانه بدنتان به مواد مغذی ضروری تامین نمیشود.
در ضمن افراد پس از اینکه با اتخاذ این رژیم غذایی لاغر شدند، چنانچه رفتارهای تغذیهای سالمی، مانند کنترل مقدار کالری مصرفی روزشان نداشته باشند، دوباره چاق میشوند.
برای کاهش وزن و بهبود سلامت بدن، بهتر است از نوعی رژیم غذایی متنوع بهره بگیرید. بدین معنا که رژیم غذاییتان حاوی گندمهای کامل، سبزیجات، میوهها، چربیهای سالم، گوشت کمچرب و پروتئین های گیاهی باشد.
رژیم خیار از نظر امتیازدهی
- امتیاز کلی : ۲
- کاهش وزن سریع: ۳
- کاهش وزن طولانی مدت: ۱
- بهکارگیری آسان: ۲
- کیفیت تغذیه: ۲
رژیم خیار با محدود کردن مقدار کالری دریافتی موجب میشود فرد در مدت زمان کوتاهی لاغر شود. اما در این نوع رژیم، مواد مغذی کافی وجود ندارد و از این نظر بسیار محدود است و در نهایت نمیتواند بادوام باشد.
عوارض رژیم غذایی خیار
این رژیم غذایی عوارض مهمی دارد که باید به آنها توجه کنید. در ادامه، این عوارض شرح داده شده است:
بسیار محدود است
رژیم خیار تنوع ندارد و به مدت ۲ هفته، بیشترین مادهٔ خوراکی مصرفیتان فقط خیار خواهد بود. این رژیم، نه تنها از نظر مواد مغذی مناسب نیست، بلکه باعث ایجاد رفتارهای غذایی منفی، مانند رژیمهای شدید غذایی، میشود که در نهایت میتواند فرد را به اختلال غذا مبتلا کند.
بررسیها نشان داده است که رژیمهای غذایی بسیار محدود موجب اختلالهای غذایی شده و روی توانایی فرد در کنترل مصرف غذا، اثر منفی میگذارد. این شکل از اختلال غذایی، برخلاف الگوهای محدودیت غذا، موجب چاقی افراد میشود.
کمبود چربی و پروتئین
خیار وقتی همراه یک رژیم غذایی متعادل مصرف شود، منبع خوبی از مواد مغذی است. اما خیارها به طور طبیعی از کالری کمی برخوردارند و البته پروتئین و چربی که دو درشتمغذی ضروریبدناند، بسیار کمی دارند. یک خیار ۳۰۰ گرمی فقط ۲ گرم پروتئین و ۰,۳ گرم چربی دارد.
در بسیاری از عملکردهای بدن، مانند تولید آنزیم و هورمونها، حفظ ساختار پوست و رشد ماهیچهها به پروتئین نیاز است.
همچنین چربی، منبع خوبی از کالری است که در هر گرم آن ۹ کالری وجود دارد. چربیها برای عملکرد سیستم عصبی، سلامت مغز و جذب ویتامینهای حلال در چربی، مانند ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E و ویتامین K ضروریاند.
در رژیم خیار باید همراه با خیار، خوراکیهای سرشار از پروتئین مانند مرغ یا تخممرغ مصرف شود تا کمی پروتئین و چربی به بدن برسد.
در ضمن بنابر بررسیها، در هر وعده غذایی باید پروتئین مصرف کرد تا ماهیچهها به خوبی رشد کرده و سلامت آنها حفظ شود.
بادوام نیست
بیش از ۷ تا ۱۴ روز نمیتوان از رژیم خیار پیروی کرد. از آنجاییکه این نوع رژیم، کالری مورد نیاز بدن و مواد مغذی لازم را تامین نمیکند، برای دورههای طولانی مدت رژیم غذایی مناسب نیست.
به طور مثال، یک روز رژیم خیار، فقط ۸۰۰ کالری به بدن میرساند. این مقدار شامل ۶ عدد خیار، یک وعده مرغ یا ماهی، ۲ عدد تخممرغ، ۱ فنجان پنیر کاتیج و چند نوع سبزی میشود.
به خاطر داشته باشید که برخی از انواع رژیمهای خیار، حتی محدودتر هم هستند.
محدودیت شدید کالری پس از مدتی موجب کاهش سوخت و ساز بدن میشود. در واقع این واکنش طبیعی بدن نسبت به گرسنگی است. در نتیجه، احتمال اینکه دوباره چاق شوید، بیشتر میشود. این احتمال حتی اگر نسبت به زمان قبل از شروع رژیم، کمتر کالری مصرف کنید، باز هم به قوت خود باقی میماند.
اگرچه خیار در مقدار محدود برای درست کردن دسرها و سالادها عالی و لذتبخش است و در بیشتر مجالس کاربرد دارد اما رژیم خیار برای هرکس خوشطعم و مغذی نیست.
باید گفت به هیچ دلیلی نباید مصرف خوراکیهای کامل و سالمی مانند ماهی، گندم کامل، سبزیجات و میوهها را محدود کرد.
خوراکیهای مصرفی در رژیم خیار
در این رژیم باید در هر وعده و میانوعده، خیار مصرف کرد. اما به دلیل اینکه پروتئین آن بسیار کم است باید نوعی منبع پروتئینی در هر وعده غذا گنجاند.
فهرست خوراکیهایی که میتوان به همراه خیار مصرف کرد، در زیر آورده شده است:
- سبزیجات: گوجه فرنگی، اسفناج، کرفس و سبزیجات دیگر به مقدار کم
- پروتئین: مرغ، گوشت کمچرب گاو، ماهی، تخممرغ، ماست یونانی، پنیر کاتیج و پنیر چدار
- کربوهیدراتها: برنج قهوهای، سیب زمینی، نان گندم کامل
- چربیها: روغن زیتون
در مورد مصرف نوشیدنی، دستورالعمل خاصی وجود ندارد، اما در بیشتر این نوع رژیمها، نوشیدنیهای کمکالری مانند آب و چای توصیه میشود.
خوراکیهای ممنوعه در رژیم خیار
اگرچه در این رژیم غذایی مصرف هیچ نوع غذای خاصی ممنوع نیست، بهتر است بیشتر خوراکیها با خیار جایگزین شود.
از خوراکیهای زیر هنگام رژیم خیار استفاده نکنید:
- میوهها: مصرف اسموتی هنگام این نوع رژیم بسیار محدود است.
- روشهای پختوپز: البته در خصوص نوع پختوپز در این نوع رژیم صحبت چندانی نشده است. اما مصرف پروتئینهای تفت دادهشده بهتر از سرخشده هستند تا کالری کمتری به بدن برسانند.
- خوراکیهای حاوی قند بالا: خوردن شیرینی، شکلات، دسرهای شیرین و نوشابه های گازدار باید به حداقل برسد.
چند نمونه از منوی ساده رژیم خیار
در اینجا فهرستی از چند منوی ساده برای سه روز این نوع رژیم ارائه شده است:
روز اول
- صبحانه: ۲ عدد تخم مرغ به همراه خیار و چند نوع سبزی
- میانوعده: ۲ عدد خیار
- ناهار: سالاد خیار با آب لیمو و ماست یونانی
- میانوعده: ۲ عدد خیار
- شام: مرغ پخته و تفت داده شده، خیار و کمی برنج قهوهای
روز دوم
- صبحانه: اسموتی خیار ( مخلوطی از خیار، سیب سبز و اسفناج)
- میانوعده: ۱ عدد خیار و تعدادی بادام
- ناهار: ۱ عدد خیار، ۱ عدد پرتقال و چند لایه پنیر
- میانوعده: چای سبز
- شام: ۱ عدد خیار و پنیر کاتیج
روز سوم
- صبحانه: تست گندم کامل، خیار و پنیر
- میانوعده: ۲ عدد خیار
- ناهار: سالاد خیار به همراه گوجه فرنگی و روغن زیتون
- میانوعده: ۱ عدد سیب سبز
- شام: ماهی پخته قزلآلا، خیار و سیب زمینی تفت داده شده
در نوع بسیار محدود رژیم خیار، در هر وعده غذایی فقط میتوان دو عدد خیار مصرف کرد.
در خصوص مصرف مقدار خوراکیهای غیر خیاری، اطلاع کاملی در دست نیست.
کلام آخر
رژیم غذایی خیار پس از یک هفته میتواند از وزنتان بکاهد. اما به محض برگشت به رژیم غذایی معمولیتان احتمال دارد، دوباره وزن از دست رفتهتان را بهدست آورید. علاوه برآن، رژیم خیار به اندازه کافی مواد مغذی ندارد و بسیار محدود است و در نتیجه بادوام نیست.
اگر به دنبال کاهش وزن طولانیمدت و بادوامی هستید، بهتر است از نوعی رژیم غذایی متعادل پیروی کنید که نهتنها تنوع غذایی دارند، بلکه از نظر افزایش کالری محدود هستند.