خواص کاسنی؛ ۹ خاصیت درمانی این گیاه جادویی
گیاه کاسنی علفی است سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مفید که از جمله آنها میتوان به ویتامین C، ویتامین E، اسید فولیک، آهن و زینک اشاره کرد. خواص کاسنی بهقدری زیاد است که از آن به عنوان گیاه جادویی یاد میکنند. کمک به کاهش وزن، جلوگیری از بیماری های گوارشی، غلبه بر اضطراب و کاهش خطر احتمال ابتلا به بیماری های قلبی از فواید کاسنی هستند. در این مقاله شما را با خواص کاسنی این گیاه درمانی آشنا خواهیم کرد.
کاسنی چیست؟
کاسنی یک گیاه مدیترانهای است که از آن برای تهیهی انواع سالادها و درمان برخی بیماریها استفاده میشود. کاسنی در شرایط مختلف بهخوبی رشد میکند و در اروپا معمولا در کنار جادهها میروید. با اینکه کاسنی بومی اروپاست، ولی امروزه در بسیاری از نقاط جهان ازجمله آمریکا به وفور یافت میشود. برگها، جوانهها و ریشهی کاسنی فواید بسیاری دارند و در بسیاری از فرهنگها، از برگ کاسنی مانند اسفناج استفاده میکنند. میتوان با پودرکردن ریشه کاسنی از آن بهعنوان جایگزینی برای قهوه استفاده کرد. صدها سال است که از کاسنی بهعنوان یک درمان گیاهی برای بیماریهای مختلف استفاده شده و این کاربردها تا امروز نیز ادامه یافته است.
ارزش غذایی کاسنی
کاسنی منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی است. از جملهی آنها میتوان به روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، آهن، اسید فولیک و پتاسیم اشاره کرد. همچنین ویتامین A، ویتامین B6، ویتامین سی، ویتامین E و ویتامین K نیز در کاسنی یافت میشوند. فواید کاسنی برای بدن از همین مواد مغذی موجود در آن سرچشمه میگیرد.
خواص کاسنی برای سلامتی
۱. کمک به گوارش
یکی از فواید کاسنی کمک به گوارش است. زیرا حاوی «اینولین» بوده که یک پری بیوتیک قوی است. پری بیوتیکها دستهای از باکتریهای مفید برای بدن هستند. از اینولین برای مبارزه با برخی ناراحتیها و مشکلات روده و گوارش مانند ریفلاکس معده، سوءِهاضمه و سوزش معده استفاده میشود. زیرا اینولین میزان اسید را در دستگاههای بدن کاهش میدهد.
۲. کمک به سلامت قلب
اینولین تنها برای دستگاه گوارش مفید نیست، بلکه براساس تحقیقات، اینولین میتواند سطح کلسترول بد (LDL) را در بدن کاهش بدهد. این کلسترول یکی از عوامل اصلی بروز تصلب شرایین و فشار خون بالا است. زیرا با اتصال به سرخرگها و سیاهرگها، مانع از جریان طبیعی خون میشود. این کلسترول خطر بروز سکته مغزی و حملات قلبی را افزایش میدهد. جالب است بدانید که مسیر شیمیاییای که اینولین با آن باعث کاهش کلسترول LDL میشود، تنها در صورتی فعال میشود که فرد کربوهیدرات بسیار زیادی مصرف بکند. بنابراین این خاصیت اینولین دامنهی کاربرد کوچکتری دارد. با این حال هنوز هم تحقیقات بیشتری در جریان است تا مشخص بشود کاسنی از چه راههای دیگری میتواند به سلامت قلب کمک بکند.
کاسنی سرشار از فِنُلهای گیاهی است که خاصیت ضدلختگی و ضدآریتمی در بدن دارند. این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و براساس مطالعات مصرف قهوه و دمنوش کاسنی بهجای قهوههای معمولی میتواند بهطور چشمگیری به تعادل خون و پلاسما در بدن کمک بکند و درنتیجه خطر بروز بیماری های قلبی-عروقی را کاهش بدهد.
۳. پیشگیری از سرطان
پیشگیری از سرطان یکی دیگر از خواص کاسنی است. مصرف عصارهی کاسنی میتواند از رشد تومورهای سرطانی جلوگیری بکند. گزارشهای اولیه نشان میدهد که این امر بهخاطر وجود فروکتانها در کاسنی است که خاصیت ضدتوموری و آنتی اکسیدانی دارند. پلی فنول ها و فیتوکمیکالهای (یا همان مواد شیمیایی گیاهی، ترکیبات شیمیاییای هستند که بهطور طبیعی در گیاهان ساخته میشوند و بیشتر اثرات پزشکی دارند تا تغذیهای) موجود در کاسنی تأثیر مثبتی در پیشگیری از سرطانهای مختلف مانند سرطان پستان و سرطان روده بزرگ دارد.
۴. کاهش دردهای ناشی از التهاب مفصل
از کاسنی بهطور سنتی بهعنوان درمانی برای التهاب مفاصل استفاده میشده است. مطالعات نیز نشان میدهند که کاسنی خاصیت ضد التهابی دارد و درنتیجه میتواند باعث کاهش درد بیماریهایی مانند التهاب مفصل بشود. در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۰ انجام گرفت ۷۰٪ مبتلایان به آرتروز در اثر درمان با کاسنی، بهبود قابل توجهی را در شدت دردشان گزارش کردند. از کاسنی میتوان بهعنوان یکی از مواد ضد التهاب عمومی برای دردها، درد عضلات و مفاصل استفاده کرد.
۵. کاهش وزن
کاسنی منبع خوبی از اُلیگوفروکتوز و اینولین بوده که خودشان شکلی از فیبر هستند. اینها با کمک به کاهش وزن میتوانند به داشتن وزن ایده آل شما کمک بکنند. هردوی اینها در تنظیم هورمون «گرلین» مؤثرند. این هورمون اسید آمینهای است که با احساس گرسنگی در ارتباط است. کاسنی با کاهش میزان گرلین، باعث جلوگیری از پرخوری میشود و کمک میکند فرد زودتر احساس سیری بکند و در نتیجه وزنش کاهش یابد.
۶. درمان یبوست
درمان یبوست یکی دیگر از خواص کاسنی است. اینولین بهعنوان یک فیبر طبیعی این خاصیت را برای مصرفکنندگان کاسنی به ارمغان آورده است. فیبر میتواند حجم مدفوع را افزایش بدهد و به حرکات لولهی گوارش و ترشح شیرهی معده کمک بکند. درنتیجه گوارش بهبود یافته و میزان یبوست بسیار کاهش مییابد. با روانشدن و تنظیم فرایند گوارش احتمال بروز مشکلات و بیماریهای گوارشی مانند سرطان معده و رودهی بزرگ در افراد کاهش مییابد.
۷. تقویت دستگاه ایمنی
کاسنی چندین خاصیت دارد که بهلطف آنها بهعنوان یکی از مواد تقویت کننده سیستم ایمنی شناخته میشود. کاسنی خاصیت ضدباکتری داشته و میتواند برخی سویههای خطرناک باکتریها را از بین ببرد. همچنین ترکیبات پلیفنولیک کاسنی نیز به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند. فیتوکمیکالهای موجود در کاسنی بهعنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند و رادیکال های آزاد را از گردش خون میزدایند. درنتیجه خطر برخی مشکلات و بیماریها مانند بیماری های قلبی و سرطانها کاهش مییابد.
۸. کاهش اضطراب
کاسنی خاصیت آرامبخش دارد و موجب آرامش ذهن و کاهش اضطراب میشود، درنتیجه در کاهش استرس و اثرات مخرب استرس بر بدن مؤثر است. عصارهی ریشه کاسنی بهخاطر خاصیت آرامبخشاش میتواند به داشتن خواب راحت کمک کند و علاوهبراین از بیشتر داروهای خواب موجود در بازار بسیار سالمتر است. کاهش استرس و اضطراب، احتمال بیماری های قلبی، عدم تعادل هورمونی، بی خوابی، اختلالات شناختی و پیری زودرس را کاهش میدهد.
۹. درمان اختلالات کلیه
عصارهی ریشهی کاسنی مُدر است و میتواند حجم ادرار را افزایش بدهد. ادرار منظم میتواند سموم انباشته در کبد و کلیهها را از بدن دفع بکند. درنتیجه میتواند از بروز مشکلات و بیماریهای ناشی از باقیماندن سموم در بدن جلوگیری بکند. همچنین ادرار منظم میتواند مقدار اضافی آب و حتی چربی را نیز از بدن دفع بکند. زیرا ۴٪ از ادرار را چربی تهنشینشده تشکیل میدهد که در صورت عدمدفع، در بدن ذخیره میشود.
عوارض جانبی کاسنی
با اینکه خواص کاسنی برای بدن بسیار است، ولی نباید در مصرف آن زیادهروی بکنید.
- اگر باردار هستید، ممکن است کاسنی با ایجاد خونریزی رحم موجب سقط جنین بشود.
- باتوجه به اینکه مطالعات کافی برای بررسی کاسنی منتقلشده از شیر مادر به نوزاد وجود ندارد، بهتر است زنان شیرده کاسنی را در مقادیر بالا مصرف نکنند.
- با توجه به اینکه کاسنی، کهنهواش، گل همیشهبهار و مینای چمنی از یک خانواده هستند بروز واکنشهای آلرژیک در اثر مصرف کاسنی محتمل است. این احتمال زمانی افزایش مییابد که به گیاهانی که نام بردیم نیز حساسیت داشته باشید.
- توصیه میشود قبل از افزودن چیزهای جدید به رژیم غذاییتان با پزشک مشورت بکنید. درنهایت اگر از سنگ کیسه صفرا رنج میبرید، مصرف زیاد کاسنی میتواند وضعیتتان را بدتر بکند. بنابراین اگر در گذشته نیز سنگ کیسهی صفرا داشتهاید، قبل از مصرف کاسنی با پزشک مشورت بکنید.
در غیر از موارد بالا از مصرف کاسنی در قهوه یا سایر غذاهایتان لذت ببرید و از خواص آن برخوردار بشوید.
کاسنی جان
سلام امکان داره از عوارض این دارو هم مطلب بگذارید.سپاسگزار
سلام نوشین عزیز
عوارض کاسنی هم در همین مقاله ذکر شدهان. معمولا عوارض داروهای گیاهی در صورت زیادهروی در مصرف بروز میکنن.
با این حال، پیشنهاد شما بررسی میشه. ممنون که نظرتون رو برامون نوشتین.🙂🌹
سلام.گل کاسنی قابل استفاده است؟
سلام دوست عزیز
بهتره در این باره با متخصصی در این حوزه مشورت کنین.