۱۰ کتاب خودشناسی از میان بهترینها
خودشناسی مسیری طولانی با سختیها و چالشهای بسیار دارد، اما طیکردن این مسیر دلچسب و لذتبخش است. کتابها یکی از راهنماهای خودشناسی هستند. معرفی کتاب امروز را به بهترین کتاب های خودشناسی اختصاص دادهایم. اگر در مسیر خودشناسی هستید و دنبال کتابهای مناسب میگردید، ۱۰ کتاب خودشناسی به شما معرفی میکنیم.
۱. خودشناسی
نویسنده: آلن دو باتن
مترجم (پیشنهاد کاربران): محمدهادی حاجیبیگلو
انتشارات (پیشنهاد کاربران): جیحون
تعداد صفحه: ۸۸
آلن دو باتن و همکارانش در مجموعه «مدرسه زندگی» سعی دارند فلسفه و روانشناسی را به زبانی ساده و هماهنگ با دنیای مدرن امروز به مخاطبانشان ارائه کنند. کتاب خودشناسی آلن دوباتن یکی از کتابهای این مجموعه است. این اثر ابتدا مطرح میکند که نشناختن خود و درکنکردن آنچه در ذهنمان میگذرد چه عواقبی برایمان دارد و در ادامه با توضیحاتی ساده و دلنشین راههای خودشناسی را به ما نشان میدهد. اگر تازه در مسیر خودشناسی قدم برداشتهاید، این کتاب مناسب شماست.
باید به همه اضطرابهایمان فرصت بدهیم که خودشان را درک کنند، زیرا سهچهارم پریشانیهای ما ناشی از این نیست که چیزهایی نگرانکننده وجود دارند، بلکه ناشی از آن است که به نگرانیهایمان فرصت لازم و کافی نمیدهیم که درک شوند و بدین ترتیب خنثی گردند.
۲. وحشی
نویسنده: شرل استرید
مترجم (پیشنهاد کاربران): میعاد بانکی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): ستاک
تعداد صفحه: ۴۵۶
«وحشی» داستان زندگی شرل استرید است. نویسنده با بهاشتراکگذاشتن تجربیات شخصی و حتی درونیترین احساسات و خواستههایش، به مخاطب برای یافتن مسیر شخصی خودشناسیاش کمک میکند. این کتاب در دسته زندگینامهها قرار میگیرد و میتواند برای همه کسانی که در مسیر پرتلاطم خودشناسی قرار دارند راهنما و دوستی خوب باشد. آنچه موجب محبوبیت و جذابیت این کتاب شده است صریح و بیپردهبودن نویسنده در بیان تجربیات شخصیاش است. اگر احساس تردید یا حتی شکست میکنید، این کتاب میتواند مرهمی باشد تا دوباره با انرژی بیشتر راهتان را ادامه دهید.
ترس تا حد زیادی زاده داستانهایی است که برای خودمان تعریف میکنیم، بنابراین تصمیم گرفتم به خودم داستانی متفاوت با داستانی که به یک زن گفته میشد، بگویم.
۳. قدرت سکوت
نویسنده: سوزان کین
مترجم (پیشنهاد کاربران): ناهید سپهرپور
انتشارات (پیشنهاد کاربران): نوین
تعداد صفحه: ۳۸۹
«قدرت سکوت» کتابی با موضوع درونگرایی است. نویسنده این کتاب که خود فردی درونگراست کتاب را با تجربههای خودش از درونگرابودن آغاز میکند. اگر درونگرا هستید، خواندن این کتاب همدلی بزرگی برای شما محسوب میشود و اگر برونگرا هستید، این کتاب کمک میکند درک بهتری از درونگراها داشته باشید. با توجه به اینکه ممکن است هرکدام از ما مقداری (هرچند کم) درونگرا هم باشیم، مطالعه این کتاب میتواند شناخت بهتری از خودمان و میزان درونگرا بودنمان به ما بدهد. اگر در مسیر خودشناسیتان به مسئله درونگرایی و برونگرایی برخورد کردهاید، این کتاب میتواند به سؤالاتتان پاسخ دهد.
درونگراها برای احساس رضایت به محرک کمتری نیاز دارند، مثل صرف چای با دوستی صمیمی، حلکردن جدول کلمات متقاطع یا کتابخواندن.
۴. بخور، عبادت کن، عشق بورز
نویسنده: الیزابت گیلبرت
مترجم (پیشنهاد کاربران): مریم بردبار
انتشارات (پیشنهاد کاربران): کتیبه پارسی
تعداد صفحه: ۴۱۲
نویسنده این کتاب سال ها پیش که ۳۶ساله بود سفر خودشناسی خود را آغاز کرد و این کتاب حاصل سفر پرفرازونشیب اوست. کتاب شامل ۳ بخش است و هر بخش داستانها و روایتهایی از تجربههایش در سفر به ۳ کشور هند، اندونزی و ایتالیاست. الیزابت مسیرخودشناسیاش را با سفر آغاز کرد و تجربه زندگی در فرهنگهای مختلف به او در شناخت خودش کمک کردند. آنچه او در این کتاب با ما به اشتراک میگذارد راهی است که او را به خودشناسی و در نهایت آرامش و تعادل در زندگیاش رسانده است. اگر اهل مراقبه و مدیتیشن باشید، این کتاب بیش از پیش برای شما مفید خواهد بود، چراکه بخشهایی از آن درباره تجربه شخصی الیزابت از مراقبه و مدیتیشن است.
انسانها همیشه در طول تاریخ بهخاطر دو سؤال جنگیدهاند. چقدر مرا دوست داری؟ و چه کسی مسئول این وقایع است؟
۵. کتابخانه نیمهشب
نویسنده: مت هیگ
مترجم (پیشنهاد کاربران): محمدصالح نورانیزاده
انتشارات (پیشنهاد کاربران): کوله پشتی
تعداد صفحه: ۳۵۲
همه ما پس از سالها زندگیکردن و در معرض تصمیمهای سخت و آسان قرارگرفتن و پس از عبور ار مراحل مختلف زندگی ممکن است دچار تردید و حتی حسرتهای زیادی باشیم. این تردیدها ما را به مرور کارنامه اعمالمان وامیدارند و با سؤالهای زیادی مانند اینکه اگر بهجای تصمیمها و مسیرهای زیادی که انتخاب کردهام مسیرها و انتخابهای دیگری را دنبال کرده بودم الان کجا بودم؟ آیا خوشحالتر و راضیتر بودم؟ این نقطه میتواند آغاز بحرانی روحی باشد. کتاب «کتابخانه نیمهشب» با روایت داستان دختری جوان قصد دارد به ما برای یافتن این پرسشها کمک کند. اگر شما هم در مسیر خودشناسیتان گرفتار حسرتها و تردیدها شدهاید، این کتاب پیشنهاد ما به شماست.
تنها راهِ یادگرفتن، زندگیکردنه.
۶. کیمیاگر
نویسنده: پائولو کوئیلو
مترجم (پیشنهاد کاربران): حسین نعیمی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): ثالث
تعداد صفحه: ۲۴۴
«کیمیاگر» معروفترین اثر پائولو کوئیلو، نویسنده معروف برزیلی، است. داستان درباره چوپانی جوان است که سفری دورودراز را برای رسیدن به یک گنج آغاز میکند. این سفر با آنچه او تصور میکند زمین تا آسمان تفاوت دارد چراکه مسیر پر از ناشناختهها و او بسیار کمتجربه است. آنچه او در انتهای مسیر مییابد نه هدف و گنج او که خوشناسی و جهانبینیاش است. «کیمیاگر» داستان پیشنهادی ما به شماست اگر همچنان برای قدمگذاشتن در دل ناشناختههای مسیر خودشناسیتان تردید و ترس دارید.
بزرگترین فریب دنیا دیگر چیست؟ اینکه در یک لحظه از حیات خود، مالکیت و فرمان زندگی را از دست میدهیم و تصور میکنیم سرنوشت بر زندگی مسلط شده است، همین نکته بزرگترین فریب دنیاست.
۷. نیمه تاریک وجود
نویسنده: دبی فورد
مترجم (پیشنهاد کاربران): فرناز فرود
انتشارات (پیشنهاد کاربران): کلک آزادگان
تعداد صفحه: ۲۱۶
کتاب نیمه تاریک وجود با الهام از نظریه مهم یونگ درباره سایهها نوشته شده است. این اثر کتابی کاملا علمی و روانشناسانه نیست، بلکه برگرفته از تجربیات شخصی نویسنده آن یعنی دبی فورد است. او در ابتدا سرگذشت خود را برایمان تعریف میکند و در ادامه بحث مهم سایهها را پی میگیرد. بر اساس نظریه یونگ، همه ما نقاط تاریکی در درونمان داریم که کمتر آنها را میشناسیم. آشنایی با این سایهها لازمه شناخت بیشتر خودمان است. نویسنده با زبانی ساده سایهها و نحوه مواجهه با آنها را توضیح میدهد و به همین دلیل این کتاب دریچه خوبی برای ورود به دنیای سایههاست.
ما از خودمان میترسیم، از تمامی افکار و احساساتی که سرکوب کردهایم میترسیم! برخی از ما چنان با این افکار و احساسات ناآشنا هستیم که فقط زمانی متوجه آنها میشویم که آنها را به دیگران نسبت دهیم.
۸. هنر و علم خودشناسی
نویسنده: پیتر هالینز
مترجم (پیشنهاد کاربران): آرسام هورداد
انتشارات (پیشنهاد کاربران): نوین
تعداد صفحه: ۱۵۳
همانطور که از عنوان کتاب هم مشخص است، نویسنده میخواهد ما را بیشتر با خودشناسی آشنا کند. آنچه کتاب هنر و علم خودشناسی را در میان انواع کتاب درباره خودشناسی متفاوت میکند سادهبودن زبان آن و البته علمی بودنش است. آگاهی به آنچه در درون ما میگذرد گامی بزرگ برای هرچه بهتر شناختن خودمان است. کتاب با پاسخ به این سؤال آغاز میشود: «آنچه شخصیت ما را از کودکی تاکنون شکل داده است تحتتأثیر چه عواملی است؟» نویسنده بر این باور است که شناخت این عوامل منجر به بهتر شناختن خودمان و در نهایت رسیدن به رضایت درونی و آرامش بیشتر میشود.
بهترین روش کسب خودآگاهی این است که روی رفتارهایتان متمرکز شوید و سؤالاتی از خودتان بپرسید که منش و شیوه اقدام شما را مشخص میکنند، نه افکار و مقاصد درونی شما را.
۹. خودشناسی بهروش یونگ
نویسنده: مایکل دانیلز
مترجم (پیشنهاد کاربران): اسماعیل فصیح
انتشارات (پیشنهاد کاربران): فرهنگ نشر نو
تعداد صفحه: ۲۴۸
در این کتاب خودشناسی با استفاده از روشها و تکنیکهای کارل گوستاو یونگ بررسی میشود. در این کتاب تیپهای شخصیتی مختلف بر اساس نظریههای یونگ جمعآوری شدهاند و مخاطب با مطالعه آنها میتواند تیپ شخصیتی خود را پیدا کند و با جنبههای مختلف شخصیت خود آشنا شود. اگر از طرفداران یونگ باشید، این کتاب شما را به سفر خودشناسی در دل نظریههای یونگ میبرد که قطعا برایتان لذتبخش خواهد بود. اگر هم آشنایی قبلی با یونگ ندارید، این اثر آغاز مناسبی برای آشنایی با دنیای روانشناسی یونگ است.
نشان صلیب، مدتها پیش از آنکه به صورت سمبل مسیحیت درآید، حتی در زمان انسانهای نخستین وجود داشته است. سمبلی پیچیده و اغلب بیانگر احساسات و عواطف بسیار قوی است. معانی مشخص انواع صلیب معمولا بستگی به شکل یا صورت خاص آن دارد. برای مسیحیان و رنجهای وی برای کفاره گناهان مردم است. در مذاهب و فرهنگهای دیگر، صلیب با اندک تنوعی در شکل به صورت سمبل آتش، خورشید یا نیروی زندگی آمده است.
۱۰. زندگی خود را دوباره بیافرینید
نویسنده: جفری ای یانگ
مترجم (پیشنهاد کاربران): حسن حمیدپور
انتشارات (پیشنهاد کاربران): ارجمند
تعداد صفحه: ۴۱۶
در مسیر خودشناسی قطعا با ضعفها و آسیبهای درونی خود مواجه میشویم. ریشهیابی این آسیبها نقش بسزایی در یافتن درمان آنها دارد. کتاب «زندگی خود را دوباره بیافرینید» با تمرکز بر دوران کودکی سعی دارد تا آسیبها و تلههای شناختی را بررسی کند که همگی ریشه در دوره کودکی دارند. آشنایی با این تلهها میتواند چندین پله ما را در مسیر خودشناسی پیش ببرد.
این تلههای زندگی هستند که مشخص میکنند ما چطور فکر کنیم، احساس کنیم، عمل کنیم و آنها را به دیگران نیز منتقل کنیم. آنها موجب بروز احساسات قدرتمندی همچون خشم، ناراحتی و اضطراب میشوند.
سؤالات رایج
۱. خودشناسی چیست؟
خودشناسی در واقع آگاهی به همه ویژگیهایی است که ما را تعریف میکنند. مثلا قدرتها، ضعفها، خواستهها، ترسها و آرزوهای خودمان. تلاش برای شناخت ویژگیهای شخصی و تحلیل رفتار و ذهنیاتمان همان طیکردن مسیر خودشناسی است.
۲. برای خودشناسی از چه ابزارهایی باید استفاده کنیم؟
- دقیق دیدن دنیای پیرامون؛
- مطالعهکردن؛
- سفر؛
- روابط اجتماعی؛
- کمکگرفتن از مشاور و روانکاو و روانپزشک؛
- یادگرفتن مهارتهای مختلف؛
- تفکر و زیر ذرهبین قراردادن رفتارها و عملکردمان.
۳. آیا کتابهای معرفیشده تنها منابع در زمینه خودشناسی هستند؟
خیر. قطعا کتابهای زیادی در این زمینه وجود دارد که ما در این معرفی ۱۰ نمونه از بهترینها را معرفی کردهایم.
۴. آیا برای خودشناسی فقط باید کتابهای روانشناسی را مطالعه کرد؟
بیشک در دسته کتابهای روانشناسی کتابهای زیاد و مفیدی در این زمینه وجود دارد، اما کتابهای زندگینامه و حتی رمانهای بسیاری وجود دارند که با مطالعه آنها میتوانیم بیشتر و بهتر به ویژگیهای شاخص خودمان پی ببریم.
شما بگویید
تاکنون قدم در راه خودشناسی گذاشتهاید؟ برای طیکردن این مسیر از چه کتابهایی کمک گرفتهاید؟ بهترین کتاب خودشناسی از نظر شما چیست؟ لطفا در قسمت نظرات برایمان از تجربیات خودشناسی و کتابهایی بگویید که در این زمینه میشناسید.