حالت تهوع در سفر؛ علت‌ها و راهکارهای طبیعی درمان‌ آن

8

سفر کردن یکی از لذت‌بخش‌ترین تجربه‌های زندگی است. اما گاهی ممکن است در طول سفر دچار بیماری یا حال ناخوشایندی شویم و این تجربه‌ی شیرین به خاطره‌ای تلخ تبدیل شود. «حالت تهوع در سفر» که با نام‌های «بیماری حرکت» یا «ماشین گرفتگی» هم شناخته می‌شود، یکی از این حالات ناخوشایند است. اگر شما هم جزو کسانی هستید که به حالت تهوع در سفر (همان بیماری حرکت یا ماشین گرفتگی) دچار می‌شوید یا به‌دنبال اسم قرص ماشین گرفتگی کودکان می‌گردید، باید بدانید که تنها نیستید. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با علت‌ و را‌‌ه‌های درمان ماشین گرفتگی آشنا کنیم.

علت حالت تهوع در سفر چیست؟

حالت تهوع بارداری، حالت تهوع به دلیل مسمومیت غذایی و … تا حدی برای همه‌ی ما شناخته شده هستند. اما علت حالت تهوع در سفر چیست؟ وقتی میان حس‌های مختلف تضاد وجود داشته باشد، فرد دچار حالت تهوع می‌شود. مثلا وقتی سوار بر چرخ‌وفلک هستید، شما سوار بر وسیله‌ای هستید که در جهتی وارونه می‌چرخد. پس چشمان شما، ماهیچه‌ها و گوش داخلی‌تان در هماهنگی با یکدیگر نیستند و درک متفاوتی از شرایط دارند. در چنین وضعیتی، مغز بینوا نمی‌داند که دقیقا باید چه واکنشی داشته باشد. به‌همین‌خاطر دچار سرگیجه و حالت تهوع می‌شوید.

گوش‌ها چه تأثیری در ماشین گرفتگی یا بیماری حرکت دارند؟

علت حالت تهوع در سفر یا ماشین گرفتگی

گوش‌ها به‌ویژه گوش داخلی نقش مهمی در ایجاد تعادل حس‌های مختلف ایفا می‌کند. گوش‌ها بخشی از سیستم تعادلی بدن موسوم به وستیبولار هستند. این سیستم شامل ۳ جفت کانال نیم‌دایره و ۲ کیسه است که ساکول و اوتریکول نامیده می‌شوند. این بخش‌ها، اطلاعاتی را که از دور و اطراف کسب‌ می‌کنید، به مغز ارسال می‌کنند.

کانال‌های نیم‌دایره، مایعی را نگه می‌دارند که با حرکت کردن سر، حرکت می‌کند. ساکول و اوتریکول نسبت به نیروی جاذبه حساس هستند. آنها مغز را از وضعیت نشستن یا ایستادن شما باخبر می‌کنند.

نقش مغز در بیماری حرکت یا ماشین گرفتگی چیست؟

مغز عضوی از بدن است که تمام داده‌ها را دریافت می‌کند و با جمع‌آوری و تحلیل آنها به‌ نتیجه می‌رسد. اما گاهی‌اوقات نشانه‌ها و سیگنال‌هایی گیج‌کننده به مغز می‌رسد. در یک هواپیمای درحال حرکت، شما احساس می‌کنید که درحال حرکت هستید، اما چشمان‌تان چنین حسی ندارند و حالتی از در حرکت بودن را تجربه نمی‌کنند. درنتیجه، چنین تضاد حسی در شما شکل می‌گیرد و بعد از یک سفر دریایی طولانی نیز اوضاع به همین صورت است. وقتی که روی خشکی قرار می‌گیرید همچنان احساس می‌کنید که در حرکت هستید. نتیجه‌ی همه‌ی اینها یک چیز است: حالت تهوع در سفر یا همان بیماری حرکت.

چه کسانی دچار حالت تهوع در سفر یا بیماری حرکت می‌شوند؟

حالت تهوع در سفر - بیماری حرکت در افراد حساس و کوکان

احتمال دارد همه‌ی افراد دچار حالت تهوع در سفر بشوند، اما کودکان و زنانی که در دوران بارداری هستند، بیشتر با این مشکل روبه‌رو می‌شوند. علاوه‌بر زنان باردار، زنانی که دوره قاعدگی را می‌گذرانند یا درحال هورمون‌درمانی هستند نیز دچار این حالت می‌شوند. کودکان ۲ تا ۱۲ ساله، افراد مبتلا به میگرن و کسانی که داروهایی مانند آنتی بیوتیک‌، نارکوتیک، داروهای آسم و داروهای ضدافسردگی و حتی برخی داروهای متداول‌تری چون ایبوپروفن و ناپروکسین مصرف می‌کنند نیز احتمال دچار شدن به حالت تهوع در سفر را دارند.

این مشکل مسری نیست. از نشانه‌های آن می‌توان به سرد شدن ناگهانی بدن، عرق سرد و حالت تهوع اشاره کرد. از سایر علائم نیز می‌توان این موارد را نام برد:

علاوه‌براین موارد، برخی از افراد نیز دچار سردرد، احساس خستگی و نفس‌نفس زدن می‌شوند. برخی از افراد نیز تحریک‌پذیرتر می‌شوند.

درمان حالت تهوع در سفر (بیماری حرکت)

درمان حالت تهوع در سفر یا ماشین گرفتگی کودکان (بیماری حرکت)

در بیشتر افراد معمولا علائم حالت تهوع در سفر مدت زیادی به طول نمی‌انجامد. فرقی نمی‌کند که تکان‌های قایق آزارتان می‌دهد یا حرکت قطار، در هر صورت وقتی به این شرایط عادت می‌کنید، علائم از بین خواهند رفت. اما اگر علائم حالت تهوع به‌خودی‌خود رفع نشدند، بهتر است از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

  • آرام باشید. چیزی بیابید و سعی کنید بر آن تمرکز کنید. مثلا از ۱۰۰ شروع به برعکس شمردن کنید، نفس عمیق بکشید و چشمان‌تان را ببندید.
  • به یک شیء ثابت نگاه کنید. اگر در قایق هستید به افق خیره بشوید. اگر در خودرو هستید هم از شیشه جلو بیرون را نگاه کنید.
  • قبل از سفر معده‌تان را پر نکنید. البته خالی بودن آن هم اصلا توصیه نمی‌شود. ضمن اینکه به هیچ‌وجه الکل مصرف نکنید.
  • هوای تازه را نفس بکشید و سیگار نکشید.
  • از خواندن و مطالعه در این حالت پرهیز کنید.
  • اگر با هواپیما سفر می‌کنید، بهتر است در قسمت بال دستگاه بنشینید. در کشتی هم کابین بالای عرشه را انتخاب کنید. در اتومبیل هم صندلی جلو بهترین مکان برای نشستن است.
  • دست‌بندهایی نیز وجود دارد که با فشار بر ناحیه‌ای روی مچ باعث ارسال سیگنال‌های الکتریکی می‌شوند و این حالت را ازبین می‌برند، اما هنوز مفید بودن این دست‌بندها کاملا مشخص نشده است.

دیگر روش‌های درمان حالت تهوع در سفر

درمان حالت تهوع در سفر یا ماشین گرفتگی (بیماری حرکت)

برخی از افراد هم برای درمان حالت تهوع روش‌های زیر را به‌کار می‌برند:

۱. درمان ماشین گرفتگی با زنجبیل خام

زنجبیل ازنظر علمی نیز بررسی شده‌ است و به‌نظر می‌رسد که خواصی برای ازبین بردن تهوع دارد، اما ازآنجاکه یک رقیق کننده خون هم هست، برای مصرف آن حتما باید با پزشک مشورت کنید.

۲. درمان بیماری حرکت با نعناع

استفاده از نعناع و نعنای تند موسوم به نعناع فلفلی نیز می‌تواند به بدن آرامش بدهد. بوی این ماده تسکین‌دهنده و آرامش‌بخش است.

۳. درمان حالت تهوع با طب سوزنی و فشاری

برخی افراد استفاده از طب سوزنی و فشاری در نقطه‌ای زیر مچ را در رفع حالت تهوع مفید می‌دانند.

۴. داروهای پزشکی و قرص حالت تهوع

برخی داروها نیز برای رفع ماشین گرفتگی یا بیماری حرکت استفاده می‌شود. برای مصرف موارد زیر باید حتما با پزشک مشورت کنید:

  • دیمن هیدرینات (درامامین): این دارو از خانواده آنتی‌هیستامین‌هاست و می‌شود بدون نسخه آن را خرید. این دارو به درمان حساسیت و حفظ تعادل بدن کمک می‌کند. اولین دُز آن باید ۱ ساعت قبل از شروع سفر مصرف بشود. دُزهای بعدی نیز هر ۴ تا ۶ ساعت مصرف می‌شوند.
  • اسکوپولامین (مالدیمار): این دارو باید با نسخه دریافت شود. مصرف آن در قالب یک پَچ پزشکی است که پشت گوش قرار می‌گیرد. باید ۴ ساعت قبل از شروع سفر از آن استفاده بشود. تأثیرگذاری هر دُز آن ۳ روز در بدن طول می‌کشد. سایر داروها از این قرار هستند:
  • سیکلیزین؛
  • مکلیزین؛
  • پرومتازین.

تمام این داروها دارای برخی از عوارض جانبی مانند خشکی دهان و خواب آلودگی هستند. حالت تهوع در سفر معمولا خودبه‌خود خوب می‌شود، اما اگر نشانه‌هایی مانند سرگیجه، سردرد، استفراغ، کاهش شنوایی و درد قفسه سینه ادامه داشت، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. کودکان نباید از آنتی‌هیستامین یا اسکوپولامین استفاده کنند. اگر کودک بین ۲ تا ۱۲ سال دارند، دیمن‌هیدرینات یا دیفن‌هیدرامین و بنادریل هم می‌تواند به‌عنوان قرص ماشین گرفتگی کودکان مفید باشد. البته قبل از مصرف حتما باید با پزشک مشورت کنید، زیرا ممکن است برخی از کودکان به این داروها حساسیت داشته باشند. پس آزمایش حساسیت قبل از مصرف ضروری است.


در ادامه بخوانید: علت گرفتگی گوش و درمان خانگی آن

فرمول شادی و مثبت‌اندیشی را یاد بگیرید و با افسردگی خداحافظی کنید

۱۰،۰۰۰ تومان


هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر
اصول و روش‌هایی کاملا عملی برای یادگیری سریع و ماندگار هر زبان جدید



منبع webmd webmd
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه‌ها (از 8 دیدگاه)
  1. زهرا می‌گوید

    سلام من وقتی میخوام مسافرت برم حتی با دیدن اتوبوس حالت تهوع میگیرم وقتی سوار اتوبوس میشم از بوی اون بدم میاد حتی بعد از مسافرت تا چند روز حالم بده.اما با ماشین سواری اینطور نیست.چیکار کنم؟

    1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

      زهرا جان توی مقاله به راهکارها اشاره کردیم

  2. جیسو می‌گوید

    عالی بود ممنونم خانم شهدوست
    آم…من نوجوان هستم ام ایا این بیماری بده؟

    1. نیلوفر شهدوست می‌گوید

      ممنون دوست خوب. این مشکل راه‌کار و درمان داره و جای نگرانی نیست.

  3. Mobina می‌گوید

    سلام، ببخشید منم از کودکی این بیماری رو دارم و وقتی سوار ماشین میشم و میخوام بیشتر از دوساعت تو ماشین بشینم حالت تهوع میگیرم و حالم بد میشه که فقط با دراز کشیدن تو ماشین خوب میشم و از نعناع و زنجبیل،قرص ماشین هم استفاده کردم ولی اثری نداشت به نظرتون چیکار کنم ؟ و اینکه شنیدم میگن قند رو به بنزین بزنی و بخوری خوب میشی به نظرتون اینطوری درست میشه؟

    1. داتام پژوهان می‌گوید

      هرکی اینو گفته بیسواد و دشمنت بوده شما خودت عقل داری و میدونی بنزین یکی از مشتقات نفت خام هست و فوق العاده مسموم کننده پس اصلا این راهکار ابلهانه رو جدی نگیرید

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان چطور
بپرس!

close icon
close icon